Oren naar achter hond, wat zegt dat?

Heb je je ooit afgevraagd waarom honden oren naar achteren doen? Het gedrag van oren naar achter hond heeft verschillende redenen. Honden gebruiken hun oren al tientallen jaren om hun emotie te tonen. De betekenis van elk gedrag wordt onderling door honden begrepen, maar als de beste vriend van de mens kunnen honden dit ook gebruiken om met jou te communiceren, wat betekent het gedrag oren naar achter hond? 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

PomeriaanEr zijn verschillende redenen waarom een hond oren naar achter doet.

Communicatie met oren naar achter hond

De meeste honden kunnen hun oren oplichten, platdrukken of zwenken. Honden met gecoupeerde oren kunnen echter een beperkte manier hebben om hun oren te bewegen om te communiceren. Zowel dierengedragsdeskundigen als eigenaren hebben altijd gezocht naar manieren om met hun huisdieren te communiceren. Het zou fijn zijn om te weten wat je hond je probeert te vertellen of wat hij momenteel voelt. Dat kun je doen door de lichaamstaal van je harige vriend te begrijpen.

Waarom doen honden hun oren naar achter? 9 redenen

We leggen je 9 redenen uit waarom honden hun oren naar achteren doen en wat ze daarmee zeggen. Wanneer een hond oren naar achter heeft tijdens aaien, betekent dat hij tevreden is, maar een hond doet ook zijn oren naar achter als hij pijn voelt. Waarom doen honden hun oren naar achter? Snuffelbox heeft dit voor je uitgezocht. 

#1 - Tevredenheid tonen

Wanneer je hond oren naar achteren doet, kan dit duiden op tevredenheid. Honden communiceren hun emoties vaak via lichaamstaal en het naar achteren plaatsen van de oren kan aangeven dat ze zich op hun gemak voelen. Als je hond zijn oren naar achteren doet tijdens het aaien, geniet hij waarschijnlijk van de liefdevolle aandacht en het fysieke contact, wat aantoont dat dit gedrag een positieve betekenis heeft.

#2 - Hond is gestrest

Hond oren naar achteren kan een indicatie zijn dat je hond gestrest is. Stress kan voortkomen uit verschillende situaties, zoals een drukke omgeving, harde geluiden of angst. In deze situaties kan je hond zijn oren naar achteren doen om zijn ongemak te communiceren. Let op andere tekenen van stress, zoals hijgen of trillen, om te bevestigen dat dit de reden is voor zijn gedrag.

Lees meer over hond heeft stress.

#3 - Waarschuwingsteken

Honden oren naar achter kunnen dienen als een waarschuwingsteken. Dit betekent dat je hond zich bedreigd voelt of agressie wil tonen. Het is belangrijk om te letten op andere lichaamssignalen, zoals grommen of tanden laten zien, om te bepalen of dit het geval is. Wees voorzichtig bij het benaderen van een hond die dit gedrag vertoont, om escalatie of mogelijk letsel te voorkomen.

#4 - Hond luistert naar iets

Een hond kan zijn oren naar achteren doen wanneer hij probeert te luisteren naar een geluid of een stem in de verte. Dit gedrag helpt hem om zich te concentreren op wat hij hoort, zodat hij kan bepalen of er gevaar of een interessante gebeurtenis in de omgeving is. Als je hond zijn oren naar achteren doet en zijn hoofd opheft, is de kans groot dat hij geïnteresseerd is in een geluid in zijn omgeving.

Duitse herderHet hoofd schuin houden is ook een signaal dat een hond luistert naar iets.

#5 - Veiligheidsmechanisme

Het naar achteren doen van hondenoren doet dienst als een veiligheidsmechanisme. Dit helpt hen om hun gevoelige oren te beschermen tegen mogelijke verwondingen. Het kan voorkomen wanneer een hond in een gevecht verwikkeld is geraakt of wanneer hij zich bedreigd voelt. Let op andere tekenen van ongemak of angst om te bevestigen dat dit de reden is voor het gedrag van je hond.

#6 - Hond heeft pijn

Als een hond zijn oren naar achteren doet, kan dit een teken zijn dat hij pijn heeft. Dit kan komen door een infectie, een verwonding of een andere aandoeningen die ongemak veroorzaken. Als je vermoedt dat je hond pijn heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts voor een grondig onderzoek en eventuele behandeling.

#7 - Je hond groet je

Honden kunnen hun oren naar achteren doen als een manier om je te begroeten. Dit gedrag is vaak vergezeld van kwispelen, wat aangeeft dat de hond blij is om je te zien en je aandacht wil. Dit is een positief teken van affectie en binding tussen jou en je hond. Als je hond zijn oren naar achteren doet en kwispelt wanneer je thuiskomt, is het een duidelijke uiting van vreugde en opwinding om je te zien.

Lees meer over kwispelende honden.

#8 - Een andere hond het hof maken

Wanneer een hond zijn oren naar achteren doet in de aanwezigheid van een andere hond, kan dit betekenen dat hij probeert te flirten of de andere hond het hof te maken. Dit gedrag is vaak te zien tijdens het spelen of wanneer honden elkaar voor het eerst ontmoeten. Het naar achteren doen van de oren kan een teken zijn van onderwerping of verzoening, wat helpt om harmonieuze interacties tussen honden te bevorderen.

#9 - Probeert dicht bij een ander persoon of dier te komen

Ten slotte kan een hond zijn oren naar achteren doen wanneer hij probeert dichter bij een andere persoon of een ander dier te komen. Dit gedrag kan een teken zijn dat je hond geïnteresseerd is in het maken van een nieuwe vriend of het verkennen van een nieuwe situatie. Door zijn oren naar achteren te doen, laat de hond zien dat hij geen bedreiging vormt en benaderbaar is. Dit kan helpen om de kansen op een succesvolle ontmoeting met anderen te vergroten.

KruisingOren naar achter hond kan ook een teken zijn van affectie bij jouw hond.

Hond oren naar achter betekenis

De betekenis achter het gedrag van een hond die zijn oren naar achteren doet, kan variëren afhankelijk van de context en andere lichaamssignalen. In sommige gevallen is het een teken van tevredenheid, terwijl het in andere situaties kan duiden op stress, waarschuwing of pijn. Het is belangrijk om de lichaamstaal van je hond als geheel te beoordelen. Evenals de situatie waarin hij zich bevindt, om vervolgens een nauwkeurige interpretatie te maken van wat je hond probeert te communiceren. Door je hond te observeren en zijn gedrag te begrijpen, bouw je een sterkere band op en kun je bovendien beter inspelen op zijn behoeften en emoties.

Lees meer over lichaamstaal van hond.

Oren naar achter hond: let op signalen

Het oor is een fascinerend onderdeel van je hond. Het geeft je een van de beste signalen van wat je huisdier voelt, vooral bij sommige rassen die zeer uitgesproken oren hebben. Wees alleen voorzichtig met de context. Je leest het misschien als geruststelling, maar het kan zijn dat je hond gestrest is. Als je een fout maakt, kan dat je hond zelfs meer stress bezorgen. En in sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot gebeten worden. 

Onderzoek daarom alles. De oren zijn een goed begin, maar vertellen niet het hele verhaal. Externe factoren spelen hierbij ook een grote rol, dus wees je bewust van wat er om je hond heen gebeurt om beter te begrijpen wat ze voelen.

Elke hond is anders en heeft zijn eigen kenmerken. Je moet een goede relatie opbouwen met jouw hond en daarvoor speelt communicatie een belangrijke rol.

Hond oren naar achteren en kwispelen, wat is dit?

Wanneer een hond zijn oren naar achteren doet en tegelijkertijd kwispelt, is dit meestal een teken van opwinding, blijdschap of onderdanigheid. Honden gebruiken hun lichaamstaal om hun emoties te uiten en het combineren van deze twee signalen geeft aan dat de hond zich veilig en comfortabel voelt in de situatie. Dit gedrag neem je waar wanneer je hond je begroet, speelt met andere honden of gewoon geniet van aangename interacties met mensen of dieren. 

Zodra de postbode geweest is en de Snuffelbox op de deurmat valt, neem je ook dit gedrag waar; hond oren naar achteren en kwispelen. Vol spanning en enthousiasme wacht je hond namelijk af wat er dit keer in de Snuffelbox zit. In ieder geval zitten er vijf hondenproducten in de Puppybox en maandelijkse Snuffelbox.

Zodra jullie de hondenbox openen zitten er twee hondenspeeltjes, twee gezonde zakjes met beloningssnoepjes en één gezonde kauwsnack in. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop Snuffelbox eenmalig en geniet van het hondengedrag; oren naar achter en een kwispelende staart. Misschien gaat het ook nog gepaard met een klein lief blafje wat betekent dat je hond blij en enthousiast is.

KeeshondVan de Snuffelbox gaan de oren van jouw hond recht staan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!