Je hebt tijd, geduld en discipline nodig om een puppy op te voeden.
10 - 12 maanden gids
Het opvoeden van een puppy is niet eenvoudig, dat heb je de afgelopen maanden hoogstwaarschijnlijk wel gemerkt. Gelukkig hoef je alles niet alleen te doen, want Snuffelbox staat voor je klaar met raad en daad. De 10 - 12 maanden gids geeft je alle informatie die je nodig hebt om jouw viervoeter door de laatste maanden van de puppy tijd heen te komen.
Dierenartsbezoek
Jouw puppy zit momenteel in de puberteit of hij begint net aan zijn volwassen leven. Dit is afhankelijk van de grootte van jouw hond en met welk ras je te maken hebt. Het is verstandig om in het eerste jaar meerdere bezoeken met de dierenarts te plannen om te ontwikkeling en de groei van jouw puppy goed te blijven monitoren.
Laat jouw puppy bij de dierenarts controleren op fysieke kwaaltjes of gedragsafwijkingen.
Overleg met de dierenarts wanneer het tijd is om van puppyvoer over te stappen op hondenvoer voor volwassen honden. Het is zelf namelijk lastig vast te stellen wanneer het juiste moment is, want het moment dat honden volgroeid zijn, hangt af van de grootte van de hond, het hondenras en andere lichamelijke factoren.
Overleg met de dierenarts wanneer het juiste moment is voor het steriliseren/castreren van jouw hond. Over het algemeen vindt dit bij vrouwelijke honden plaats op het moment dat ze hun eerste loopsheid hebben doorgemaakt.
Bespreek met de dierenarts de jaarlijkse controles en aanbevelingen voor vaccinaties.
Lees meer over het vaccinatieschema hond.
Socialisatie
Puppy opvoeding stopt niet wanneer jouw hond volgroeid is. Blijf nieuwe dingen, dieren en mensen langzaam introduceren om toekomstige problemen te voorkomen. Beloon jouw hond met hondensnoepjes of andere hondensnacks. Zorg er ook voor dat jouw trouwe viervoeter een gedegen puppytraining of andere hondentraining krijgt aangeboden. Jouw hond zit op dit moment in zijn puberteit en hij zal jouw grenzen gaan testen. Ga zo nodig terug naar de basis van de hondentraining in de beginmaanden of zoek hulp bij een hondentrainer of hondengedragstherapeut.
Het belonen van jouw puppy is onderdeel van de opvoeding.
Hondenverzorging
De puppy opvoeding heeft niet alleen te maken met het grootbrengen van jouw hond op mentaal vlak, maar ook op het gebied van lichamelijke verzorging. Jouw hond heeft hondenverzorging nodig om gezond, schoon en gelukkig te blijven.
Heb je een hond met lange of juist met korte haren? Afhankelijk van de vachtlengte en het type vacht van je hond, kan regelmatig borstelen, trimmen, scheren en wassen helpen om klitten en losse haren te verwijderen.
Regelmatige gebitsverzorging is essentieel voor de gezondheid van je hond. Poets de tanden van jouw viervoeter en geef hem kauwspeeltjes en tandreinigende snacks die kunnen helpen bij het verwijderen van tandplak en het bevorderen van een frisse adem.
Controleer met regelmaat de nagels van je hond en knip ze indien nodig.
Controleer de oren van jouw viervoeter op vuil, roodheid en onaangename geur. Reinig de oren indien dat nodig is.
Zorg voor een veelzijdig hondendieet dat past bij de leeftijd, de grootte en de gezondheid van jouw viervoeter. Zoals hierboven benoemd is het verstandig om tijdens deze 10 - 12 maanden met de dierenarts in gesprek te gaan over de overstap naar volwassen hondenvoer.
Lees meer over hondenverzorging.
Groei en ontwikkeling | 10 - 12 maanden gids
Wanneer een hond tussen de 10 en 12 maanden oud is, is hij over het algemeen lichamelijk volgroeid. Echter, kleinere rassen kunnen eerder volgroeid zijn en heel grote rassen kunnen daar langer over doen. Het is uiteraard mogelijk dat een hond voller wordt en dat spieren krachtiger worden en de hond in omvang toeneemt, maar veel groter zal een hond niet meer worden. Op deze leeftijd sluiten de groeischijven in de botten van kleine, middelgrote en sommige grote rassen volledig. Zodra de botten van jouw puppy klaar zijn met groeien, kan hij intensievere lichaamsbeweging aan, zoals samen rennen, zonder dat dit schadelijk is voor de gewrichten van jouw hond. Het is belangrijk om geen inspannende oefeningen te doen voordat jouw puppy volgroeid is, omdat dit heup- en gewrichtsproblemen kan veroorzaken wanneer hij volwassen is. Het is verstandig om dit met de dierenarts te bespreken.
Kleine hondenrassen zijn over het algemeen sneller volgroeid dan grotere hondenrassen.
Karakter | 10 - 12 maanden gids
Wanneer een puppy tussen de 6 en de 12 maanden oud is doorlopen ze hun tweede angstimpulsperiode, waarin ze gemakkelijk schrikken en nerveus kunnen zijn. Hoewel sommige angsten wellicht niet direct alarmerend zijn, kunnen deze blijvend worden als ze niet goed worden aangepakt. Om je puppy te helpen met nieuwe dingen kun je een aantal zaken op de volgende manier aanpakken:
Introduceer nieuwe voorwerpen, mensen en situaties geleidelijk.
Geef hondensnoepjes wanneer ze gewenst gedrag laten zien ten opzichte van een nieuw voorwerp, persoon of nieuwe situatie, zodat ze de beloning uiteindelijk zullen associëren met het nieuwe ‘ding’.
Word niet boos en straf jouw hond niet wanneer hij angst toont voor een nieuw ‘ding’, maar zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt. Jouw hond geruststellen houdt ook in dat je jouw mogelijke eigen angst niet moet tonen, want wanneer je die wel toont geef je jouw hond het idee dat zijn angst gegrond is.
Naast de tweede angstimpulsperiode maakt jouw hond ook de puberteit door. Deze periode begint voor kleinere honden wanneer ze ongeveer 6 maanden zijn en voor grotere honden wanneer ze één jaar zijn. Tijdens deze periode krijgen puppy’s meer zelfvertrouwen, zoeken ze onafhankelijkheid en testen ze grenzen. Hoewel het een uitdagende tijd kan zijn voor puppybaasjes, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet opzettelijk lastig zijn. Na deze periode wordt een puppy zowel fysiek als sociaal jongvolwassen. Wanneer de socialisatie en hondentraining voorspoedig is verlopen, is de puppy vertrouwd met de dagelijkse routine in huis en zijn omgeving. Dit is ook een periode waarin ongewenst gedrag naar voren kan komen dat tijdens de vroege hondentraining en socialisatie is gemist. Het is dan ook in deze periode dat je als hondenbaasje zult zien dat hondentraining en socialisatie niet stopt na een bepaalde periode.
Voeding en lichaamsbeweging | 10 - 12 maanden gids
De hoeveelheid voeding en lichaamsbeweging kan per hond verschillen. Het verschil heeft alles te maken met de grootte van de hond en het hondenras. Over het algemeen eet een puppy van 10 à 12 maanden twee keer per dag. Daarnaast slaapt hij gemiddeld 11 tot 16 uur per dag en moet je hem 3 à 4 keer uitlaten. De hoeveelheid lichaamsbeweging kun je in overleg met de dierenarts inzetten, zodat er sprake is van voldoende, maar geen overmatige hoeveelheid lichaamsbeweging, denk bijvoorbeeld aan wandelen en spelen in de tuin en andere activiteiten die jouw hond gezond en gelukkig houden.
Hondentraining | 10 - 12 maanden gids
Wanneer jouw puppy 10 maanden oud is, is het belangrijk dat de basiscommando’s inmiddels aangeleerd zijn. Het is belangrijk om de moelijkheidsgraad van de commando’s te verhogen en nieuwe hondentrucjes toe te voegen. Het is belangrijk om het hele hondenleven door te gaan met de hondentraining. Er zijn verschillende activiteiten en oefeningen die je samen met jouw hond kunt doen. Je kunt jouw hond bijvoorbeeld leren hoe hij poot moet geven of hoe hij moet rollen. Op deze leeftijd kunnen puppy’s tekenen vertonen van ongewenst gedrag dat in het begin mogelijk niet goed is aangepakt, zoals voedselnijd en bezitterigheid ten opzichte van speelgoed of gezinsleden. Houd er rekening dat dit gedrag nog steeds kan én moet worden gecorrigeerd.
Lees meer over soorten hondentraining.
Puppy opvoeding kost tijd, geduld en discipline. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hetgeen ter sprake komt op het moment dat een puppy tussen de 10 en 12 maanden oud is en wat er moet gebeuren om jouw puppy gelukkig en gezond op te zien groeien. Snuffelbox heeft je met deze blog een helpende hand geboden.
Het hebben van een puppy brengt veel geluk en liefde.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw puppy verwennen met gezonde snacks en leuk hondenspeelgoed? Met de Puppybox zorg jij voor een blije pup. Je kunt er ook voor kiezen om voor langere tijd een abonnement te nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.