De leukste hondensport [top 5]

Bewegen met je hond is een van de prettigste en leukste zaken betreffende het adopteren van een trouwe vriend. Jouw hond vindt het heerlijk om te bewegen en het houdt jouw actief. Lange stukken wandelen of met een bal gooien in de tuin zijn leuke dingen om samen met je hond te doen. Echter, heb je wel eens over het beoefenen van een hondensport nagedacht? Snuffelbox wel en daarom laten wij jou vandaag kennismaken met de wereld van de hondensporten.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hondensport - Agility - Hond springt door obstakelHoDeze hond doet aan de hondensport agility, een parcours met verschillende obstakels.

Wat is hondensport?

Maar wat is hondensport nu eigenlijk? Je zou denken dat dit begrip een heel simpele betekenis heeft, maar niks is minder waar. Onder hondensport vallen niet enkel de hondensporten agility en treibball, de sporten waar wij het al eerder over hebben gehad, maar ook het trainen van bijvoorbeeld zogenoemde ‘werkhonden’. Dit zijn honden die onder andere als reddingswerker of als politiehond worden ingezet. Deze honden moeten namelijk ook allerlei oefeningen doen om getraind te worden.

Welke hondensporten zijn er?

Welke hondensporten zijn er? Er zijn tal van hondensporten. Aangezien we het in een eerder artikel over agility en treibball hebben gehad, laten we deze hondensporten in deze blog buiten beschouwing. Ook focussen we ons niet om het trainen van de hond als reddingswerker of als politiehond. Wij houden het bij de populairste hondensport voor ontspanning. 

Hond sport - Agility - Hond rent door tunnelVerschillende hindernissen worden genomen bij deze hondensport.

Wat zijn de populairste hondensporten? Top 5.

Er zijn veel verschillende hondensporten om te benoemen. Wij geven je een top 5 van leukste hondensporten. 

Hondenfrisbee 

Frisbee voelt voor ons, net als badminton, als een sport die je kunt uitvoeren tijdens het vieren van de vakantie. Niks is zo leuk als bewegen én ontspannen met je hond. Hondenfrisbee kan op twee manieren worden gespeeld met je hond. Wanneer we spreken over ‘distance’ is het de bedoeling dat jouw hond zoveel mogelijk frisbees vangt op een vooraf bepaalde afstand. Aan de andere kant heb je ‘freestyle’. Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat jouw hond bepaalde trucjes kan doen met de frisbee op muziek. Hoewel deze sport ons bijzonder ontspannen voor hond én baas lijkt, zijn er ook bepaalde wedstrijden betreffende hondenfrisbee. 

Flyball 

Flyball is de enige hondensport waar honden in een team samenwerken. Flyball is een estafetterace tussen twee ploegen waarbij een tennisbal uiteindelijk terug moet worden gebracht naar de basis. Eén ploeg bestaat uit vier honden en twee reservehonden. Er zijn, net als bij agility, verschillende hordes waar de hond overheen moet. Het leuke aan flyball is een goede en leuke sport voor actieve honden die veel beweging nodig hebben en het is ook een sociale activiteit voor de baasjes, omdat er meerdere honden en baasjes aanwezig zijn.  

Dogdance 

Dogdance is een activiteit tussen hond en mens onder begeleiding van muziek waarbij jouw trouwe viervoeter en jij verschillende ritmische bewegingen uitvoeren. Je kan zelfs een dans met jouw hond instuderen. Dit is een bijzondere hondensport, omdat er ook een bepaalde vorm van behendigheid bij komt kijken. Mocht je zelf dol zijn op dansen, dan is dogdance zeker de moeite waard om eens te proberen. 

Hond springt tegen baasjes op - Hond - DansenDansen kan ook heel ontspannen zijn, dat bewijst deze dogdance.

Canicross

Canicross is een hondensport waarbij hond en baasje een bepaalde afstand rennend afleggen. Je zult begrijpen dat deze hondensport veel van onze trouwe viervoeter vraagt. Het is dan ook van belang dat een hond goed getraind wordt met een rustige opbouw. In deze sport is de hond min of meer de leider, want hij rent voorop. Uiteraard is dit ook een sport die je heel goed buiten een wedstrijd om kunt houden met je hond. Samen joggen in een park is geen officiële hondensport, maar het houdt jullie wel lekker fit. 

Rally-O

Rally-O is de laatste hondensport die we vandaag bespreken. Rally-O kan gezien worden als een bepaalde vorm van gehoorzaamheidstraining. De ‘O’ staat dan ook voor ‘Obedience’, dat ‘gehoorzaamheid’ betekent in het Nederlands. Evenals bij flyball, wordt er bij Rally-O ook een parcours uitgezet voor jouw hond. Ook agility lijkt op deze hondensport. Bij Rally-O is het parcours echter opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Deze sport is gericht op beweging, behendigheid en gehoorzaamheid. 

Hondensport | artikelen

Uiteraard heb je voor het beoefenen van sommige hondensporten bepaalde artikelen nodig. Voor de bovenstaande hondensporten zetten bij een aantal hondensport artikelen voor je uit. 

  • Hondenfrisbee. Bij dezen hondensport heb je uiteraard een frisbee nodig. De hondenfrisbee van Kong is de perfecte frisbee voor honden. Gemaakt van oersterk rubber.

  • Flyball. Voor de hondensport flyball heb je onder andere tennisballen en hordes nodig, waar jouw trouwe viervoeter overheen moet springen. Tennisballen en hordes bestel je gemakkelijk bij Bol.com. 

  • Voor dogdance heb je in principe geen hondensport artikelen nodig. Uiteraard is het wel leuk om een muziekje naar wens op te zetten. 

  • Voor de sport canicross heb je een goed passend tuig met comfortabele heupgordel en verende, elastische lijn hebben. Uiteraard heb je ook goede hardloopschoenen nodig, maar wij focussen ons in deze blog natuurlijk op de hond. 

  • Voor rally-O heb je een parcours nodig die bestaat uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen, zoals zitten, draaien, poot etc.

Ga je binnenkort op wintersport, overweeg op wintersport met hond te gaan. Wij hebben de voorbereidingen vast voor je getroffen.

Hond met grote frisbeeHondenfrisbee kan ook ontzettend ontspannen zijn om samen met je hond te doen.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven tijdens het beoefenen van een hondensport? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!