De 10 Franse hondenrassen 

Honden worden gefokt in alle uithoeken van de wereld. Eerder heeft Snuffelbox het al gehad over Engelse hondenrassen en Nederlandse hondenrassen. Daarnaast zijn we zelfs afgereisd naar de andere kant van de wereld om jullie een top 10 te geven van Australische hondenrassen. Vandaag is het land van het stokbrood, de Eiffeltoren en een van de mooiste talen op aarde aan de beurt, namelijk Frankrijk. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over de top 10 Franse hondenrassen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

PapillonDe papillon is een opvallend hondenras met lange haren bij de oren.

Franse hondenrassen | algemene kenmerken 

In Frankrijk komt de hond, net als in Nederland, veel voor als gezelschapsdier. Veel mensen in Frankrijk hebben dan ook een hond, wat ervoor zorgt dat er maar liefst negen miljoen gezinnen in Frankrijk zijn met een hond. Je zou kunnen concluderen dat de hond populair is in Frankrijk. Daarnaast zijn honden van buitenlanders welkom in Frankrijk, maar het is belangrijk dat vakantiegangers een Europees dierenpaspoort hebben voor hun hond en dat de hond beschikt over een chip en geldige inenting tegen hondsdolheid. Is dat in orde? Dan mag jouw hond gewoon mee op vakantie naar Frankrijk. Frankrijk is bijzonder hondvriendelijk, want je kunt niet alleen prachtige wandelingen met jouw hond maken, maar hem ook meenemen naar verschillende restaurants en andere eetgelegenheden. 

Lees meer over met je hond op vakantie naar het buitenland. 

De top 10 Franse hondenrassen

Wat betreft hondenrassen is Frankrijk verantwoordelijk voor maar liefst veertig verschillende soorten. Benieuwd of jij een Frans hondenras hebt? Lees vlug verder voor de top 10 Franse hondenrassen. 

Lees meer over met de hond op vakantie gaan. 

#1 Franse bulldog 

De Franse bulldog is een Frans hondenras dat ook in ons land een populair hondenras is dat mensen met liefde adopteren uit het hondenasiel of aanschaffen via een fokker. Dit hondenras valt op door zijn kleine lichaam met grote rechtopstaande oren. De Franse bulldog dankt daar dan ook zijn populariteit aan, want veel mensen vinden dit schattig. De Franse bulldog staat wat betreft zijn innerlijk bekend om zijn actieve en ondernemende karakter. Wat dat betreft zijn het ideale gezinshonden. Echter, In Nederland mag de Franse bulldog niet langer gefokt worden vanwege zijn korte snuit en de mogelijke uiterlijke problemen die deze hond ervaart aan deze korte snuit. 

Lees meer over het fokverbod van Franse bulldogs

Franse bulldogDe Franse bulldog heeft opvallende oren en een korte snuit. Deze korte snuit is echter wel de reden van het fokverbod in Nederland.

#2 Franse poedel

Of de Franse poedel met zekerheid zijn oorsprong vindt in Frankrijk is niet met gehele zekerheid te zeggen, maar het elegante en verfijnde uiterlijk van dit hondenras lijkt dit bijna te willen bewijzen. Anders dan het chique uiterlijk wellicht doet vermoeden is de Franse poedel van oorsprong een jachthond, maar naarmate de tijd verstreek, werd deze hond ook veelvuldig aangeschaft als gezelschapshond. Het krullende haar van de poedel dat vaak keurig in model wordt gehouden door de eigenaar zorgt ervoor dat een Franse poedel vaak zonder moeite te herkennen is. De Franse poedel staat bekend als een bijzonder intelligent en aanhankelijk hondenras dat erg aanhankelijk is voor zijn baasje. 

#3 Basset hound

Dit Franse hondenras herken je vanaf een grote afstand direct. Het opvallende uiterlijk van de Basset hound maakt van deze hond een indrukwekkende verschijning. De Basset hound heeft bijzonder lange oren die in verhouding met zijn kleine postuur opvallen. Hoewel dit Franse hondenras klein van stuk is betreffende zijn hoogte, is hij wel langgerekt. Wat dat betreft kent de Basset hound zijn gelijke in de teckel. Echter de Basset hound is breder en heeft een forser lichaam. Net als de poedel werd ook de Basset hound gebruikt voor de jacht, want ze hebben een uitzonderlijk reukvermogen. Het zachtaardige en liefdevolle karakter van de Basset hound maakt hem zeer geschikt als gezinshond. 

Wist je… dat de Basset hound bekendstaat als een van de rustigste hondenrassen ter wereld?

Basset houndDe Basset hound heeft bijzonder lange oren in verhouding tot zijn lichaam.

#4 Papillon

Bijzonder zachte oortjes, klein van stuk en een eenkennig karakter, dat moet de papillon wel zijn. De papillon is een zeer klein hondenras uit Frankrijk met opvallende, gevouwen oren met lange plukken haar. De papillon dankt zijn Nederlandse naam dan ook aan zijn opvallende honden, want wij noemen hem ook wel het vlinderhondje. De papillon is bijzonder vriendelijk voor en toegewijd aan zijn baas, maar vindt het vaak lastig om met vreemden om te gaan. Het is voor de papillon dan ook zeer belangrijk dat hij tijdens de socialisatie met andere honden en mensen geconfronteerd wordt. Indien de papillon goed getraind is, heb je een fantastische gezelschapshond aan hem. Uiteraard is de papillon niet enkel gezegend met zo’n prachtige langharige vacht, want het is uitermate belangrijk dat deze hond een gedegen vachtverzorging krijgt. 

#5 Briard

Deze Franse herdershond valt vooral op door zijn lange haren die veelal voor de ogen lijken te dwalen. Dit Franse hondenras werd voornamelijk ingezet voor het hoeden van schapen en het zoeken van truffels in het bos. Nu zien we dit Franse hondenras ook vaak terug als bijzonder actieve gezinshond. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze Franse herdershond veel beweging en een consequente training nodig heeft. De Briard is een hondenras dat goed te trainen is, maar het is wel belangrijk dat de eigenaar daar ook tijd en ruimte voor heeft. Uiteraard heeft deze hond wekelijkse vachtverzorging nodig, want de lange haren moeten goed gekamd worden om klitten te vermijden. 

BriardDe briard heeft lange haren die geregeld voor zijn oren vallen.

#6 Leeuwenhondje

Kenmerkend voor de Nederlandse taal is dat wij woorden uit het Frans in de regel makkelijker proberen te maken. Papillon werd vlinderhondje en petit chien lion dopen wij om tot leeuwenhondje. Opvallend aan het leeuwenhondje is direct dat hij op een bepaalde manier wordt geschoren om een bijzonder uiterlijk te bewerkstelligen. Zo worden geregeld de achterpoten en het achterlijf geschoren en de aanzet van de staart. De naam leeuwenhondje is hier dan ook aan afgeleid. Dit hondenras behoort tot een van de oudste hondenrassen en werd vroeger gebruikt als gezelschapshondje. Leeuwenhondjes staan bekend als lieve en aanhankelijke hondjes met, indien niet goed gesocialiseerd, een eigen willetje. 

#7 Bordeaux hond

De Bordeaux hond, ook wel Franse Mastiff genoemd,  is een groot Frans hondenras met een imposant uiterlijk. Dit oude ras werd vroeger gebruikt voor de jacht en om het terrein te bewaken. Aangezien dit hondenras niet alleen een imposant uiterlijk heeft, maar ook nog eens bijzonder sterk is, werd hij vroeger ingezet tijdens hondengevechten. Gelukkig zijn deze gevechten al lange tijd verboden en staan er boetes en soms zelfs gevangenisstraffen op het organiseren van en deelnemen aan hondengevechten. Het gezicht van de Bordeaux hond vertoont veel plooien waardoor deze hond overwegend moe en nadenkend lijkt. Dit Franse hondenras is vast niet bij iedereen populair vanwege het indrukwekkende uiterlijk, de kracht en de geschiedenis van deze hond, maar het is belangrijk om te weten dat deze honden met een goede training en socialisatie ontzettend speels en zachtaardig kunnen zijn. 

Bordeaux hondDe Bordeaux hond heeft zijn imposante uiterlijk onder andere te danken aan de plooien en de omgedraaide glimlach op zijn gezicht.

#8 Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een hondenras dat zich kenmerkt door zijn sneeuwwitte kleur. Dit Franse hondenras is afkomstig uit de Franse pyreneeën en dit is dan ook waar hij zijn naam aan te danken heeft. Vroeger werd deze hond ingezet als waakhond en als beschermer voor verschillende dieren tegen wolven. De lieve snuit van dit hondenras doet niets af aan zijn beschermende houding en natuurlijk instinct om waakzaam en alert te zijn. Daarom is dit hondenras vaak trouw en dienstbaar aan zijn baasje, maar heeft hij het minder op vreemden. 

#9 Barbet

De Barbet is een ander Frans hondenras dat niet in de lijst van Snuffelbox mag ontbreken. De barbet is een oud hondenras dat vroeger werd gebruikt als waterhond. Hij wordt dan ook gezien als een van de voorvaderen van de hedendaagse waterhonden. Niet gek ook dat deze hond er bekend om staat dat hij houdt van zwemmen en water. De barbet komt in de regel voor in een effen kleur, zoals bruin, zwart, blond of wit zonder vlekken. Het is echter wel mogelijk dat deze hond een combinatie van twee kleuren heeft. Deze hond heeft, net als de poedel, krullen over het gehele lijf. 

De Barbet heeft veel weg van de poedel met de markante krulletjes over het hele lichaam.

#10 Picardische herdershond

Hoewel er nog tal van Franse hondenrassen op te noemen zijn, komt er toch echt een einde aan de lijst van Snuffelbox met de Picardische herdershond als hekkensluiter. De Picardische herdershond werd oorspronkelijk ingezet als, de naam zegt het al, herdershond als bewaker van vee en andere dieren. De Picardische herdershond is speels en actief en heeft veel beweging nodig. De rechtopstaande oren en de zogenaamde baard maken een opvallend verschijnsel van dit hondenras. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!