8 vragen over tekenband voor honden

Teken zijn veel meer dan vervelende kleine parasieten. Ze kunnen namelijk ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Een heerlijke wandeling door het hoge gras kan ertoe leiden dat één of meer van deze spinachtigen zich aan je hond vasthechten en zich voeden met het jouw hond. Daarom is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je hondachtige metgezel beschermd is met een anti-tekenmiddel. Snuffelbox beantwoord 8 vragen over tekenband voor honden. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Teek in hondenvachtEen teek heeft zich vastgezogen in de huid van deze viervoeter.

#1 - Hoe werkt een tekenband hond?

De oudere stijl tekenbanden werken meestal door het gif als een gas af te geven, daarom kunnen ze alleen vlooien doden in de nabijheid van de tekenband hond. De nieuwere banden bevatten vlooien- en tekenwerende chemicaliën die voortdurend uit de band vrijkomen en zich via de natuurlijke oliën van het haar, de vacht en de huid over het huisdier verspreiden. Deze vlooien dodende chemicaliën hechten zich dan aan het haar en de huid en zorgen voor een continue bescherming.

#2 - Zit er verschil in de verkrijgbare vlooien en tekenbanden?

Er is een scala aan verschillende soorten vlooien en tekenbanden voor honden met een variabele effectiviteit. De oudere soorten halsbanden bevatten organofosfaten, die bij langdurige blootstelling giftige reacties kunnen veroorzaken bij honden, katten en mogelijk ook bij mensen. 

Permethrin halsbanden voor honden zijn populair en ook goedkoop, maar kunnen zeer schadelijk zijn voor katten. Nieuwere en verder ontwikkelde vlooien en tekenbanden zijn meestal effectiever en veiliger in gebruik. Elke tekenband kan overigens problematisch zijn als er andere huisdieren in het huishouden zijn en die aan elkaars halsbanden likken of kauwen.

LabradoodleKies de juiste halsband voor jouw hond om hem vrij te houden van teken en vlooien.

#3 - Waarom een anti-tekenband voor mijn hond gebruiken?

Een anti-tekenband voor honden is nuttig als preventief middel in de strijd tegen vlooien en teken. Deze parasieten zijn ziektedragers, waarbij ze grote schade aan de gezondheid van je viervoeter kunnen aanbrengen. Denk hierbij aan FSME, babesiose en de bekendste leishmaniose. Maar ook hersenontsteking kan het gevolg zijn van een tekenbeet. Bescherm daarom je hond met een anti-tekenband. 

#4 - Is een teken- en vlooienband geschikt voor alle honden?

Diverse teken- en vlooienbanden zijn niet geschikt voor oudere, drachtige, zogende teven of zeer jonge pups. Het is daarom belangrijk om vooraf informatie in te winnen alvorens je jouw viervoeter een tekenband omdoet. Zo weet je zeker dat de beste behandeling voor je hond wordt gegeven. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter om er zeker van te zijn dat het product dat je koopt, ook geschikt is voor het dier dat je wilt behandelen.

Benieuwd wat nog meer werkt tegen teken bij honden? Wij vertellen het je.

Teek verwijderenVerwijder een teek zodra je deze ziet.

#5 - Is het gevaarlijk dat de chemische stof in mijn huis terechtkomt?

Het gif in het product bevindt zich direct op de tekenband van de hond en kan daarom afgeven op alles waarmee het in contact komt. Inclusief kleine kinderen, andere dieren en je huiselijke omgeving. Het is belangrijk om altijd je handen te wassen nadat je de tekenband hond hebt aangeraakt. Als je dieren of kinderen hebt die altijd in nauw contact met elkaar zijn, is een andere vorm van een anti-tekenbehandeling wellicht geschikter. Denk aan anti-tekendruppels of voorkom teken met Tickless hond.

Wil je meer lezen over Tickless hond om teken te voorkomen? Klik dan hier.

#6 - Kan een tekenband om blijven tijdens het zwemmen?

Vlooien- en tekenhalsbanden zijn vaak waterbestendig, maar ze zijn zelden echt waterdicht. Het is daarom beter om voor het zwemmen de band af te doen, omdat de werkende stof door het water afneemt. De oudere soorten banden tegen teken mogen niet in waterwegen worden gedragen, omdat ze giftig zijn voor de vissen en wilde dieren - controleer daarvoor de bijsluiter. 

Natte hond in waterDoe de vlooien- en tekenhalsband af tijdens het zwemmen.

#7 Hoe moet de tekenband hond gedragen worden?

Het is altijd het beste om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor het specifieke product dat je gebruikt. De tekenband moet ten eerste goed om de nek van de hond passen om huidcontact te maken en ervoor te zorgen dat je hond hem niet kan verwijderen. Over het algemeen moet je twee vingers onder de halsband kunnen plaatsen. Alle extra lengte knip je af en gooi je weg. Laat honden of kinderen niet spelen met afgeknipte stukken. 

Controleer vervolgens regelmatig de pasvorm van de halsband. Vooral bij opgroeiende pups, om er zeker van te zijn dat de tekenhalsband niet te strak is gaan zitten. Halsbanden gaan niet eeuwig mee en de effectiviteit wordt minder als de halsband nat wordt. Verwijder en vervang vlooienhalsbanden indien nodig en controleer je huisdier op irritatie of haarverlies rond de hals.

#8 - Tekenband hond wanneer vervangen?

Vervang de tekenband voor hond altijd volgens de aanwijzingen van de fabrikant om een consistente bescherming te garanderen. De meeste anti-tekenbanden gaan 6 tot 8 maanden mee. Ook zijn er banden die zelfs 12 maanden een blijvende werking hebben, zoals een Seresto of Scalibor tekenband.

Snuffelbox adviseert je om regelmatig je viervoeter te inpspecteren op een vlooien- of tekenbeet, want geen enkel product werkt 100%. 

Ben je benieuwd wanneer het tekenseizoen begint en eindigt, kijk dan hier.

Een hond zonder teken en vlooien is een blije hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!