Een verandering in de omgeving of in de gezinssamenstelling kan leiden tot gedragsverandering hond.
Kan een hond van karakter veranderen?
Net als bij mensen is het ook bij honden mogelijk dat ze van karakter veranderen gedurende hun leven. Er zijn verschillende redenen waarom een hond zich plotseling anders kan gaan gedragen en normaal gesproken zijn deze redenen ook heel goed te herleiden naar een eerdere gebeurtenis. Honden gedragen zich ineens anders op het moment dat er in hun omgeving, ervaring of gezondheid ook iets verandert. Vaak is er sprake van een gedragsverandering bij een hond op het moment dat jouw viervoeter te maken krijgt met een onderliggend gezondheidsprobleem. Over het algemeen hoef je vaak niet direct de dierenarts te bellen wanneer je te maken hebt met een hond die zich anders gedraagt, tenzij er ook andere symptomen van een eventuele zieke hond worden getoond door jouw viervoeter, maar het is zeker goed om de gedragsverandering van jouw hond bespreekbaar te maken met jouw dierenarts.
Lees meer over symptomen zieke hond.
Hoe ontstaat een gedragsverandering bij een hond?
Er zijn verschillende redenen voor een hond gedraagt zich ineens anders. Snuffelbox bespreekt een aantal veelvoorkomende oorzaken die bij veel honden worden teruggezien op het moment dat zij zich anders gaan gedragen.
Gedragsverandering oude hond
Een van de veelvoorkomende oorzaken van een hond gedraagt zich ineens anders is ouderdom. Een verandering in het gedrag bij oudere honden is vrij gebruikelijk, want jouw hond heeft een bepaalde leeftijd bereikt en hier horen mentale en fysieke veranderingen bij. Een oudere hond gedraagt zich ineens anders kan zich op verschillende manieren uiten.
Oudere honden hebben vaak minder energie en zijn over het algemeen minder actief dan jongere honden. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen of niet langer lange stukken lopen.
Oudere honden kunnen moeite hebben met slapen en ze kunnen ‘s nachts onrustig zijn. Deze gedragsverandering oude hond kan te maken hebben met veranderingen in het slaappatroon van jouw trouwe viervoeter.
Oudere honden kunnen angstiger of prikkelbaarder worden. Ze kunnen minder geduld hebben met kinderen of met andere dieren en vinden het over het algemeen prettig om met rust gelaten te worden.
Oudere honden kunnen een verandering in eetlust vertonen, waardoor jouw hond kan aankomen of juist kan afvallen. Sommige oudere honden hebben moeite met het kauwen van voedsel en kunnen hierdoor kieskeuriger worden in hun voedselkeuze.
Oudere honden kunnen problemen hebben met hun blaas en andere organen, waardoor jouw hond plots binnen kan plassen of incontinent raakt.
Lees meer over incontinentie hond.
Honden krijgen vaak te maken met een bepaalde gedragsverandering wanneer ze ouder worden.
Verandering in de omgeving
Hoewel gedragsverandering oude hond vaak voorkomt, is het ook mogelijk dat een verandering in de omgeving een hond van zijn stuk brengt. Een verandering in de omgeving vinden wij mensen vaak ook niet bijzonder prettig en dit is voor onze trouwe viervoeters niet anders. Een verandering in de omgeving kan stressvol zijn voor een hond en kan leiden tot gedragsveranderingen. Bij een verandering in de omgeving kun je denken aan een verhuizing naar een nieuwe plek of een verandering in de samenstelling van het gezin. Een hond gedraagt zich ineens anders kan zich uiteraard uiten op veel verschillende manieren, maar vaak zie je dat een hond plots een bepaalde afstand neemt of ineens een stuk prikkelbaarder kan reageren wanneer er sprake is van een verandering in de omgeving.
Gezondheidsproblemen
Net als ouderdom zijn ook gezondheidsproblemen een veelvoorkomende oorzaak van een gedragsverandering bij honden. Jouw hond kan jouw niet met woorden vertellen dat hij pijn heeft of dat hij ziek is. Wanneer een hond pijn heeft, kan hij plots agressief worden op het moment dat hij wordt aangeraakt op de pijnlijke plek of wanneer je in de buurt komt van de pijnlijke plek. Het is ook goed mogelijk dat jouw hond ziek is en dat hij daarom minder eet, vaker slaapt en weinig zin heeft om samen te gaan wandelen. De kans is daarnaast ook groot dat jouw hond plots een heel ander karakter toont dan je van hem gewend bent. Jouw hond probeert zijn pijn of ongemak te uiten, maar hij kan je dit gewoonweg niet zeggen. Het is daarom verstandig om de symptomen van de gedragsverandering van jouw hond te bespreken met een dierenarts, zodat deze eventueel kan onderzoeken of jouw hond medisch iets mankeert.
Trauma
Een traumatische ervaring kan er ook voor zorgen dat jouw hond zich ineens anders gedraagt. Wellicht is jouw hond aangevallen door een andere hond of heeft hij een ongeluk(je) gehad. Honden kunnen zich door deze traumatische ervaring anders gaan gedragen. Uiteraard zal dit verschillen per hond. Het is mogelijk dat een hond de gebeurtenis vrij snel van zich af kan zetten, maar jouw hond kan ook bijzonder angstig worden wanneer jullie gaan wandelen of wanneer jullie in de buurt komen van andere honden of dieren. Wanneer een hond een heftige gebeurtenis heeft doorgemaakt, is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts en eventueel met een hondengedragstherapeut.
Lees meer over hondengedragstherapeut.
Een hond gedraagt zich ineens anders kunnen komen door een traumatische ervaring met een andere hond.
Plotselinge gedragsverandering hond oplossen
Hond gedraagt zich ineens anders kan voor een hondenbaasje een lastige situatie zijn, want je weet niet goed hoe je jouw hond het beste kunt helpen en hoe je de gedragsverandering hond kunt oplossen. Om te bepalen hoe je de plotselinge gedragsverandering van hond kunt verbeteren, is het belangrijk dat je eerst de oorzaak van de gedragsverandering achterhaalt. Het is uiteraard mogelijk dat jouw hond ziek is of pijn heeft of dat er sprake is van een verandering in de omgeving, zoals een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid of een nieuw huisdier. Een plotselinge gedragsverandering hond oplossen is lastig, want soms is het niet mogelijk om een verandering terug te draaien en soms is het ook geen probleem dat jouw hond een gedragsverandering doormaakt. Jouw hond moet er bijvoorbeeld aan wennen dat er nu ook andere gezinsleden zijn of dat jullie zijn verhuisd. Gedraagt hond zich ineens anders en begint dat in een negatieve zin op te vallen, dan is het uiteraard goed om contact op te nemen met een dierenarts. Wil je jouw hond graag helpen met zijn plotselinge gedragsverandering, dan heeft Snuffelbox een aantal tips voor je.
Voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie
Honden hebben, net als mensen, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Zorg ervoor dat jouw hond voldoende beweging krijgt door regelmatig te wandelen en te spelen. Hondenpuzzels en snuffelmatten zijn daarnaast ideaal om jouw hond mentaal uit te blijven dagen. Je kunt er ook voor kiezen om verstoppertje met jouw hond te spelen of een leuke hondensport met jouw viervoeter te doen.
Gebruik positieve bekrachtiging
Positieve bekrachtiging is een goede manier om gewenst gedrag van jouw hond aan te moedigen en ongewenst gedrag te verminderen. Schreeuwen tegen een dier of straffen uitdelen werkt over het algemeen averechts, want een hond wordt daar angstig van en vaak wordt een band tussen een hondenbaasje en zijn hond op die manier aangetast. Hond gedraagt zich ineens anders, dat is lastig, maar je doet er echt goed aan om jouw hond niet te straffen en hem juist te belonen op het moment dat hij doet wat je vraagt.
Zoek professionele hulp
We hebben het al een aantal keer benoemd, maar wanneer gedragsverandering hond optreedt, deze negatief is en jij als hondenbaasje niet goed meer weet wat je moet doen, is het verstandig om hulp van een hondengedragstherapeut te zoeken. Voor sommige hondenbaasjes is dit wellicht nog onwennig, want het klinkt misschien vreemd dat een hond een therapeut nodig heeft, maar probeer het vanuit een nuchter standpunt te bekijken. Jij als hondenbaasje hebt gewoonweg ondersteuning nodig bij de gedragsverandering en de opvoeding van jouw hond. Daar is helemaal niks vreemds aan.
Hond gedraagt zich ineens anders en je weet niet meer wat je moet doen, neem contact op met een hondengedragstherapeut.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond belonen voor gewenst gedrag? Schaf de Snuffelbox vol lekkere snacks en leuke hondenspeeltjes aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.