Een grommende hond kan verschillende oorzaken hebben.
Wat betekent het als een hond gromt?
Als een hond gromt, betekent dit niet altijd iets negatiefs. Het is belangrijk om de lichaamstaal van de hond te observeren om te begrijpen wat hij probeert te ‘zeggen’. Aan de lichaamstaal van jouw viervoeter kun je meestal afleiden om het grommen van jouw hond als positief of negatief bestempeld dient te worden. Snuffelbox zet een aantal veelvoorkomende redenen voor een hond die gromt voor je op een rij.
Bedreiging
Grommen is vaak een reactie van een hond om te laten blijken dat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie. Als jouw hond het idee heeft dat hij wordt bedreigd of dat zijn omgeving of zijn hondenbaasjes worden bedreigd, dan kan hij grommen als een waarschuwing om aan te geven dat een ander niet dichterbij mag komen. Vaak worden in deze situatie de tanden ontbloot, wordt de staart tussen de benen gehouden en gaan de haren op de rug van jouw viervoeter recht overeind staan.
Communicatie
Een hond gromt echter ook als communicatiemiddel. Honden communiceren soms met elkaar door middel van grommen tijdens het spelen of om elkaar te laten weten dat ze iets niet prettig vinden. Het is in dit geval niet met zekerheid te zeggen dat een hond de situatie niet leuk vindt, want tijdens het spelen kan jouw hond ook grommen van plezier. Ook in deze situatie is het belangrijk dat de algemene lichaamshouding van de hond in de gaten wordt gehouden.
Onzekerheid
Grommen is vaak ook een manier voor een hond om onzekerheid te uiten en te proberen de situatie onder controle te houden. Deze onzekerheid kan ook met angst te maken hebben en jouw hond wil eigenlijk zeggen dat hij een situatie niet geheel plezierig vindt en dat hij niet goed weet wat hij in de situatie moet doen om de controle terug te krijgen of te behouden.
Pijn
Een hond die pijn heeft, probeert dit op verschillende manieren te communiceren met onder andere zijn hondenbaasjes. Grommen is een van de manieren van een hond om te laten blijken dat hij pijn heeft, zodat hij aan zijn hondenbaasjes duidelijk kan maken dat hij hulp nodig heeft.
Spelen
Een hond kan tijdens het spelen gaan grommen om zijn enthousiasme en opwinding te uiten. Jouw hond heeft het tijdens het spelen met jou of met andere honden hoogstwaarschijnlijk zo naar zijn zin dat hij gromt. Uiteraard is het nog steeds belangrijk om op de andere lichaamssignalen te letten, zodat je kunt peilen of het humeur van jouw hond plots omslaat.
Lees meer over de lichaamstaal van honden.
Het is belangrijk om de lichaamstaal van jouw hond in de gaten te houden.
Waarom gromt hond naar mij?
Een hond heeft verschillende redenen om te grommen en de reden dat jouw hond tegen jou gromt kan dus ook verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat jouw hond jouw aanwezigheid in zijn territorium bedreigend vindt, maar het is ook mogelijk dat jouw hond gromt als reactie op de pijn die hij voelt of juist omdat hij het tijdens het spelen ontzettend naar zijn zin heeft.
Het is belangrijk om in welke situatie dan ook de algehele lichaamstaal van jouw hond te bekijken en te begrijpen. Wanneer de oren van jouw hond plat liggen, zijn staart tussen zijn benen wordt gehouden en zijn tanden ontbloot, dan is de kans vrij groot dat jouw hond zich bedreigd voelt. Het is op dat moment ook niet verstandig om jouw hond te benaderen of te straffen.
Waarom gromt hond bij aaien?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond gromt bij aaien. Grommen tijdens het aaien is vrijwel nooit positief, maar het is heel goed mogelijk dat jij eigenlijk helemaal niet de oorzaak bent van de reactie van jouw hond, maar dat er een hele andere oorzaak aan het grommen ten grondslag ligt.
Sommige honden vinden het niet prettig om geaaid te worden, omdat zij een onprettige of bedreigende ervaring hebben gehad. Komt jouw hond uit het hondenasiel, dan bestaat de kans dat het vorige leven van jouw hond niet bepaald prettig was. Het zal tijd en geduld kosten om jouw hond te laten wennen aan jouw aanraking.
Bepaalde plekken op een hondenlijf kun je beter niet aaien, omdat de meeste honden het niet prettig vinden om op die plekken aangeraakt te worden. Vaak vindt een hond het niet prettig om aangeraakt te worden bij de poten of aan de staart.
Reageert jouw hond normaal gesproken heel positief als hij door jou wordt geaaid, dan is er hoogstwaarschijnlijk iets anders met jouw viervoeter aan de hand. Jouw hond heeft misschien pijn of voelt zich niet lekker en wordt daarom liever niet door jou of iemand anders aangeraakt. Jouw hond gromt bij aaien, omdat hij zich ongemakkelijk voelt.
Gromt hond bij aaien door iemand die hij niet goed kent, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond het niet prettig vindt dat diegene hem aanraakt, omdat hij zich bedreigd voelt door die persoon. Wellicht heeft deze persoon katten thuis en pakt jouw hond de geur op van deze katten of misschien is jouw hond zelf een ‘kat uit de boom’-kijker en moet hij nog even wennen aan deze nieuwe persoon.
Probeer jij jouw hond te aaien in een situatie waarin jouw hond zich niet prettig of bedreigd voelt, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond gromt bij aaien, omdat hij overprikkeld en/of angstig is.
Snuffelbox kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar de lichaamstaal van jouw hond is essentieel om te bepalen of jouw hond negatief of positief gromt.
Lees meer over hondentaal.
Een hond gromt bij aaien onder andere omdat hij zich bedreigd voelt of omdat hij pijn heeft.
Is het een probleem dat mijn hond gromt bij aaien?
Hond gromt bij aaien, dan is het belangrijk om dat serieus te nemen. Grommen tijdens het aaien is een manier voor een hond om te zeggen dat hij de aanraking niet prettig vinden, omdat hij zich bedreigd voelt, de plek van de aanraking niet prettig vindt of de persoon die hem aait als onwenselijk ziet. Hoewel het grommen geen probleem hoeft te zijn, kan het wel een teken zijn dat er een onderliggend probleem is. Het negeren van het grommen tijdens het aaien kan ertoe leiden dat de situatie verslechtert en dat een hond agressief wordt. Het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond gromt bij het aaien en om te kijken of er manieren zijn om jouw hond te helpen. De lichaamstaal van een hond kan helpen bij het onderzoeken van de oorzaak van het grommen en bij het oplossen van het probleem. Kom je er zelf niet uit en blijft het grommen van jouw viervoeter aanhouden, dan is het belangrijk om met de dierenarts of een hondengedragstherapeut in gesprek te gaan. Zij kunnen de situatie beoordelen en advies geven over hoe je het beste met jouw hond kunt omgaan en hoe je het grommen bij het aaien kunt aanpakken.
Wat moet ik doen als mijn hond naar mij gromt?
In de eerste instantie is het belangrijk om de lichaamstaal van jouw hond te lezen, zodat je kunt bepalen of jouw hond negatief gromt of positief gromt. Heeft jouw hond een gespannen houding, staan de haren op zijn rug overeind, laat hij zijn tanden zien en/of heeft hij zijn staart tussen zijn benen? Dat kunnen allemaal tekenen zijn van een negatief gegrom. Zie je deze signalen, laat jouw hond dan met rust en geef hem ruimte om te ontspannen en tot rust te komen. Geef jouw hond geen straf en corrigeer het grommen ook niet, want dit kan zijn angst of agressie alleen maar vergroten en de situatie verergeren. Is jouw hond gespannen, dan is het belangrijk dat jij als hondenbaasje of als bezoeker afstand neemt van de hond. Gedraag je rustig en ontspannen, zodat de situatie niet escaleert. Begint het hond gromt bij aaien ernstige vormen aan te nemen, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken van een hondengedragstherapeut of een dierenarts. Zij kunnen je helpen de oorzaak van het grommen te begrijpen en je leren hoe je met jouw grommende hond om kunt gaan.
Lees meer over hondengedragstherapeut.
Wordt het grommen van jouw hond een probleem, schakel dan een hondengedragstherapeut in.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond belonen voor gewenst gedrag? Schaf de Snuffelbox vol lekkere snacks en leuke hondenspeeltjes aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.