5 uitdagende hondenpuzzels voor mentale stimulatie

Een hond lichamelijk en mentaal fit en uitgedaagd houden, is een heuse dagtaak. Vooral actieve honden hebben veel beweging en spel nodig. Met een uitdagende hondenpuzzel kun je jouw hond tijden zoet houden en zelfs leren rustig te eten. Een hondenpuzzel kan uit verschillende moeilijkheidsniveaus bestaan en kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout of kunststof. Snuffelbox heeft een lijst samengesteld met 5 uitdagende hondenpuzzels voor mentale stimulatie. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

CorgiEen hondenpuzzel is een leuke manier voor jouw hond op lichamelijk en mentaal uitgedaagd te worden.

Wat is een hondenpuzzel? 

Een hondenpuzzel is een spel dat speciaal is ontworpen om honden mentaal uit te dagen. Een hondenpuzzel heeft vaak een geometrische vorm met allerlei verborgen vakjes en uitdagingen waar je als hondenbaasje hondensnoepjes of andere hondentraktaties in kunt verstoppen. Het doel van een hondenpuzzel is het bieden van mentale stimulatie aan jouw viervoeter, want het is de bedoeling dat jouw hond met zijn neus, poot of mond de geheime van de hondenpuzzel ontdekt en de verborgen hondensnoepjes vindt. Jouw hond kan zich langere tijd bezighouden met een hondenpuzzel, omdat hij wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Een hondenpuzzel stimuleert het probleemoplossend vermogen van jouw hond en houdt hem actief. Daarnaast zorgt een hondenpuzzel ervoor dat jouw hond goed moet nadenken over zijn handelingen, waardoor hij zijn hersenen blijft ontwikkelen. Ongewenst gedrag kan afnemen, omdat jouw hond een andere uitlaatklep heeft om zijn energie en impulsen kwijt te kunnen. Hondenpuzzels zijn verkrijgbaar in verschillende moeilijkheidsgraden, van eenvoudige hondenpuzzels tot moeilijkere puzzels. Het is belangrijk dat jouw hond uitgedaagd wordt, maar de hondenpuzzel moet niet zó moeilijk zijn dat jouw viervoeter gefrustreerd raakt. Lees snel verder om kennis te maken met 5 uitdagende hondenpuzzels voor jouw hond op verschillende niveaus. 

Lees meer over heerlijke hondensnoepjes

Zijn hondenpuzzels goed voor honden? 

Hondenpuzzels zijn leuk, maar zijn ze wel goed voor honden? Gelukkig zijn er verschillende voordelen van hondenpuzzels voor jouw hond. Deze verschillende redenen waarom hondenpuzzels goed voor honden zijn, zet Snuffelbox voor je op een rij.

Mentale stimulatie

Honden zijn intelligent en hebben daarom mentale stimulatie nodig. Hun denkvermogen wordt uitgedaagd en hun hersenen blijven actief. Het oplossen van een hondenpuzzel vereist probleemoplossend denken, concentratie en geheugen, wat allemaal bijdraagt aan de mentale stimulatie van de hond. 

Voorkomt verveling

Honden kunnen zich snel vervelen, vooral als ze niet genoeg fysieke beweging en mentale uitdaging krijgen. Verveling kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals kauwen op meubels of blaffen. Hondenpuzzels bieden een leuke en uitdagende activiteit die jouw viervoeter bezighoudt en verveling helpt te voorkomen. 

Stressvermindering 

Honden kunnen ook baat hebben bij het oplossen van hondenpuzzels om stress of spanning te verminderen. De concentratie die een hond nodig heeft bij het oplossen van een hondenpuzzel kan afleiding bieden en voor ontspanning zorgen. Hondenpuzzels of speciale voerbakken worden ook gebruikt om honden te leren hoe ze langzamer moeten eten. Schrokken of gulzig eten kan namelijk gezondheidsklachten geven.

Houd er rekening mee dat hondenpuzzels geen vervanging zijn voor voldoende lichaamsbeweging, socialisatie en interactie met andere honden. Een hondenpuzzel is een leuke aanvullende activiteit, maar jouw hond heeft wel meer nodig om gelukkig en gezond te blijven. 

Lees meer over hond heeft stress.

Bron: My Intelligent Pet Bol.comHondenpuzzels hebben verschillende voordelen voor jouw hond.

Top 5 uitdagende hondenpuzzels

Snuffelbox helpt zijn hondenvrienden graag en daarom hebben wij een top 5 uitdagende hondenpuzzels voor je verzameld, zodat jij niet hoeft te zoeken, maar wel hondenpuzzels kopen kunt. 

#1 Trixie hondenpuzzel

De hondenpuzzel van Trixie is wit met blauw gekleurd, zodat deze geen opvallende aanwezigheid heeft in jouw interieur. De Trixie hondenpuzzel wordt geleverd met een handleiding, zodat je jouw hond kunt helpen met het spel. Deze hondenpuzzel bestaat uit een rechthoekig bord met vier kegels, kuilen en schuiflades. Op verschillende plekken kun je hondenbrokken of traktaties verstoppen voor jouw hond. Het hondenspel is voorzien van rubberen voetjes, waardoor het stevig op zijn plek blijft tijdens het spelen. Deze hondenpuzzel heeft niveau 3 en is geschikt voor honden die al bekend zijn met voerpuzzels op niveau 1 en 2. 

#2 Hondenpuzzel Nina Ottosson

Een ander soort hondenpuzzel is van het merk Nina Ottosson. In deze hondenpuzzel kun je allerlei hondentraktasies verstoppen. Er zijn drie verschillende vakjes waar jij als hondenbaasje iets in kunt verstoppen, zodat jouw hond op zoek kan gaan. Deze voerpuzzel heeft niveau 2 en is geschikt voor honden die al bekend zijn met hondenpuzzels op niveau 1. De hondenpuzzels bestaat uit verschillende kleine activiteiten die andere moeilijkheden bevatten, waaronder klittenbandsluitingen en verschillende laagjes om hondenbrokjes in te verbergen. Aangezien deze Nina Ottosson hondenpuzzel uit stof bestaat, is het verstandig om jouw hond in de gaten te houden terwijl hij met het speelgoed speelt. 

#3 Houten hondenpuzzel

Hout is een mooi en stevig materiaal en het is dan ook goed materiaal om te gebruiken voor een hondenpuzzel. Deze houten hondenpuzzel van Beeztees kan aan beide kanten worden gebruikt, zodat je jouw viervoeter afwisseling kunt bieden. Aan de ene kant moet jouw viervoeter de schuifjes opzij schuiven met zijn snuit of poot. Aan de andere kant moet hij proberen de houten doppen te verwijderen. De hondenpuzzel hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en gaat langer mee. 

#4 Hondenpuzzel puppy

Voor puppy’s kan een hondenpuzzel een flinke uitdaging zijn. Je wilt jouw puppy natuurlijk niet frusteren door te moeilijk te beginnen. De snuffelmat van Beeztees biedt een pup al een flinke uitdaging. Vanwege de slierten moet jouw puppy veel moeite doen om de verstopte snacks te vinden. Deze hondenpuzzel snuffelmat bestaat uit verschillende gekleurde stroken van verschillende lengtes. De mat is gemaakt van joggingstof en voelt daarom zacht aan. Een fijne manier voor jouw pup om mentale uitgedaagd te worden op jonge leeftijd. Vanwege het materiaal is deze snuffelmat eenvoudig op te bergen. 

Lees meer over houten opbergbox hondenspeelgoed

#5 Hondenpuzzel moeilijk

Deze hondenpuzzel moeilijk is niet zomaar een hondenpuzzel, maar bestaat uit een heuse hondenpuzzel toren. Deze Trixie hondenpuzzel is een echte uitdaging voor gevorderde honden. De toren is rond en bestaat uit zes kegels met verschillende niveaus, inkepingen en schuiven, zodat je in ieder hoekje en gaatje een heerlijke hondensnack voor jouw hond kunt stoppen. 

Bron: Beeztees Bol.comEen snuffelmat is een grote uitdaging voor een jonge puppy.

Conclusie

Hondenpuzzels zijn leuk én goed voor de ontwikkeling van jouw hond. Er zijn verschillende soorten hondenpuzzels op de markt, maar je kunt ook klein beginnen door jouw hond kennis te laten maken met een snuffelmat. Een snuffelmat is een leuk hondenpuzzeltje voor puppy’s en beginners. Merk je dat jouw hond hondenpuzzels leuk vindt, dan kun je jouw hond steeds lastigere hondenpuzzels geven, zodat hij uitgedaagd blijft. Er zijn hondenpuzzels beschikbaar op verschillende niveaus. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je op zoek naar hondensnoepjes en hondensnacks om in de hondenpuzzel te verstoppen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels voor jouw hond. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!