Het is belangrijk om een lintworm bij honden te herkennen, behandelen en te voorkomen.
Wat is een lintworm?
Alvorens we dieper ingaan op lintworm bij honden, bespreken we eerst wat een lintworm precies is. Veel mensen hebben namelijk wel eens gehoord van de lintworm, maar exact uitleggen wat een lintworm is lijkt lastig. Dat maakt niet uit, maar het is fijn om precies te weten waar je mee te maken hebt. Een lintworm leeft van de darminhoud van een mens of dier en wordt daarom bestempeld als een parasiet. Een lintworm heeft een platte vorm en kunnen bijzonder lang worden. Lintwormen komen vaak als eitje in de uitwerpselen van een geïnfecteerd dier terecht. Deze eitjes worden opgegeten door een klein dier, zoals een vogel of een insect en daar ontwikkelen de eitjes zich tot larven. Als deze vogel of dit insect wordt opgegeten door een hond, dan ontwikkelt deze larve zich tot een volwassen lintworm.
Wat is de oorzaak van lintworm bij hond?
Er zijn verschillende oorzaken te noemen van lintwormen bij honden. Snuffelbox zet de oorzaken voor je op een rijtje. De oorzaak van de lintworm hond is in principe niet essentieel voor het opstellen voor het behandelplan, maar het is goed om te weten, zodat het eenvoudiger wordt om een lintworm bij hond te voorkomen.
Lintworm via vlooien
Een lintworm die bijzonder vaak voorkomt bij honden, is de lintworm via vlooien. Wanneer een hond een vlo inslikt die besmet is, dan raakt de hond besmet met lintworm. Een vlo neemt namelijk lintwormeitjes op en deze eitjes ontwikkelen zich in de vlo tot larven. Wanneer een hond met vlooien zijn vacht likt, dan krijgt hij de vlooien binnen en zodoende de larven van de lintworm. De larven ontwikkelen zich in de hond tot lintwormen.
Lintworm via rauw vlees
Een hond kan ook last krijgen van lintworm bij het eten van rauw of ongaar vlees en het opeten van knaagdieren die besmet zijn met lintworm. Evenals bij de vlooien eet de hond het rauwe of ongare vlees op dat larven van de lintworm bevat. In het lichaam van de hond ontwikkelen deze larven zich tot volwassen lintwormen.
Een lintworm kan veroorzaakt worden door rauw vlees.
Zijn wormen bij honden besmettelijk voor mensen?
Sommige lintwormen bij honden kunnen besmettelijk zijn voor mensen. De lintworm die wordt overgedragen door geïnfecteerde vlooien kan ook besmettelijk zijn voor mensen. Deze vlooien kunnen bijvoorbeeld per ongeluk ingeslikt worden, omdat ze zich in de lucht bevinden of omdat er met een hond met vlooien wordt geknuffeld. Een andere lintworm, Echinococcus granulosus, vossenlintworm of hondenlintworm genoemd, kan ook van hond op mens worden overgedragen. Dit kan gebeuren door het inademen van de eieren van de lintworm die in de ontlasting van geïnfecteerde honden terechtkomt of door contact met geïnfecteerde honden of omgevingen. Het is dus niet alleen voor de hond zelf belangrijk dat de lintworm wordt behandeld, maar ook voor de mens en de rest van de omgeving.
Wat zijn de symptomen van een lintworm hond?
Een hond die last heeft van lintworm kan verschillende symptomen vertonen, maar het is ook heel goed mogelijk dat de hond helemaal geen symptomen vertoont. Mocht jouw hond zich toch anders gedragen dan je van hem gewend bent, dan kunnen de volgende symptomen op een lintworm wijzen.
Jeuk rond de anus
Sleept jouw hond met zijn kont over de vloer, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond last heeft van lintworm. Jouw hond heeft hoogstwaarschijnlijk jeuk rond de anus, omdat de kleine stukjes die lintwormen afscheiden zich in de omgeving van de anus vastzetten. Vaak wordt het slepen over de grond aangeduid als sleetje rijden.
Verminderde eetlust
Ook een verminderde eetlust kan wijzen op een hond die last heeft van lintworm, maar dit verminderde eetlust alleen kan vaak ook veel verschillende andere oorzaken hebben. Een hond kan zich ook minder lekker voelen na een vaccinatie of omdat hij koortsig is of last heeft van diarree.
Diarree
Echter, diarree kan ook een symptoom zijn van lintworm hond. Lintwormen kunnen de normale spijsvertering namelijk in de weg zitten waardoor diarree of juist obstipatie kan optreden.
Braken
Lintwormen kunnen er naast diarree en een verminderde eetlust bij honden voor zorgen dat een hond moet braken, omdat de lintwormen irritatie aan het maag-darmkanaal kunnen veroorzaken.
Gewichtsverlies
Naast diarree, braken en een verminderde eetlust, kan de aanwezigheid van lintwormen in de darmen de opname van voedingsstoffen door het lichaam van de hond verstoren. De lintwormen leven namelijk ook van de darminhoud van de hond.
Deze symptomen kunnen voorkomen wanneer een hond last heeft van lintwormen, maar zoals gezegd is het ook mogelijk dat jouw hond nergens last van heeft. Wil je er zeker van zijn dat jouw hond geen last heeft van lintwormen, dan is het verstandig om dit bij de dierenarts te laten onderzoeken.
Lees meer over met je hond naar de dierenarts.
Een lintworm bij honden kan vervelende symptomen geven, maar ook helemaal niet opvallen.
Is een lintworm hond gevaarlijk?
Een lintworm hoeft per definitie niet direct gevaarlijk te zijn voor een hond, maar het is wel belangrijk dat een hond behandeld wordt aan de lintworm. Een lintworm kan namelijk besmettelijk zijn voor andere dieren en mensen. Daarnaast is het voor een hond ook bijzonder vervelend wanneer hij last heeft van een lintworm, want deze parasiet kan jeuk veroorzaken. Vertoont jouw hond veel van bovenstaande symptomen, dan is het uiteraard belangrijk dat jouw hond zo snel mogelijk wordt behandeld. Er zijn namelijk wel gevallen dat een lintworm hond gevaarlijk kan zijn. Lintwormen kunnen namelijk groeien en uiteindelijk zorgen voor verstoppingen en dergelijke. Het laten behandelen van lintworm bij honden is dus essentieel.
Lintworm bij hond | behandelen
De behandeling van lintworm bij hond heeft niet bijzonder veel om handen. Het is belangrijk dat jouw hond een wormenkuur krijgt van de dierenarts en dat deze kuur strikt wordt gevolgd om jouw hond van de lintwormen af te helpen. Een ontwormingsmiddel kan in verschillende vormen gegeven worden, zoals een tablet of een vloeistof. De kuur moet volledig afgemaakt worden om er zeker van te zijn dat een hond vrij is van lintworm. Een maand na de kuur is het belangrijk om jouw hond nogmaals te ontwormen om ervoor te zorgen dat de hond niet nogmaals besmet raakt met lintwormen.
Hoe kun je lintworm voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Het is namelijk redelijk eenvoudig om lintworm bij honden te voorkomen. Uiteraard kan het, ook met de beste zorg, soms voorkomen dat een hond geïnfecteerd raakt met lintwormen. Er zijn een aantal zaken die de kans op besmetting kleiner maken.
Ontwormingsmiddel
Geef jouw hond met regelmaat een ontwormingsmiddel. In overleg met jouw dierenarts kun je bepalen hoe vaak jouw hond moet worden ontwormd op basis van de leeftijd, levensstijl en gezondheid van jouw viervoeter.
Vlooienbehandeling
Een veelvoorkomende oorzaak van lintwormen bij honden zijn besmette vlooien. Wanneer je ervoor zorgt dat jouw hond geen last heeft van vlooien, is de kans klein dat jouw hond een besmette vlo inslikt.
Hygiëne
Het is belangrijk om met jouw hond in een schone omgeving te leven. Bacteriën en parasieten krijgen op deze manier amper de kans om jouw trouwe viervoeter te besmetten.
Lees meer over een schoon huis met hond.
Vermijd rauw of ongaar vlees
Het voeren van rauw of ongaar vlees moet vermeden worden. Rauw of ongaar vlees kan namelijk voor lintwormen zorgen en evenals voor mensen is het eigenlijk niet per se gezond voor jouw trouwe snuit.
Controleren
Hoe goed je ook je best doet, het is altijd mogelijk dat jouw hond in contact is geweest met een geïnfecteerd dier of een smerige omgeving. Controleer jouw hond daarom geregeld op de aanwezigheid van vlooien en andere ongewenste gasten.
Lees meer over vlooien bij honden.
Controleer de gezondheid van jouw hond regelmatig zelf of bij de dierenarts.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen met een leuk speeltje tijdens zijn wormenkuur? Met de Snuffelbox verwen jij jouw hond pas écht. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.