Hovawart: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Hovawart is een hondenras uit Duitsland dat wat uiterlijk betreft veel weg heeft van de labrador dan wel de golden retriever, maar niks is minder waar. De Hovawart is namelijk een hondenras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Met zijn slanke lichaam en langharige vacht is de Hovawart een prachtige hond, maar het is vooral zijn vriendelijke en waakzame karakter waar ons hondenhart sneller van gaat slaan. Snuffelbox vertelt je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Hovawart én geeft antwoord op jullie veelgestelde vragen.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hovawart De Hovawart komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd al in de Middeleeuwen gefokt.

Geschiedenis Hovawart 

De Hovawart is een hondenras met een rijke geschiedenis dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Al in de Middeleeuwen werd dit hondenras gefokt als een veelzijdige werkhond die voornamelijk werd ingezet voor het beschermen van eigendommen. Het ras was populair bij kastelen en landgoederen. De naam van dit hondenras is daarom ook niet willekeurig gekozen. Het woord ‘Hovawart’ is namelijk afgeleid van het Duitse woord ‘Hofwart’, wat ‘tuinwachter’ in het Nederlands betekent. Letterlijk betekent het dus dat de Hovawart werd ingezet voor het beschermen van het erf. Net als veel andere hondenrassen met een rijke geschiedenis, werd ook de Hovawart een periode met uitsterven bedreigd, maar met de hulp van een groep fokkers die grote liefhebbers waren van dit hondenras werd het uiteindelijke uitsterven voorkomen. Toen het hondenras in 1937 officieel werd erkend als hondenras, nam de populariteit van de Hovawart in verschillende delen van de wereld toe en kunnen we tot de dag van vandaag genieten van het gezelfschap van deze viervoeter. 

Lees meer over de 10 Duitse hondenrassen

Uiterlijk Hovawart 

In veel opzichten lijkt de Hovawart op een labrador dan wel golden retriever, maar we hebben toch echt met een apart hondenras te maken. De Hovawart is een middelgrote tot grote hond, maar door het slanke lichaam en de slanke snuit oogt deze hond helemaal niet groot. Dit kenmerk is dan ook een kenmerk waar je het verschil tussen een labrador c.q. golden retriever en een Hovawart aan kunt herkennen. Het brede lichaam en de brede kop ontbreekt namelijk bij de Hovawart. Het hondenras heeft middelgrote ogen die redelijk dicht bij elkaar in de buurt staan en de oogkleur kan variëren van donkerbruin tot hazelnootkleurig. De oren van de Hovawart hangen dicht langs het gezicht en bevatten vaak lange haren met een bepaalde slag net als op de rest van het lichaam. De vacht op het lichaam van dit hondenras is lang en vol. De vachtkleur is over het algemeen zwart, zwart met lichtbruin of blond. Er zijn ook andere mogelijkheden, maar deze komen minder vaak voor. De Hovawart heeft een lange staart met een dikke vacht die meestal tot tien centimeter boven de grond hangt. 

Lees meer over verschil labrador en golden retriever.

Karakter Hovawart 

Hoewel de Hovawart tegenwoordig veel wordt gehouden als huisdier, staat het hondenras tegenwoordig ook nog steeds bekend als veelzijdige werkhond. Het ras heeft een vriendelijk karakter, maar is ook bijzonder waakzaam. Daarom werd deze hond al in de Middeleeuwen ingezet om het erfgoed van kasteel- en landheren te beschermen. Vanwege hun beschermdrang hebben ze vaak minder op met vreemden, maar zijn ze juist dol op en trouw aan hun eigen hondenbaasje. Met zijn goede speurneus ruikt hij het vrijwel direct als zich een onbekend of ongewenst iets of iemand op het terrein bevindt. Dreigt er geen gevaar, dan zul je deze hond hoogstwaarschijnlijk ook niet horen blaffen, want de Hovawart is geen uitzonderlijk harde blaffer. Naast waakzaam en loyaal, is de Hovawart ook een actief hondenras dat het leuk vindt om hondenspelletjes en andere activiteiten te doen. Het hondenras is dan ook niet geschikt om in een appartement te houden, want het heeft veel beweging nodig en vanwege het waakse karakter hebben ze graag een groter erf om te beschermen. 

Hovawart De Hovawart heeft een vriendelijk karakter, maar hij kan ook heel waakzaam zijn over zijn hondenbaasje.

Opvoeding Hovawart 

De opvoeding van de Hovawart kan voor beginnende hondeneigenaren een uitdaging zijn. Dit hondenras is intelligent en deze intelligentie zorgt ervoor dat de hond commando’s eenvoudig oppakt, maar de intelligentie zorgt er ook voor dat hij soms eigenwijs kan zijn en zijn eigen pad probeert te kiezen. Het trainen van de Hovawart vereist dan ook consequentie en duidelijke regels. Vanwege hun waakzame karakter en sterke speurneus hebben ze een sterk territoriaal instinct. Ze zijn dan ook niet zo dol op vreemden en willen hun gezin graag beschermen tegen indringers. Uiteraard is de beschermdrang een prettige eigenschap, maar het is ook belangrijk dat jouw hond leert dat niet iedereen buiten het gezin een ongewenste gast is. Zorg er daarom voor dat jouw hond vanaf jongs af aan leert om met andere mensen en dieren om te gaan, zodat hij goed gesocialiseerd wordt. Het is belangrijk om te weten dat de Hovawart een vriendelijk karakter heeft, maar dat er ook rekening gehouden moet worden met het beschermende en waakzame karakter. 

Verzorging Hovawart

De verzorging van de Hovawart is geen hogere wiskunde. Het is voldoende om de vacht van de hond wekelijks te borstelen en oude en lange haren aan de oren en voeten kunnen voorzichtig weggehaald worden. Hoewel de haren van de Hovawart lang zijn, heeft het hondenras geen dikke ondervacht. De kans op klitten is daarmee dus niet zo groot. Naast een regelmatige controle van de oren, ogen, neus, nagels en het gebit, zoals bij iedere hond, heeft de Hovawart geen speciale verzorging nodig. Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar erfelijke aandoeningen bij Hovawarts en daarom zijn er ook vrijwel geen erfelijke aandoeningen bij dit ras bekend. 

Een Hovawart heeft een mooie vachtkleur die varieert van zwart tot blond.

Veelgestelde vragen rondom de Hovawart

Hoewel je veel informatie hebt gekregen over onder andere de geschiedenis en het karakter van de Hovawart, zijn er vast nog wel een aantal vragen waar je graag het antwoord op wilt krijgen. Wat zijn bijvoorbeeld de adoptiekosten voor een Hovawart en wat maakt deze hond anders dan andere honden? Snuffelbox geeft antwoord op de veelgestelde vragen over de Hovawart. 

Hoe oud kan een Hovawart worden? 

Grotere honden worden over het algemeen vaak minder oud dan kleinere honden, maar de Hovawart heeft een hogere gemiddelde levensverwachting dan de meeste grote hondenrassen. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende factoren die de levensverwachting van een hond langer of minder lang laten zijn. Een goede hondenverzorging en goede genen kunnen bepalend zijn voor de levensduur van jouw hond, maar er spelen ook genoeg factoren mee waar je als hondenbaasje geen invloed op hebt. 

Hoeveel is de Hovawart prijs?

De prijs voor het adopteren van een hond hangt natuurlijk van verschillende factoren af, maar wanneer je van plan bent een Hovawart pup te adopteren, moet je rekening houden met een bedrag tussen de 900 en 1500 euro. Dit bedrag hangt mede af van de stamboom van de hond, de ouders van de hond, de omgeving waar de hond is opgegroeid en welke bijkomende kosten de hondenfokker heeft gemaakt. 

Wat is bijzonder aan de Hovawart?

Het bijzondere aan de Hovawart is, is dat dit hondenras zijn speelsheid in de regel langer behoudt dan veel andere hondenrassen. De Hovawart is een actief en speels ras en deze speelsheid behoudt hij vaak tot op ‘latere’ leeftijd, wanneer de puppytijd en puberteit al ver achter hem liggen. Uiteraard is dit per hond verschillend, maar veel Hovawartbaasjes zien de speelsheid als een opvallend kenmerk van dit hondenras. 

Wat is de Hovawartclub?

De Hovawartclub is de eerste officieel erkende Nederlandse rasvereniging voor de Hovawart. Het hoofddoel van deze club is het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van het Hovawart hondenras en het samenbrengen van fokkers en liefhebbers van de Hovawart. Wanneer je van plan bent om een Hovawart pup te adopteren, kun je bij hen terecht voor de zoektocht naar een juiste fokker die zich met hart en ziel inzet voor het voortleven van dit hondenras. Uiteraard zijn er ook goede fokkers die niet aangesloten zijn bij de club, maar zorg ervoor dat je zelf goed onderzoek doet alvorens je met een hondenfokker tot een adoptieovereenkomst komt. 

Lees meer over herkennen van broodfokker

Hovawart In Nederland kun je terecht bij verschillende hondenfokkers voor een Hovawart pup.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Hovawart een cadeautje geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!