Bedelende hond? Tips om bedelgedrag tegen te gaan

Je zit net lekker aan tafel een broodje te eten, wanneer jouw hond plots naast jou opduikt. Hij staart intens naar je en houdt jouw boterham nauwlettend in de gaten. Strookjes kwijl lopen langs zijn mondhoeken naar beneden en hij probeert nog net niet het kaas van je brood te eten. Jouw hond is een bedelende hond geworden. Dit is ongewenst gedrag dat je liever niet ziet. Daarom geeft Snuffelbox je vandaag tips om bedelgedrag tegen te gaan!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

CockerspanielEen bedelende hond zal naar jou en het voedsel blijven staren. Dit heet fixeren.

Wat houdt bedelgedrag bij honden in? 

Bedelgedrag bij honden, ook wel bedelen of schrooien genoemd, verwijst naar het gedrag dat het hond laat zien wanneer hij op een opdringerige manier aandacht vraagt of smeekt om voedsel of een andere vorm van beloning van zijn baasje of andere mensen. Bedelgedrag bij honden laat zich vaak zien op het moment dat iemand iets heeft wat de hond wil hebben. Het is belangrijk om bedelen bij honden te voorkomen of, indien je al met een bedelende hond te maken hebt, af te leren. Bedelen is namelijk niet alleen vervelend voor jou als hondenbaasje, maar is voor jouw hond ook geen positieve ontwikkeling van het gedrag.  

Waarom bedelt mijn hond? 

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het bedelgedrag van jouw hond, maar negen van de tien keer komt bedelgedrag toch voort uit aangeleerd gedrag. De verleiding is namelijk ontzettend groot om jouw trouwe viervoeter iets te geven op het moment dat je zelf aan het eten bent of wanneer hij je zo schattig aan blijft kijken. Jouw hond is niet gek en hij hoopt dat je de volgende keer weer iets geeft. Bedelgedrag bij honden kan dus worden aangeleerd en het kan zelfs worden versterkt door een hondenbaasje dat voortdurend beloningen geeft aan de hond zonder duidelijke regels en grenzen te stellen. Geen zorgen, de kans is bijzonder groot dat ieder hondenbaasje een keer in deze ‘val’ is getrapt. Het is namelijk lastig om die trouwe hondenogen te negeren en geen beloning te geven. Hoewel inconsequentie bij het geven van voedsel een grote rol speelt bij bedelende honden is het ook mogelijk dat jouw hond niet goed weet wat er van hem wordt verwacht op het moment dat jullie gezin aan tafel gaat. Hoewel wij hondenbaasjes een groot aandeel hebben in bedelgedrag, is het toch belangrijk dat bedelgedrag bij honden wordt voorkomen of afgeleerd. Hoe je dat doet, vertellen we je graag. 

KromfohrländerBedelgedrag kan eenvoudig afgeleerd worden door geen beloning te geven.

Wat zijn de kenmerken van een bedelende hond? 

Een bedelende hond kun je herkennen aan een aantal kenmerken die jouw viervoeter zal of kan vertonen. Deze verschillende kenmerken zal jouw hond uit de kast trekken op het moment dat hij bedelt om aandacht of voedsel. Hoewel bedelend gedrag bij honden snel genoeg herkent kan worden, noemen we toch een aantal kenmerken die je zou kunnen bestempelen als bedelgedrag. 

Staren

Zoals in de inleiding bij deze blog al werd benoemd is staren een veelvoorkomend kenmerk van een bedelende hond. Jouw hond kan zich volledig fixeren op jou of op het voedsel dat je op dat moment aan het eten bent zonder de aandacht te verliezen. Je zult als hondenbaasje snel genoeg doorhebben of jouw hond simpelweg naar je kijkt of dat hij volledig gefixeerd is op jou en jouw maaltijd.

Duwen met de neus of het poot

Wat ik zelf vaak terugzie bij honden binnen onze familie is dat ze hun poot op je arm of been leggen of met hun snuit tussen je arm proberen te komen om aandacht te krijgen (tijdens de maaltijd). Ook dit is een kenmerk van bedelgedrag. Jouw hond merkt bijvoorbeeld dat je niet naar hem kijkt en om je aandacht te trekken gebruikt hij zijn neus of poot. 

Piepen, janken of blaffen 

Wanneer staren en duwen met de neus of het poot niet het gewenste effect heeft, kan jouw hond gaan piepen, janken of blaffen om aandacht te krijgen. Jouw hond kan door middel van het maken van deze geluiden ook proberen te zeggen dat hij wil wat jij in handen hebt of zijn ongeduld aangeven. 

Lees meer over blaffen afleren

Opspringen

Naast staren, duwen met de neus of het poot kan jouw hond ook opspringen om jouw aandacht te vragen of om te proberen het voedsel te bemachtigen. Vaak is dit een kenmerk van bedelgedrag bij jongere honden, omdat zij met hun kop niet op tafelhoogte komen. 

Rondjes lopen of draaien

Wanneer jouw hond geen aandacht van je krijgt, kan hij het ook gaan proberen bij andere gezinsleden in huis. Er is er vast wel een die iets geeft. Althans daar hoopt jouw hond natuurlijk op. 

Het bedelgedrag van jouw hond wordt vaak ‘beloond’ door iets te geven in de hoop om van het gebedel van jouw hond af te zijn. Dit is een kortetermijnoplossing, want je bereikt er alleen maar een averechtse reactie mee. Jouw hond denkt dat hij, wanneer hij bedelt, iets te eten krijgt. Je bent wellicht nu even ‘verlost’ van jouw bedelende hond, maar de volgende keer dat jullie eten komt hij weer vrolijk aan tafel staan. Het is daarom belangrijk om bedelen af te leren, maar hoe? 

Beagle Een bedelende hond zal jouw aandacht proberen te trekken door op zijn achterpoten te gaan staan.

Hoe leer je een hond bedelen af?

Bedelgedrag bij honden verminderen of zelfs helemaal afleren vereist discipline. Het is belangrijk dat bovenstaande kenmerken van bedelgedrag niet worden beloond. Bedelen afleren klinkt wellicht als een hele kluif, maar dat valt gelukkig mee. Wanneer je consequent blijft en duidelijke regels en grenzen stelt, is het bedelen voor je het weet voorbij. Volg de volgende tips van Snuffelbox en voor je het weet kun je rustig van je maaltijd genieten. 

Geef jouw bedelende hond geen eten 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar het is heel belangrijk dat jouw bedelende hond van jou geen beloning krijgt in de vorm van iets lekkers dat op jouw bord ligt. Het kan soms behoorlijk lastig zijn om niet toe te geven aan de trouwe hondenogen van jouw viervoeter, maar iedere keer dat je toegeeft aan het bedelen van jouw hond kun je weer opnieuw beginnen met het afleren van het bedelgedrag. 

Eigen mand

Voor een hond kan het onduidelijk zijn wat zijn plaats is tijdens de maaltijd van het gezin. Het is belangrijk dat jouw hond naar zijn mand gaat of naar een andere plek in de woonkamer die jouw hond als ‘zijn’ plek ziet wanneer het gezin aan tafel zit. Jouw hond moet consequent weten dat hij tijdens het eten in zijn mand of op zijn plek moet. Blijft jouw hond tijdens de maaltijd netjes in zijn mand of op zijn ‘plaats’, dan moet dit natuurlijk beloond worden. Zorg ervoor dat je jouw hond niet naar de tafel roept, maar dat je naar hem toegaat om hem te belonen met een hondensnack. Jouw hond leert op die manier andere gedrag aan, namelijk ‘wanneer ik op mijn plaats blijf, komt mijn baasje naar mij toe met een beloning’. 

Lees meer over de basiscommando’s voor honden.

Geduld 

Hoewel bedelgedrag bij honden eenvoudig af te leren is, kun je niet verwachten van jouw hond dat hij na drie dagen al helemaal van zijn bedelgedrag af is. Het is belangrijk dat je geduld hebt met jouw bedelende hond en dat je hem de kans geeft om zijn gedrag te veranderen. Het duurt even voordat jouw hond doorheeft dat hij niks krijgt en wellicht moet je hem ook een paar keer terug naar zijn mand of ‘plaats’ sturen, omdat hij toch bij de tafel komt staan. Geduld is een schone zaak. 

LabradorLaat jouw hond tijdens de maaltijd niet bij de tafel staan, maar stuur hem naar zijn eigen 'plaats'.

Wat werkt niet bij bedelende honden?

Hoewel het een veelgehoord advies is, is het onverstandig om jouw hond volledig te negeren. Er is een significant verschil tussen het geven van voedsel, dat eigenlijk een beloning vormt voor het bedelgedrag, en het compleet negeren van jouw viervoeter. Het negeren van jouw hond is niet alleen onplezierig voor jullie beide, want het kost vrij veel moeite om iemand of iets volledig te negeren, maar het werkt vaak ook averechts. Jouw bedelende hond zal alleen nog maar meer aandacht proberen te vragen en het bedelgedrag zal toenemen. Geef jouw hond gerust een aai over zijn kop, zeg duidelijk dat hij niks krijgt en stuur hem terug naar zijn mand of naar zijn ‘plaats’. Na de maaltijd breng je jouw trouwe viervoeter een lekkere hondensnack voor zijn goede gedrag. 

Lees meer over gezonde en natuurlijke hondensnacks.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen met zijn eigen eten? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!