Ontdek de voordelen van hondenmassage: leer jouw hond masseren voor optimaal welzijn

Het geven van een ontspannende hondenmassage. De nuchtere mensen onder ons vragen zich vast af of het niet gekker kan. Toch kan een massage voor honden net als bij mensen veel nuttige gezondheidsvoordelen hebben. Zie het geven van een hondenmassage gewoon als het gericht aaien en knuffelen van jouw hond en dan is deze activiteit plots lang zo gek niet meer. Je kunt jouw hond naar een hondenmasseur brengen die jou ook de fijne kneepjes van het vak leert, maar je kunt er ook voor kiezen om in zeven stappen te leren hoe je een ontspannende hondenmassage geeft. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Franse bulldogEen hondenmassage heeft vaak dezelfde doelen als een massage voor mensen.

Waarom is het goed om de spieren van je hond te masseren?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om de spieren van je hond te masseren. In principe gelden de redenen die mensen hebben om gemasseerd te worden zowel voor honden als voor mensen. Snuffelbox ligt toe waarom het nuttig kan zijn om gemasseerd te worden. 

Ontspanning en stressvermindering

Net als bij mensen kan een massage de spieren van jouw viervoeter helpen ontspannen en stress verminderen. De hondenmassage kan helpen om spanning en knopen in de spieren los te maken, wat een gevoel van rust en kalmte bevordert en jouw hond de gelegenheid geeft om zich te ontspannen. 

Verbeterde bloedcirculatie

Door de spieren van jouw viervoeter te masseren, stimuleer je de bloedcirculatie in het lichaam. Het verbeteren van de bloedcirculatie kan helpen op voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren te brengen, wat het herstelproces kan bevorderen en de gezondheid van de spieren kan verbeteren. 

Pijnverlichting

Een hondenmassage kan jouw viervoeter helpen bij het verlichten van spierpijn en andere pijnlijke plekken bij je hond. Door de spieren in het lichaam van jouw viervoeter te masseren, ontspannen de spieren zich en verbetert de bloedcirculatie. Dit is niet alleen een prettig en ontspannend gevoel, maar het kan ook helpen om pijn en ongemak in het lichaam te verminderen. 

Verbeterde flexibiliteit

Het masseren van jouw hond kan de flexibiliteit van zijn spieren verbeteren. De massage helpt bij het behouden van een goede en regelmatige spierspanning. De stijve spieren in het lichaam van jouw hond worden soepeler gemaakt, zodat jouw wellicht oudere hond weer in het rond rent als een frisse puppy. 

Sterkere band

Een hondenmassage heeft veel lichamelijke voordelen, maar de band tussen jullie wordt ook een stuk sterker wanneer je jouw viervoeter masseert. Dat jouw hond toelaat dat je hem masseert heeft ook het een en ander te maken met het vertrouwen dat jouw hond in je heeft. Jouw hond zal je niet te dicht in de buurt willen hebben als er een gebrek aan vertrouwen is. Deze band wordt alleen maar sterker als je aantoont met een massage dat je hem graag lichamelijke verlichting en een ontspannen gevoel geeft. 

Wees je bewust van het feit dat niet iedere hond het prettig vindt om een massage te krijgen. Het is belangrijk dat je de grenzen van je hond bewaakt, zodat hij niet angstig gemaakt wordt voor aanrakingen. Een hondenmasseur kan je helpen met het ontdekken van een prettige hondenmassage voor jouw viervoeter. Vindt jouw hond het niet prettig en begint hij te grommen, stop dan met de hondenmassage. 

Lees meer over grommen hond bij aaien

Franse bulldogNiet iedere hond vindt het fijn om gemasseerd te worden.

Waar worden honden graag gemasseerd?

Op welke plekken een hond het fijn vindt om gemasseerd te worden, hangt echt af van de eigen persoonlijke voorkeur van jouw viervoeter. Sommige honden vinden het bijvoorbeeld heerlijk om een massage van hun poten te ontvangen, maar er zijn ook honden die niet willen dat je überhaupt in de buurt van hun pootjes komt. Het is verstandig om voorzichtig uit te proberen wat jouw hond prettig vindt. Wanneer jouw hond het normaal niet prettig vindt om rond zijn poten aangeraakt te worden, dan is deze plek tijdens een hondenmassage ook off limits. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen wat iedere individuele hond prettig vindt, kunnen we wel een aantal plekken van het hondenlichaam benoemen waar een hondenmassage eventueel prettig zou kunnen zijn. 

 • Veel honden genieten van een massage op hun rug en schouders. Vaak aaien we onze honden ook op deze plek van hun lichaam en dat wordt door de meeste honden geaccepteerd. Dit gebied kan vaak gespannen zijn, vooral bij honden die veel lichamelijke beweging krijgen, zoals honden die deelnemen aan een hondensport; 

 • De nek en hals zijn ook gebieden waar honden graag gemasseerd worden. Deze plekken kunnen vooral nuttig zijn om te masseren als je hond gespannen of stijf is op die plekken van het lichaam. Let bij dit gebied vooral op dat je geen druk uitoefent op de luchtwegen van jouw hond, want dat vindt niemand prettig; 

 • Voor honden met heupproblemen of gewrichtspijn kan het masseren van de heupen en achterpoten verlichting bieden. Het kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren;

 • De poten van jouw hond kunnen soms ook wel een massage gebruiken. Een hond heeft uiteraard geen schoenen aan. Een hondenpoot krijgt dus veel te verduren en het kan fijn zijn als de poten van jouw hond worden gemasseerd. Houd er rekening mee dat poten voor veel honden een kwetsbaar gebied zijn en dat niet iedere hond het fijn vindt om daar aangeraakt te worden.  

 • Honden vinden het vaak lekker om over hun buik geaaid te worden, zodra zij hier toestemming voor geven. Een zachte massage van de buik kan kalmerend zijn en helpen bij spijsverteringsproblemen. Houd goed in de gaten of jouw hond het prettig vindt om op zijn buik aangeraakt te worden, want vaak is dit alleen het geval als jouw hond vrijwillig op zijn rug gaat liggen. 

Jij kent jouw eigen hond het beste en je zult hoogstwaarschijnlijk weten welke aanrakingen hij fijn en niet fijn vindt. Het is verstandig om jouw hond niet te masseren op een plek waar hij het normaal ook niet prettig vindt om aangeraakt te worden. 

Lees meer over hondentaal

Kan ik mijn hond naar een hondenmasseur brengen? 

Wellicht lees jij in deze blog voor het eerst over het bestaan van hondenmasseurs, maar dit groeiende vak wordt al in verschillende steden uitgeoefend. Hoewel jij natuurlijk heel goed in staat bent om jouw hond eens een goede, ontspannen aaisessie te geven, is een hondenmasseur gespecialiseerd in het toepassen van de juiste technieken en het vinden van de goede drukpunten om ervoor te zorgen dat de spieren van je hond zich ontspannen, dat de bloedcirculatie wordt verbeterd en dat pijn eventueel kan worden verlicht. Het is verstandig om onderzoek te doen naar een hondenmasseur die bij jou en je viervoeter past. Een gespecialiseerde hondenmasseur kan beoordelen welke massagetechnieken het beste zijn voor jouw hond en wat jouw hond nodig heeft. Het is altijd verstandig om eerst met een dierenarts te overleggen of het bezoeken van een hondenmasseur heilzaam kan zijn voor jouw hond. 

KynoFlow in Heerhugowaard (Noord-Holland) is zo’n massagepraktijk voor honden waar je terecht kan voor een massage van jouw hond, maar waar ook meer kan worden gedaan voor honden die te maken hebben met pijn, lichamelijk problemen en/of stress. 

Australische herderJe kunt er ook voor kiezen om de hulp in te schakelen van een hondenmasseur, deze honden oefenen alvast.

Hoe geef je je hond een massage?

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om jouw hond een bezoek te laten brengen aan een hondenmasseur die precies weet wat hij of zij moet doen, maar het kan ook interessant zijn om zelf te leren hoe je jouw hond moet masseren. Om je te helpen zet Snuffelbox de 7 stappen voor je op een rij. 

7 ontspannende hondenmassages

 1. Zorg ervoor dat jouw hond comfortabel en ontspannen ligt op een plek waar jij ook comfortabel bij kunt. Jouw hond kan op zijn hondendeken liggen of op de bank. 

 2. Aai jouw hond op zo’n manier dat hij uiteindelijk op zijn zij gaat liggen. Ga via de nek en rug richting de poten van jouw viervoeter. 

 3. Als jouw viervoeter het toelaat, kun je zijn kop masseren door ronde bewegingen over zijn gezicht te maken. Vermijd hierbij de ogen en besteed extra veel aandacht aan de snuit en het voorhoofd. 

 4. Vergeet de oren niet. Je kunt je oren tussen duim en je andere vingers houden en een rollende, cirkelende beweging maken. 

 5. De nek en de rug van jouw hond zijn steviger dan zijn gezicht. Op deze plekken mag je hoogstwaarschijnlijk iets meer druk uitoefenen. Uiteraard is het belangrijk om goed te letten op de reactie van jouw viervoeter. Probeer iedere spiergroep te masseren. 

 6. Als jouw hond het toelaat, dan kun je zijn poten masseren door van boven naar onderen zacht over de spieren en pezen te wrijven. Houd er rekening mee dat de poten gevoelig zijn en dat je voorzichtig omgaat met deze plek. 

 7. De kussentjes onder de voeten van jouw hond verdienen ook aandacht als jouw hond dat wil. Je kunt de kussentjes voorzichtig masseren door er met jouw duim overheen te gaan en voorzichtig druk uit te oefenen. Vergeet ook de teentjes niet mee te nemen, maar pas op voor de nagels. 

Na vijftien minuten voelt jouw hond zich hoogstwaarschijnlijk weer als herboren en is jouw volwassen, misschien wel oudere hond, veranderd in een speelse pup. 

Lees meer over hondenpoten

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw viervoeter verwennen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en het leukste hondenspeelgoed voor jouw hond. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

MaltezerHoudt jouw hond niet van massages, dan is lekker aaien ook een goede optie.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!