Hond met overgewicht [5 tips]

Waar de ene hond van nature een bijzonder slank figuur heeft, heeft de andere de aanleg om vlugger zwaarlijvig te worden. Uiteraard zijn een paar grammetjes meer het probleem niet. Echter, een hond met overgewicht is een serieus probleem. Vaak vinden mensen dieren die (iets) te zwaar zijn voornamelijk schattig, maar het is belangrijk dat men zich realiseert dat overgewicht bij honden verschillende gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Snuffelbox informeert je over obesitas bij honden en geeft je verschillende tips om overgewicht bij honden tegen te gaan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond op strand - geen overgewichtEen fitte hond is een blije en gezonde hond.

Hoeveel KG mag mijn hond wegen?

Alvorens je gaat bepalen of jouw hond moet afvallen, is het belangrijk om te weten hoe zwaar jouw hond mag zijn. Het moge duidelijk zijn dat een teckel minder dient te wegen dan een berner senner, maar er zijn uiteraard wel bepaalde richtlijnen voor kleine, middelgrote en grote honden. Uiteraard kun je in de eerste plaats naar het uiterlijk van jouw hond kijken. Wanneer een hond écht veel te zwaar is, is dit natuurlijk ook zichtbaar aan de buitenkant, maar het kan ook zijn dat jouw hond net iets te zwaar is en toch wat gewicht dient te verliezen. Houd er rekening mee dat één kilogram te zwaar bij een grote hond minder erg is dan één kilogram te veel bij een heel klein hondje. 

Kleine rassen, zoals een chihuahua, mogen ongeveer 5 à 6 kilogram wegen. Middelgrote rassen, zoals de beagle, wegen in het ideale geval niet meer dan 15 kilogram. Een grote hond, zoals de bouvier, weegt in de regel niet meer dan 40 kilogram, maar een heel grote hond, zoals de Duitse dog kan wel meer dan 60 kilogram wegen. Om te weten hoeveel kg jouw hond mag wegen, kun je contact opnemen met de dierenarts. Ieder ras is namelijk anders en er zijn ook grote verschillen betreffende gewicht in de verschillende categorieën. Een chihuahua en een Charles spaniel zijn beide kleine hondjes, maar hun ideale gewicht verschilt maar liefst 5 kilogram, dat is redelijk veel gewicht voor een kleine hond. 

Hoe weeg je een hond?

Je kunt jouw hond eenvoudig laten wegen bij de dierenarts. Mocht jouw dierenarts letterlijk om de hoek zitten, dan kun je twee keer per maand gerust even binnenlopen om jouw hond plaats te laten nemen op de weegschaal, die in het beste geval in de wachtruimte staat. Uiteraard is het ook begrijpelijk dat je niet iedere maand bij de dierenarts langs kunt gaan. In dat geval is er een bijzonder eenvoudige manier om jouw hond te wegen. Je gaat simpelweg eerst zelf op de weegschaal staan zonder hond. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je jouw gewicht noteren of onthouden. Vervolgens ga je samen met jouw hond op de weegschaal staan. Uiteraard is het handig als je jouw hond kunt optillen. Wanneer dit gewicht ook duidelijk op de weegschaal zichtbaar is, trek je jouw eigen gewicht van jullie totaalgewicht af. Op deze manier heb jij eenvoudig het gewicht van jouw hond gewogen. Kun je jouw hond niet optillen, dan is het verstandig om toch één keer per maand of twee maanden bij de dierenarts langs te gaan om jouw hond te wegen.

Hond met overgewichtIn de regel zie je het vaak als een hond zwaarlijvig is.   

Wat is het gevolg van een hond met overgewicht?

Als overgewicht bij honden geen vervelende gezondheidsproblemen zou veroorzaken, dan zouden een paar kilootjes meer of minder natuurlijk geen enkel probleem zijn. Echter, wanneer een hond met overgewicht te maken krijgt, zijn er wel degelijk verschillende vervelende gevolgen. Snuffelbox zet de gezondheidsproblemen voor je hond op een rij. 

  • Diabetes. Honden met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes te krijgen; 

  • Hart- en vaatziektes. Overgewicht bij honden kan de werking van het hart en de vaten beïnvloeden en het risico op aandoeningen verhogen; 

  • Verminderde levensverwachting. Honden met overgewicht hebben vaak een kortere levensverwachting dan honden met een gezond gewicht; 

  • Leverproblemen. Overgewicht bij honden kan leiden tot een vergrote lever en dit kan leiden tot leverproblemen. 

  • Artritis. Overgewicht kan extra druk op de gewrichten van onze viervoeters zetten. Dit kan uiteindelijk leiden tot artritis. 

Wat moet je doen als je hond te dik is?

Wanneer jouw hond overgewicht heeft, dan is het verstandig om samen met jouw dierenarts een behandelplan op te stellen. Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen. Snuffelbox geeft je 5 tips om de strijd met de kilo’s van jouw hond aan te gaan. 

Het juiste hondenvoer

Het is zeer onverstandig om jouw hond uit eigen beweging minder voer te geven, omdat je denkt dat dat het probleem oplost. Vaak is een oplossing voor het probleem niet minder hondenvoer, maar het juiste hondenvoer. Uiteraard moet je jouw hond wel minder voedsel geven op het moment dat je meer gaf dan werd voorgeschreven op de verpakking of door jouw dierenarts. 

Welk voer voor hond met overgewicht?

Er zijn verschillende merken die hondenvoer voor honden met overgewicht in hun assortiment hebben. Uiteraard zit je altijd goed wanneer je hondenvoer speciaal voor overgewicht bij honden koopt dat jouw dierenarts voorschrijft en verkoopt, zoals Sanimed. Sanimed heeft hondenvoer speciaal voor het reduceren van het gewicht van jouw hond. Dit hondenvoer bevat veel eiwitten, zodat de spiermassa van de hond behouden blijft. Daarnaast wordt de afbraak van vetten in het lichaam gestimuleerd. 

Ook ECOstyle overgewicht en Royal Canin overgewicht zijn goede opties om te overwegen om aan jouw hond te geven. VITALstyle overgewicht hondenvoer stimuleert het afvallen bij honden en geeft jouw hond een verzadigd gevoel. Royal Canin overgewicht hondenvoer zorgt ook voor een verzadigd gevoel en bevat een grotere hoeveelheid vitaminen en mineralen.  

Disclaimer: het is belangrijk om dieetvoeding voor honden met overgewicht/veterinair voer enkel te geven in overleg met de dierenarts. Dit staat op de website van Bol.com ook als voorschrift aangegeven bij onder andere Royal Canin overgewicht hondenvoer.  

Tip van Snuffelbox: ‘Hondenvoer overgewicht’ kan bijzonder prijzig zijn. Koop jouw hondenvoer eventueel online om te controleren of er een aanbieder is die acties heeft. 

Hond voerHet juiste hondenvoer kan een wereld van verschil maken voor een hond met overgewicht.

Meer beweging 

Net als bij mensen zijn het juiste voedsel en de juiste beweging bij honden essentieel voor het verliezen van gewicht. Neem je hond mee op pad en ga lekker rennen door het bos of op het strand en speel lekker veel spelletjes met jouw trouwe viervoeter. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je jouw hond oververmoeid, maar een extra tien minuten lopen en een kwartiertje extra spelen doen wonderen. 

Lees meer over wandelen in het hondenbos

Afwegen

Ik maak mezelf er ook vaak schuldig aan, wanneer ik haast heb geef ik de honden snel een afgestreken bakje voedsel, maar het is natuurlijk veel verstandiger om het hondenvoer van onze hond af te wegen. Wanneer de dierenarts aangeeft dat jouw hond overgewicht heeft, dan is het verstandig om het hondenvoer van jouw trouwe viervoeter af te wegen. Jouw hond krijgt hoogstwaarschijnlijk een portie in de ochtend en in de avond. Jouw dierenarts zal tijdens het behandelplan aangeven hoeveel brokken jouw hond mag hebben. 

Zelf maken

Het zelf maken van hondenvoer kan bijzonder zinvol zijn wanneer jij te maken hebt met een hond met overgewicht. Wanneer je zelf hondenvoer maakt voor jouw hond kun je zelf besluiten wat je in het hondenvoer van jouw hond verwerkt en wat je achterwege laat. Zelf hondenvoer maken luistert wel bijzonder nauw. Het is bijzonder lekker voor jouw hond om hem een paar keer per maand zelfgemaakt hondenvoer te geven, maar het wordt wel een ander verhaal als je besluit het dieet van jouw hond volledig om te gooien en enkel nog zelf hondenvoer te maken. Bespreek dit plan goed met jouw dierenarts alvorens je besluit jouw hond alleen nog maar zelfgemaakt hondenvoer te geven. Wil je jouw hond een paar keer per week zelfgemaakt hondenvoer geven, dan kan dit een goede afwisseling zijn van het geven van gekochte hondenbrokken. 

Lees meer over zelf hondenvoer maken

Niet te veel snacks

Wanneer onze hond met trouwe puppyogen naar ons opkijkt, kunnen we natuurlijk niet anders dan toegeven aan zijn vragende blik voor een lekker knabbeltje. Het is alleen wel zo verstandig om met mate iets lekkers te geven aan jouw hond, zeker wanneer hij te maken heeft met overgewicht. Wellicht kunnen jullie samen tot een compromis komen; alleen iets lekkers in het weekend?

Lees meer over gezonde en natuurlijke hondensnacks.

Hond met speeltjeLekker bewegen is essentieel voor een hond met overgewicht.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee? Jammer, want we hebben de lekkerste krabbels en de leukste speeltjes speciaal voor onze hondenvrienden. We hebben ook nog een verrassing, want als je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Zwarte pug'Wie noem jij zwaarlijvig?', lijkt deze hond te zeggen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!