Alles wat je moet weten over een playdate met je hond 🥎

In Amerika is het een razend populair fenomeen: een playdate met je hond. Je bent benieuwd wat je je voor moet stellen bij zo’n ‘doggy playdate’. Je hebt wel eens mensen samen door het bos zien lopen met verschillende hondenvriendjes, maar je weet eigenlijk niet precies hoe je andere hondeneigenaren die openstaan voor een playdate moet benaderen en wat is een playdate met je hond nu precies? Snuffelbox vertelt je alles over deze leuke manieren van afspreken met andere viervoeters.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is een playdate met je hond?

Letterlijk vertaald is een playdate met je hond een hondenspeelafspraakje. Op een hondenspeelafspraak spreekt je af met andere hondeneigenaren om jullie honden samen in een hondenpark in een van de provincies, in het bos of misschien wel bij een hondenspeeltuin te ontmoeten. Het plannen van een puppydate met je hond is een goede manier om contact te leggen met andere hondeneigenaren en om jouw hond te laten socialiseren met andere viervoeters. 

twee honden trekken aan hondenspeelgoedEen gezellige playdate met je hond en andere viervoeters.

Is een playdate goed voor je hond?

Een playdate met je hond is gezellig om te doen, want jij ontmoet andere hondeneigenaren en wellicht leer je ook het een en ander van andere hondeneigenaren. Maar is een playdate met je hond ook goed voor je trouwe viervoeter? Contact met andere honden is bijzonder goed voor de optimale socialisatie van jouw puppy of volwasen hond. Het zal jouw hond helpen goede gedragsvaardigheden te ontwikkelen ten opzichte van andere honden en hun baasjes. Het contact met andere honden en hondeneigenaren zorgt ervoor dat jouw trouwe viervoeter gewend raakt aan andere honden en mensen.

Hoe lang moet een playdate met je hond duren?

Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van de honden die aanwezig zijn. Het is heel goed mogelijk dat één hond zich uiteindelijk afzondert en lekker op een hondenkleed of in een hondenmand gaat liggen. Als de andere honden hem met rust laten, dan kan dit prima. Het is ook mogelijk dat jouw viervoeter moe is of niet langer wil spelen, maar niet met rust wordt gelaten, omdat de andere hond of honden nog wel heel actief is/zijn. Houd ongeveer een half uur per playdate met je hond aan, maar let altijd op de lichaamstaal van jouw viervoeter. Het is namelijk mogelijk om de playdate vroegtijdig te beëindigen of te verlengen. 

twee hondenHoud goed in de gaten hoe jouw hond reageert op de andere viervoeters.

Op welke leeftijd kan een puppy beginnen met playdates met andere honden?

De socialisatie met andere honden kan eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Echter, je moet er rekening mee houden dat jouw jonge hond nog erg kwetsbaar is. Zorg er daarom voor dat hij zijn eerste reeks vaccins heeft gehad en dat hij een volledige ontwormingskuur heeft doorlopen. Verder is het goed om je te bedenken dat jouw puppy het bijzonder spannend vindt om andere honden te ontmoeten. Het is daarom verstandig om, tijdens een playdate met je hond, de eerste periode enkel met andere jonge honden in groepen af te spreken. Wanneer jouw hond de enige puppy is, kan hij overprikkeld en overweldigd raken. 

2 hondenHoud er rekening mee dat een puppy kwetsbaar is qua gezondheid.

Tips voor een succesvolle playdate met je hond

De sleutel tot succes is vaak een goede voorbereiding. Houd daarom rekening met de volgende punten alvorens je een playdate met je hond houdt. 

  • Als het goed is, dan ken jij je hond heel goed. Houd tijdens een playdate met je hond rekening met zijn karakter en zijn ‘wensen’. 

  • Houd rekening met de leeftijd, grootte en het karakter van andere honden. Een kleine hond samen laten spelen met vijf behoorlijk grote honden is wellicht geen goed idee. Houd rekening met de balans. 

  • Houd je aandacht bij de honden. Tuurlijk vertrouw je jouw viervoeter, maar je moet er ook rekening mee houden dat hij of een andere hond onvoorspelbaar kan reageren. 

  • Let op de lichaamstaal van de spelende viervoeters. Als je merkt dat een andere hond het gedrag van jouw viervoeter niet prettig vindt, haal hem dan bij je. 

  • Stel verwachtingen en maak afspraken met de andere hondeneigenaren. 

Wist je dat er ook hondenscholen zijn die een playdate met je hond organiseren waar verschillende honden samen komen? Wellicht is er wel een hondenschool bij jou in de buurt. Daarnaast is er een speciale website, genaamd Doggydating, gericht op een playdate met je hond. 

Twee honden op grasveldWil je jouw viervoeter en de viervoeters van de andere hondeneigenaren een traktatie geven, omdat ze zo lekker hebben gespeeld? Koop de Snuffelbox! De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!