Een nieuwe hond in huis zorgt ervoor dat ieder gezinslid zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie.
Nieuwe hond is ingetrokken en verloopt niet als verwacht
Een hond uit een asiel heeft zijn intrek genomen: het avontuur begint! In de regel is het niet mogelijk om vooraf 100% te zeggen hoe het met je nieuwe gezinslid gaat verlopen. Het asiel of de fokker waar de hond vandaan komt, zal zeker al verslag hebben gedaan over de karaktereigenschappen en het typische gedrag van de nieuwe hond. Maar hoe de hond zich in zijn nieuwe huis daadwerkelijk zal gedragen, is van tevoren slechts in beperkte mate te voorspellen.
De hond bevindt zich immers van de ene op de andere dag in een nieuwe omgeving en dat kan onverwachte gedragsveranderingen met zich meebrengen. Er is echter nog een ander aspect om rekening mee te houden: de nieuwe eigenaar en zijn leefomstandigheden en, niet te onderschatten, zijn verwachtingen spelen een grote rol. Wat te doen als je nieuwe hond bij je is ingetrokken en het niet verloopt zoals verwacht?
Snuffelbox eerste tip is om altijd kalm en ontspannen overkomen. Hier heeft je nieuwe hond namelijk het meeste baat bij.
Lees meer over het een nieuwe hond verwelkomen in huis.
Hoe snel went een hond aan een nieuwe baas?
Honden reageren zeer sterk op stemmingsoverdracht. Als we nerveus zijn en veel aan de omstandigheden denken, is de hond gespannen of misschien zelfs onzeker. En dat laatste is meestal toch tot op zekere hoogte het geval. Geen wonder, met alle nieuwe indrukken die bij de hond binnenstromen. Hoe honden op zo'n verandering reageren verschilt sterk van hond tot hond.
Sommige trekken zich terug, andere zijn opgewonden en sommige lijken in balans, maar er is veel innerlijk werk in ze gaande. Het is geen wonder dat sommige honden in het begin na de verhuizing erg moe zijn. Als met deze factoren geen rekening wordt gehouden en de nieuwe eigenaren nemen het nieuwe gezinslid mee op lange reizen, dan kan ernstige onrust en grote nervositeit het gevolg zijn.
Dus op de vraag: 'Hoe snel went een hond aan een nieuwe baas?' is geen eenzijdig antwoord. Soms duurt het slechts een paar weken, maar het kan ook maanden duren. Het belangrijkste is om je nieuwe hond op zijn gemak te stellen, hem tijd geven en zelf ook relaxt onder de situatie blijven. Een assertieve en kalme baas is waar een nieuwe hond behoefte aan heeft. Om zich vervolgens comfortabel en veilig te voelen in zijn nieuwe huis.
Jouw hond moet vertrouwd raken met de nieuwe situatie thuis. Het is belangrijk om hem de tijd te geven te wennen.
Wat zijn de typische moeilijkheden bij nieuwe hond in huis?
Algemene terughoudendheid
Sommige honden zijn in het begin huiverig om zich door een nieuw huis te bewegen. Dit is volkomen normaal. Het kan zijn dat de vloerbedekking in eerste instantie verontrustend is, bijvoorbeeld als het gladde tegels zijn. Sommige honden stoppen voor trappen en willen absoluut niet omhoog of omlaag lopen. Een zekere mate van voorzichtigheid helpt een nieuwe hond in huis om zich eerst veilig te stellen op onbekend terrein. Laat je nieuwe gezinslid langzaam vertrouwd raken met de omgeving. Daar is namelijk een logische reden voor. Meestal lossen aanvankelijke bedenkingen binnen een paar dagen al op. Als je nieuwe hond het moeilijk vindt om op gladde vloeren te lopen, kan een vloerkleed extra vertrouwen geven om de eerste angsten te verdrijven.
Je kunt je hond vooral ondersteunen door als vanzelfsprekend te bewegen. Elke aarzeling maakt de hond nog meer afhoudend, omdat hij denkt dat er gevaar is als je niet verder loopt. Je houding is hier dus heel belangrijk bij. Hoe meer jij je naar de hond toedraait, hoe meer je hem afremt door je lichaamstaal. Kijk liever vooruit en kom zelfverzekerd over. Dit geldt ook voor het buiten wandelen. Als je hond buiten bang is, houd dan de eerste paar wandelingen in de nieuwe omgeving relatief kort. Breidt dit langzaam uit, door steeds een stukje verder te lopen.
Help, mijn nieuwe hond eet nauwelijks
In het begin is het niet ongewoon dat je nieuwe hond weinig of niets eet. De verandering zal als het ware de maag aantasten en de voedselopname van de hond kan beperkt worden. Ook dit is niet ongebruikelijk. Heb geduld en wacht even tot je hond meer wilt eten. Daarna eten de meeste honden weer met plezier als de volle bak voor hun neus wordt gezet. Het is vrij zeldzaam dat dit het gevolg is van medische redenen. Ben je ongerust? Raadpleeg in dat geval een dierenarts.
Snuffelbox tip: vraag aan de fokker of het dierenasiel welk voedsel je hond krijgt. Geef dit hondenvoer aan je nieuwe hond en ga langzaam over op ander voedsel als dat gewenst is.
Zorg ervoor dat je viervoeter een veilige plek heeft om te eten. Dit is een hoek of afgeschermd gebied in huis, waar hij rustig zijn maaltijd kan nuttigen. Laat je hond langzaam wennen aan de nieuwe eethoek. Push hem niet om te eten en laat hem ook niet uit je hand eten, dit heeft alleen zin in een paar individuele gevallen. Sommige honden voelen zich daardoor zelfs benauwder, waardoor ze zich nog meer terugtrekken. Het eetgedrag wordt meestal weer normaal zodra een hond zich kan ontspannen en op zijn gemak voelt.
Wil je jouw hond een warm welkom geven? Lees meer over zelf hondenvoer maken.
Het is heel normaal als jouw nieuwe hond niet direct gaat eten, omdat hij nog moet wennen.
Zindelijkheidstraining bij nieuwe hond
Voor ons mensen is het een belangrijk punt dat onze honden buiten hun behoeften doen en niet binnen in huis. Heb je een nieuwe pup in huis, dan moet je hem dat eerst leren. Dit doe je met een zindelijkheidstraining. Wees bij de zindelijkheidstraining consequent in je optreden. En vergeet niet dat een pup moet leren om zijn behoeften buiten te doen. Er zijn hiervoor allerlei handige tips & tricks, zoals een plasmatje op de grond leggen, die je steeds dichter naar de buitendeur verplaatst. Totdat je puppy begrijpt dat hij naar buiten moet om zijn behoeften te doen.
Het je een oudere hond geadopteerd die al zinnelijk is? Dan kan het alsnog voorkomen dat hij in zijn nieuwe huis de behoeften laat lopen in plaats van dit buiten te doen tijdens de wandelingen. In geen geval mogen honden hiervoor berispt worden. Je nieuwe viervoeter wil je zeker niet ergeren. Het is echter waarschijnlijker dat hij eerst vermijdt zijn geur buiten achter te laten. Wie weet welke andere honden in de buurt al aanspraak maken op het gebied?
Gelukkig is het meestal zo dat honden relatief snel stabiel worden, wat dan de kans vergroot dat ze tijdens het uitlaten hun behoefte doen. Als een hond gemakkelijk is afgeleid of erg onzeker is, kun je het beste beginnen met wandelen over rustige paden. Zodat ze rustig kunnen snuffelen waar ze hun behoeften neer kunnen leggen.
Aan de andere kant zijn er honden die hun nieuwe huis juist bewust markeren. Dit gedrag moet je snel afleren bij een oudere hond, want daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dit leer je af door positieve training toe te passen. Eventueel kun je hier ook een hondentrainer voor raadplegen.
Lees meer over een hondengedragstherapeut.
Nieuwe hond alleen laten
Je nieuwe hond alleen laten is in het begin moeilijk. Honden zijn namelijk zeer sociale wezens en kunnen het niet automatisch aan om thuis te zijn zonder hun baasje. Vooral als ze een periode van verandering doormaken en hun draai nog moeten vinden. Om alles goed te laten verlopen is een stapsgewijze training belangrijk. In geen geval mag een viervoeter enkele uren alleen gelaten worden, zodra hij in een nieuw huis aankomt. Mocht zich een noodgeval voordoen, dan kan een hondenoppas of onderdak in een hondendagverblijf een alternatief zijn. Honden kunnen prima alleen zijn, maar bij een nieuwe hond moet je het alleen thuis zijn wel opbouwen. Ga dus niet gelijk lang weg van huis.
Een nieuwe hond kun je beter niet te lang alleen laten, want de gehele situatie is ook nieuw voor hem.
Welkom nieuwe hond: eerste dagen vereisen geduld
Om je nieuwe hond welkom te heten in zijn nieuwe huis en met zijn kersverse baas, is het belangrijk om erg geduldig te zijn. Je nieuwe harige metgezel kan bijvoorbeeld enorm trekken aan de riem, blaffen naar alles wat hij in huis opmerkt of niet mee willen rijden in de auto.
Honden zijn individuen en ze vertonen een verscheidenheid aan gedragingen en eigenschappen. Heb geduld, zowel met jezelf als met je nieuwe hond. Als hij iets niet doet zoals jij wil dat hij het doet, kan dat gewoon zijn omdat hem nooit anders is geleerd.
Honden weten niets van onze ideeën en verwachtingen over hoe wij hondenbezit opvatten. Ze tonen echter meestal een grote bereidheid om betrokken te raken bij nieuwe situaties. Tegen de tijd dat je het gevoel hebt dat je intensief naar elkaar toe bent gegroeid en elkaar vertrouwt, kan er een half of een heel jaar voorbij zijn.
Individuele, professionele begeleiding kun je helpen om een harmonieuze relatie te creëren. Maar het sleutelwoord voor vertrouwen, veiligheid en liefhebben is toch echt ‘geduld’.
Welkom nieuwe hond
Wil je jouw nieuwe hond welkom heten in zijn nieuwe huis? Denk er dan eens over na om een Snuffelbox cadeau te geven. De Snuffelbox bevat vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef je lieve viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte Snuffelbox met speelgoed en traktaties of koop de Snuffelbox eenmalig. Zodra de Snuffelbox op de deurmat valt is het weer feest voor jullie allebei. Een prachtig cadeau voor hond en baas.
De Snuffelbox is een leuk welkomstcadeau voor jouw nieuwe hond.