Honden vinden het over het algemeen leuk om te spelen, maar soms zijn er momenten dat dit niet zo is.
Waarom een hond niet wil spelen
Honden zijn waarschijnlijk één van de meest empathische en liefdevolle wezens op aarde, maar soms zijn we niet in staat om hun gedrag volledig te begrijpen, en onderschatten we daarbij hun complexiteit.
Honden hebben extreem verschillende persoonlijkheden, ongeacht het ras of waar ze vandaan komen, en ze kunnen op dezelfde manier als wij trauma’s ontwikkelen. Daarom moet je, als je hond niet met je wil spelen, werken aan het begrijpen van je hond.
Natuurlijk, nadat je aan je relatie met je hond hebt gewerkt, zijn er veel dingen die je kunt doen om je hond te laten genieten van het spelen met jou. Wat kun je doen als je hond niet met je wil spelen? Snuffelbox geeft je enkele suggesties.
Lees meer over spelen met je hond.
Honden zijn verschillend: begrijp de persoonlijkheid
Allereerst is er één belangrijk aspect dat elke hondeneigenaar moet weten. Honden zijn heel verschillend en ze hebben nog meer verschillende persoonlijkheden. Soms, zelfs als je hond van een ras komt dat geacht wordt heel vriendelijk en speels te zijn, kan hij heel verlegen en niet bijzonder speels blijken te zijn.
Meestal heeft hun persoonlijkheid veel te maken met hun ouders en de gebeurtenissen die in hun eerste levensweken plaatsvinden. Misschien heeft je hond een trauma opgelopen in de puppytijd en voelt hij zich daarom niet op zijn gemak bij het spelen met mensen.
Inzicht in de persoonlijkheid van je hond en zijn mogelijke ervaringen uit het verleden zijn de sleutel om je hond uiteindelijk met je te laten spelen.
Net als mensen, hebben ook honden een eigen persoonlijke speelvoorkeur.
Heb geduld en werk aan je relatie met je hond
Net als elke andere relatie kan de relatie die je met je hond hebt alleen in de loop van de tijd worden opgebouwd. Het kost tijd voor een hond om je echt te vertrouwen, omdat je jezelf moet bewijzen dat je zijn vertrouwen waard bent.
Je moet daarom geduld hebben en mettertijd een sterke relatie met je hond opbouwen. Hoe sterker je relatie is, hoe comfortabeler je hond zich voelt bij het spelen met jou. Het gedrag dat je hond niet wil spelen ebt vanzelf weg. Voordat je het weet spelen jullie dagelijks met vol plezier.
Misschien weet je hond niet hoe hij moet spelen
Bij hond wil niet spelen, hoeft het niet altijd aan het baasje te liggen. Een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden is dat je hond misschien niet weet hoe hij moet spelen. Hoewel de meesten van ons geloven dat spelen voor honden vanzelf moet komen, is dit geen regel. Om die reden, als je jouw hond met je wil laten spelen, moet je hem misschien leren hoe dat moet.
Als je bijvoorbeeld een volwassen hond uit een asiel hebt geadopteerd, weet die hoogstwaarschijnlijk niet wat een bal is. Neem de tijd om je hond te leren spelen. Gebruik hierbij diverse hondenspeeltjes en zoek vervolgens uit wat jouw hond het leukst vindt om mee te spelen. Voor de ene hond is dat een bal, maar voor de andere viervoeter kan dit een trektouw zijn. Ontdek samen wat leuke hondenspeeltjes én hondenspelletjes zijn, zodat je hond met je wil spelen.
Lees meer over onverwoestbaar hondenspeelgoed.
Traktaties kunnen uiterst behulpzaam zijn
Traktaties zijn buitengewoon handig om een hond te laten doen wat je wilt, want het zijn positieve bekrachtigingen voor bepaald gedrag. Daarom moet je, of je je hond nu wilt leren spelen of hem in het algemeen met je wil laten spelen, de kracht van lekkere traktaties benutten.
We weten allemaal hoe training werkt, maar hoe je je hond met je laat spelen door lekkernijen te gebruiken is misschien iets nieuws. Je moet de interactie van je hond met jou koppelen aan iets positiefs - een traktatie. En geleidelijk, telkens als je met je hond probeert te spelen en hij reageert, beloon je hem met een hondenkoekje. Je kunt hiervoor de beloningssnoepjes gebruiken die verpakt zitten in de Snuffelbox.
Honden laten een heerlijke snack over het algemeen niet aan zich voorbijgaan.
Zoek een speeltje waar je hond gek op is
Sommige honden kunnen kieskeurig zijn als het om hondenspeelgoed gaat. Terwijl ze naar sommige hondenspeeltjes niet eens omkijken, kunnen ze gek zijn op andere speeltjes. Daarom is het enige wat je misschien hoeft te doen om je hond met je te laten spelen, het vinden van een speeltje waar hij gek op is.
Probeer, voordat je verschillende speeltjes koopt, om je geld niet te verspillen, te kijken wat voor soort speelgoed hij waarschijnlijk het leukst vindt. Vindt hij het leuk om achter voorwerpen aan te rennen? Houdt hij van bepaalde geluiden? Toont hij interesse in je schoenen of knuffels?
Probeer te spelen zoals honden dat doen
Zie je, het is voor honden niet bepaald natuurlijk om met tegenwoordig speelgoed te spelen, want in hun natuurlijke omgeving bestaat er niet zoiets als speelgoed. Daarom moet je misschien proberen met je hond te spelen zoals honden dat doen.
Dat betekent natuurlijk niet dat je in de modder moet vechten of hem met je mond moet bijten. Je hand is daar perfect voor. Je kunt je hond zelfs achtervolgen en proberen hem op te roepen met je te spelen zoals honden dat doen.
Juiste hondenspelletjes vinden
Soms verkiezen honden sommige spelletjes boven andere. Daarom, als je met je beste harige vriend een bepaald hondenspel wil spelen en hij toont daar geen interesse in, moet je kijken welke hondenspelletjes je viervoeter prefereert.
Wees je ervan bewust dat spelvoorkeuren van dag tot dag kunnen veranderen. Speelde je puppy voorheen graag met een trektouw, vandaag de dag rent hij liever als senior hond achter een bal aan. Of hij doet het iets rustiger aan en is dol op een hondenpuzzel. Wanneer je hond geen enkele interesse toont in een hondenspel, is dit helemaal niet erg. Push je harige vriend niet, want net als kinderen kunnen honden niet in de stemming zijn.
Lees meer over hondenspeelgoed in water.
Accepteer dat hond soms niet in de stemming is om te spelen
Hond wil niet spelen, kan ook gewoonweg voortkomen doordat je hond op dat moment geen zin heeft. Misschien wil hij liever slapen, snuffelen of een bot begraven. Dat jij met je hond wil spelen, betekent niet dat hij dat ook wil.
Soms kun je niets doen om je hond met je te laten spelen, vooral als je hond niet bijzonder speels is. Het enige wat je kunt doen is wachten tot je hond in de stemming is en dan met elkaar spelen.
Het is mogelijk dat jouw hond soms geen zin heeft om te spelen.
Oorzaken hond wil niet spelen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond niet wil spelen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
Gezondheidsproblemen: als een hond niet wil spelen, kan het zijn dat hij zich niet lekker voelt. Het is belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten, zoals pijn of ziekte, voordat je verder gaat met andere mogelijkheden.
Gebrek aan beweging: honden hebben veel beweging nodig om gezond te blijven en om hun energie kwijt te raken. Als een hond niet genoeg beweging krijgt, kan hij zich lusteloos voelen en niet geïnteresseerd zijn in spelen.
Veranderingen in de omgeving: honden zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving en routine. Als er recentelijk veranderingen hebben plaatsgevonden, zoals een verhuizing, een nieuwe huisgenoot of een verandering in de dagelijkse routine, kan dit van invloed zijn op het gedrag van de hond.
Ouderdom: oudere honden hebben mogelijk minder energie en kunnen minder actief zijn dan puppy’s. Dit kan van invloed zijn op hun bereidheid om te spelen.
Angst of stress: honden kunnen soms angstig of gestrest zijn, en dit kan van invloed zijn op hun speelgedrag. Als een hond zich niet op zijn gemak voelt, wil hij ook niet spelen.
Als je hond niet wil spelen, is het belangrijk om te kijken naar mogelijke oorzaken en, indien nodig, een dierenarts te raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Het is ook belangrijk om je hond voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Als ook een stabiele en vertrouwde omgeving te bieden.
Hond speelt weer dankzij onze Snuffelbox
Het gedrag van honden is gemakkelijk te verklaren. En, net als wij mensen, hebben ze er ook altijd een reden voor. Er zijn zoveel redenen waarom een hond niet wil spelen. Misschien weet hij niet hoe hij moet spelen, heeft hij een trauma, of is hij gewoonweg niet in de stemming? Maar voordat je iets anders probeert, moet je een sterke band met je harige vriend ontwikkelen, en van daaruit komt alles vanzelf.
Een van de hulpmiddelen voor het opbouwen van een band met je harige vriend is onze Snuffelbox. Start hier gelijk mee als je pup in huis komt, zodat het iedere maand een bijzonder moment is als de Snuffelbox op de deurmat valt. Start met een Puppybox, welke gevuld is met verrassingen speciaal gericht voor de allerjongsten. Ga daarna over op het maandelijks thema van de Snuffelbox met verrassingen.
In iedere hondenbox zitten tenminste vijf hondenproduct verpakt. Namelijk twee hondenspeeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack voor de viervoeter. Maandelijks stelt het team van Snuffelbox op basis van een thema een hondenbox samen. Het is een uniek en ook absoluut een perfect moment om samen te gaan spelen. Neem een maandabonnement of bestel de Snuffelbox eenmalig. Eén ding is zeker, met onze hondenbox bouw je al snel een band met elkaar op en wil je hond zeker met je spelen.
De Snuffelbox is hét leukste speelgoed voor iedere hond.