Wat je wilt weten over Lassie, de Schotse herdershond!

Lassie, de Schotse herdershond, is de hond die iedereen nog steeds kent. Het begon met een boek, dat uitgroeide in verschillende films en series. Lassie hond was een heuse filmster en werd vertolkt door verschillende honden. Begrijpelijk, want de eerste film dateert uit 1943. De meest recente film verscheen in 2020. Wij van Snuffelbox zijn toe aan een opfrisser over Lassie, de Schotse herdershond. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat voor ras is een Lassie hond?

De Lassie hond is, zoals de titel van deze blog al doet vermoeden, een Schotse herdershond, ofwel een collie. Net als anders herdershonden is deze Schotse herdershond vroeger voornamelijk ingezet als een hoeder voor schapen. Wanneer we specifiek naar de Lassie hond kijken, dan hebben we te maken met een langharige collie in de kleur sable-wit. 

Deze hond had zo Lassie kunnen spelen in de film!

Welke collie soorten zijn er?

Er zijn twee collie soorten. Een Lassie hond heeft een langharige vacht, maar er is ook een collie soort met een kortharige vacht. Deze twee vachtvariëteiten zijn als afzonderlijk ras door het FCI erkend. 

Langharig of kortharig

De Lassie hond heeft een langharige vacht in de kleur sable-wit. Deze hond heeft een langharige vacht met een bijzonder spitse snuit en volle zachte oren. De kortharige Schotse herdershond heeft een minder spitse snuit en een korte ruwe vacht. Beide honden lijken verder bijzonder veel op elkaar. 

Kleur

De kleur sable-wit is de bekendste kleur vacht van dit hondenras, maar ze kunnen verschillende kleuren wit, zwart, sable, mahonie en merle aannemen. Er is altijd een combinatie van kleuren aanwezig en niet alle kleuren komen even vaak voor. Vanwege de populariteit van het boek en de films over Lassie komt de kleur sable-wit het vaakst voor.  

Lichaamsbouw en vacht

De kortharige collie lijkt kleiner dan de Lassie hond, maar dit komt door het gebrek aan de langharige vacht. De lengte van deze honden is maximaal 66 centimeter en ze worden meestal niet zwaarder dan 30 kilogram. De langharige Lassie hond moet meermaals per week lekker geborsteld worden. De lange haren kunnen namelijk snel in de war raken en klitten veroorzaken. Na een regenbui is het verstandig om jouw Lassie hond droog te maken met een handdoek. De lange haren drogen namelijk lastig uit zichzelf. 

Karakter 

De Lassie hond en zijn kortharige ‘broer’ zijn betrouwbaar en bijzonder waakzaam. Het is van belang dat deze honden goed worden getraind met een zachte hand. Deze honden zijn namelijk bijzonder gevoelig voor prikkels en boze woorden. Wanneer je wilt dat een Lassie hond zijn volledige ziel en zaligheid in jouw handen legt, is het verstandig om hem op een vriendelijke manier te trainen. Het lieve en loyale karakter van deze honden maakt van hen een vriend voor het leven. De Lassie hond is bijzonder geschikt als gezinshond met kinderen en andere honden. Houd er rekening mee dat de Lassie hond ongehoorzaam gedrag kan vertonen als hij niet goed getraind wordt. 

Beweging

De Lassie hond heeft veel beweging nodig. Lekker rennen op het strand of lange wandelingen door het bos zijn bijzonder belangrijk voor dit ras. Ook apporteren is een leuk spel waar deze honden veel baat bij hebben. Het is wel belangrijk om jouw puppy Lassie hond rustig aan beweging te laten wennen. Deze honden zijn soms overactief en kunnen dan blessures oplopen. 

Op zoek naar een bos waar jij jouw Lassie hond vrij kan uitlaten, bezoek dan eens een van deze hondenbossen waar hij lekker kan spelen, rennen en ravotten.

Ziektes 

De Lassie hond is een sterk ras, dat hebben wij in de films natuurlijk mogen aanschouwen, toch is dit ras niet vrij van erfelijke ziektes, zoals een oogafwijking die het netvlies, het vaatvlies en de sclera aantast. Daarnaast kunnen deze honden doof worden of kan er heupdysplasie optreden. 

Zijn deze honden niet prachtig?

Een Lassie hond aanschaffen

Denk je erover om een Lassie hond aan te schaffen, dan is het natuurlijk essentieel dat je met een bepaald aantal zaken rekening houdt. 

  • Een Lassie hond dient goed getraind te worden. Als deze hond geen goede training krijgt, dan kan hij ongehoorzaam gedrag gaan vertonen. 

  • Een Lassie hond heeft veel beweging nodig. Ben je bereid om grote stukken te wandelen met jouw Lassie hond en veel balspelletjes met hem te gaan doen? 

  • Een langharige Lassie hond heeft veel en lange haren. Het is verstandig om je af te vragen of je de hoeveelheid haren in jouw huis een probleem vindt en of je tijd hebt of wilt vrijmaken om jouw hond te kammen. 

Wil je een puppy adopteren, lees dan deze blog om je voor te bereiden op het adopteren van een puppy in Nederland.

Houd rekening met training, beweging en de lange haren, maar vind een maatje voor het leven.

Hoe duur is een Lassie hond?

Als je eenmaal hebt besloten dat je de training, de beweging en de haren geen enkel probleem vindt, dan is het tijd om je te oriënteren op het aanschaffen van een Lassie hond. Een Lassie hond afkomstig van een goede fokker kost vaak minimaal €800 euro. Houd er rekening mee dat het na de aanschafkosten niet afgelopen is met het maken van kosten voor de Lassie hond. Jouw hond moet minimaal eens per jaar naar de dierenarts, daarnaast is het bijzonder verstandig om een puppycursus met jouw hond te doen. Goed voer en goede verzorging kosten daarnaast ook geld. 

Wil jij er zeker van zijn dat je te maken hebt met een goede fokker? Lees dan onze blog over broodfokkers waar je je 5 tips geven over het herkennen van een broodfokker. 

Ga verschillende fokkers langs, om er zeker van te zijn dat jij een goede fokker hebt gevonden.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!