7 tips voor hond loopt weg

Hond loopt weg van erf? Hond loopt weg uit tuin? Hond loopt weg van huis? Simpel gezegd gaat het bij al deze vragen om één duidelijk centraal punt; jouw hond loopt weg. Heel vervelend, want je wil natuurlijk niet dat jouw trouwe viervoeter alleen op pad gaat zonder dat jij hem in de gaten kunt houden en op hem kunt passen. Je wil dat jouw viervoeter bij jouw in de buurt blijft en niet wegloopt tijdens de wandeling of van huis. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

hond met stokEen hond loopt weg uit tuin is te voorkomen door een goede omheining.

Waarom loopt een hond weg?

Een hond loopt weg kan verschillende redenen hebben. Er kunnen wel tientallen afzonderlijke redenen zijn voor jouw hond om weg te lopen en die kunnen we niet allemaal achterhalen en opnoemen, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende redenen voor jouw hond om de benen te nemen die Snuffelbox voor je op een rij zet. 

Angst of stress 

Een veelvoorkomende oorzaak van een hond die wegloopt, is angst of stress. Vaak loopt een hond weg op het moment dat er een oorverdovend geluid klinkt, zoals vuurwerk of een andere harde knal. Een hond loopt weg om een veilige plek te zoeken of om weg te komen van het harde geluid dat voor de hond overkomt als een acute bedreiging. Loopt jouw hond weg uit angst en wil je achter hem aan, dan is het verstandig om hem kalm en rustig te benaderen en geen plotselingen bewegingen te maken, maar geruststellend toe te spreken. 

Onvoldoende beweging

Een hond loopt weg als hij onvoldoende beweging krijgt en zelf op zoek wil gaan naar activiteit en avontuur. Honden hebben beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en om ook weer nieuwe energie op te doen. Als een hond onvoldoende beweging krijgt, dan kan hij zich gaan vervelen en zelfs gefrustreerd raken, waardoor de hond op zoek gaat naar manieren om aan deze behoeften te voldoen. 

Hormonen 

Een hond die achter de vrouwtjes aan wil gaan, is ook een reden voor een hond om weg te lopen. Niet-gecastreerde reuen kunnen weglopen om op zoek te gaan naar een vrouwtje dat beschikbaar is om mee te paren. Heb je niet de behoefte om een nestje te krijgen met jouw hond, dan is het verstandig om rekening te houden met het feit dat hij niet gecastreerd is en om eventueel te besluiten hem te laten helpen. 

Verandering van omgeving 

Een verandering binnen de omgeving kan ervoor zorgen dat een hond wegloopt. Honden zijn over het algemeen gevoelig voor veranderingen en het is van groot belang dat ze kunnen wennen aan een nieuwe omgeving of een nieuwe situatie. Een hond die niet genoeg tijd krijgt om te wennen of die zich niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie kan weglopen. 

Onvoldoende training

Een hond die niet goed getraind is, kan besluiten om zijn eigen weg te gaan. Deze hond loopt weg, omdat hij het gevoel heeft dat hij zijn eigen baas is. Het is belangrijk om een hond op zo’n manier te trainen dat hij komt op het moment dat hij wordt geroepen. Heeft jouw hond de basiscommando’s nog niet goed onder de knie en is het lastig om hem te laten luisteren, dan is het niet verstandig om hem zonder hondenriem of in een slecht afgesloten tuin op pad te laten gaan. 

HondenstaartHet is verstandig om een hond loopt weg van erf te voorkomen door een goede omheining.

Wat moet je doen als je hond wegloopt?

Een hond loopt weg, dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar gelukkig is er genoeg wat jij kunt doen om jouw trouwe viervoeter weer bij je thuis te krijgen. Snuffelbox geeft in een aantal stappen aan hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw hond weer snel bij je terugkomt. 

 1. In de eerste instantie is het belangrijk dat jouw hond voorzien is van een chip. Deze chip verplicht voor honden en dat is niet voor niks. Wanneer jouw hond wordt gevonden, kan de persoon die jouw hond vindt kan de dierenambulance bellen, naar een hondenasiel gaan of een dierenarts bezoeken. Al deze instanties kunnen de chip van jouw hond uitlezen en zo kan vastgesteld worden van wie de hond is. Zorg er daarom ook voor dat de gegevens van de chip kloppen. 

 2. Naast de chip die verplicht is, is het ook verstandig om jouw hond een halsband te laten dragen met een penning waarop staat van wie de hond is met het telefoonnummer. De chip uitlezen is uiteraard een veilig en betrouwbaar middel, maar het duurt wel een stuk langer om de chip uit te lezen dan gewoonweg simpel naar de informatie op de penning te kijken. 

Lees meer over de hondenpenning

 1. Bij de eerste twee punten hebben we benoemd hoe je de kans op het terugvinden van je hond kunt vergroten door maatregelen te nemen vóórdat je hond wegloopt. Is jouw hond al weggelopen, dan is het natuurlijk veel belangrijk om te weten wat je kunt doen om hem weer terug te vinden. In de eerste instantie is het verstandig om te gaan zoeken in de buurt waar jouw hond is weggelopen. Een hond loopt weg van erf of van huis is hoogstwaarschijnlijk nog in de buurt te vinden. Je kunt de naam van jouw hond roepen en op plekken gaan zoeken waar jullie samen vaker naartoe gaan. 

 2. Gebruik sociale media en Amivedi om jouw weggelopen hond terug te vinden. Plaats een bericht op sociale media met een foto van jouw hond, een beschrijving van zijn uiterlijk en waar hij voor het laatst is gezien. Er zijn tegenwoordig verschillende groepen op Facebook en op andere socialemediakanalen die speciaal zijn ingericht om vermiste of weggelopen honden terug te vinden. Op Amivedi kun je jouw hond ook registeren als vermist. Dit is een officiële website en als de chip van jouw hond wordt gecontroleerd, wordt er ook informatie gedeeld over de status van jouw hond, bijvoorbeeld dat de hond vermist is. 

 3. Maak posters en flyers van jouw hond met zijn signalement en jouw gegevens. Je kunt deze ophangen in de buurt en bij verschillende supermarkten en sportverenigingen. Je kunt er ook voor kiezen om een flyer bij mensen in de brievenbus te doen. Via Amivedi kun je kant-en-klare posters aanvullen met jullie eigen informatie zodat je zeker weet dat je beschikt over een poster c.q. flyer die de aandacht van mensen trekt en waar alle informatie op wordt vermeld. 

 4. Bel de verschillende dieren- en hondenasielen in de buurt en informeer hen over de status van jouw hond. De opvang weet dat er een hond wordt gezocht en kan zodoende sneller actie ondernemen op het moment dat er een hond bij hen wordt binnengebracht.  

 5. Een hond loopt weg uit tuin? Neem dan contact op met de wijkagent en geef aan dat jouw hond is weggelopen. Uiteraard focust de politie zich voornamelijk op menselijke situaties, maar het kan geen kwaad om jouw wijkagent op de hoogte te stellen van de situatie zodat deze van de situatie afweet. 

Yorkshire TerriërAmivedi is een officiële website waar jij jouw hond als vermist kunt opgeven.

Hoe zorg je ervoor dat je hond niet wegloopt?

Helemaal voorkomen dat jouw hond een keer de benen neemt, is vrijwel niet mogelijk, want er kan altijd iets gebeuren dat er voor zorgt dat een hond wegloopt. Uiteraard zijn er wel verschillende voorbereidingen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je hond niet wegloopt. 

 • Zorg ervoor dat jouw hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om hem gelukkig, actief en ontspannen te houden. 

 • Bevinden we ons rond de jaarswisseling, houd jouw hond dan voor de zekerheid aan de hondenriem. Er mag uiteraard pas tussen bepaalde tijden vuurwerk worden afgestoken, maar wij weten allemaal dat de kans groot is dat er toch eerder een harde vuurwerkknal klinkt. Probeer hier rekening mee te houden door jouw hond aan de lijn te houden. 

 • Zet jouw tuin af met een stevige omheining. Een hond loopt weg uit tuin is bijzonder vervelend, omdat je niet weet of jouw hond geschrokken is van iets of dat hij misschien is meegenomen. Gebruik een hek of een schutting waar jouw hond niet overheen kan springen en waar hij niet doorheen kan glippen. 

 • Leer jouw hond de basiscommando’s, zodat je hem duidelijk kunt maken dat jij het hondenbaasje bent en dat hij moet blijven of terug moet komen. 

 • Snuffelbox heeft het al eens benoemd, maar het is heel belangrijk om jouw hond te voorzien van een chip en van een halsband met een penning. 

Lees meer over de basiscommando’s voor honden

Heb jij een hond gevonden? Lees meer over hond gevonden, wat te doen?

Pootafdruk hondHet chippen van jouw hond is niet alleen verplicht, maar ook heel belangrijk, want je wilt hem niet verliezen.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Een hond loopt weg, maar je hebt hem teruggevonden en je wilt hem laten zien hoeveel je van hem houdt? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!