Wat is de ziekte van Addison bij honden?

De ziekte van Addison is een bijzonder ernstige ziekte die voorkomt bij honden, maar ook bij mensen. De ziekte van Addison bij honden is een auto-immuunziekte die er onder andere voor zorgt dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam van jouw hond keert. Wat de ziekte van Addison bij honden nog meer inhoudt en of genezing mogelijk is, dat lees je in deze blog van Snuffelbox.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

De ziekte van Addison bij honden is een auto-immuunziekte die er onder andere voor zorgt dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam van jouw hond keert.

Wat is de ziekte van Addison bij honden?

Wanneer jouw hond last heeft van de ziekte van Addison is er sprake van een tekort aan hormoonproductie van de bijnierschors. De bijnierschors maakt bij de ziekte van Addison bij honden geen of zeer weinig hormonen aan. Het gevolg daarvan is dat de bijnierschors niet meer voor de hormoonproductie kan zorgen, omdat deze verschrompeld is geraakt. 

Wat is de oorzaak van de ziekte van Addison bij honden?

De ziekte van Addison bij honden wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Eerder gaven we al aan dat dit betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam van onze trouwe vriend keert. In plaats van goede cellen worden ‘opgeruimd’ door het lichaam. Antistoffen die jouw hond in de regel moeten beschermen tegen ziektes, bacteriën en virussen, vallen de bijnierschors aan. De werking van de bijnierschors wordt daarmee tenietgedaan en kan de hormoonproductie niet meer goed regelen. 

Welke symptomen staan op de voorgrond bij de ziekte van Addison bij honden?

De ziekte van Addison bij honden is lastig te ontdekken, omdat de symptomen ook vaak voorkomen bij andere ziektes, zoals bij de ziekte van Cushing. Met de volgende symptomen is het uiteraard verstandig om naar de dierenarts te gaan. Deze kan vaststellen of er sprake is van de ziekte van Addison bij honden aan de hand van een bloedonderzoek. De volgende symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Addison bij honden: 

  • Lusteloosheid, 

  • Moeheid, 

  • Slechte eetlust, misselijkheid, braken (met bloed), afvallen, 

  • Diarree of constipatie, bloed in de ontlasting, 

  • Veel drinken en plassen, 

  • Zwak en epileptische aanvallen. 

Het is verstandig om de blog over de ziekte van Cushing bij honden ook te lezen. 

Een hond met de ziekte van Addison kan zich lusteloos en moe voelen.

Is de ziekte van Addison bij honden erfelijk?

In principe kan een hond zonder erfelijke aanleg de ziekte van Addison krijgen, maar er is wel degelijk sprake van erfelijkheid wat betreft de ziekte van Addison bij honden. Ook zijn er specifieke hondenrassen die sneller te maken krijgen met een erfelijke aanleg van de ziekte van Addison. 

Is de ziekte van Addison bij honden dodelijk?

Net als bij mensen kan de ziekte van Addison bij honden dodelijk zijn op het moment dat er niet snel genoeg wordt opgetreden tegen de ziekte. Vaak wordt de ziekte van Addison bij honden pas ontdekt op het moment dat jouw hond al ernstig ziek is. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een zieke hond goed in de gaten te houden. 

Heb jij het vermoeden dat jouw hond ziek is, lees deze blog en neem contact op met de dierenarts van jouw trouwe viervoeter. 

De ziekte van Addison is niet te genezen, maar wel te behandelen.

Is de ziekte van Addison bij honden te genezen?

Wanneer de ziekte van Addison bij honden is vastgesteld, is genezing niet meer mogelijk. Dit hoeft niet direct te betekenen dat jouw hond niet behandeld kan worden voor de ziekte. Dit is namelijk wel het geval. 

Is de ziekte van Addison bij honden te behandelen?

Het antwoord op deze vraag is, gelukkig, ‘ja’. De ziekte van Addison bij honden is te behandelen. Er zijn medicijnen die bij de ziekte van Addison bij honden belangrijk zijn om levenslang, twee keer per dag, aan jouw hond te geven. Deze medicijnen kunnen worden toegediend door middel van pillen of door middel van een injectie. In overleg met jouw dierenarts wordt het juiste medicijn aan jouw hond voorgeschreven voor de ziekte van Addison bij honden. Vaak wordt er Zycortal of prednisolon aan honden met de ziekte van Addison voorgeschreven. 

Uiteraard is het, welke symptomen jouw hond ook heeft, altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts als je merkt dat jouw hond ziek is of zich ziek lijkt te gedragen. Beter te vaak bellen naar de dierenarts, dan één keer te weinig. 

Als jouw hond zich ziek voelt, is het altijd verstandig om de dierenarts te bezoeken.

Ben je langs de dierenarts geweest en is er niks met jouw viervoeter aan de hand? Gelukkig! Wij hebben het ideale ‘Get well soon’-cadeau voor jouw hond, namelijk de Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!