De top 10 Chinese hondenrassen

Twee weken geleden vertelde Snuffelbox nog uitgebreid over Aziatische hondenrassen. Vandaag zoomen we in op een land in Azië dat verschillende soorten hondenrassen voor zijn rekening neemt, namelijk China. Het is niet vreemd dat China het oorspronkelijke land is van veel verschillende hondenrassen, want China is het grootste land dat volledig in Azië ligt én het is het land met de meeste inwoners. Snuffelbox vertelt je vandaag meer over Chinese hondenrassen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

KruisingDe hondenrassen uit China hebben vaak een even rijke geschiedenis als het land zelf.

De top 10 Chinese hondenrassen

China is een land met een rijke geschiedenis die teruggaat tot een aantal van de vroegste beschavingen waar wij mensen weet van hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal van de oudste hondenrassen ter wereld uit China komt. Benieuwd welke hondenrassen dat zijn? Maak kennis met de top 10 Chinese hondenrassen volgens Snuffelbox. 

#1 Shar-Pei 

De Shar-Pei is een van de oudste hondenrassen ter wereld en wordt al eeuwenlang in de zuidelijke provincies van China gehouden. Oorspronkelijk werd de Shar-Pei ingezet als waakhond, maar ook voor de jacht draaide dit hondenras zijn poot niet om. Er is een periode in de geschiedenis geweest dat dit Chinese hondenras met uitsterven werd bedreigd. Iemand met de naam Matgo Law uit Hongkong hielp met behulp van Amerikaanse fokkers het hondenras in stand te houden. De Shar-Pei heeft een individueel karakter en stelt zich afstandelijk op tegen vreemden. Het hondenras valt op door de vele rimpels in zijn huid en de kleine, gevouwen oortjes die plat tegen het hoofd vallen. Net als bij de Chowchow zijn de tong, het gehemelte en het tandvlees blauwachtig van kleur. De vacht is kortharig en ruw. Vanwege zijn karakteristieke uiterlijk heeft de Shar-Pei een specifiek gezondheidsprobleem. De lip van de hond kan strak tegen het ondergebit zitten, waardoor het moeilijk is om de lip naar beneden te krijgen. Soms is er een operatie nodig, zodat de hond ‘normaal’ kan eten en drinken. 

Shar-PeiDe grove rimpels zijn een opvallend uiterlijk kenmerk van de Shar-Pei.

#2 Chowchow

De Chowchow is een Chinese hondenras dat we eerder hebben besproken in de lijst met Aziatische hondenrassen. Vroeger werd dit Chinese hondenras gebruikt als waak- en jachthond. Het uiterlijk van de Chowchow is opvallend en er wordt weleens gezegd dat dit hondenras veel wegheeft van een leeuw vanwege de vachtstructuur, de stevige en grote poten en het kenmerkende gezicht en de kleine oortjes. De vacht van de Chowchow kan lang- of kortharig zijn en kan voorkomen in verschillende kleuren, maar een veelvoorkomende kleur is blond dan wel roodbruin, evenals een leeuw. Zoals je hebt kunnen lezen bij de Shar-Pei heeft een Chowchow een blauwe tong en blauw tandvlees. De Chowchow heeft geen speciale hondenverzorging nodig, maar moet wel wekelijks gekamd worden om de vacht klittenvrij te maken. 

Lees meer over Aziatische hondenrassen

#3 Pekinees 

De Pekinees is een van de kleine Chinese hondjes. Net als de Chowchow en de Shar-Pei is dit hondenras al eeuwenoud. Ze werden in China ook wel ‘leeuwenhond’ genoemd, omdat ze veel gelijkenissen vertonen met de tempelleeuw in China. Langere tijd was het daarom ook enkel toegestaan om dit hondenras te houden aan het keizerlijke hof. Het uiterlijk van de Pekinees is opvallend met de pluizige vacht, het platte snuitje en de rechtopstaande, harige staart. Hoewel het uiterlijk van de Pekinees schattig en opvallend is, heeft dit hondenras vaak last van gezondheidsproblemen. De Pekinees heeft vaak te maken met ernstige ademhalingsproblemen als gevolg van de kleine schedel en de platte snuit. Ook de uitpuilende ogen kunnen een probleem vormen, omdat ze onder andere kunnen zorgen voor ontstekingen. 

PekineesDe Pekinees is een hondenras dat ook wel 'leeuwenhond' wordt genoemd.

#4 Mopshond

Net als de Pekinees is de mopshond een van de kleinere Chinese hondjes die ook lang geleden in onstaan in dit grote land. Mopshonden kunnen verschillende vachtkleuren hebben, zoals zwart of lichtbruin met een zwarte tekening op het gezicht. De mopshond is waaks ten aanzien van mensen of dieren die zijn territorium binnendringen of die hij als een bedreiging ziet. Daarnaast is de mopshond aanhankelijk en lief voor zijn hondenbaasje. Mopshonden hebben een uiterlijk dat door verschillende mensen als schattig of grappig wordt beschouwd, maar het hondenras betaalt wel een grote prijs voor zijn uiterlijk, want het heeft te maken met verschillende gezondheidsproblemen vanwege de bouw van de schedel. Het is dan ook verboden om in Nederland nog met mopshonden te fokken, hoe schattig het uiterlijk van dit hondenras ook mag zijn. 

Lees meer over mopshond adopteren

#5 Shih Tzu 

De Shih Tzu is een hondenras dat oorspronkelijk uit Tibet. Tibet is in politieke en bestuurlijke zin een autonome regio van China, dus wat Snuffelbox betreft kunnen we de Shih Tzu heel goed betrekken bij deze lijst van Chinese hondenrassen. Dit hondenras werd dan ook zeer gewaardeerd aan het Chinese hof. De Shih Tzu werd vroeger beschouwd als de heilige metgezel van Boeddha tijdens zijn reis naar verlichting en werd dan ook voornamelijk gefokt en gehouden in klootsters en door koninklijke families. De Shih Tzu heeft een geschiedenis die we kunnen vergelijken met die van de Pekinees. De Shih Tzu is een kleine hond met een platte snuit die zich dicht in de buurt van de ogen bevindt. De Shih Tzu heeft een bijzonder langharige vacht en het is dan ook van belang dat dit hondenras met regelmaat een goede kambeurt krijgt. De Shih Tzu is een geliefd huisdier, maar stelt zich wel gereserveerd op tegen vreemden of indringers. Het hondenbaasje is dan ook het centraal middelpunt in het leven van dit hondenras. 

Shih TzuDe Shih Tzu komt uit Tibet, een autonome regio in politieke en bestuurlijke zin.

#6 Chinese gekuifde naakthond

Net als de Chowchow kwam ook de Chinese gekuifde naakthond al in onze lijst met Aziatische hondenrassen voor. De Chinese gekuifde naakthond heeft weinig tot geen haar op zijn lichaam. Enkel rond de kop en de poten en op de staart heeft de hond langere, maar dunne haren. Waar de Chinese naakthond precies vandaan komt is een beetje gehuld in mysterie, maar er wordt wel vermoed dat dit hondenras uit China komt, maar invloeden heeft meegekregen uit Afrika. Hoewel deze hond weinig haar heeft, is de verzorging zeer belangrijk. De huid moet namelijk goed verzorgd worden en deze verzorging vraag tijd en geduld. Lijkt het houden van een hond je leuk, maar ben je allergisch, denk dan niet dat een naakthond dat probleem oplost, want het zijn niet de haren waar mensen allergisch voor zijn, maar de eiwitten die door het likken van de hond op de vacht terechtkomen. 

#7 Xiasi hond

De kans is groot dat je nog niet eerder van dit hondenras hebt gehoord, want de Xiasi is een bijzonder hondenras dat vernoemd is naar het dorp waar hij vandaan komt. Vroeger werd dit hondenras gefokt als jacht- en waakhond, maar tegenwoordig worden ze voornamelijk gehouden omdat mensen geloven dat ze welvaart zullen brengen. Het ras is zeldzaam, want er zijn nog maar minder dan driehonderd pure rashonden van dit hondenras te vinden. De Xiasi is middelgroot en heeft een witte dan wel crème vachtkleur van gemiddelde lengte. De kleur snuit van dit hondenras wijkt af van de gemiddelde hondenneus, want deze is lichtroze dan wel lichtbruin van kleur. Zowel de oren als de staart staan in ruststand omhoog, waardoor deze hond altijd alert lijkt te zijn. 

Duitse herdershondDe Kunming wolfshond heeft veel uiterlijke kenmerken van de Duitse herdershond.

#7 Kunming wolfshond 

Wanneer je de Kunming wolfshond ziet, zul je denken dat je te maken hebt met een Duitse herder. Dat is ook niet zo gek, want dit hondenras is ontstaan door het kruisen van de Duitse herder met lokale hondenrassen. Anders dan andere Chinese hondenrassen is dit hondenras betrekkelijk jong. Het werd namelijk pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld en in 2007 erkend als apart ras. De Kunming hond is, net als de Duitse herder, een werkhond en wordt dan ook ingezet door onder andere de politie als reddingshond. Het is het enige hondenras uit China dat als werkhond wordt ingezet en internationaal wordt erkend. 

Lees meer over reddingshonden

#8 Chongqing hond

De Chongqing hond dankt zijn naam aan het feit dat hij werd ingezet als bewaker in Chongqing. Tegenwoordig hoeft de Chongqing de gelijknamige stad niet meer te verdedigen, maar hij wordt nog wel ingezet als waakhond. Dit hondenras beschikt over een gespierd lichaam en heeft wat betreft uiterlijke kenmerken het een en ander weg van de bulldog. De vacht is kortharig en vaak roodbruin of zwart van kleur. De staart is van nature lang en dun en wordt rechtop gedragen net als de oren. Dit hondenras staat bekend om zijn sterke prooidrift en zijn uitstekende reukvermogen. 

#9 Lhasa Apso 

De Lhasa Apso is,  net als de Shih Tzu, afkomstig uit Tibet en heeft een bijzonder langharige vacht die met gemak over de ogen en de rest van het gezicht kan vallen waardoor enkel nog de snuit zichtbaar is. Hoewel deze hond klein is en per definitie wellicht niet zo stoer lijkt, werd hij oorspronkelijk gebruikt als politiehond in Tibet vanwege het vermogen om kou te verdragen en vanwege het waakzame karakter. De Lhasa Apso is dan ook heel waaks waar het zijn baasje betreft, want met zijn hondeneigenaar kan hij een goede band opbouwen. Een fijne bijkomstigheid van dit hondenras is dat hij, ondanks zijn lange haren, weinig last heeft van haaruitval. De vacht dient wel met regelmaat gekamd te worden, zodat er geen klitten ontstaan. 

De Lhasa Apso lijkt op veel verschillende vlakken op de Shih Tzu.

#10 Chuandong hond 

Hoewel de namen wellicht op elkaar lijken, zijn de Chongqing en de Chuandong hond twee verschillende hondenrassen die wel verwante voorouders hebben. Net als veel andere hondenrassen uit China heeft het een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Dit hondenras werd voornamelijk ingezet als jachthond, vanwege hun vermogen om snel te rennen en hun sterke neus. Een opvallend uiterlijk kenmerk van dit hondenras is de roodbruine vachtkleur die kan variëren van donker tot licht. 

Lees meer over verschillende hondenrassen.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!