Dominante hond op rug leggen: waarom niet?

Een hond als huisdier is een verrijking voor jullie gezin, maar het houden van een hond vraagt ook een gedegen opvoeding, geduld en tijd. Het opvoeden van een hond betekent ook dat je hem op bepaalde momenten moet corrigeren en dat je hem duidelijk moet maken dat jij het hondenbaasje bent. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw hond kunt corrigeren. Een hond op rug leggen, is niet een van de juiste manieren om jouw hond te corrigeren en Snuffelbox legt je uit waarom niet.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

RottweilerEen hond corrigeren is onderdeel van een goede opvoeding.

Hoe weet je of je hond dominant is?

Dominantie is een ingewikkelde eigenschap die in principe bij elke hond kan optreden. Dominantie is namelijk een eigenschap die ten opzichte van een ander kan worden getoond. Jouw hond kan bijvoorbeeld dominant gedrag vertonen naar de ene hond, maar kan juist onderdanig zijn in de buurt van een ander. Er zijn een aantal signalen waaruit blijkt dat een hond op een bepaald moment dominant gedrag vertoont: 

  • Het hoog dragen van de staart geeft een signaal af dat een hond mogelijk dominantie uitstraalt. 

  • Wanneer een hond je recht in de ogen kijkt of recht in de ogen van een andere hond kijkt zonder weg te kijken kan ook een bepaalde dominantie uitstralen. 

  • Een hond die gromt als hij zijn speelgoed of eten beschermt, kan dominantie vertonen. 

  • Een hond die snel bijt of snapt, kan dit doen uit dominantie. 

  • Een hond die altijd als eerste door de deur wil gaan of die de ruimte van het hondenbaasje overneemt, kan een teken van dominantie zijn.

Zoals je kunt lezen, brengen we de signalen van dominantie bij een hond die je kunt herkennen niet als feiten, maar als mogelijke signalen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop een hond kan laten zien dat hij zichzelf hoger in rang acht dan jou als hondenbaasje of dan een andere hond, maar het is ook heel goed mogelijk dat er andere signalen worden getoond of dat een hond bovenstaande signalen wel vertoond, maar niet omdat hij een dominant karakter heeft. Het is lastig om dominantie vast te stellen en het is daarom altijd verstandig om het gedrag van jouw hond goed in de gaten te houden en eventueel een hondengedragstherapeut in te schakelen wanneer je het idee hebt dat de situatie onhoudbaar is. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut

Hoe laat je een hond zien dat jij de baas bent?

Het is soms noodzakelijk om jouw hond te laten weten dat jij het hondenbaasje bent, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het idee van ‘hondenbaasje zijn’ niet betekent dat je jouw hond moet intimideren of angst aan moet jagen. Het gaat erom dat je duidelijk bent in je verwachtingen van en regels voor je hond. Er zijn een aantal manieren waarop je jouw hond kan leren dat jij de baas bent. 

Basiscommando’s

Het opvoeden van jouw hond begint direct vanaf het moment dat hij bij jou in huis komt wonen. Het is belangrijk om jouw hond de basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’ en ‘hier’ te leren. Geef deze commando’s op een duidelijke en consistente manier. 

Regels

Wanneer iets de ene keer wel mag en de andere keer niet, dan is dit voor een hond ontzettend verwarrend. Wijk niet af van bepaalde regels, zoals niet op de bank liggen, want voor een hond is dat ontzettend verwarrend en hij zal ook proberen om van de regel af te blijven wijken. Het is namelijk belangrijk dat jouw hond goed weet wat wel en niet mag en dit leert hij alleen wanneer er niet continu andere signalen worden afgegeven. 

Voorkom belonen van ongewenst gedrag

Als je hond ongewenst gedrag vertoont, beloon hem dan niet, want op deze manier geef je verschillende signalen af die jouw hond maar mogelijk kan begrijpen. Wanneer jouw hond niet mag bedelen aan tafel, maar vervolgens wel iets lekkers krijgt, kun je hem niet kwalijk nemen dat hij zal blijven bedelen. Hij weet namelijk niet of hetgeen hij doet wel of niet wordt toegestaan. 

Heb geduld, maar wees consequent

Zoals gezegd is het belangrijk dat jouw hond weet dat jij zijn hondenbaasje bent, maar het is niet verstandig om jouw hond te intimideren of angstig te maken. Net als bij kinderen is het goed om een rustige en stabiele factor te zijn in het leven van jouw hond. Laat zien dat jij degene bent die de controle heeft, maar doe dit op een kalme en ontspannen manier in de omgang met jouw hond. 

Onthoud dat vertrouwen en respect belangrijke factoren zijn in de opbouw van een relatie met jouw trouwe viervoeter. Met geduld én door consequent te handelen, bouw je een gezonde en positieve relatie op met jouw hond. 

KruisingHet leren van de basiscommando's is belangrijk om jouw hond te trainen.

Hoe corrigeer je een dominante hond?

Het corrigeren van een hond hangt af van het specifieke gedrag dat je wilt veranderen en de oorzaak van dat gedrag. Hier zijn enkele algemene tips die je kunt overwegen bij het corrigeren van ongewenst gedrag bij je hond:

  • Gebruik positieve bekrachtiging. Beloon gewenst gedrag door jouw hond te prijzen en hem te belonen met hondensnacks. Op deze manier leert je hond welk gedrag je van hem verwacht en dat hij een beloning krijgt wanneer hij aan de verwachtingen voldoet.

  • Vaak is het gedrag dat jouw hond laat zien aangeleerd door jou als baasje. De kans is groot dat je dat niet bewust hebt gedaan, maar dat je door te lachen of door iets door de vingers te zien toch het verkeerde gedrag hebt aangeleerd.

  • Probeer het gedrag dat jouw hond vertoont geleidelijk aan te passen. Focus je op één ding tegelijk en bouw geleidelijk aan verder. Overweldig je hond niet met te veel nieuwe commando’s of veranderingen in zijn gedrag. 

  • Genezen is beter dan voorkomen. Ongewenst gedrag kan het resultaat zijn van verveling bij jouw hond. Zorg er daarom voor dat jouw hond genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt, zodat hij gezond en gelukkig blijft. 

  • Heb je alles geprobeerd, maar blijft jouw hond ongewenst gedrag vertonen, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken van een hondentrainer of een hondengedragstherapeut. 

Het corrigeren van een hond vereist tijd en geduld. Het is belangrijk om een positieve benadering te gebruiken en je als hondenbaasje te focussen op gewenst gedrag. 

Lees meer over trainingssnoepjes voor honden.

Hoe corrigeer je een dominante hond niet?

Het bespreken van de manier waarop een hond niet gecorrigeerd dient te worden brengt ons bij de kern van deze blog, namelijk een hond op rug leggen. Deze manier van corrigeren werd een tijd beschouwd als dé manier om je hond te corrigeren, omdat je hem hierdoor onderdanig zou maken aan jou als baasje. Gelukkig is deze manier inmiddels achterhaald, want het corrigeren van jouw hond op een fysieke manier, door te straffen of te schreeuwen is namelijk niet juist. Het enige doel dat je met deze manier van straffen bereikt, is dat jouw hond angstig raakt en dat jullie vertrouwensband wordt beschadigd. Jouw hond zal zich niet alleen tegen je keren, maar kan ook het gevoel hebben dat je hem bedreigd doordat je hem fysiek aanpakt. Een hond kan dientengevolge letterlijk van zich af bijten.

BeagleEen hond op rug leggen is geen goede correctie, want je bereikt een averechts effect.

Waarom absoluut niet hond op rug leggen?

Een hond op rug leggen wordt gezien als een dominant gebaar bij het trainen van honden. Wanneer een hond uit zichzelf op zijn rug gaat liggen, voelt hij zich veilig en comfortabel. Het is een teken dat de hond je vertrouwt. Het hond op rug leggen werd vroeger gebruikt als een manier om de hond te kalmeren of als een manier om de hond te laten zien wie de baas is. Zoals gezegd is deze manier van honden trainen achterhaald en het wordt zelfs afgeraden, omdat het niet alleen een averechts effect heeft, maar ook emotionele stress kan veroorzaken bij een viervoeter.  Het op de rug leggen van een hond kan hem kwetsbaar en angstig maken. Het kan een negatieve associatie veroorzaken tussen de hond en de persoon die hem op zijn rug legt, waardoor het vertrouwen van de hond in die persoon kan afnemen. Als een hond zich bedreigd of niet veilig voelt, dan kan hij agressief worden en bijten. Het is bovendien mogelijk dat er lichamelijk letsel bij de hond ontstaat, zoals een verdraaide poot of een zere plek, omdat een hond zich verzet en probeert weg te komen. 

Snuffelbox raadt je daarom aan om deze zogenaamde alpha rol achterwege te laten en positieve trainingsmethoden zoals hierboven benoemd te gebruiken. Je wilt natuurlijk een fijne band met jouw viervoeter hebben en behouden en dat lukt alleen als jullie band gebaseerd is op respect en vertrouwen. Honden vinden het vaak alleen maar leuk om getraind te worden en uiteindelijk zul je zien dat de juiste training zijn vruchten afwerpt. 

Lees meer over hond met stress.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond trainen met lekkere trainingssnoepjes? Met de Snuffelbox zorg jij voor een blije en goed opgevoede hond. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Shetland sheepdogEen hond gaat zelf op zijn rug liggen als hij zich op zijn gemak voelt.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!