Oormijt bij honden kun je niet voorkomen, maar een goede behandeling en verzorging kan de kans wel verminderen.
Wat is oormijt bij honden?
Oormijten zijn kleine spinachtige parasieten die leven in de oorschelpen van onze hond. De kleine beestjes voeden zichzelf met huidschilfers die en oorsmeer dat in de oren van onze hond zit. Oormijt is vervelend voor onze trouwe viervoeters, want het zorgt voor jeuk, irritatie en infecties. Daarnaast komt oormijt bij honden regelmatig voor, maar gelukkig zijn deze parasieten goed te verdelgen en is de infectie die de parasieten veroorzaken goed te behandelen.
Wat is de oorzaak van oormijt bij honden?
De oorzaak van oormijt bij honden zijn de kleine spinachtige parasieten die zich in de oorschelp vestigen, maar hoe komen deze parasieten in de oorschelp van onze hond? De oorzaak van oormijt bij honden is dat de parasieten makkelijk over te dragen zijn. Deze kleine, spinachtige beestjes verspreiden zich van hond tot hond en komen daarom veel voor, net als hoofdluis bij kinderen op een basisschool. Het is vrijwel onmogelijk om deze parasiet volledig uit te roeien. De oormijt komt terecht op de vacht c.q. de huid van de hond en ontwikkelt zich verder in de oren van de hond door zich te voeden met huidschilfers en oorsmeer.
Is oormijt bij honden besmettelijk?
Oormijt bij honden is bijzonder besmettelijk en dat zorgt er met name voor dat oormijt hond vrijwel onmogelijk te voorkomen is. De oormijt wordt namelijk eenvoudig overgedragen van de ene op de andere hond. Om oormijt te voorkomen zou jouw hond vrijwel nooit met andere honden om kunnen gaan. Oormijt bij honden is in principe niet gevaarlijk, zolang deze parasiet in het oor van jouw hond goed wordt behandeld. Wij mensen hoeven ons gelukkig geen zorgen te maken over de besmettelijkheid van oormijt bij honden voor mensen, want deze parasiet heeft in principe geen invloed op onze gezondheid. Heel soms kan oormijt bij honden besmettelijk zijn voor mensen, maar dit komt vrijwel niet voor. Wanneer je allergisch bent voor oormijt, dan kun je jeuk krijgen.
Het onderzoeken van de oren door de dierenarts is niet plezierig, maar soms wel nodig om oorinfecties op te speuren.
Hoe lang duurt oormijt bij honden?
Wanneer de oormijt van hond op hond overspringt, legt deze parasiet eitjes op en onder de vacht in de omgeving van het oor van de hond en op de huid bij het oor. Na ongeveer drie weken komen de eitjes uit en nestelt de oormijt zich in de oren van jouw hond. De oormijten overleven ongeveer een paar weken in de oren van jouw hond en voeden zich met huidschilfers en oorsmeer. Wanneer deze infectie niet behandeld wordt, zullen er steeds nieuwe oormijten bijkomen en krijgt jouw hond last van ophopend oorsmeer en irritaties en infecties aan de oren. Zonder behandeling zal oormijt bij jouw hond niet worden opgelost en kan jouw hond in het ergste geval doof worden ten gevolge van de infectie.
Hoe weet je of je hond oormijt heeft?
Om oormijt bij een hond te behandelen, moet je natuurlijk wel eerst signaleren dat jouw hond oormijt heeft. Snuffelbox somt de symptomen die voor kunnen komen bij honden die last hebben van oormijt voor je op.
Oormijt bij een hond kun je onder andere herkennen aan het gedrag dat jouw hond vertoont. Jouw hond zal vaak aan zijn oren proberen te krabben, met soms wonden tot gevolg, en zal regelmatig met zijn kop heen en weer schudden;
Honden hebben vaak gerust in de gaten dat er iets niet in orde is. Jouw hond zal er daarom hoogstwaarschijnlijk ook niet om springen dat je zijn oor wilt controleren. Ook dit gedrag, indien hij het normaal geen probleem vindt als je zijn oren aanraakt, kan wijzen op oormijt bij honden;
Mocht je het oor van jouw hond zonder problemen aanraken, dan zou je, in het geval van oormijt mogelijk afscheiding in het oor van jouw hond kunnen ontdekken. Deze afscheiding is in veel gevallen zwart, bruin, geel of wit van kleur;
Ook is de oorschelp vaak geïrriteerd en vertoont deze een rode kleur al dan niet met een zwelling.
Heb je het vermoeden dat jouw hond last heeft van oormijt, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan jouw hond onderzoeken en bepalen of er sprake is van oormijt hond of wellicht een andere vervelende oorontsteking.
Lees meer over oorontsteking bij honden.
Wanneer jouw hond zichzelf buitengewoon vaak krabt, kan dat een teken van oormijt hond zijn.
Kan oormijt vanzelf overgaan?
Soms kun je rustig afwachten tot iets beter wordt of zelfs overgaat, maar dit is bij oormijt helaas niet het geval. Zonder behandeling van een dierenarts blijft jouw hond last houden van de infectie die wordt veroorzaakt door de oormijten. Als deze infectie niet wordt behandeld, dan kan dit vervelende gevolgen hebben, zoals ontstekingen aan de gehoorgang en zelfs blijvende gehoorschade. Het is belangrijk om een dierenarts te bezoeken op het moment dat je vermoedt dat jouw hond last heeft van oormijten, want hoewel de gevolgen van langdurige oormijt bijzonder vervelend kunnen zijn, is het bestrijden van deze kleine parasiet vrij eenvoudig.
Wat kun je zelf doen tegen oormijt hond? | Verzorgingstips
In principe kun je oormijt bij honden niet voorkomen, maar je kunt natuurlijk wel een aantal dingen doen om de situatie beter te maken en de oren van jouw hond te behandelen.
Zorg er ten eerste voor dat je de oren van jouw trouwe viervoeter regelmatig controleert op infecties, oormijt of andere oorproblemen;
Als je de oren controleert, is het ook belangrijk om de oren van jouw hond schoon te maken. Schone oren bij jouw hond bereik je eenvoudig met een oorreiniger speciaal bedoeld voor honden;
Ben je op de hoogte van het feit dat een hond in jouw omgeving besmet is met een besmettelijke oorinfectie, houd de honden in dat geval bij elkaar uit de buurt. Het is belangrijk dat de andere hond eerst wordt behandeld voor de besmettelijke infectie;
Zorg ervoor dat je jouw eigen handen wast voordat je de oren van jouw hond controleert en nadat je de oren van jouw hond hebt gecontroleerd.
Nogmaals, oormijt bij honden is niet te voorkomen, maar je kunt wel rekening houden met een goede hygiëne met betrekking tot de oren van jouw hond.
Vindt jouw hond het niet prettig als je aan zijn oren zit? Overleg met de dierenarts een andere optie om de oren schoon te houden.
Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken?
Hoe vaak je de oren van jouw hond moet schoonmaken, is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid viezigheid die zich in het oor van jouw hond bevindt. Het is belangrijk om wekelijks of tweewekelijks de oren van jouw hond te controleren. Heb je het idee dat de oren van jouw hond vies zijn, dan kun je de oren van jouw hond eenvoudig reinigen met een oorreiniger speciaal bedoeld voor honden.
Lees meer over algemene hondenverzorging.
Effectieve behandelingen oormijt bij honden
De effectieve behandeling van oormijt bij honden bestaat in principe uit twee verschillende stappen, namelijk het schoonmaken van het oor en/of de oren én het behandelen van de oormijt bij de hond. Wanneer je jouw hond bij de dierenarts brengt met het vermoeden van oormijt, dan wordt er uiteraard eerst onderzoek gedaan. Als oormijt is vastgesteld, wordt het oor gereinigd en worden overtollig oorsmeer en huidschilfers verwijderd. Voor de behandeling van oormijt kunnen verschillende middelen worden ingezet. Samen met jouw dierenarts bespreek je welk middel het beste is voor jouw hond. Er is zalf tegen oormijt hond met een mijtdodend middel, maar er zijn ook pipetten beschikbaar die werken tegen oormijt. Het pipet tegen oormijt hond kun je eenvoudig toedienen in de nek van jouw hond. Deze pipetten helpen niet alleen tegen oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen na jullie afspraak bij de dierenarts voor de oormijt bij honden? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.
De Snuffelbox vrolijkt iedere hond op, zelfs na een dierenartsbezoek.