De 10 Duitse hondenrassen 

Het zal je niet verbazen dat de hond in Duitsland net als in de omringende landen een populair huisdier is om te houden. Eerder vertelde wij onze lezers natuurlijk al over hondenrassen uit verschillende landen, zoals Frankrijk en Nederland. Een lijst met Duitse hondenrassen kon natuurlijk niet uitblijven, want veel bekende hondenrassen die we in Nederland graag als huidier adopteren komen bij onze oosterburen vandaan. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Duitse herderVrijwel iedereen weet dat een Duitse herder uit Duitsland afkomstig is.

De top 10 Duitse hondenrassen

Net als zijn Franse en Nederlandse buurman heeft ook Duitsland verschillende hondenrassen op ‘zijn’ naam staan. Er zijn maar liefst 40 hondenrassen die afkomstig zijn uit Duitsland. Wij hebben onze lijst iets beperkter gehouden en we behandelen de top 10 Duitse, bekendste, hondenrassen met je. 

Lees meer over Franse hondenrassen

Duitse herder 

De Duitse herder is een intelligente werkhond die oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden en bewaken van vee. Tegenwoordig worden ze voor verschillende werkzaamheden ingezet. De Duitse herder wordt gebruikt als politiehond, speurhond en reddingshond, maar het hondenras is ook zeer geschikt om als huisdier te houden. De Duitse herder staat bekend om zijn trouwe en waakse karakter en daarom wordt hij tegenwoordig ook ingezet door verschillende beroepsgroepen voor werkzaamheden waar wij onze neus absoluut niet voor ophalen. De Duitse herder is een middelgroot tot groot ras met een atletische lichaamsbouw. De snuit is langwerpig en heeft de vorm van een kegel. De oren zijn puntig en pluizig, de neus is over het algemeen zwart en plat en de ogen zijn amandelvormig en donkerbruin. Opvallend aan de Duitse herder is zijn volle en dikke vacht met over het algemeen een bruin met zwarte vachtkleur. De staart is lang tot aan de grond met lange haren.

Lees meer over een cadeau Duitse Herder

Rottweiler 

De Rottweiler is een groot hondenras dat uit Duitsland afkomstig is. De Rottweiler is een gespierde hond die oorspronkelijk werd gehouden voor het hoeden en het beschermen van vee. Over het algemeen staat de Rottweiler bekend als een zelfverzekerd hondenras met een stoer uiterlijk en een krachtige blik. De kop van de Rottweiler is breed en de oren zijn driehoekig en hangen naar beneden tegen het hoofd aan. Het hondenras heeft een dichte, korte vacht die ruw aanvoelt. De vacht is meestal zwart met bruine tekeningen in het gezicht, op de borst, bij de staart en bij de poten. 

RottweilerDe Rottweiler heeft twee zeer bekende vlekken bij de wenkbrauwen.

Boxer

De Boxer is een middelgrote tot grote hond uit Duitsland en is net als de Rottweiler gespierd met een krachtig uiterlijk. De kop van de Boxer is in verhouding tot de grootte van zijn lichaam niet groot en vertoont verschillende overhangende huidplooien. Daarnaast moet bij de boxer goed in acht worden genomen dat zijn snuit niet te kort is. De Boxer heeft een beschermend karakter en wordt dan ook vaak gehouden als waak- en gezinshond. Van nature heeft de Boxer langere, hangende oren die naar voren gevouwen zijn en een lange, dunne staart. Vroeger was het gebruikelijk om de oren en de staart te couperen, maar gelukkig is dit al langere tijd verboden in Nederland. De vacht is kort en varieert van verschillende kleuren bruin met witte tekeningen. 

Doberman Pinscher

De Doberman Pinscher is een ander groot hondenras uit Duitsland met een slanke, maar gespierde lichaamsbouw. Evenals de Rottweiler heeft de Doberman Pinscher een waakzaam karakter. Oorspronkelijk werden ze dan ook gefokt als waakhond en ze hebben een karakter dat goed te trainen is. Het hondenras heeft een langwerpige snuit, maar een brede schedel ontbreekt. De oren van de Doberman zijn van nature hangend en hoog aangezet, maar worden vaak gecoupeerd om ze rechtopstaand te laten lijken. De ongecoupeerde oren zijn driehoekig van vorm en worden dicht bij het hoofd gedragen. De vacht is kort en glad en is meestal zwart met roodbruin van kleur. Evenals de Boxer heeft de Doberman Pinscher een lange, dunne staart. 

Duitse dog 

De Duitse dog wordt ook wel Deense dog genoemd, maar is toch echt afkomstig uit Duitsland. Dit hondenras staat bekend als een van de grootste hondenrassen ter wereld. Ze hebben een indrukwekkende lichaamsbouw, maar die doet niks af aan hun vriendelijk karakter. De Duitse dog staat hoog op zijn benen en heeft een brede borstkas dat slanker wordt richting de staart. De kop van de Duitse dog is tussen de oren breed en de snuit is lang en vierkant. De oren zijn driehoekig van vorm en komen tot halverwege de kop van de hond. Dit hondenras heeft een bijzonder kortharige vacht die in verschillende kleuren voor kan komen. De staart van dit hondenras is lang en dik en wordt naar beneden gedragen. Hoewel de grootte van dit hondenras wellicht anders doet vermoeden, is de Duitse dog eigenlijk een hondenras met een rustig en aanhankelijk karakter. Een knuffel van deze vriendelijke, grote reus is dan ook meer dan welkom. 

Lees meer over grote hondenrassen

Duitse dog De Duitse dog wordt ook vaak Deense dog genoemd, wat voor verwarring kan zorgen.

Teckel 

Van een aantal grote, Duitse hondenrassen schakelen we over op een kleiner, Duits hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op konijnen en ander klein wild. De Teckel is een bekend hondenras met een uniek en langgerekt uiterlijk. Er zijn drie verschillende soorten Teckels, te weten de ‘normale’ Teckel, de Dwergteckel en het Kaninchen. Met welke ‘soort’ Teckel je te maken heeft, hangt af van de grootte van de hond, want verder zijn de uiterlijke kenmerken vrijwel hetzelfde. Het langgerekte lichaam van de Teckel is hét opvallende kenmerk van dit hondenras en hij wordt dan ook weleens gekscherend ‘wiener dog’ genoemd. De Teckel heeft korte pootjes en een kop die in verhouding is tot zijn lichaam. De oren van dit hondenras zijn langwerpig van vorm en hangen dicht tegen de wangen aan. Er zijn verschillende soorten Teckels, maar er zijn ook verschillende soorten vachttypes van dit hondenras, waaronder gladharig, ruwharig en langharig. Het staartje is lang, dun en recht. 

Weimaraner 

De Weimaraner is een Duits hondenras met een herkenbaar uiterlijk. De lichaamsbouw is atletisch en evenredig verdeeld. De borstkas is krachtig en de poten van dit hondenras zijn lang en slank, waardoor deze hond een elegante uitstraling heeft. Hoewel de Weimaraner een mooie lichaamsbouw heeft, valt hij op vanwege de lichte kleur van de ogen en de grijze kleur van de vacht. De snuit is langwerpig en rechthoekig en de oren zijn lang en breed en komen lager dan de kop. De staart van een Weimaraner is lang en dun en komt tot halverwege de achterpoten. Oorspronkelijk werd dit hondenras gefokt als jachthond, vanwege hun uitstekende reuk- en uithoudingsvermogen. 

Leonberger

Een voor ons minder bekend Duits hondenras is de Leonberger. Dit hondenras heeft veel weg van een beer vanwege de vorm van de kop en vacht. De Leonberger is een groot hondenras en de hoeveelheid vacht die dit hondenras heeft, zorgt ervoor dat hij nog groter lijkt. De kop van de Leonberger is breed en rond, de snuit is lang en krachtig en de oren lopen rechthoekig naar beneden met een puntige voorkant. Ze hangen tot halverwege de kop en zijn voorzien van lange haren. Dit hondenras heeft een dichte, waterbestendige vacht met een licht golvend effect. De vachtkleur kan varieren van zwart, roodbruin tot zandkleurig. Een zwarte tekening op het gezicht is gebruikelijk. De Leonberger is een trouwe hond met een kalm en vriendelijk karakter. 

LeonbergerAls je even snel kijkt, dan heeft de Leonberger erg veel weg van een beer.

Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is een klein, Duits hondenras. Dit hondenras heeft een rechthoekige lichaamsbouw. Hoewel ze evenals de Teckel ook een langwerpig lichaam hebben, is de Dwergschnauzer in verhouding beter in proportie waardoor het langwerpige lichaam minder opvalt. Net als het lichaam is ook de kop van de Dwergschnauzer rechthoekig en proportioneel ten opzichte van het lichaam. De schedel is vlak en breed en hij heeft een sterke en rechte snuit. Dit hondenras heeft V-vormige oren die rechtop worden gedragen. De vacht op het gezicht van dit hondenras geeft je het idee dat deze hond een snor, dan wel baard heeft. Ze hebben een dubbele vacht die dik aanvoelt. De ondervacht is zacht en de bovenvacht is ruw en borstelharig. Dwergschnauzers hebben een levendig en actief karakter, maar zijn ook bijzonder waakzaam. 

Hovawart

We sluiten onze lijst met Duitse hondenrassen af met de Hovawart, een hondenras dat minder bekend is. De Hovawart heeft wat uiterlijk betreft veel weg van een Golden Retriëver, maar heeft een slanker gezicht en lichaam en, vaak, een andere vachtkleur. De oren zijn middelgroot en hangen dicht langs het gezicht. De vacht is weerbestendig en vol en vaak blond, zwart of zwart met blond van kleur. De staart van dit hondenras is lang en bevat langere haren. De Hovawart is trouw en waakzaam en hij kan een goede werkhond zijn, zoals een zoek- of reddingshond. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Dwergschnauzer De vacht in het gezicht van de Dwergschnauzer zorgt ervoor dat het lijkt alsof hij een snor heeft.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!