Hond komt tegen je aan liggen, maar waarom?

Zodra je thuiskomt, komt hond tegen je aan liggen, maar waarom? Er zijn verschillende redenen waarom een hond tegen je aan komt liggen en niet al deze redenen zijn positief. Het is goed om in de gaten te houden waarom jouw hond komt tegen je aan liggen. Het is belangrijk om andere signalen van lichaamstaal op te pakken en eventueel actie te ondernemen. Snuffelbox vertelt je waarom hond komt tegen je aan liggen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

LabradoodleVeel hondenbaasjes vinden het heerlijk als hun hond bij ze ligt.

Waarom wil een hond tegen je aan liggen?

Honden zijn sociale dieren die vaak een sterke band met hun hondenbaasje ontwikkelen. Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje. Jouw hond laat zien dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt bij jou. Dit gedrag komt voort uit de natuurlijke neiging van honden om bij de roedel te zijn. Jouw hond ziet jou als onderdeel van zijn roedel. Ook een beschermd gevoel is een veelvoorkomende reden dat een hond tegen jou als hondenbaasje aan kruipt. Jouw viervoeter heeft vertrouwen in jou en voelt zich veilig in jouw buurt. Hoewel een hond komt tegen je aan liggen over het algemeen een positieve reden heeft, kunnen sommige honden ook de behoefte hebben om de situatie in de hand (lees: poot) te houden. Ze willen graag weten wat er om hen heen gebeurt en ze voelen zich meer op hun gemak door fysiek contact met hun hondenbaasje te hebben. Dit gedrag kan voortkomen uit een natuurlijke drang om waakzaam te zijn en mogelijke bedreigingen in de gaten te houden.  Ook is het mogelijk dat jouw hond zich juist niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie en bescherming zoekt bij jou als hondenbaasje. Je ziet dit gedrag ook vaak bij kinderen die in nieuwe of overweldigende situaties troost zoeken bij de veiligheid van hun ouders. In sommige gevallen hond komt tegen je aan liggen ook een teken zijn van dominantie. Als jouw hond de baas speelt, kan hij proberen fysiek contact te maken om te tonen dat hij de dienst uit maakt. Wanneer je het idee hebt dat dominantie de reden is voor het feit dat hond komt tegen je aan liggen, dan is het belangrijk om grenzen te stellen en het gedrag te corrigeren. In andere sporadische gevallen is het mogelijk dat hond komt tegen je aan liggen een manier is van jouw hond om lichamelijke klachten over te brengen. Een hond kan op die manier aan proberen te geven dat hij pijn heeft of zich niet goed voelt. 

Kortom, het gedrag van jouw viervoeter kan verschillende betekenissen hebben. Jouw hond toont genegenheid, zoekt bescherming, wil de situatie controleren, heeft stress of toont dominantie. Houd er rekening mee dat het tonen van genegenheid bij hond komt tegen je aan liggen een stuk vaker voorkomt dan het tonen van dominantie. 

BeagleMeestal is hond komt tegen je aan liggen een teken van affectie.

Wat kun je aan hond komt tegen je aan liggen doen?

Wat je tegen hond komt tegen je aan liggen kunt doen is afhankelijk van de grootte van het ‘probleem’. Als je het helemaal niet erg vindt dat jouw hond tegen jou aan komt liggen, dan kun je lekker genieten van jullie tijd samen. Het is namelijk helemaal geen probleem, zolang jij het als hondenbaasje geen probleem vindt. Echter, het is natuurlijk mogelijk dat jouw hond een andere reden heeft voor het tegen je aan liggen. Wanneer je merkt dat het gedrag van jouw hond problemen veroorzaakt, zoals het niet toelaten van andere dieren of mensen in jouw buurt, weigeren om van de bank of een andere zitplaats af te komen, grommen of het tonen ander ongewenst gedrag, dan is het wellicht noodzakelijk om het gedrag af te leren. 

Heb je het vermoeden dat jouw hond dominant gedrag vertoont en daarom te dichtbij komt, dan kun je hem rustig wegdrukken op het moment dat dat hond komt tegen je aan liggen. Hiermee laat je hem op een geduldige manier weten dat je het gedrag dat hij vertoont niet accepteert. Het herkennen van gedragsproblemen of lichamelijk klachten bij je hond is belangrijk als je merkt dat het gedrag van het tegen je aan liggen ongewenst is. Enkele mogelijke signalen van problematisch gedrag zijn: 

  • Jouw hond weigert op te staan van de bank of een andere ligplaats, zelfs wanneer je hem meerdere keren hebt opgedragen van je af te gaan. 

  • Jouw hond laat geen ruimte voor andere mensen of dieren. Je hond probeert jou te beschermen tegen vreemden en vertoont waakzaam gedrag wanneer andere mensen of dieren bij jou in de buurt komen. 

  • Jouw hond gromt naar jou, soms zonder duidelijke reden. 

  • Jouw hond is voortdurend in de buurt, verliest je geen moment uit het oog en achtervolgt je waar je ook gaat in huis. 

  • Jouw hond heeft verlatingsangst, zoekt direct toenadering en ligt weer tegen je aan zodra je thuiskomt en op de bank gaat zitten. Het kan ook gebeuren dat hij begint te piepen wanneer je zonder hem de deur uitgaat.

Hoe fijn je het wellicht ook vindt dat jouw hond tegen je aan komt liggen, is het belangrijk dat je wel goed in de gaten houdt wat de reden voor het gedrag is. Wanneer er sprake is van ongewenst gedrag in combinatie met hond komt tegen je aan liggen, dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts of een hondengedragstherapeut. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut

Hoe omgaan met hond komt tegen je aan liggen? 

Als jouw hond tegen je aan komt liggen, dan zijn er een paar manieren waarop je met dit gedrag kunt omgaan. Afhankelijk van de reden waarom jouw hond tegen je aan komt liggen. 

  • Komt jouw hond tegen je aan liggen, omdat hij comfort en veiligheid zoekt, dan kun je hem voorzichtig aaien om hem comfort te bieden. Deze manier van contact kan jouw hond geruststellen en het gevoel geven dat hij jou kan vertrouwen. 

  • Hoewel jouw hond het hoogstwaarschijnlijk prettig zal vinden om aangeraakt te worden, is het belangrijk om de grenzen van jouw hond te respecteren. Niet alle honden houden van overmatige aanrakingen of knuffels. Let goed om de lichaamstaal van de hond. Als hij gespannen lijkt, zijn oren naar achteren houdt of zijn lichaam wegdraait, geef hem dan ruimte en forceer geen fysiek contact. 

  • Zorg ervoor dat de hond zich veilig en comfortabel voelt in zijn omgeving. Zorg voor een comfortabele plek waar jouw hond kan rusten en zich kan terugtrekken wanneer hij dat wil. Wanneer deze plek alleen bij jou in de buurt is, dan is de kans aanwezig dat je hond bij je komt liggen, omdat hij geen eigen plekjes heeft waar hij zich kan terugtrekken. 

  • Oefen de basiscommando’s met jouw hond, zodat je hem kunt leren dat hij soms op zijn plaats moet blijven, moet zitten of liggen. Het oefenen van de basiscommando’s kan helpen bij het beheersen van zijn gedrag en het helpt om een positieve relatie op te bouwen met jouw viervoeter. 

  • Beloon goed gedrag met het geven van een hondensnoepje of -snack. 

Lees meer over heerlijke hondensnoepjes

West highland white terrierHet is belangrijk dat jouw hond een eigen plekje in huis heeft waar hij zich terug kan trekken.

Andere manieren waarop hond affectie toont

Honden kunnen ook op andere manieren affectie tonen. Er zijn een aantal signalen waar je hond affectie aan kunt herkennen: 

  • Een kwispelende staart kan een teken van vreugde en opwinding zijn bij honden. Hoe meer ontspannen en wijd de kwispel is, hoe blijer de hond is. 

  • Honden likken mensen en andere dieren vaak als een teken van genegheid. Dit kan een manier zijn om te communiceren en affectie te tonen. 

  • Honden kunnen er ook voor kiezen om niet tegen je aan te liggen, maar zelfs op je te komen liggen. 

  • Honden kunnen verschillende geluiden maken om affectie te tonen. Deze geluidjes kunnen dienen als een manier om te communiceren en genegenheid te tonen. 

Houd er altijd rekening mee dat iedere hond een eigen karakter c.q. persoonlijkheid heeft en dat het belangrijk is om de signalen en lichaamstaal van jouw hond goed te observeren. 

Lees meer over lichaamstaal hond

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond een leuke én lekkere verrassing geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Potcake Hond komt tegen je aan liggen uit affectie, blijf dan vooral lekker knuffelen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!