Reddingshond in actie: alles over reddingshonden

De reddingshond in actie zodra het nodig is. Je ziet ze vaak genoeg verschijnen op televisie of in de krant nadat een natuurramp heeft plaatsgevonden en er naar overlevenden wordt gezocht of zodra er naar een vermist persoon wordt gezocht. De Nederlandse Reddingshonden Bond houdt zich bezig met het trainen van reddingshonden, zodat zij het verschil kunnen maken tijdens reddingsoperaties. Snuffelbox vertelt je vandaag alles wat je wilt weten over reddingshonden. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Golden retrieverEen reddingshond is vaak onmisbaar bij een reddingsactie.

Wat doet een reddingshond?

Een reddingshond is een hond die getraind wordt om vermiste mensen te zoeken of mensen die zich in een noodsituatie bevinden te redden. Deze reddingshonden worden onder andere ingezet bij natuurrampen of wanneer er gezocht wordt naar een vermist persoon in lastig begaanbare gebieden. Afhankelijk van de situatie kan een reddingshond verschillende taken uitvoeren. Een reddingshond is in staat om vermiste personen op te sporen onder puin, sneeuw of water. Ze volgen een geurspoor dat voor mensen lastig of zelfs onmogelijk is om op te merken. Om als reddingshond ingezet te worden, is het dan ook belangrijk dat een hond een buitengewoon goed reukvermogen heeft en getraind wordt om geuren van vermiste mensen op te sporen. Een reddingshond heeft over het algemeen een vaste hondenbegeleider die de hond aanstuurt en met hem communiceert tijdens de reddingsoperatie. Er zijn al tientallen reddingen uitgevoerd met behulp van een reddingshond. Deze is dan ook niet meer weg te denken in reddingsoperaties. 

Hoe werkt de hondenneus?

Een reddingshond heeft een zeer goed reukvermogen nodig, maar hoe werkt de hondenneus dan precies? De neusgaten van een hond zijn veel groter en hebben meer interne oppervlakte dan die van mensen. Wanneer een hondenbegeleider een geurmonster aanbiedt, ademt de hond lucht in via de neusgaten. De lucht stroomt over een speciaal gevoelig deel van het neusslijmvlies dat verschillende reukreceptoren bevat, deze zijn gevoelig voor verschillende geuren die zich in de lucht bevinden. De neusvleugels van een hond zijn niet alleen groter, maar het deel van het neusslijmvlies bevat ook veel meer reukreceptoren. Zodra de geur de reukreceptoren bereiken, worden signalen naar de hersenen gestuurd voor de verwerking van de opgevangen geur. In de hersenen bevindt zich een ‘afdeling’ die verantwoordelijk is voor het ontvangen en verwerken van geurinformatie. Deze ‘afdeling’ speelt een belangrijke rol bij een identificeren en plaatsen van verschillende geuren. Honden hebben het vermorgen om verschillende geuren te onderscheiden en deze te koppelen aan andere kenmerken. Honden kunnen individuele geuren van mensen identificeren, zodat ze tijdens het zoeken naar een vermist persoon in staat zijn om de desbetreffende geur op te vangen. Door een hond te trainen kan deze specifieke geuren leren herkennen en volgen. De hondenneus is dan ook een bijzonder krachtig instrument tijdens een reddingsoperatie. 

Lees meer informatie over de hondenneus.

Herdershond De hondenneus maakt het voor een reddingshond mogelijk om een geur op te pikken.

Wat is Vlakterevieren?

Bij vlakterevieren doorzoekt een reddingshond op aanwijzing van de hondenbegeleider systematisch een open terrein, zoals een bos, veld of ander uitgestrekt gebied, op zoek naar slachtoffers. De hond wordt tijdens het vlakterevieren aangelijnd en samen met zijn hondenbegeleider begint hij de zoektocht vanaf een bepaald startpunt, dat vaak de laatste, bekende verblijfplaats van de vermiste persoon is. Tijdens het zoeken maakt de reddingshond gebruik van zijn reukvermogen om de geur van de vermiste persoon op te vangen. De geur kan afkomstig zijn van een persoonlijk item of van een geurmonster en wordt aan de hond gegeven voordat de zoektocht begint. Zodra de hond de geur heeft opgepikt, begint hij deze te volgen en speurt hij het gebied af op zoek naar de vermiste persoon. De hond en de hondenbegeleider bewegen zich vaak in een zigzagpatroon over het terrein, waarbij de hond zijn neus gebruikt om de lucht op te snuiven en de hondenbegeleider zijn gedrag observeert. Op het moment dat de reddingshond de geur oppikt, kan hij aanwijzingen geven, zoals stoppen met lopen, blaffen of een ander signaal dat duidelijk is voor de hondengeleider dat de hond de geur van de vermiste persoon heeft gevonden. Deze reddingsoperatie vereist een goede communicatie en samenwerking tussen de hond en de hondenbegeleider, omdat de hondenbegeleider goed moet letten op het gedrag van de hond en daarop moet reageren. Gelukkig is al deze moeite niet voor niets, want valkterevieren is al verschillende keren een succesvolle methode gebleken. 

Wat betekent RHWW?

RHWW is de afkorting voor ‘Reddingshonden Werkgroep Nederland’. Deze organisatie valt onder de overkoepelende organisatie de ‘Nederlandse Reddingshonden Bond’ en houdt zich, net als andere organisaties die onder deze bond vallen, bezig met het opleiden en inzetten van reddingshonden bij zoek- en reddingsoperaties. ze trainen en certificeren reddingshonden en hun hondenbegeleiders volgens internationale afspraken. Deze reddingshonden worden ingezet bij verschillende soorten zoekacties naar vermiste personen. Het RHWW werkt nauw samen met onder andere de politie en de brandweer, zodat reddingshonden kunnen worden ingezet voor verschillende operaties. Reddingshonden worden bij het RHWW opgeleid om snel te reageren, geuren van vermiste mensen te herkennen en reddingsacties uit de voeren, zoals vlakterevieren. 

Border collieBij vlakterevieren doorzoekt de reddingshond op een systematische manier een open vlakte.

Hoe worden reddingshonden getraind? 

Reddingshonden worden door organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse Reddingshonden Bond getraind. Deze training verloopt via een specifiek trainingsproces dat zich richt op het ontwikkelen en verfijnen van de zoekvaardigheden en de gehoorzaamheid van een hond. Er zijn een aantal belangrijke aspecten die voorkomen in reddingshonden training. 

Socialisatie

De training reddingshond begint al op jonge leeftijd bij de socialisatie van een hond. De socialisatie bevindt zich nog op het gebied van de hondentraining die iedere jonge hond hoort te krijgen, want het is belangrijk dat een hond wordt blootgesteld aan verschillende omgevingen, geluiden, mensen en andere dieren om ervoor te zorgen dat hij gelukkig en gezond blijft als volwassen hond. 

Basiscommando’s

Naast de socialisatie is het van belang dat er nog een ander aspect wordt aangeleerd dat nog geen specifiek verband houdt met reddingshonden training. Voordat de specifieke reddingshonden opleiding van staart gaat, leert een hond eerst nog de basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’. Gehoorzaamheid is namelijk heel belangrijk wanneer een hond reddingshond wordt. 

Lees meer over basiscommando’s voor honden

Geurassociatie

Zodra de socialisatie en basiscommando’s in kannen en kruiken zijn, is het tijd voor de reddingshond opleiding. Reddingshonden leren een specifieke geur te verbinden aan een beloning die meestal wordt gegeven in de vorm van hondenvoer of hondenspeelgoed. Deze les wordt geuraccociatietraining genoemd en het helpt de hond te begrijpen welke geur hij moet zoeken en volgen tijdens de reddingsmissie. 

Zoektraining

Een volgende stap in de reddingshonden training is het aanleren van zoektechnieken. Honden leren te zoeken naar de geur van een vermiste persoon en deze geur te volgen tot ze de bron van de geur hebben gevonden. Ze leren ook verschillende signalen af te geven wanneer ze de geur hebben gevonden, zoals blaffen of krabben.

Specifieke scenario’s

Reddingshonden worden getraind in specifieke scenario’s die ze kunnen tegenkomen tijdens een reddingsoperatie. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze onder puin moeten zoeken en ook vlakterevieren wordt aangeleerd. De hondentraining wordt aangepast op de omgevingen en situaties waarin een hond komt te werken.  

Reddingshond en hondenbegeleider

Een reddingshond werkt nooit alleen, maar heeft een hondenbegeleider. Het is belangrijk dat de reddingshond en de hondenbegeleider samen een band opbouwen, zodat ze een sterkere band ontwikkelen en effectief kunnen samenwerken tijdens de reddingsoperatie. Ook een reddingshond kan namelijk een maatje voor het leven zijn.  

Net als bij ‘reguliere’ honden stopt ook de hondentraining van een reddingshond niet. Het is belangrijk dat een reddingshond en zijn hondenbegeleider blijven trainen. 

Welke hond is geschikt als reddingshond? 

Verschillende hondenrassen zijn geschikt als reddingshond. Hoewel het ras belangrijk kan zijn, spelen uiteraard ook persoonlijke karaktereigenschappen van een hond een rol om te bepalen of een viervoeter geschikt is voor de ‘functie’ van reddingshond. Er zijn een aantal rassen die over het algemeen vaker worden genoemd om als reddingshond in te zetten: 

  • De labrador heeft een uitstekend reukvermogen. Vanwege zijn dienstbare karakter kan hij goed worden getraind als reddingshond. 

  • De golden retriever staat bekend om zijn vriendelijke karakter. Vanwege zijn betrouwbaarheid vormt hij een uitstekende reddingshond. 

  • De Duitse herder is heel goed in het oppikken en volgen van geuren. Vanwege zijn werkethos heeft hij het in zich om een goede reddingshond te zijn. 

  • De mechelse herder is bijzonder energiek. Vanwege zijn alertheid is hij in staat om een goede reddingshond te zijn. 

  • De border collie heeft een groot uithoudingsvermogen. Vanwege zijn werkgerichtheid en intelligentie kan hij een goede reddingshond zijn. 

Hoewel deze hondenrassen vaak worden genoemd, is het ook mogelijk om een ander hondenras te trainen tot reddingshond als hij de juiste eigenschappen heeft. Daarnaast worden honden niet alleen ingezet als reddingshond, maar ook als hulphond. 

Lees meer over hulphonden

HerdershondVerschillende hondenrassen zijn geschikt als reddingshond, maar vooral de herdershond zie je zeer vaak terug.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wist je dat je jouw hond kunt inschrijven voor de maandelijkse Snuffelbox? Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!