Een puppycursus schept een band tussen hondenbaasje en hond.
Wanneer puppycursus nodig?
Wanneer een puppycursus nodig is, is eigenlijk een stikvraag. Jouw hond aan een puppycursus laten deelnemen is namelijk altijd nodig. Het is onverstandig om jouw hond niet aan een puppycursus deel te laten nemen. Jouw hond kan er namelijk ontzettend veel van leren en het is goed voor de socialisatie en voor de band die jouw hond met andere honden opbouwt om jouw hond deel te laten nemen aan een puppycursus. Het is zelfs zo dat het verstandig is om zo snel mogelijk met de puppycursus te beginnen. Wanneer jouw puppy bij jouw thuiskomt, vindt er een belangrijke periode in de ontwikkeling van de puppy plaats, waarin hij snel leert en sociale vaardigheden ontwikkelt. Een puppycursus helpt bij het socialiseren van je puppy, het aanleren van basiscommando’s, zindelijkheidstraining en het opbouwen van een sterke band tussen jouw puppy en jou. Het op tijd starten met een puppycursus legt de basis voor het gedrag en de gehoorzaamheid van jouw viervoeter en jullie connectie op latere leeftijd.
Lees meer over gehoorzaamheidstraining.
Wat is de beste leeftijd voor puppycursus?
De beste leeftijd om te starten met een puppycursus is over het algemeen wanneer een puppy tussen de 8 en de 16 weken oud. In principe mag een puppy volgens de wet het nest verlaten zodra hij 7 weken oud is, maar behaalde hondengedragstherapeuten raden aan om een puppy nog een maand langer in het nest te laten. Het is daarom ook afhankelijk van het moment dat jouw puppy in huis komt wanneer je start met de puppycursus. Het is belangrijk om je puppy zo vroeg mogelijk aan een puppycursus te laten deelnemen, omdat zij een bepaalde periode het beste gesocialiseerd kunnen worden en omdat zij op een bepaald moment het meest kunnen leren. Houd er rekening mee dat jij de opvoeding van een puppy niet alleen hoeft te doen. Jouw fokker, dierenarts en professionele hondentrainers staan voor je klaar om te helpen. Je kunt zelf ook onderzoek doen op internet om te zien welke programma’s worden aangeboden en vanaf welke leeftijd hondenscholen een puppy accepteren. Sommige cursussen hebben namelijk specifieke eisen en aanbevelingen betreffende de leeftijd, het ras en andere factoren van jouw puppy.
Het beste kun je op een jonge leeftijd beginnen met de puppycursus.
Wat moet je je puppy als eerst leren?
Er zijn bepaalde basisvaardigheden die in de eerste instantie belangrijk zijn om jouw puppy aan te leren. Uiteraard is hetgeen je jouw puppy moet leren ook afhankelijk van hetgeen hij al geleerd heeft en wat je zelf belangrijk vindt, maar er zijn een aantal essentiële zaken die je eigenlijk direct met jouw puppy moet aanpakken.
Zindelijkheidstraining
Wanneer jouw puppy bij de fokker vandaan komt, is deze als het goed is al met de zindelijkheidstraining begonnen, maar dat betekent niet dat jouw pup helemaal geen begeleiding meer nodig heeft. Jouw puppy zal namelijk ook moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving en het kan natuurlijk gebeuren dat hij op dat moment een bepaalde spanning voelt en zijn zindelijkheid even is ‘vergeten’. Leer je puppy waar hij zijn behoefte moet doen, bij voorkeur buiten. Begeleid hem regelmatig naar de aangewezen plek en beloon hem wanneer hij daar zijn behoefte doet.
Lees meer over puppy zindelijk maken.
Socialiseren
Het socialiseren van een puppy is essentieel om later een gelukkige en gezonde hond te hebben. Laat jouw pup kennismaken met verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen om hem te helpen wennen en comfortabel te worden in verschillende situaties.
Basiscommando’s
Je wilt natuurlijk niets liever dan een goede band met jouw hond. Om een goede band met jouw hond op te bouwen, is het belangrijk dat jouw pup ook naar jou leert luisteren. Je bent per slot van rekening zijn hondenbaasje en als de verhoudingen tussen jullie duidelijk zijn, dan wordt jullie band alleen maar sterker. Leer je puppy de basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’. Deze commando’s helpen bij het opbouwen van gehoorzaamheid, wat indirect jullie band versterkt.
Lees meer over de basiscommando’s.
Bijten afleren
Het lijkt een leuk spelletje wanneer jouw puppy met jouw handen speelt en erin bijt, maar het is belangrijk dat je jouw puppy leert dat bijten niet de bedoeling is. Het is nu nog leuk en niet pijnlijk als jouw hond hier en daar een beetje geeft, maar het is ontzettend lastig af te leren wanneer jouw hond ouder is én het wel pijn begint te doen. Zodra jouw pup zijn tandjes in jou of iets anders zet wat niet de bedoeling is, dan is het belangrijk dat je het spel stopt en dat je jouw puppy een alternatief geeft, zoals een kauwsnack of -speeltje.
Omgaan met alleen zijn
Leer je puppy geleidelijk wennen aan alleen zijn om verlatingsangst te voorkomen. Begin met korte periodes, zoals de was opvouwen of naar het toilet gaan en bouw deze periodes langzaam uit, zoals het doen van een kort boodschapje en uiteindelijk misschien een kort bezoek aan een familielid of een vriend of vriendin zonder de hond.
Het is belangrijk om geduldig, consistent en positief te zijn tijdens het puppy trainen. Goed gedrag moet beloond worden en straffen moet vermeden worden. Tijdens de puppycursus leer je meer over de verschillende zaken die jouw puppy moet leren.
Het trainen van een puppy stopt niet na een puppycursus.
Wat leert een hond op puppycursus?
Het trainen van jouw puppy is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen hulp kunt inschakelen. Jouw pup op puppycursus plaatsen, is een van de beste dingen die je in zijn jonge leven kunt doen. Een puppy leert namelijk ontzettend veel op een puppycursus.
Een puppycursus…
helpt bij het aanleren van de basiscommando’s die we hierboven hebben besproken;
biedt gecontroleerde omgevingen waarin pups elkaar kunnen leren kennen en kunnen leren hoe ze om moeten gaan met andere honden en mensen. Ze leren om te spelen met elkaar, te communiceren en sociaal gedrag te tonen;
laat puppy’s kennismaken met verschillende situaties, geluiden, geuren en omgevingen. Deze kennismaking helpt ze om te wennen aan nieuwe ervaringen en het vermindert de kans op angst of agressie op latere leeftijd;
kan ondersteuning bieden bij de zindelijkheidstraining van jouw pup. Er worden tips en trucs gedeeld om je puppy te helpen begrijpen waar en wanneer hij zijn behoefte moet doen;
helpt gedragsproblemen aanpakken. Als een puppy op jonge leeftijd ongewenst gedrag vertoont, kan een puppycursus helpen bij het aanpakken en corrigeren van gedragsproblemen, zoals bijten, blaffen of trekken aan de riem;
leert puppy’s hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze tijdens een wandeling aan de riem horen te lopen;
biedt het hondenbaasje de mogelijkheid om samen met de puppy te leren en te trainen, wat helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen hond en baas.
Deze lijst geeft een aantal mogelijke onderdelen die in de verschillende puppycursussen voor kunnen komen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat er ook andere oefeningen en een andere inhoud aan bod kan komen. Het is goed om zelf op internet te zoeken naar puppycursussen, zodat jij een puppycursus in de buurt vindt die bij jullie past.
Hoe lang duurt een puppytraining?
Hoe lang een puppytraining duurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke cursus, het trainingsprogramma en de ontwikkeling van jouw puppy. Houd er rekening mee dat het geen wedstrijd is en dat je de puppycursus volgt, omdat je jouw puppy een stabiele basis wil geven. Veel puppycursussen worden georganiseerd in wekelijkse sessies, waarbij iedere sessie ongeveer één uur duurt. Het is gebruikelijk om een periode van zes tot acht weken deel te nemen aan een puppycursus. Houd ook in gedachten dat een puppy trainen niet ophoudt nadat de puppycursus is afgerond. Het trainen en het socialiseren van een hond stopt nooit, want de geleerde vaardigheden moeten geoefend blijven en nieuwe uitdagingen moeten worden aangepakt. Na het voltooien van een puppycursus kan het zelfs nuttig zijn om door te gaan met een gehoorzaamheidstraining of een andere hondentraining.
Wat kost gemiddeld een puppycursus?
De kosten voor een puppycursus zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals locatie, duur van de cursus, ervaring van de hondentrainer, aangeboden lesmateriaal en andere benodigdheden. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van zo’n 50 tot 200 euro. Sommige puppycursussen bieden een pakketprijs voor een gehele cursus, terwijl andere een vergoeding per les vragen. Het is belangrijk om te informeren bij de specifieke hondenscholen of -trainers in jouw omgeving om de precieze kosten te weten te komen.
Een puppycursus helpt jouw hond op latere leeftijd gezond en gelukkig te zijn.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.