Hond bijt in riem: 7 tips om dit gedrag te stoppen

Hond bijt in riem, dat is een feit waaraan je niet kunt ontsnappen. Vooral puppy’s hebben meestal een fase van bijten aan de lijn, en als dit niet wordt gecontroleerd, kan dit doorgaan tot ze volwassen zijn. Maar waarom bijt je hond in de riem? En hoe kun je dit hondengedrag bijsturen? Lees verder voor de redenen waarom je hond op de riem kauwt en bekijk de 7 tips om dit ongewenste gedrag te stoppen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Berner SennenEen hond kan verschillende redenen hebben om in zijn hondenriem te bijten.

Waarom bijt hond in riem?

Waarom bijt hond steeds in riem? Honden kunnen je niet vertellen hoe zij zich voelen, dus uiten ze hun emotie door gedrag. Enkele onvervulde behoeften kan resulteren in veelvuldig riembijten. Er zijn drie redenen waarom een hond bijt in riem: 

  1. Angst: Honden met een nerveuze aanleg kauwen op hun riem als reactie op iets onbekends, iets nieuws of bij een overweldigende ervaring.

  2. Opwinding: Honden die opgewonden raken tijdens de wandeling, kunnen dit uiten door op de riem te bijten. 

  3. Frustratie: Een hond kan uit frustratie op zijn riem bijten. Dit kan zijn omdat je hond bijvoorbeeld de wandeling niet leuk vond, te kort vond of omdat je viervoeter nog langer met zijn hondenvriendjes in het hondenpark wilde spelen. 

 Hond bijt in riem afleren

Wanneer een hond op een riem kauwt, ben je misschien bereid dit gedrag te negeren. Per slot van rekening is een hondenriem misschien in jouw ogen een wegwerpaccessoire voor huisdieren. “Niets aan de hand”, zeg je tegen jezelf, “ik koop gewoon een nieuwe riem!” 

Echter, dit ongewenste hondengedrag kan het volgende opleveren: 

  • Het kan op de lange termijn veel geld kosten 

  • Een frustrerende relatie creëren tussen jou en je hond.

  • Het kan tot ander negatief gedrag leiden.

Uiteindelijk, of jij je nu zorgen maakt over de integriteit van je hondenriemen of niet, bijten in de lijn is geen gedrag dat je wilt volhouden. Het gedrag van jouw hond die bijt in riem kan namelijk overgaan in het bijten en kauwen op andere voorwerpen in huis. Hondenbeten is in het algemeen iets om te ontmoedigen, zodat je huisdier geen vreemde zal bijten.

Training van je hond is belangrijk om grenzen te stellen, zodat ze begrijpen wat ze wel en niet mogen doen. Het houdt ze veilig, al is het maar om niet meer in de riem te bijten. Het is daarom belangrijk om vroeg te starten met het afleren van bijten in de riem. Je wilt niet iedere wandeling een hond naast je hebben lopen die in de riem bijt. Start daarom al van pup af aan met het afleren van het gedrag dat hond bijt in riem. 

Lees meer over puppy bijten in handen afleren.

MarkiesjeEr zijn verschillende tips om een pup in riem bijten af te leren.

7 tips bij pup afleren in riem bijten

Hooguit 25% van de honden wordt regelmatig getraind. Dat komt neer op miljoenen honden zonder begeleiding bij goed gedrag. Je kunt dus een trotse pup eigenaar zijn, maar als je merkt dat je pup vaak in de riem bijt, is het de hoogste tijd om dit ongewenste gedrag af te leren. 

Als je schattige hondachtige metgezel riem na riem doorbijt, lopen de kosten en frustraties op en kan het bovendien een bijna onomkeerbaar hondengedrag worden. We geven je daarom 7 belangrijke tips om je hond te laten stoppen met het vernielen van riemen tijdens wandelingen. 

#1 - Trek niet terug

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je hond in zijn riem bijt. Maar één belangrijk ding om niet te doen is: terugtrekken. Het is heel goed mogelijk dat je hond aan het spelen is. Denk aan al het speelgoed dat je voor je pup hebt. Of het nu een pluizig knuffeldier is of gewoon een trektouw, je hond wordt de hele dag aangemoedigd om te bijten, te scheuren en te touwtrekken. Tenzij je ze anders hebt getraind, kan een hond de riem tijdens het wandelen zien als hondenspeelgoed. Het is dus cruciaal om niet terug te trekken als dat je eerste instinct is. Je pup kan dan denken dat je met hem speelt, dus meespeelt, wat niet het geval is.

#2 - Kies voor hoogwaardige riemen

Net als wanneer je een nieuwe hondenhalsband kiest, overweeg dan om een mooiere of duurdere riem aan te schaffen dan normaal. Of het nu gewoon van een beter materiaal is gemaakt of zelfs speciaal voor je hond is aangepast (een gepersonaliseerde hondenriem bijvoorbeeld), het is een item dat je dan meer waardeert. En als je de hondenriem meer waardeert dan andere, dan ben je als eigenaar meer gemotiveerd om het bijten aan de riem te stoppen.

Lees meer over de juiste trainingshalsband.

TeckelEen hoogwaardige riem kan gelukkig wel tegen een stootje.

#3 - Beloon goed gedrag

Als jij je afvraagt hoe je jouw hond kunt laten stoppen met het bijten in de lijn, denk er dan aan om het gewenste gedrag te belonen. Bestraf het slechte gedrag dus niet. Dit is vergelijkbaar met bijna alle andere soorten puppytraining. Je pup reageert namelijk beter op een positieve beloning. Dus, als je aan het wandelen bent en je hond begint op zijn riem te kauwen, doe dan het volgende:

  • Stop met wandelen.

  • Gebruik een traktatie om zijn aandacht af te leiden van de riem.

  • Geef je hond niet meteen een traktatie.

  • Laat hem een commando uitvoeren, zoals zit, blijf of poot.

  • Geef nu je hond iets lekkers om dit goede gedrag te belonen.

  • Herhaal deze stappen zo vaak als nodig is.

Door deze stappen consequent te volgen, train je jouw pup dat hij beloond wordt voor het gewenste gedrag. Je geeft je viervoeter dus niet meteen een traktatie als hij stopt met het kauwen op en trekken aan de riem, want dan neemt je hond namelijk aan dat de beloning voor het bijten zelf was. In plaats daarvan weet je hond dat hij nu beloond is voor zitten, blijven, liggen, of welke andere activiteiten je hem ook hebt laten doen. 

#4 - Begin vroeg met gedragscorrectie

Als je een puppy traint die in de riem bijt, is het altijd goed om vroeg met deze training te starten. Soms is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien is het gedragsprobleem al begonnen en besef je nu pas dat gedragscorrectie nodig is. Toch is het, zoals bij elke dierentraining, het beste om meteen te beginnen met het trainen en belonen van goed gedrag in plaats van slecht gedrag later af te leren.

#5 - Zorg voor een alternatief touwtrek- en bijtspeeltje

Soms bijt je hond in de lijn omdat hij niet genoeg gestimuleerd wordt. Zorg dat je thuis trek- en bijtspeeltjes hebt die je hond voldoende stimulatie en spel bieden vooraf aan een wandeling. In sommige van deze speeltjes zit zelfs lekkers verwerkt, waardoor je pup extra hard moet werken om het te verdienen. Dit kan deels een goede tactiek zijn, omdat het een eenvoudige riem saai maakt voor je hond. Waar je hond niet meer in de riem bijt tijdens wandelen.

Lees meer over de goede kauwproducten.

Nova scotia duck tolling retrieverZorg voor genoeg speelgoed, zodat de hondenriem saai wordt.

#6 - Help je hond te kalmeren

Hond bijt in riem kan voortkomen uit frustratie. Misschien is je puppy gestrest of heb je hem ervan weerhouden iets te doen wat hij wil doen, zoals een andere hond op straat begroeten of aan een struikje snuffelen.

Als je hond bijt uit frustratie, doe dan wat je kunt om deze stress te verlichten, zoals:

  • Het reguleren van hoe vaak je andere honden begroet tijdens de wandelroute.

  • Consequent zijn over wanneer en hoe vaak je hond mag doen wat hij wil doen tijdens een wandeling. Kortom, hoe vrij je hond mag zijn. 

  • Goed gedrag belonen, zoals niet blaffen naar andere honden op straat. Zoals bij punt 3 genoemd, is het belonen van goed gedrag de sleutel.

#7 - Boei je hond meer

In plaats van dat je hond gefrustreerd is over wat hij niet kan doen, is het mogelijk dat je pup ineens overprikkeld raakt door wat hij wel mag doen. Bijvoorbeeld als je thuiskomt na een lange werkdag en je hond weet dat jullie gelijk samen gaan wandelen, dan kan hij te opgewonden zijn. De overstimulatie van geuren, geluiden en aanrakingen maakt je hond baldadig.

In dit geval is het belangrijk om meer met je hond samen te doen. Meer dan alleen een wandeling maken. Speel bijvoorbeeld vooraf of na de wandeling. Maak samen een hondenpuzzel of doe nog een zoekspelletje voordat je naar bed gaat. Kortom, betrek je viervoeter vaker bij een activiteit, dan alleen bij een wandeling. 

Als je hond de hele dag door voldoende aandacht krijgt, anders dan alleen bij het wandelen, dan wordt hij rustiger als hij aan de lijn door z’n baasje geleid wordt.

Kies de juiste hondenriem voor je pup

Wandelingen maken met je trouwe viervoeter is leuk, spannend en gezellig. Dit is namelijk een moment om een band samen op te bouwen, je bezit te houden en je huisdier te belonen.

Maar als je een ernstig probleem hebt met hond bijt in riem, dan moet je weten hoe je dat slechte gedrag kunt beteugelen. Zorg ervoor dat je het vroegtijdig stopt en beloon gewenst gedrag. Als beloningssnoepjes kun je de gezonde snacks uit de Snuffelbox gebruiken. 

De Snuffelbox hond is gevuld met verrassingen voor zowel de pup als de baas. In de Puppybox zitten namelijk twee speeltjes, twee zakjes met beloningssnoepjes en één kauwsnack voor de viervoeter verpakt. De kauwsnack kun je bijvoorbeeld na het eten geven, wat gelijk een leuke activiteit is voor je trouwe metgezel. De nieuwe uitdagende hondenspeeltjes kun je op ieder moment van de dag inzetten, zodat je jouw hond meer betrekt bij andere activiteiten. Dit helpt bij het afleren van in de riem bijten.

LabradorKies de juiste hondenriem voor jouw viervoeter.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!