Wanneer puberteit hond? Symptomen en tips 

De puberteit is een periode waar we allemaal doorheen moeten. Ook onze hond maakt deze hondenpuberteit mee in zijn leven. Tijdens deze puberteit hond heeft die van jou plots een grote interesse voor andere honden en zijn gedrag is als een blad van de boom omgeslagen. Je herkent jouw lieve, kleine puppy niet meer terug. Wees gerust, de puberteit is een fase waar we allemaal een keer doorheen moeten en dit is voor jouw hond niet anders. Snuffelbox vertelt je wanneer puberteit hond begint, wat de symptomen zijn en geeft je tips. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

KruisingTijdens de hondenpuberteit kan jouw hond zich ineens anders gedragen.

Wanneer begint puberteit hond?

De puberteit bij honden begint bij kleine honden vaak eerder dan bij grotere honden. Wanneer een hond tussen de vijf en de negen maanden oud is, begint voor hem de puberteit. Dit kan zoals gezegd variëren afhankelijk van het ras en de individuele ontwikkeling van een hond. Grotere hondenrassen hebben vaak een langere puberteitsperiode en kunnen pas op latere leeftijd volwassen worden, terwijl kleinere hondenrassen vaak sneller door deze fase in hun leven gaan. Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden dezelfde symptomen of gedragsveranderingen laten zien tijdens de puberteit, maar het is wel een periode die iedere hond doormaakt waarin hormonale veranderingen optreden en een hond de volwassen leeftijd bereikt. 

Hoe lang zit een hond in de pubertijd?

De duur van de puberteit bij honden kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer zes tot twaalf maanden voordat een hond de volwassen leeftijd bereikt heeft. Net als bij mensen kan de puberteit bij honden verschillende fases hebben. Tijdens de beginperiode van de hondenpuberteit kan de hond tekenen van seksuele volwassenheid beginnen te tonen, zoals interesse in andere vrouwtjes of mannetjes en veranderingen van de hormonen. Vanwege deze nieuwe seksuele volwassenheid kan een hond een gedragsverandering laten zien. Jouw viervoeter kan plots een stuk onrustiger worden en/of prikkelbaar gedrag laten zien. Het is ook mogelijk dat jouw hond tegen voorwerpen, mensen en andere dieren gaat rijden. Naast de mentale verandering die je wellicht opmerkt bij jouw hond kan hij ook een fysieke verandering ondergaan. Jouw hond kan plots een stuk groter worden en hij ontwikkelt lichamelijke kenmerken van een volwassen hond. De duur en hevigheid van deze puberteitsfases bij honden kunnen variëren afhankelijk van het hondenras, de grootte en de individuele ontwikkeling van jouw viervoeter. In de volgende alinea lichten we de verschillende fases in de puberteit hond nog specifieker aan je toe.  

Lees meer over rijgedrag hond

Beagle Tijdens de pubertijd kan jouw hond jou gaan uitdagen.

Welke fases heeft de puberteit bij een hond?

Zoals eerder benoemd beleeft een hond de puberteit net als mensen in fases. Er zijn vaak drie verschillende fases in de puberteit van jouw viervoeter. Houd er rekening mee dat deze fases worden beschreven vanuit een gemiddelde en dat het heel goed mogelijk is dat jouw hond, afhankelijk van het hondenras dat je hebt, eerder of later aan een bepaalde fase toe is. 

Lees meer over de fases in ontwikkeling puppy

Vroege puberteit

Deze fase begint meestal wanneer een hond tussen de vijf en de negen maanden oud is. Tijdens deze fase begint de ontwikkeling van de geslachtshormonen toe te nemen en kunnen honden tekenen van seksuele volwassenheid vertonen. Reuen krijgen interesses in vrouwtjeshonden en vertonen territoriaal gedrag, terwijl vrouwtjeshonden vaak hun eerste loopsheid krijgen en gedragsveranderingen vertonen in stemming en gedrag. 

Middenpuberteit

Deze fase vindt meestal plaats wanneer een hond ongeveer één jaar oud is. In deze fase ervaren honden vaak heftige hormonale veranderingen en kunnen ze gedragsproblemen vertonen, zoals opstandigheid, uitdagen, ongehoorzaamheid en territoriaal gedrag. Het is belangrijk om jouw hond tijdens deze fase een goede hondentraining te geven en positief gedrag te belonen. 

Late puberteit

De eindfase van de hondenpuberteit vindt meestal plaats wanneer een hond tussen de één en twee jaar oud is. In deze fase komen de hormonale veranderingen meer tot rust en begint een hond volwassen fysieke en gedragsmatige kenmerken te ontwikkelen. De hond wordt over het algemeen rustiger en volwassener. Hoewel sommige honden uiteraard een langere periode puberaal gedrag vertonen, net als bij mensen. 

Houd er rekening mee dat jouw hond verschillende ontwikkelingen doormaakt in zijn leven en dat het heel normaal is dat hij zich op bepaalde momenten ‘anders’ gedraagt dan je gewend bent. Wees consequent in de opvoeding, heb geduld en neem de tijd, dan is de kans groot dat jouw hond opgroeit tot een gezonde en gelukkige hond. 

Lees meer over de puppy opvoeding: 10 - 12 maanden.

Puberteit hond symptomen

Wanneer een hond in de puberteit zit, kan hij verschillende symptomen en gedragsveranderingen laten zien. Iedere hond is anders, maar er zijn verschillende symptomen die veel voorkomen bij een hond in de puberteit. 

Gedragsveranderingen

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit hond kunnen leiden tot gedragsveranderingen, zoals prikkelbaarheid, onrustig gedrag, uitdagen, opstandigheid en territoriaal gedrag. Dit gedrag is heel normaal, maar als hondenbaasje heb je hoogstwaarschijnlijk het gevoel dat het gedrag van jouw hond plots heel anders is. 

Lees meer over hond gedraagt zich ineens anders

Verandering in eetlust

Sommige honden kunnen een verandering in eetlust ervaren tijdens de puberteit. Wellicht lust jouw hond zijn ‘normale’ brokken plots niet meer of misschien heeft hij ineens veel meer honger dan eerst. Het is niet gek dat de smaak van jouw hond plots verandert, want in het lichaam van jouw viervoeter gebeurt een heleboel. 

Meer energie

Tijdens de puberteit hond kan er plots meer energie optreden bij jouw viervoeter. Hij wil opeens veel meer spelen en soms lijkt het wel alsof hij helemaal niet meer moe wordt. Het is belangrijk dat je jouw hond genoeg lichamelijke beweging en mentale uitdaging biedt. Met de Snuffelbox kan jouw hond genieten van verschillend hondenspeelgoed dat hem actief aan de slag kan laten gaan met hondenspelletjes en hondensporten. 

Interesse in andere honden

De interesse voor andere honden en voornamelijk andere honden van het andere geslacht neemt toe. Reuen kunnen meer interesse tonen in vrouwtjes. Ze kunnen zelfs proberen om achter loopse honden aan te gaan. De loopse vrouwtjeshonden kunnen deze aandacht wel waarderen met alle gevolgen van dien. 

Territorium afbakenen 

Sommige honden, voornamelijk reuen, kunnen territoriaal gedrag vertonen, zoals het afbakenen van hun territorium met urine. Hoewel het markeren van de omgeving zowel bij reuen als bij teefjes voorkomt, zijn het vaak mannetjes bij wie we dit gedrag vaker zien. 

Het is voor veel hondenbaasje prettig om te weten dat de puberteit hond een tijdelijke fase is en dat veel symptomen na verloop van tijd zullen afnemen. Jouw hond is bezig om zich te ontwikkelen tot volwassen hond en deze ontwikkeling gaat vaak gepaard met een onstuimige periode in zijn leven. 

AppenzellerEen puppy in de puberteit maakt ook lichamelijke veranderingen door.

Wat te doen met puberende hond?

Wanneer je puberende kinderen in huis hebt, kun je je vast voorstellen dat het best een uitdaging kan zijn om om te gaan met een puberende hond. Net als bij mensen heeft een puberende hond voornamelijk liefde, begrip en consequente regels nodig. Het is belangrijk dat je als hondenbaasje duidelijk en consequent bent over het gewenste gedrag dat je bij jouw viervoeter wilt zien. Een goede hondentraining en een juiste socialisatie kunnen hier sterk aan bijdragen. Wanneer jouw viervoeter gewenst gedrag laat zien, is het belangrijk dat je hem hiervoor een beloning geeft. Naast duidelijke regels, begrip en liefde is het belangrijk om jouw hond gezond en gelukkig te houden door gebruik te maken van genoeg lichamelijke beweging en voldoende mentale uitdaging. De puberteit is slechts een fase waar jouw viervoeter doorheen moet en het gedrag van jouw hond zal na verloop van tijd verbeteren. Mocht er sprake zijn van onhoudbaar ongewenst gedrag, dan is het verstandig om de hulp in te roepen van jouw dierenarts of van een hondengedragstherapeut. Je wilt per slot van rekening dat jouw hond opgroeit tot een gezonde en gelukkige volwassen hond. 

Tips hondenpuberteit 

Wil je graag een aantal tips over de hondenpuberteit zonder een hele blog te lezen? Snuffelbox heeft tien snelle tips voor de omgang met de hondenpuberteit. 

 1. Wees geduldig, want de puberteit hond is een fase; 

 2. Blijf consequent, want tijdens de hondenpuberteit kun je duidelijke grenzen stellen; 

 3. Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie; 

 4. Bied voldoende lichaamsbeweging aan jouw hond; 

 5. Daag jouw hond mentaal uit met hondenpuzzels en hondenspelletjes; 

 6. Beloon goed gedrag en spreek jouw hond op een positieve manier aan; 

 7. Vermijd het straffen van jouw hond; 

 8. Geef jouw hond voldoende rust; 

 9. Zorg ervoor dat jouw hond zijn eigen plekje heeft om zich terug te trekken;

 10. Overweeg contact op te nemen met een hondengedragstherapeut. 

Nova scotia duck tolling retrieverWees geduldig, voor je het weet heb je een gelukkige, gezonde volwassen hond.

Abonneer je op de Snuffelbox

Wil je jouw hond een hondencadeautje geven voor goed gedrag dat hij laat zien? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!