Hond graaft in tuin afleren met Snuffelbox

Hond graaft in tuin zodra je even niet op staat te letten. Een hond graaft simpelweg vanuit zijn instinct. De ene hond doet dit in grotere mate dan de andere viervoeter. Het is heel normaal en ook gezond dat jouw hond graaft, maar Snuffelbox begrijpt heel goed dat je dat niet altijd prettig vindt in de tuin, zeker niet wanneer jouw viervoeter de hortensia’s in jouw bloemenperk omspit. Snuffelbox vertelt meer over de redenen van een hond graaft in tuin en geeft je tips om het graafgedrag van jouw hond te verminderen of helemaal te voorkomen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

CorgiGraven is een natuurlijk instinct, maar je wilt jouw hond liever niet tussen jouw bloemen vinden.

Waarom graaft mijn hond in de tuin?

Veel honden zijn over het algemeen dol op graven. Vaak worden honden in tekenfilms ook gravend afgebeeld, terwijl ze een bot of iets anders proberen te begraven. Het is belangrijk om te begrijpen dat graafgedrag voor honden natuurlijk en instinctief is. Sommige hondenrassen hebben een sterker aangeboren graafinstinct dan andere. Honden zoals terriërs, herders en andere jachthonden hebben vaak van nature een aanleg om eens lekker te graven. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hond om in de tuin te graven. 

  • Opgraven van geuren. Het is heel goed mogelijk dat er iets onder de grond begraven zit waar wij als hondenbaasje geen weet van hebben, maar een hond heeft een bijzonder goede reukzin en kan geïnteresseerd zijn in de geuren van iets wat onder de grond te vinden is. 

  • Zoeken naar verkoeling. Op warme dagen kunnen honden graven om verkoeling te zoeken. Ze graven in de grond op zoek naar een koelere plek. Zodra de koelere grond tevoorschijn komt, kan een hond besluiten om lekker door de aarde te rollen om verkoeling te krijgen. 

  • Verveling of gebrek aan uitdaging. Jouw hond kan gaan graven als hij zich verveeld of als hij mentaal dan wel fysiek niet wordt uitgedaagd. Graven kan voor hem een manier zijn om zijn energie kwijt te kunnen en zichzelf te vermaken. 

Het is belangrijk om de oorzaak voor het graafgedrag van jouw viervoeter te achterhalen, want alleen dan kun je ook de juiste oplossing voor het ‘probleem’ vinden. 

Is het gezond voor honden om te graven?

Graven is voor honden instinctief gedrag dat zij hebben geërfd van hun voorouders, zoals de wolf om in het wild een schuilplaats te creëren, voedsel te verstoppen of prooien op te graven. Graven is voor honden dus gezond en natuurlijk gedrag en het kan helpen bij het voorkomen van verveling en het verminderen van stress en angst. Daarnaast stimuleert graven de speurneus van onze trouwe viervoeter. Door te graven verkennen ze de geuren en texturen van de grond en ontdekken ze nieuwe dingen, dat zorgt ervoor dat hun zintuigen worden geprikkeld en dat ze hun omgeving beter begrijpen. Daarnaast is graven een intense fysieke activiteit die ervoor zorgt dat onze viervoeter het teveel aan energie dat hij heeft verliest. 

Hoewel graven gezond is voor honden hoeft je hond graaft in tuin uiteraard niet toe te staan. Het is belangrijk om bepaald gedrag van jouw viervoeter in goede banen te leiden en hem duidelijk te maken waar hij wel én niet mag graven. Door jouw hond een aangewezen graafplek te geven of alternatieve activiteiten en hondenspeelgoed aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat het graven op een manier gebeurt die acceptabel is voor jou, zodat jouw bloemenperken en gras niet worden opgeofferd. 

Lees meer over een hond eet gras

Moet ik mijn hond in de tuin laten graven?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je niks ‘moet’. Wanneer jij het niet prettig vindt dat jouw hond in de tuin graaft, is het beter om dit gedrag af te leren, maar als je er geen problemen mee hebt, dan is er geen reden om jouw hond te verbieden in de tuin te graven. Als je een grote tuin hebt en je bereidt bent om een specifieke plek in de tuin aan je weijzen waar je hond mag graven, dan kun je het graafgedrag gerust op zijn beloop laten. Je kunt een afgezet gebied met losse grond beschikbaar stellen of een zandbak voor jouw hond neerzetten. Zo geef je jouw hond de gelegenheid om zijn natuurlijke graafinstinct te uiten, zonder de tuin te beschadigen. Het wel of niet toestaan van een hond graaft in de tuin is dus volledig aan jou als hondenbaasje. Als je besluit om jouw viervoeter in de tuin te laten graven, zorg er dan voor dat je duidelijke regels opstelt om schade aan je gehele tuin te voorkomen. 

Hond graaft in tuinJe kunt bepaalde plekken in jouw tuin aanwijzen die speciaal zijn ingericht voor jouw hond om te graven.

Hoe voorkom ik dat mijn hond graaft in de tuin?

Wanneer je niet wilt dat jouw hond in de tuin graaft, zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat jouw hond jouw bloemenperkjes overhoop haalt. Houd er rekening mee dat de ene maatregel voor de ene hond goed werkt, maar voor de andere hond niet. Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat hond graaft in tuin. 

Lichaamsbeweging en mentale uitdaging

Jouw trouwe viervoeter heeft voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdaging nodig om hem gelukkig en gezond te houden. Zorg er daarom voor dat jouw hond voldoende beweging en uitdaging krijgt in de vorm van dagelijkse wandelingen, spelen en trainen. Honden die voldoende worden uitgedaagd en vermoeid zijn, hebben minder de neiging om te gaan graven uit verveling. 

Beperk toegang tot de tuin

Wanneer jouw hond een behoorlijke drang heeft om te graven, is het verstandig om bepaalde delen van de tuin volledig voor hem af te sluiten. Jouw hond moet natuurlijk wel bewegingsvrijheid in de tuin hebben, want het hebben van een hond gaat natuurlijk ook gepaard met bepaald aanpassingsvermogen van jou als baasje. Je kunt een specifiek stuk van jouw tuin inrichten voor jouw hond of je kunt jouw geliefde bloemenperk van een omheining voorzien, zodat jouw hond niet bij jouw planten kan komen. 

Hondentraining

Gewenst gedrag begint bij het geven van een consequente hondentraining. Leer je hond de commando’s ‘nee’ en ‘stop’ en gebruik dat commando wanneer je jouw hond betrapt op het graven. Zorg ervoor dat je het ongewenste gedrag direct onderbreekt en dat je jouw hond afleidt met een andere alternatief of een leuk hondenspelletje. Beloon jouw hond wanneer hij stopt met graven en zich op een andere activiteit richt. 

Heb je al verschillende dingen geprobeerd en zit je inmiddels met je handen in het haar, dan kan het verstandig zijn om eens met een hondengedragstherapeut te praten over het ongewenste graafgedrag van jouw viervoeter. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut

Stoppen honden met graven als ze ouder worden?

Over het algemeen kan het graafgedrag van een hond afnemen naarmate hij ouder wordt. Honden die volwassen worden, ontwikkelen meer mentale en fysieke stabiliteit en hebben minder behoefte om aan hun natuurlijke graaginstinct te voldoen. Bovendien zijn oudere honden vaak minder actief en speels, waardoor ze ook minder de neiging zullen hebben op te graven. Zoals je als hondenbaasje natuurlijk wel weet, heeft jouw hond zijn eigen karakter en voorkeuren. Het is heel goed mogelijk dat jij een hondenras hebt met een sterk graafinstinct dat ook op oudere leeftijd nog steeds in hoge mate aanwezig is. 

HerdershondHonden vinden het heerlijk om te graven en het houdt ze fysiek jong en gezond.

Samenvatting

Graven is nu eenmaal natuurlijk hondengedrag dat jouw hond vanuit een eeuwenoud instinct heeft overgenomen. Het is voor jouw hond gezond en leuk om zo nu en dan eens lekker te kunnen graven, maar het is begrijpelijk dat je het vervelend vindt om te zien dat jouw mooie bloemenperk wordt omgespit. Je kunt dit gedrag zelf in goede banen proberen te leiden door een plek in de tuin graafproof te maken of bepaalde bloemenperken af te schermen, zodat jouw hond er niet bij in de buurt kan komen. 

Lees meer praktische tips voor een hondvriendelijke tuin.

CorgiNeem jouw hond eventueel mee naar een andere plek om te graven, zoals het strand.  

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen? Met de Snuffelbox zorg jij voor een blije hond. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!