8 leuke hondenspelletjes voor samen speelplezier

Samen spelen met jouw hond is, wat Snuffelbox betreft, een van de leukste dingen van het hebben van een hond. Er zijn ontzettend veel verschillende hondenspelletjes die je samen met jouw hond kunt doen om samen speelplezier te hebben. Hoewel er verschillende blogs, boeken en andere media geraadpleegd kan worden, kon Snuffelbox het niet laten om een blog te wijden aan leuke honden spelletjes voor samen speelplezier met jouw hond. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Duitse herderHet doen van hondenspelletjes is een leuke activiteit voor mens en dier.

Hondenspelletjes | algemene informatie

Hoewel honden en mensen heel verschillende wezens zijn, vallen er ook genoeg overeenkomsten te bespeuren tussen hond en mens. Net als mensen vinden honden het heerlijk om zich uit te leven, energie kwijt te kunnen en mentale en lichamelijke beweging te krijgen door middel van het doen van een spelletje. Jij als hondenbaasje hebt op een bepaald moment een hond geadopteerd, omdat je een maatje voor het leven zocht of omdat je behoefte had aan meer beweging en gezelschap. Het doen van hondenspelletjes zorgt voor samen speelplezier, omdat jullie beide in beweging blijven en omdat het spelen van een spelletje ook voor ontspanning en een goede onderlinge band kan zorgen. Er zijn verschillende honden spelletjes die je samen kunt doen met jouw viervoeter. Sommige hondenspelletjes zullen bekend voor jullie zijn, maar wellicht brengt Snuffelbox je op nieuwe en creatieve ideeën. Vandaag hebben we een lijst met 8 verschillende honden spelletjes die jullie samen kunnen spelen. 

8 leuke hondenspelletjes voor samen speelplezier

Het is niet de eerste keer dat Snuffelbox je met advies voor hondenspelletjes verblijdt, maar wat ons betreft zijn er nooit genoeg lijstjes met de leukste honden spelletjes beschikbaar. Vandaag focussen we ons op 8 leuke hondenspelletjes voor samen speelplezier met jouw hond. 

#1 Opgraven

De meeste honden zijn echte speurneuzen en vinden het vaak ontzettend leuk om te zoeken naar iets dat ze kennen en dat hun hondenbaasje heeft verstopt. Tijdens dit hondenspelletje is het belangrijk dat jouw hond ziet wat je gaat doen en dat hij hetgeen je gaat verstoppen kent betreffende de geur en de naam van het hondenspeelgoed. Je laat jouw hond eerst even ruiken aan het hondenspeelgoed dat je gaat verstoppen. Vervolgens laat je jouw hond op zijn plek blijven en verstop je het hondenspeelgoed in het zand, onder bladeren of tussen de planten. Tijdens dit hondenspelletje is het belangrijk dat jouw viervoeter de basiscommando’s ‘blijf’ en ‘zoek’ kent. Het vraagt uiteraard training om jouw hond te leren iets te zoeken en op te graven, dus tijdens het spelen van dit hondenspel ben je niet alleen leuk bezig, maar zorg je er ook voor dat het geheugen van jouw hond op peil blijft en dat hij zich leert te concentreren.

Lees meer over hondenspeelgoed

CorgiGraven is een bezigheid die honden ontzettend leuk vinden om te doen.

#2 Jagen 

Dit spel wordt vaak ingezet bij katten, maar is ook ontzettend leuk om samen met een hond te spelen. We hebben het over het jaagspel. Tijdens dit spel rent jouw hond achter een touw met aan het uiteinde een stuk speelgoed aan. Bij katten wordt vaak een kattenhengel ingezet, maar er bestaan ook zogenoemde hondenhengels. Daarnaast is het mogelijk om dit hondenspeelgoed zelf te maken door zijn favoriete speelgoed aan een stuk touw te verbinden. Jouw hond moet het basiscommando ‘blijf’ kennen, zodat hij geduldig blijft wachten tot hij achter zijn ‘prooi’ aan mag gaan. Het jaagspel zorgt ervoor dat de reactiesnelheid van jouw hond verbetert, dat hij geduldig blijft wachten tot hij achter het speelgoed aan mag gaan en dat het jachtinstinct op een speelse manier een uitlaatklep vindt. 

#3 Hondenspeelgoed herkennen

Honden kunnen bepaalde woorden aan bepaalde gebeurtenissen verbinden. Wanneer hier in huis het woord ‘brokjestijd’ valt, weten onze viervoeters hoe laat het is en is het enthousiasme over de naderende etenstijd niet te missen. Het is ontzettend leuk om honden woorden in combinatie met bepaalde voorwerpen, in dit geval hondenspeelgoed, te leren. Gebruik voor ieder stuk hondenspeelgoed een uniek woord en leg de nadruk op de afzonderlijke woorden. Het is belangrijk om te beginnen met twee woorden en matchend hondenspeelgoed, zoals bal en touw. Leg het hondenspeelgoed op een afstandje van elkaar neer en laat jouw hond een van de twee voorwerpen brengen. Brengt jouw hond het juiste voorwerp, dan heeft hij een hondensnoepje verdiend. Oefen het spelen met deze twee voorwerpen dagelijks tot jouw hond het foutloos doet. Zorg er wel voor dat je het herkenspelletje niet te lang achter elkaar speelt, maar verdeelt over meerdere dagen. 

#4 Balletje-balletje

Balletje-balletje is eigenlijk een goocheltruc, maar is ook zeer geschikt om te introduceren als hondenspel aan jouw trouwe viervoeter. Voor dit hondenspel heb je alleen een bal en een emmer of een ander groter voorwerp nodig. Je verstopt een bal onder één van de twee emmers, draait die een keer om elkaar heen en jouw trouwe viervoeter bepaalt waar de bal nu is gebleven. De hond leert dat de bal onder een van beide kegels zit en daar gevonden kan worden als hij er met zijn boot of snuit tegenaan duwt. Het is belangrijk dat je jouw hond laat zitten en laat kijken naar hetgeen je aan het doen bent met de bal en de emmers. Daarnaast is het essentieel dat je de emmers tegelijk van plaats verschuift en dat je dit in het begin langzaam doet. Jouw hond is intelligent, maar je kunt niet van hem verwachten dat hij meerdere kegels kan aanschouwen zonder in de war te raken. Het hondenspel moet uiteraard leuk blijven.  

Berner SennenhondBalletje-balletje is een verstopspel én een balspel in één.

#5 Bal vangen 

Apporteren is én blijft een hondenspel dat je samen met jouw hond blijft spelen, omdat het gewoonweg ontzettend leuk is. Toch wil je vast ook nog weleens een ander hondenspel met een bal met jouw viervoeter spelen, namelijk het vangen van de bal. Dit hondenspel is een stukje uitdagender voor jouw trouwe viervoeter. Je laat jouw hond zitten, gooit de bal op en laat de hond de bal uit de lucht vangen. Uiteraard is het belangrijk dat je het jouw hond beslist niet te moeilijk maakt. Ga voor jouw hond staan, doe één of twee stappen naar achter, gooi de bal met een boog naar hem toe en geef hem het commando ‘vang’. Wanneer jouw hond dit goed doet, is het tijd om de afstand te vergroten.  

#6 Voetballen 

Een potje hondenvoetbal spelen met een hond, dat kan zeker. Laat jouw hond zitten, leg duidelijk iets lekkers onder de bal en blijf gehurkt bij de bal zitten. Nu stuur je de hond met een bepaald commando naar de bal en geef hem een beloning zodra hij tegen het voorwerp begint te duwen met zijn neus. Nadat je een aantal dagen het ‘duwen’ tegen de bal hebt geoefend met een hondensnoepje onder de bal, doe je nu net alsof je iets lekkers onder de bal legt, maar houd je dit eigenlijk in je hand. Herhaal het commando dat je altijd gebruikt tijdens dit spel en beloon jouw hond met het lekkers uit jouw hand wanneer hij tegen de bal begint te duwen. 

Lees meer over hondenvoetbal

#7 Hondenspeelgoed zoeken 

Herinner je je het hondenspelletje van #3 nog? Kent jouw hond inmiddels verschillende hondenspeelgoed bij naam, dan is het leuk om het speelgoed in een mand te doen en jouw hond te laten zoeken naar het hondenspeelgoed dat je benoemt. Dit is een lastig spelletje, dus het is belangrijk dat je het speelgoed waar je straks naar gaat vragen eerst aan je hond laat zien waarna je het vervolgens onder zijn ogen onder het andere hondenspeelgoed verstopt. Het is belangrijk dat jouw hond het commando ‘blijf’ goed kent, zodat hij rustig blijft wachten op het moment dat jij toestemming geeft om het desbetreffende hondenspeelgoed tussen het andere speelgoed te zoeken. 

Jack Russel Heeft jouw hond genoeg hondenspeelgoed om een mand mee te vullen?

#8 Waterspelletje

Sommige honden zijn gewoonweg dol op water en kunnen échte waterratten genoemd worden. Heb je hondenspeelgoed dat speciaal bedoeld is voor in het water of heb je een bal die blijft drijven, dan is het ontzettend leuk om jouw hond in het water te laten apporteren. Wanneer het lekker weer is, kunnen jullie je samen in het (ondiepe) water vermaken. Zorg er in dat geval wel voor dat jouw hond desgewenst naar een plek kan gaan waar hij kan staan of zorg ervoor dat jouw hond een zwemvest of een beschermkraag draagt, zodat hij veilig in het water is. 

Lees meer over hondenspeelgoed voor water.

Heb jij al een favoriet hondenspelletje of heb je inspiratie uit onze lijst opgedaan? Wij vinden het heerlijk om met onze viervoeters te spelen en het ontdekken van nieuwe spelletjes is altijd een leuke manier om met je hond een (nog) sterkere band op te bouwen. Houd er rekening mee dat je jouw hond niet overlaad met nieuwe spelletjes, maar dat je één nieuw spelletje per x-aantal weken aan jouw viervoeter introduceert. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond een hondenspelletje geven waar hij zichzelf mee kan vermaken? In de Snuffelbox vind je verschillend hondenspeelgoed. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

AppenzellerIn de Snuffelbox zit het leukste hondenspeelgoed voor jouw hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!