Hond blaft naar andere honden en voorbijgangers

Jouw hond blaft naar andere honden en voorbijgangers wanneer jullie samen een wandeling maken op het strand of door het bos. Dit is vervelend voor de voorbijganger, voor jou, want wellicht schaam je je wel of voel je je bezwaard, maar het is ook vervelend voor jouw hond. Jij als baasje zal je wellicht anders gaan gedragen wanneer jullie de volgende keer gaan wandelen en dat merkt jouw hond. Snuffelbox vertelt je vandaag wat je moet doen als je hond blaft naar andere honden en voorbijgangers. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Blaft jouw hond naar andere honden en voorbijgangers wanneer jullie samen een wandeling maken?

Waarom blaft hond naar andere honden? 

Jouw hond blaft niet simpelweg gewoon om het blaffen. Een hond blaft naar andere honden met een reden. Waarschijnlijk denk je dat jouw hond boos is en mensen zonder ervaring met honden denken zelfs dat een blaffende hond agressief is. Echter, dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond graag wil spelen met de andere hond of dat hij wil tonen wie de alfa is. 

Wat te doen als je hond blaft naar andere honden?

Wat te doen als je hond blaft naar andere honden? Vooral niet boos worden. Het is onverstandig om boos te worden op jouw hond, want dit kan juist zorgen voor een toename in het blaffen. Het is beter om jouw hond af te leiden. Dit kun je zelfs al doen op het moment dat jullie een andere hond tegenkomen. Zo kun je jouw hond afleiden met een hondensnoepje of met een hondenspeeltje. Het afleiden van jouw hond met een snoepje werkt eigenlijk altijd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je jezelf plaatsen tussen de honden en jouw hond duidelijk, maar niet kwaad, laten weten dat hij niet hoeft te blaffen. Als jouw hond naar je luistert, dan beloon je hem uiteraard met een hondensnoepje.  

Wordt het blaffen van jouw hond vervelend, overweeg om een hondvriendelijk anti-blafapparaat aan te schaffen.

Hond blaftHet afleiden van jouw hond met een snoepje werkt eigenlijk altijd.

Waarom valt hond uit naar sommige honden?

Soms blaft jouw hond niet alleen naar andere honden, maar valt hij ook uit naar andere honden. Jouw hond blaft niet alleen, maar trekt aan de riem, hapt in de lucht of laat zijn tanden zien. Dit kan behoorlijk agressief overkomen. Een hond die uitvalt is alleen, net als bij blaffen, niet altijd agressief. Bij mensen zien we dit fenomeen ook. Mensen die uitvallen of onaardig doen tegen anderen, zijn vaak heel onzeker. Bij honden is dit niet anders. Ze voelen zich bedreigd, zijn onzeker en ervaren stress. 

Ben je bang dat jouw hond veel stress ervaart, lees dan onze blog over oplossingen van stress bij honden.

Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden?

Ook als je hond uitvalt naar andere honden, is het bijzonder onverstandig om boos te worden op jouw hond. Jouw hond begrijpt namelijk niet dat hij in dit geval iets verkeerd doet. Hij verdedigt zichzelf en jou toch tegen een bedreiging of een stressfactor? Wanneer jij kwaad wordt of in paniek raakt, heeft jouw hond juist het idee dat zijn eigen reactie goed is, want hij voelt jouw spanning. Probeer jouw hond af te leiden en houd de lijn kort. Het is heel goed mogelijk dat jij jouw hond al kunt afleiden met een hondensnoepje, maar het is ook mogelijk dat je wederom tussen de andere hond en jouw hond moet gaan staan. 

Hond blaft hardAls jouw hond uitvalt naar andere honden probeer hem dan af te leiden en houd de lijn kort.

Hond blaft naar andere honden | voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zodra je een voorbijganger met een andere hond ziet, kun je jouw hond al afleiden met iets lekkers, zoals hondensnoepjes. Je leidt jouw hond zo niet alleen af, maar zorgt er ook voor dat jouw hond een positieve ervaring heeft met het tegenkomen van andere honden. Voel je je toch niet geheel zeker en twijfel je ook over de reactie van de andere hond, dan is het wellicht verstandig om de tegemoetkomende hond te ontwijken. Je kunt er dan voor kiezen om een andere weg in te slaan. Uiteraard moet je dit ontwijkende gedrag niet te vaak inzetten, want zo kun je jouw hond ook het idee geven dat er inderdaad sprake is van een bepaalde dreiging. 

Maak je je zorgen om jouw viervoeter wanneer jouw hond blaft naar andere honden of uitvalt naar andere honden, dan is het wellicht verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts of een hondengedragstherapeut

Honden rennen op zandpadHopelijk komt er een moment dat jouw hond vrolijk met andere honden spelen kan.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!