Zelf hondenvoer maken | gezond en kostenbesparend

Koken uit een pakje verschilt behoorlijk van smaak, dan een zelfgemaakte maaltijd op tafel zetten met verse ingrediënten. De kans is bijzonder groot dat je de zelfgemaakte maaltijd lekkerder vindt smaken. Dit is voor onze honden niet anders. Zelf vers hondenvoer maken kan verschillende voordelen hebben en kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van jouw hond. Wil je zelf hondenvoer maken voor jouw hond? Lees deze Snuffelpost om voorbereid te werk te gaan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hondenvoer zelf maken is gezond voor jouw hond en kostenbesparend voor jouw portemonnee.

Is zelf hondenvoer maken gezond?

Alvorens je besluit zelf hondenvoer te maken, is het verstandig om te bedenken of zelfgemaakt hondenvoer gezond is voor jouw hond. Wil je volledig overstappen op je hondenvoer zelf maken, dan is het verstandig om dit eerst goed te overleggen met jouw dierenarts. Wil je zo nu en dan zelf hondenvoer maken voor jouw hond of vind je het leuk om zelf hondensnacks te maken, dan is het uiteraard verstandig om goed te kijken welke ingrediënten jouw hond mag hebben. 

Welk gekookt vlees mag een hond eten?

In principe mag een hond gekookt vlees eten van verschillende soorten dieren, maar voor een goed en gebalanceerd dieet is het bijzonder belangrijk om bepaald vlees met mate of helemaal niet te geven. Gehakt is vaak bereid vlees dat veel vet en veel verschillende kruiden bevat en het is daarom onverstandig om dit aan jouw hond te geven. Mager en onbewerkt vlees, zoals kip, kalkoen of rund is een beter alternatief om toe te voegen aan het zelfgemaakte hondenvoer, want dit voorkomt dat jouw hond ziek wordt of last krijgt van overgewicht. Naast vlees is ook vis, zoals zalm, bijzonder goed om aan jouw hond te geven. Houd er rekening mee dat het bij vis bijzonder belangrijk is om de graten goed te verwijderen, want jouw hond kan eventueel stikken of zijn keel bezeren aan een graatje. 

Er wordt op verschillende websites voor honden gesuggereerd dat een hond rauw vlees mag eten, maar dierenartsen raden het voeren van rauw vlees aan honden af. Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het eten van rauw vlees voor mens en dier, zoals salmonella of het krijgen van lintwormen en de voordelen van het eten van rauw vlees door honden is twijfelachtig.  

Kip is mager vlees vol eiwitten dat goed is voor de gezondheid van onze hond.

Welke groenten zijn goed voor een hond?

Verschillende groenten zijn goed om te verwerken in het hondenvoer dat je zelf gaat maken. Houd er rekening mee dat niet alle soorten groenten goed zijn voor jouw hond. Er zijn veel verschillende groentes die je toe kunt voegen als je zelf hondenvoer maakt, daarom is het handiger om te kijken welke groenten honden niet mogen hebben. Het is onverstandig om jouw hond de volgende groentes te geven: paddenstoelen, prei, rauwe aardappel, tomaat, ui, paprika, avocado en aubergine. 

Overige groenten, zoals een wortels of spinazie, kun je met een gerust hart koken en pureren voor jouw hond om samen met het vlees een goed gebalanceerde hondenvoer van te maken. Houd er wel rekening mee dat je ervoor zorgt dat het hondenvoer is afgekoeld, je wilt natuurlijk niet dat jouw hond zich verbrandt. 

Lees meer over voedingsmiddelen die giftig voor honden zijn. 

Wat is belangrijk in hondenvoer?

Naast mager en onbewerkt vlees en gepureerde groenten is het ook belangrijk om zetmeel toe te voegen wanneer je zelf hondenvoer maken gaat. Zetmeel geeft jouw hond energie en helpt bij de ondersteuning van een goede darmflora. Wanneer je zelf vers hondenvoer maken gaat, kun je eenvoudig wat gekookte rijst, gekookte aardappelen of havermout toevoegen aan het vlees en de gepureerde groenten. Uiteraard kun je ook andere voedingsmiddelen die gezond zijn voor de hond en voedingssupplementen speciaal voor honden toevoegen. Echter, het is bijzonder belangrijk dat deze voedingsmiddelen geschikt zijn voor honden en niet slecht voor ze zijn. 

Wat zijn de voordelen van zelf hondenvoer maken? 

Er zijn verschillende voordelen aan het zelf maken van hondenvoer. Snuffelbox zet een aantal voordelen van zelf hondenvoer maken op een rijtje. 

 1. Wanneer je besluit om zelf hondenvoer te maken, weet je precies wat je in het hondenvoer van jouw hond stopt. Je kunt bepalen welke ingrediënten je wilt gebruiken en welke ingrediënten absoluut niet. Op deze manier wordt zelf hypoallergeen hondenvoer maken ook een stuk eenvoudiger, want je kunt de voedingsmiddelen waar jouw hond allergisch voor is simpelweg uit het zelfgemaakt hondenvoer weren. 

 2. Je kunt variatie aanbrengen in het zelfgemaakte hondenvoer, want je kunt de voedingsmiddelen waar jouw hond specifiek behoefte aan heeft op bepaalde momenten toevoegen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om meer eiwitten, vitamines en mineralen toe te voegen aan het hondenvoer. 

 3. Goed hondenvoer kost in de regel meer geld, dit geld kun je besparen wanneer je besluit zelf voedzaam en goed hondenvoer te maken door de juiste ingrediënten met de juiste voedingswaarde toe te voegen. Zo maak je niet alleen hondenvoer met ingrediënten en toevoegingen waar je zelf achterstaat, maar bespaar je waarschijnlijk ook op de totale kosten. 

Zelfgemaakt hondenvoer heeft verschillende voordelen. Als baasje weet je precies wat je aan jouw hond geeft.

Wat kun je koken voor je hond?

Er zijn verschillende recepten die je kunt koken voor je hond, zolang je er rekening mee houdt dat er voedingsmiddelen in de recepten zitten die niet giftig zijn voor honden. Het zelf maken van hondenvoer of een hondensnack is niet alleen lekker voor jouw hond, maar ook ontzettend leuk om te doen. 

Top 3 zelf hondenvoer maken recepten

#1 Pindakaaskoekjes! 

Honden vinden pindakaas over het algemeen een ontzettend lekkere snack, maar in pindakaas kan xylitol zitten en dat is bijzonder giftig voor honden. Het is daarom belangrijk om pindakaas te gebruiken dat speciaal voor honden bestemd is, zoals de pindakaas van het merk Pawfact. Het maken van pindakaaskoekjes voor honden is vrij eenvoudig en je hond zal met volle teugen smullen. 

Ingrediënten voor +/- 35 pindakaaskoekjes:

 • 200 gram bloem

 • 2 eieren

 • 55 ml water

 • 100 gram pindakaas

 • Eén grote of twee kleine bananen 

Bereiding:

De bereiding van deze pindakaaskoekjes met banaan is vrij eenvoudig. 

 • Voeg alle ingrediënten samen in een kom en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed door elkaar worden gemengd tot een stevige bal deeg ontstaat.

 • Rol het deeg uit en steek +/- 35 koekjes uit met een uitsteekvormpje. 

 • Bak de koekjes in voorverwarmde oven op 160 graden voor 20 minuten. Zijn de koekjes nog te licht of te slap, dan kun je deze nog een paar minuten bakken in de oven.

Tip: gebruik deze uitsteekvormpjes in de vorm van een hondenbot om de hondenkoekjes nog leuker te maken. 

#2 Hondenvoer met kip en zoete aardappel

Er zijn verschillende soorten vlees dat en groenten en zetmeel die je kunt toevoegen aan zelfgemaakt hondenvoer, maar er zijn bepaalde ingrediënten die verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Kip is mager en bevat verschillende eiwitten die goed zijn voor de ondersteuning van de botten van onze hond. Ook zoete aardappel is gezond, want deze oranje aardappel zit vol vitamines. 

Ingrediënten voor meerdere porties: 

 • 350 gram kipfilet

 • 200 gram witte rijst

 • Eén winterpeen

 • Eén grote zoete aardappel of twee kleine zoete aardappelen

Bereiding: 

 • Zet drie pannen water op voor het koken van de kip, de rijst en de groenten. 

 • Kook de kipfilet gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten. 

 • Kook de winterpeen en zoete aardappel in 18 à 20 minuten gaar. 

 • Kook de rijst in 10 minuten gaar, giet deze af en laat afkoelen.

 • Giet de winterpeen en de zoete aardappel af en pureer deze tot een gladde puree. 

 • Snijd de gekookte kip in kleine stukjes of trek de deze uit elkaar met twee vorken. 

Meng de kipfilet, witte rijst en de gepureerde groenten en zorg ervoor dat het gerecht goed afgekoeld is voordat je het zelfgemaakte hondenvoer aan jouw hond geeft. Je houdt hoogstwaarschijnlijk genoeg over voor meerdere porties. Deze kun je eenvoudig in de koelkast bewaren. Geef jouw hond een half kopje van dit hondenvoer per 20 kilogram lichaamsgewicht voor een goed gebalanceerd dieet. 

#3 Hondentoetje

Honden zijn dol op zuivel, maar mogen dit eigenlijk niet hebben. Althans, een hond mag geen producten eten waar lactose in verwerkt is. Gelukkig voor onze viervoeters ontwikkelen wij mensen steeds meer en daarom is er lactosevrije yoghurt die jouw hond gulzig kan eten. Een lekker hondentoetje dus! 

Ingrediënten: 

 • Een half schaaltje yoghurt 

 • Een klein banaantje

 • Drie eetlepels appelmoes

Bereiding: 

Het maken van dit hondentoetje is bijzonder eenvoudig, maar we geven toch een bereidingswijze. 

 • Vul een schaaltje voor de helft met yoghurt. 

 • Schep drie eetlepels appelmoes op de yoghurt. 

 • Snijd de banaan in kleine plakjes en leg deze bovenop de appelmoes. 

 • Dat wordt smullen! 

Dit waren drie overheerlijke recepten om zelf vers hondenvoer maken eenvoudig te maken. 

Lees meer over welk fruit geschikt voor honden is. 

Zelf een hondenkoekje maken levert een heerlijke snack op voor jouw hond.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Heb je geen tijd om kwalitatieve snacks voor jouw hond zelf te maken? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. Jouw hond zal je eeuwig dankbaar zijn. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

In de Winter Wonderland box kon je bijvoorbeeld een yakstaaf vinden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!