Zwitserse witte herder: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Zwitserse witte herder is een hondenras met een zeer korte geschiedenis. Een Duitse herder met een witte vacht voldeed niet aan de rasstandaard, maar in Zwitserland was men juist gecharmeerd van de witte kleur en uiteindelijk werd de Zwitserse witte herder geboren met zijn mooie witte vacht en typische herderskenmerken is dit hondenras er een om rekening mee te houden. Lees meer over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Zwitserse witte herder. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Zwitserse witte herderDe Zwitserse witte herder komt oorspronkelijk uit de bergen van Zwitserland.

Geschiedenis Zwitserse witte herder 

De geschiedenis van de Zwitserse witte herder is nauw verbonden met de geschiedenis van de Duitse herdershond. Dat is niet zo vreemd, want deze hondenrassen hebben veel overeenkomstige uiterlijke kenmerken. Van oorsprong was de Zwitserse witte herder een variant op de Duitse herdershond met een witte vacht. Het was vroeger zelfs zo dat witte Duitse herders niet aan de fokstandaard voldeden. De Vereniging voor Duitse Herders hanteerde strenge rasstandaarden en accepteerde geen Duitse herders met een witte vacht. In Zwitserland dacht men daar heel anders over en enkele fokkers gingen witte Duitse herders fokken. Deze honden waren genetisch identiek aan de Duitse herdershond, maar met een witte vacht, de Zwitserse witte herder was geboren. Ruim dertig jaar geleden werd de Zwitserse witte herder officieel erkend als een zelfstandig hondenras door de Zwitserse kennelclub. Twintig jaar geleden erkende de FCI het hondenras ook als officiële rashond. De Zwitserse witte herder is inmiddels een geliefd hondenras dat wordt gehouden vanwege de witte vachtkleur, maar vooral vanwege het lieve en speelse karakter dat deze hond overwegend laat zien. De geschiedenis van de Zwitserse witte herder is relatief jong in vergelijking met andere rassen, maar dat doet niets af aan het feit dat we niet om dit mooie hondenras heen kunnen. 

Lees meer over verschillende hondenrassen.

Uiterlijk Zwitserse witte herder 

Het uiterlijk van de Zwitserse witte herder lijkt in veel opzichte op het uiterlijk van de Duitse herdershond. Het grote en opvallendste verschil is uiteraard de vachtkleur, want de Zwitserse witte herder is wit. Echter, er is geen sprake van een volledig sneeuwwitte vacht, want de Zwitserse witte herder vertoont hier en daar afwijkingen van de witte vachtkleur met een blonde tot een crèmekleurige gloed. Deze witte herdershond is gemiddeld tussen de 55 en 65 centimeter groot en weegt tussen de 25 en 40 kilogram. Uiteraard is het over het algemeen zo dat vrouwtjes kleiner zijn dan de mannetjes. Net als de Duitse herder heeft dit hondenras een lange, rechte snuit met een zwarte neus, de oren zijn middelgroot, staan rechtop en zijn iets naar voren gebogen. In combinatie met de amandelvormige ogen die een donkerbruine tot ambergoudkleurige kleur kunnen hebben zorgt dit voor het kenmerkende herdersuiterlijk. Afgezien van de vachtkleur is de structuur van de vacht ook typisch zoals je van een herder mag verwachten. Er is sprake van een dubbele vacht. De ondervacht is zacht en de vacht daarboven is dik en ruw. De staart is lang en bevat dezelfde hoeveelheid haar als de rest van het lichaam. 

Zwitserse witte herderDe prachtige witte vacht is een duidelijk uiterlijk kenmerk van de Zwitserse witte herder.

Karakter Zwitserse witte herder 

Het karakter van de Zwitserse witte herder wordt over het algemeen omschreven als vriendelijk en aanhankelijk en in de regel wordt van de Zwitserse witte herder gezegd dat dit hondenras een ietwat zachter karakter heeft dan de Duitse herder. De Zwitserse witte herder kan gevoelig zijn voor veranderingen en kan zich afwachtend opstellen tegenover vreemden. Wellicht vanwege het feit dat dit hondenras van nature zeer waakzaam is en zich zeer hecht aan zijn hondenbaasje en graag deel wil uitmaken van het gezin als de roedel. De Zwitserse witte herder is intelligent en kan, mits goed getraind, evenals de Duitse herder ingezet worden als werkhond. Hoewel dit hondenras ingezet kan worden als werkhond is het ook zeer geschikt om als huisdier te adopteren. De Zwitserse witte herder is energiek en speels. Hij geniet van fysieke activiteiten en heeft veel lichamelijke beweging nodig. Over het algemeen gaat dit hondenras goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed zijn gesocialiseerd. Ze zijn geduldig, zacht en beschermend ten opzichte van kinderen en kunnen goede speelkameraden voor hen zijn. Een positieve en belongingsgerichte training werkt het beste voor dit hondenras. 

Opvoeding Zwitserse witte herder 

Begin zo vroeg mogelijk met het socialiseren van je Zwitserse witte herder puppy. Laat hem kennismaken met verschillende mensen, dieren, geluiden, omgevingen en situaties, want de vroege socialisatie helpt hem vertrouwen te ontwikkelen en zich comfortabel te voelen in verschillende situaties en met verschillende mensen en dieren. De Zwitserse witte herder is van nature namelijk een hondenras dat zich afwachtend opstelt tegenover vreemden en het is daarom goed om hem kennis te laten maken met verschillende sociale interacties. Het hondenras reageert goed op positieve versterking en zat zijn beste beentje (lees: pootje) voorzetten wanneer je hem beloond na een goed uitgevoerd commando. Aangezien dit hondenras bijzonder intelligent is, is het goed om gehoorzaamheidstraining in te zetten, zodat hij niet wordt verleid tot het trekken van zijn eigen plannen. Een Zwitserse witte herder is een hond met veel energie en het is goed om hem voldoende beweging te geven, maar houd er rekening mee dat je Zwitserse witte herder puppy nog niet volgroeid is en dat je de hoeveelheid lichamelijke activiteit goed moet verdelen en in de gaten moet houden. 

Zwitserse witte herderDe Zwitserse witte herder vindt het heerlijk om lichamelijk actief bezig te zijn.

Verzorging Zwitserse witte herder

De Zwitserse witte herder heeft een dichte vacht met lange, volle haren. Deze vacht vereist regelmatig vachtverzorging om klitten te voorkomen. Het wordt aanbevolen om de vacht twee tot drie keer per week te borstelen met een borstel die geschikt is voor hondjes met lange haren. Naast een goede vachtverzorging is het bij de Zwitserse witte herder ook essentieel dat er goed aan de lichamelijke conditie wordt gewerkt. Dit hondenras heeft veel beweging nodig en is zeer actief. Zorg er daarom dagelijks voor dat hij wordt uitgedaagd met wandelingen en speelsessies. De Zwitserse witte herder heeft verder dezelfde hondenverzorging nodig als andere honden. De neus, oren en ogen moeten vrij worden gehouden van vuil, het hondenvoer moet gezond zijn en de juiste ingrediënten bevatten en het is verstandig om één à twee keer per jaar langs de dierenarts te gaan.

Lees meer over hondenverzorging

Veelgestelde vragen rondom de Zwitserse witte herder.

Na het lezen van de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Zwitserse witte herder heb je vast al een heleboel informatie gelezen die je wellicht nog niet wist. Om je volledig te informeren over de Zwitserse witte herder beantwoorden we veelgestelde vragen over dit hondenras. 

Kan een Zwitserse witte herder goed tegen de kou?

Zwitserse witte herders zijn oorspronkelijk gefokt in bergachtige gebieden met koude temperaturen, dus ze hebben van nature een zekere tolerantie voor kou. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende weersomstandigheden, inclusief lagere temperaturen vanwege de dichte, isolerende vacht die ze hebben. Dit hondenras heeft een dubbele vacht met een dichte ondervacht en een weerbestendige bovenvacht. Deze vacht biedt bescherming tegen kou en vocht. 

Lees meer over honden en kou

Wat is de gemiddelde leeftijd Zwitserse witte herder?

Grotere hondenrassen hebben over het algemeen een kortere levensduur dan de kleinere hondenrassen. Een Zwitserse witte herder bereikt een leeftijd tussen de 10 en de 14 jaar. Uiteraard is deze leeftijd een gemiddelde en zijn er Zwitserse witte herders die een stuk ouder worden, maar het is helaas ook mogelijk dat een hond door omstandigheden eerder komt te overlijden. 

Hoe duur is een Zwitserse witte herder?

Het adopteren van een Zwitserse witte herder bedraagt over het algemeen tussen de 1500 en 2000 euro. Echter, het is belangrijk om je als hondenbaasje te realiseren dat de aanschaf van een hond een bijzonder klein deel van de gehele kosten bedraagt. Hondenverzorging, hondenspeelgoed en andere uitgaven voor jouw hond zijn een belangrijke kostenpost op rekening mee te houden. 

Zwitserse witte herderHet adopteren van een Zwitserse witte herder is een feest voor hond én hondenbaasje.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Zwitserse witte herder een cadeautje geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!