Een hond die last heeft van reactief gedrag heeft hier meestal een reden voor.
Wat is een reactieve hond?
Een reactieve hond is een hond die opvallend reageert op bepaalde prikkels, zoals andere honden, mensen, geluiden en bewegingen. Dieren reageren in principe, net als mensen, uiteraard allemaal anders op bepaalde situaties. Toch is het bij een reactieve hond opvallend hoe de hond reageert. De reacties die een hond kan tonen variëren sterk. Een reactieve hond kan gaan blaffen en grommen, maar het is ook heel goed mogelijk dat een hond agressie vertoont waarbij het lastig of soms zelfs onmogelijk is om de hond te kalmeren. Reactiviteit bij honden kan een reactie zijn op stress of angst, maar het kan ook worden veroorzaakt door onvoldoende socialisatie of een traumatische ervaring. Hierover vertellen we je verderop in deze blog meer.
Lees meer over stress bij honden.
Waarom is een hond reactief?
Zoals eerder gezegd is het heel normaal dat jouw hond ergens op een bepaalde manier op reageert. Misschien schrikt jouw hond wel van de stofzuiger en wil hij daar liever niet bij in de buurt zijn. In principe is het geen vreemde reactie dat jouw hond dan even ergens anders gaat liggen. Het geluid dat de stofzuiger maakt, is ook niet onze favoriet. Toch kun je al snel merken of een hond simpelweg niet dol is op het geluid van de stofzuiger en wanneer hij reactief reageert. Wanneer jouw hond extreem gaat blaffen, grommen of zelfs agressief gaat reageren, dan is er hoogstwaarschijnlijk een bepaalde oorzaak die aan deze reactie ten grondslag ligt. Snuffelbox ligt een aantal veelvoorkomende oorzaken aan je toe.
Onvoldoende socialisatie
Onvoldoende socialisatie kan een belangrijke oorzaak zijn van reactief gedrag bij jouw hond. Wellicht heb jij jouw hond vanuit een hondenasiel geadopteerd en heeft hij als puppy niet de juiste omgang met mensen en andere dieren leren kennen. Als een hond niet goed gesocialiseerd is, dan kan hij opvallend reageren op bepaalde situaties. Wanneer onvoldoende socialisatie de oorzaak is, dan vertoont jouw hond hoogstwaarschijnlijk reactief gedrag op het moment dat hij te maken krijgt met nieuwe omgevingen of mensen en dieren die hij niet kent. Gelukkig eindigt de socialisatieperiode nooit en is het heel goed mogelijk om jouw hond te blijven trainen in het socialisatieproces.
Lees meer over socialisatie bij puppy’s.
Traumatische ervaring
Reactief gedrag bij een hond met een traumatische ervaring is vrijwel onoverkomelijk. De hond is blootgesteld aan een zeer heftige gebeurtenis en deze heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Het is belangrijk dat jouw hond vertrouwen krijgt, maar de kans is groot dat bepaalde angst en de stress en agressie die daaruit voorkomt nooit volledig verdwijnt. Toch is het, met goede deskundige begeleiding, gerust mogelijk dat jouw hond na een traumatische gebeurtenis weer een blije en gelukkige hond wordt. Jouw hond kan door middel van training uiteindelijk minder angstig en gestrest worden.
Bescherming
Reactief gedrag bij honden kan ook voortkomen uit de drang om het baasje te beschermen. Een hond kan reactief reageren op het moment dat hij het idee heeft dat zijn gezin of territorium wordt bedreigd. Jouw hond heeft het idee dat het huis en jullie gezin beschermd moet worden en dat jij als baasje daar niet toe in staat bent, maar dat het zijn taak is. Het is ook mogelijk dat jouw hond onzeker is over zijn eigen vermogen om te beschermen of dat hij gewoonweg bang is voor het andere dier of de andere persoon.
Pijn
Honden kunnen niet praten. Althans, honden kunnen geen mensentaal spreken en wij mensen begrijpen dan ook niet altijd wat onze trouwe viervoeter ons probeert te vertellen. Op het moment dat jouw hond pijn heeft, kan hij reactief gedrag vertonen, omdat hij geen andere uitlaatklep heeft voor de pijn die hij voelt. Ga je zelf maar eens na als je pijn hebt en de doktoren bijvoorbeeld niet kunnen achterhalen waar deze pijn vandaan komt.
Leeftijd
Heb je thuis pubers? Werk je met pubers? Of ben je een puber? Je hebt vast gemerkt dat deze leeftijdsgroep vaak heftig reageert op situaties die vaak helemaal niet bijzonder heftig zijn. Ook honden kunnen een bepaalde puberale fase doormaken. Puppies zitten volop in de ontwikkelingsfase en moeten allerlei nieuwe dingen ontdekken. Het is dus niet vreemd dat jouw hond in deze fase van zijn leven af en toe opvallend reageert. Echter, het is belangrijk om eventuele signalen op tijd op te pikken. Het is gerust mogelijk dat de socialisatie niet helemaal naar wens verloopt of dat jouw hond te maken heeft met een aangeboren karakter dat hem net even anders maakt.
Laat de oorzaak van het reactieve gedrag vaststellen door een dierenarts.
Hoe herken je spanning bij een hond?
Spanning of reactief gedrag bij een hond is soms onmiskenbaar aan te duiden. Toch zijn er ook situaties waarin het reactieve gedrag helemaal niet zo opmerkelijk is. Reactief gedrag kan variëren van blaffen en grommen tot agressief gedrag waarbij de hond aanvalt en probeert te bijten. Toch is een zeer angstige reactie van jouw hond, die niet lijkt op de bovenstaande uitingen, ook niet uit te sluiten. Jouw hond kan met zijn lichaamstaal laten zien dat hij gespannen is en dat hij zich niet prettig voelt in de situatie waar hij zich in bevindt. Jouw hond kan een stijve houding aannemen, de staart laag of zelfs tussen de benen houden, de oren plat tegen het hoofd drukken en de lippen optrekken. Ook is het mogelijk dat jouw een snelle en oppervlakkige ademhaling laat zien en wijdopengesperde ogen met een starende blik.
Jij kent jouw hond als geen ander en de kans is groot dat je de signalen die hij vertoont feilloos oppikt. Probeer de lichaamstaal en overige reacties van jouw hond goed te volgen om te weten of hij zich in een bepaalde situatie wel of niet op zijn gemak voelt.
Hoe krijg je een reactieve hond rustig?
Een reactieve hond rustig krijgen, vergt geduld en de juiste manier van handelen. Er zijn een aantal manieren waarop je jouw reactieve hond kunt kalmeren, maar er zijn ook een aantal zaken die je kunt doen om te voorkomen dat reactief gedrag bij jouw hond opspeelt.
Oorzaak
Vertoont jouw hond reactief gedrag, dan is het belangrijk dat de oorzaak van zijn reactie duidelijk wordt. Het is alleen mogelijk om jouw hond volledig te helpen op het moment dat duidelijk wordt dat jouw hond op een bepaalde situatie of op bepaalde dieren of mensen opvallend reageert.
Afleiding
Afleiding kan ervoor zorgen dat het reactieve gedrag van jouw hond afneemt, omdat zijn focus verschuift naar hetgeen waardoor hij wordt afgeleid. Je kunt jouw hond afleiden met een stuk speelgoed, een trainingssnoepje of het doen van een oefening.
Beloningen
Het belonen van jouw hond wanneer hij kalm gedrag vertoont, kan ook een manier zijn om jouw hond te helpen. Jouw hond merkt snel genoeg dat hij beloond wordt voor zijn gedrag. Kalm gedrag belonen zorgt ervoor dat jouw hond wordt aangemoedigd dit vaker te tonen. Deze manier werkt natuurlijk niet wanneer het reactieve gedrag wordt veroorzaakt door trauma’s en/of pijn.
Training
Is het reactieve gedrag van jouw hond bijzonder opvallend en helpt maar weinig, dan is het verstandig om een hondengedragsdeskundige of de dierenarts in te schakelen om te kijken wat er voor jouw hond gedaan moet c.q. kan worden.
Jouw hond begeleiden in de omgang met andere honden kan een positief effect hebben op de reactieve hond.
Hoe train je een reactieve hond?
Hoe je een reactieve hond moet trainen hangt af van de oorzaak van het reactieve gedrag. Het ene reactieve gedrag is het andere niet en wanneer dit gedrag met pijn of leeftijd te maken heeft, is de kans groot dat het reactieve gedrag verdwijnt op het moment dat er een behandelplan tegen de pijn komt of op het moment dat jouw hond over de ‘problematische’ leeftijd heen is. Heeft jouw hond pijn en wordt dit door de dierenarts geconstateerd, dan zal het reactieve gedrag van jouw hond hoogstwaarschijnlijk afnemen of zelfs verdwijnen op het moment dat zijn pijnklachten worden behandeld. Wanneer jouw hond onvoldoende gesocialiseerd is, is het belangrijk dat hij blootgesteld wordt aan nieuwe ervaringen, maar wel op een gecontroleerde en positieve manier. Een hond spreekwoordelijk in het diepe gooien, heeft geen zin, want hij zal alleen maar meer stress en angst ervaren en dat maakt de situatie erger. Ook wanneer jouw hond reageert uit beschermingsdrang is het belangrijk dat je jouw hond in situaties plaats waarin hij zich comfortabel en veilig voelt. Het is bij een reactieve hond geen kwestie van ‘even doorzetten en dan komt het wel goed’. Het is echt belangrijk om voorzichtig met de situatie om te springen, want forceren en over de grens van de hond gaan, kunnen de situatie van kwaad tot erger maken.
Heb jij te maken met een reactieve hond en merk je dat de situatie erger wordt, neem dan contact op met een hondengedragstherapeut of de dierenarts om de situatie met jouw viervoeter te bespreken.
Lees meer over hondengedragstherapeut.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen tijdens de training? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.
Reactief gedrag kun je verminderen met beloning, afleiding en training.