Een anafylactische shock bij honden kan een levensbedreigende situatie opleveren.
Wat is een anafylactische shock?
Een anafylactische shock, ook wel anafylaxie genoemd, is een overgevoeligheidsreactie op bijvoorbeeld een voedings- of geneesmiddel of op een insectenbeet. Wanneer een hond te maken heeft met een anafylactische shock is er sprake van een ernstige en mogelijk levensbedreigende reactie die optreedt op het het moment dat het immuunsysteem een allergeen als een bedreiging ziet en grote hoeveelheden histamine en andere stoffen afgeeft om deze allergeen te bestrijden. Positief toch? Helaas is het tegengestelde waar, want deze stoffen kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken die leidt tot allerlei symptomen. Herken je een anafylactische shock bij jouw hond, dan is het belangrijk dat je direct contact opneemt met jouw dierenarts voor een acute behandeling. Hoewel een anafylactische shock in de meeste gevallen optreedt op het moment dat er sprake is van een allergische reactie, hoeft dit niet altijd het geval te zijn.
Lees meer over dierenartskosten voor honden.
Wat is de oorzaak van een anafylactische shock bij honden?
Een anafylactische shock bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende allergenen die een allergische reactie veroorzaken. Deze allergenen kunnen voorkomen in voedsel, insectenbeten, medicijnen, schimmels, pollen of andere stoffen. Wanneer jouw hond in contact komt met een allergeen waar hij allergisch voor is, ziet het immuunsysteem van de hond deze als een bedreiging die uit het lichaam verdreven moet worden. Als hondenbaasje is het uiteraard belangrijk dat je goed in de gaten houdt of jouw hond op een bepaalde stof opvallend reageert. Wanneer jouw hond iets eet wat hij niet mag hebben of wanneer jouw hond wordt gebeten door een insect, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Bel liever te vaak de dierenarts, dan één keer te weinig.
Een anafylactische shock hond wordt vaak veroorzaakt door een heftige allergie.
Signalen van anafylactische shock bij honden
Net als met veel ziektebeelden zijn de signalen van een anafylactische shock bij honden ook niet altijd hetzelfde. Het kan voorkomen dat een hond een reactie laat zien die een andere hond helemaal niet vertoont wanneer hij te maken heeft met een anafylactische shock. Toch zijn er een aantal signalen die kunnen wijzen op een anafylactische shock. Houd er rekening mee dat jouw hond ook een aantal van deze signalen kan vertonen. Jouw hond hoeft ze niet allemaal te laten zien om een anafylactische shock te hebben.
Een anafylactische shock bij honden kan ervoor zorgen dat jouw hond last krijgt van zwellingen. Deze zwellingen zie je ook vaak terug bij allergische reacties die mensen lichamelijk vertonen. Deze zwellingen zie je bij honden terug bij de snuit, tong, keel en/of lippen.
Door de zwelling die kan optreden in de keel kunnen ademhalingsmoeilijkheden optreden die het voor jouw hond moeilijk maken om adem te halen. Jouw hond kan daardoor last krijgen van kortademigheid en/of een piepende ademhaling.
Een ander signaal dat kan wijzen op een anafylactische shock is huiduitslag. De huid van jouw hond kan rood ogen en jouw hond kan last krijgen van bultjes en jeuk aan de huid en de vacht.
Ook een lage bloeddruk kan optreden op het moment dat jouw hond in een anafylactische shock verkeert. De belangrijkste organen krijgen op dat moment nog bloed, maar de minder belangrijke moeten het met minder of geen bloed doen. Uiteindelijk kan een lage bloeddruk ervoor zorgen dat jouw hond flauwvalt.
Een opvallend en duidelijk signaal dat een hond in een anafylactische shock afgeeft, is dat hij last kan krijgen van maagdarmklachten. Het immuunsysteem van de hond gaat op allerlei mogelijke manieren proberen om het ongewenste allergeen uit het lichaam te verdrijven en dit kan gepaard gaan met braken en diarree.
In zeer extreme gevallen kan jouw hond last krijgen van zijn hartslag. In dat geval kan er een hartritmestoornis optreden of jouw hond kan zelfs te maken krijgen met een hartstilstand. Houd jezelf voor dat dit in extreme situaties het geval is, maar het geeft wel aan hoe serieus een anafylactische shock bij honden kan zijn.
Jij kent jouw hond als de beste. De kans is dan ook groot dat jij het in de gaten hebt als er iets mankeert aan jouw hond. Twijfel je of jouw hond ziek is, neem dan contact op met jouw dierenarts. Herken je deze signalen niet terug bij jouw hond, maar heb je wel het idee dat jouw hond iets mankeert, dan heeft hij misschien last van een andere hondenziekte of aandoening.
Lees meer over symptomen van zieke honden.
De symptomen van een anafylactische shock kunnen variëren.
Wat moet je doen als jouw hond anafylaxie heeft?
Op het moment dat jouw hond de signalen van een anafylactische shock vertoont, is het belangrijk dat er direct contact wordt opgenomen met de dierenarts. Zelfs als de signalen mee lijken te vallen, kunnen de gevolgen voor de gezondheid van jouw hond aanzienlijk zijn. Snuffelbox heeft een noodplan voor je opgesteld
Vertoont jouw hond symptomen van een anafylactische shock, twijfel dan geen moment en bel onmiddellijk jouw dierenarts en geeft aan dat je het vermoeden hebt dat jouw hond in een anafylactische shock verkeert.
Probeer kalm te blijven, zodat je goed kunt handelen. De dierenarts zal jou vragen stellen en instructies geven over hetgeen je nu moet doen.
Heb je een vermoeden over wat de anafylactische shock bij jouw hond heeft veroorzaakt, zorg er dan direct voor dat jouw hond niet langer aan deze stof wordt blootgesteld en laat hem voor de zekerheid helemaal niks eten.
Geeft de dierenarts aan dat het veilig is om medicijnen aan je hond te geven, dan kun je deze medicijnen geven in de voorgeschreven dosering.
Ga met jouw hond naar jouw dierenarts of, als er sprake is van een weekend, naar de nooddierenkliniek. Het is belangrijk dat je jouw hond tijdens de rit goed in de gaten houdt. Zijn jullie met meerdere mensen thuis, ga dan bij voorkeur met minimaal twee mensen naar de dierenarts, zodat een van jullie op de toestand van jullie hond kan letten.
Het is bij een anafylactische shock bij honden belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de mogelijke gevolgen. Een anafylactische shock hoeft niet op te treden wanneer een hond te maken heeft met een allergische reactie op of een gevoeligheid voor een stof, maar het is wel belangrijk dat de signalen goed worden bekeken en dat je contact opneemt met een dierenarts of specialist. Jouw dierenarts kan jouw trouwe viervoeter het beste helpen wanneer een volledig beeld wordt geschetst van de situatie.
Vermoed je een anafylactische shock bij jouw hond, bel de dierenarts.
Hoe anafylaxie hond voorkomen?
Een anafylactische shock bij honden is lastig om te voorkomen, omdat het een onverwachte en heftige allergische reactie is van jouw hond. Toch zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op anafylactische shock hond te verminderen:
Overweeg om een allergietest bij je hond te laten doen als je vermoedt dat hij allergisch is voor bepaalde stoffen of als je voor de zekerheid wilt uitsluiten dat hij allergieën heeft.
Ben jij op de hoogte van de allergieën van jouw hond, zorg er dan voor dat je jouw hond niet blootstelt aan de stoffen waar jouw hond allergisch voor is.
Zorg voor een goede voeding voor jouw hond die geschikt is voor zijn leeftijd en past bij eventuele allergieën die hij heeft.
Vermijd het geven van voedsel dat niet geschikt is voor honden. Voedselallergieën komen veel voor bij honden.
Als je weet dat jouw hond allergisch is voor bepaalde medicijnen of vaccins, bespreek dan alternatieve opties met je dierenarts.
Lees meer over voedselallergie bij honden.
Krijgt jouw hond last van een anafylactische shock ga er dan niet vanuit dat jij iets verkeerd hebt gedaan. Je wilt het beste voor jouw hond en je zal hem nooit bewust pijn doen. Een anafylactische shock bij honden kun je proberen te voorkomen, maar je kunt jouw hond niet tegen alle invloeden beschermen die er zijn. Met behulp van deze blog weet je nu beter wat een anafylactische shock bij honden is en welke acties je moet ondernemen wanneer jouw hond hiermee te maken krijgt.
Voorkom een anafylactische shock bij je hond door een allergietest te doen.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen met hondenspeelgoed nadat hij ziek is geweest? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels (wanneer dat kan). Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.