Deze puppy bijt in de handen tijdens het aaien.
Puppy bijten in handen vragen
Voordat we overgaan op de tips, beantwoorden we ook een aantal vragen die je kunnen helpen de uitdaging van het sabbelen, knabbelen en bijten in handen beter te begrijpen.
Waarom bijten puppies in handen?
Puppies bijten, omdat dit de manier is waarop ze de wereld om zich heen ontdekken en ermee omgaan. Ze hebben geen handen met vingers, zoals wij mensen hebben. Honden kunnen dingen niet oppakken met hun poten, dus proberen ze het met hun bek te doen. Het is belangrijk om te weten dat puppy bijten uiterst normaal is en ook verwacht wordt. Bijna iedereen die een puppy heeft opgevoed, heeft op een of andere manier, te maken gehad met bijten in handen. Het bijten in je handen, voeten of enkels is dus een normaal gedrag dat je kunt afleren bij je puppy.
Hoe lang duurt het puppy bijten in handen?
Het puppy bijten in handen duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Net als bij alles wat met honden te maken heeft, heeft elke pup een andere achtergrond, omgeving en rasgeschiedenis, wat betekent dat het gedrag wisselend is. Iedere hond is namelijk anders. Als je puppy er langer dan 6 maanden over doet, is dat prima. Richt je bij het afleren van bijten op kleine overwinningen en pas de 3 tips toe van Snuffelbox.
Waarom gebeurt het bijten in handen vaak tijdens het spelen?
Als je merkt dat het puppy bijten meer wordt tijden het spelen, wees dan niet verontrust. Dit komt omdat je pup blij en extra enthousiast is en daarbij de grenzen niet in de gaten houdt. Houd het spelen daarom redelijk gecontroleerd, maar wel effectief zodat ze de energie kwijtraken.
Er bestaat onverwoestbaar speelgoed waar jouw hond eventueel in kan bijten.
Deze hond vindt het heerlijk om ergens op te kauwen.
3 tips voor pup bijt in handen af te leren
Een pup bijt in handen, voeten, enkels, speelgoed, bank en meer. Hoe leer je dit gedrag af? Snuffelbox geeft je 3 tips. Houd hierbij in gedachten dat de ene tip wonderen kan verrichten voor jouw pup, maar bij een andere hond niet werkt. Vind daarom zelf uit wat het beste werkt en ga aan de slag met de ‘Pup bijt in handen'-training.
#1 - Voldoende beweging
Eén van de beste manieren om het puppy bijten af te leren is te zorgen voor volgende lichaamsbeweging van je viervoeter. Vaak misgedragen puppy’s zich als ze niet voldoende fysieke en mentale stimulatie hebben. Hoeveel beweging je pup nodig heeft, hangt ook weer grotendeels af van het ras en de leeftijd. De algemene vuistregel is dat een puppy 5 minuten beweging mag per maand van de leeftijd. En dat twee keer per dag. Dus een puppy van 4 maanden kan twee keer per dag 20 minuten actief bewegen.
Onder actief bewegen verstaan we niet wandelen, maar spelen, rennen, apporteerspelletjes, touwtrekken of een ander spel om je pup van zijn energie te ontdoen. Ook kan je met je pup gaan joggen, maar pas wel op dat je niet te lang achter elkaar rent. Overmatige lichaamsbeweging kan op den duur gewrichtsproblemen veroorzaken.
#2 - Korte trainingssessie puppy bijten afleren
Puppy's bijten vaak als ze zich vervelen of willen spelen. Dat is het perfecte moment om ze mentaal bezig te houden met een snelle trainingssessie. Het weerhoudt ze niet alleen van bijten, maar geeft je ook de gelegenheid om ze te belonen voor positief gedrag.
Wanneer je pup gaat bijten tijdens het spelen, stop het spelen dan en laat hem een commando voor 5 tot 10 seconden uitvoeren. Bijvoorbeeld zit, lig of blijf. Als het commando goed is uitgevoerd, geef je een beloningssnoepje. De 5 seconden durende ‘blijf’ helpt je pup te kalmeren, zodat je gelijk de kans hebt om een positieve ervaring te creëren met een beloning. Gebruik de beloningssnoepjes uit de puppybox van Snuffelbox.
De belangrijkste commando's vind je in deze blog van Snuffelbox.
#3 - Leer je pup 'ja' en 'nee'
Een belangrijk aspect van het commando ‘laat’ (het niet doen of niet aanraken van een item, zoals een eten wat op de grond ligt) is je pup helpen het verschil tussen 'ja' en 'nee' te begrijpen. Door andere gedragingen te trainen kun je ‘ja’ en ‘nee’ verder aan je pup leren.
Als je je pup bijvoorbeeld het zitgedrag aanleert, kun je hem helpen 'ja' en 'nee' te begrijpen. Als je pup zit, beloon je met een ‘ja’ en een traktatie. Als ze blijven rondlopen kun je een ‘nee’ geven en eraan werken om ze tot een zit te lokken. Zodra je pup zit, zeg je ‘ja’ en beloon je dit met een traktatie. Na verloop van tijd, leert je pup het verschil tussen ja en nee. Dat begrip vertaalt zich in het kunnen zeggen van ‘nee’, zodra je je puppy in je handen wilt bijten.
Wat is het beste voor een hond om op te kauwen? Je leest het hier.
Een lekker kauwbot is bijvoorbeeld goed voor de tanden en helpt bij de bijtneiging.
Met deze 3 tips van Snuffelbox zal het puppy bijten verminderen en op den duur verdwijnt het ook. Hierbij geldt altijd, wees consequent, train op een positieve manier en heb geduld.