Rijgedrag hond verklaren: wat betekent het als een hond rijdt?

Het schaamrood staat op je kaken als je ziet hoe het rijgedrag hond op kussen je omgeving begint op te vallen. Jouw hond is zich van geen kwaad bewust, maar de kans is groot dat jij en andere mensen denken dat hij geslachtsgemeenschap probeert te hebben met het kussen. Is dit wel zo? Honden hebben verschillende redenen voor hun rijgedrag en veel van deze redenen hebben niks met seks te maken. Snuffelbox vertelt je meer over wat het betekent als een hond rijdt en hoe je dit gedrag kunt oplossen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Engelse cockerspaniëlEr kunnen verschillende redenen voor een hond zijn om rijgedrag te vertonen.

Wat betekent het als een hond rijdt?

De handeling waarbij een hond zijn bekken tegen een voorwerp, een ander dier of tegen jou als hondenbaasje aan beweegt, wordt ‘rijgedrag’ genoemd. Over het algemeen associëren we dit rijgedrag hond als een seksuele handeling waar we eigenlijk ietwat ongemakkelijk van worden. Echter, er kunnen verschillende redenen zijn voor jouw hond om rijgedrag te vertonen: 

  • Het rijgedrag van onze hond zien we als een seksuele handeling. Seksuele opwinding is dan ook een van de redenen voor een hond op tegen een bepaald voorwerp, persoon of dier aan te rijden. Het rijgedrag hond komt voornamelijk voor bij reuen die niet geneutraliseerd zijn, maar iedere hond kijk het rijgedrag vertonen. 

  • Toch is het ook heel goed mogelijk dat het rijgedrag een andere reden heeft. Een van deze andere redenen kan stress, opwinding en/of prikkelbaarheid zijn. Om de spanning die is opgebouwd te verliezen, kan een hond gaan rijden. 

  • Een andere reden voor het rijgedrag hond op baas, een voorwerp of een ander dier kan dominantie zijn. Sommige honden rijden om te laten zien wie de baas is of om duidelijk te maken dat iets van hen is. Het kan een manier zijn om hun rangorde te bevestigen of om andere dieren te intimideren. 

  • Sommige honden bruisen van de energie. Deze energie willen ze natuurlijk graag kwijt en het is mogelijk dat een viervoeter probeert de energie kwijt te raken door middel van rijgedrag. 

Als hondenbaasje hoef je je niet gelijk druk te maken over het rijgedrag hond. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je een jonge hond hebt en puppy’s hebben vaak zo hun eigen reden om rijgedrag hond te vertonen. 

Waarom rijdt een puppy?

Rijgedrag pup kan dezelfde achterliggende oorzaak hebben als het rijgedrag van een volwassen hond. Ook een puppy kan te maken hebben met stress of angst en overprikkeld raken door een bepaalde situatie. Daarnaast is het ook mogelijk dat een puppy dominant, dan wel territoriaal gedrag vertoont en wil laten zien wie de baas is. Toch zul je deze achterliggende oorzaak van rijgedrag minder vaak zien bij jouw pup, want het zijn voornamelijk volwassen honden die last hebben van een dominantere houding. Hoewel we veel oorzaken van rijgedrag van volwassen honden ook terugzien bij puppy’s hebben puppy’s vaak wel zo hun eigen redenen om rijgedrag te vertonen.  

Hormonale veranderingen

Hoewel puppy’s nog niet geslachtsrijp zijn, maken ze in hun jonge leven toch hormonale veranderingen door die verband houden met hun ontwikkeling. Deze veranderingen kunnen seksuele opwinding veroorzaken en rijgedrag stimuleren. Een puppy is bezig met het ontdekken van zijn eigen lichaam. Hij rent achter zijn eigen staart aan en hij leert hoe hij uiteindelijk om sterke botten moet kauwen. Het is dan ook niet vreemd dat een pup ook zijn eigen lichamelijke veranderingen ontdekt. 

Spelen en ontdekken

Puppy’s gebruiken hun mond en lichaam om de wereld om hen heen te verkennen. Rijden kan deel uitmaken van hun speelgedrag en kan voorkomen wanneer ze opwinding ervaren tijdens interacties met mensen, andere dieren en voorwerpen. 

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat een puppy in een vroeg stadium van zijn ontwikkeling zit en dat hij nog moet leren hoe hij zich moet gedragen. Het is belangrijk om het rijgedrag puppy in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat het rijgedrag het leven van jou en je viervoeter niet gaat beheersen. Het kan nuttig zijn om een professionele hondentrainer of hondengedragstherapeut in te schakelen om je te helpen met het opvoeden en grootbrengen van jouw puppy. 

Franse bulldogPuppy rijgedrag komt vaak voor uit de drang om te spelen of vanwege een hormonale verandering.

Waarom rijdt hond op baasje?

Wanneer jouw hond tegen jouw been probeert te rijden, heb je daar wellicht geen prettige accossiaties bij. Je hebt vast het gevoel dat jouw hond te veel met geslachtsgemeenschap bezig is en dat hij hulp nodig heeft, maar de reden van rijgedrag hond op baas hoeft geen verband te houden met seksuele opwinding. Een hond heeft een bepaalde reden voor het rijgedrag en of hij dit gedrag toont op een ander dier, een mens of op een voorwerp maakt voor hem weinig verschil. Het is belangrijk om te achterhalen waarom jouw hond rijgedrag vertoont, want het is mogelijk dat er sprake is van een onderliggend probleem dat moet worden opgelost, maar je hoeft je als baasje niet specifiek zorgen te maken als jouw hond tegen jouw been probeert te rijden. Het heeft hoogstwaarschijnlijk niet met jou zelf te maken.  

Wat te doen tegen een hond die rijdt?

De kans is groot dat je het rijgedrag hond op baas, op een ander voorwerp of dier niet prettig vindt en dat je het gedrag het liefst aanpakt. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt handelen om het rijgedrag hond te verminderen of volledig kunt laten stoppen. 

Vermijding

Probeer de situatie of de omgeving te vermijden. Merk je dat jouw hond voornamelijk rijdt in bepaalde situaties, op bepaalde momenten of in een bepaalde omgeving, probeer deze dan te vermijden of probeer hetgeen dat jouw hond triggert uit de situatie te halen. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw hond wellicht niet in de verleiding komt op te gaan rijden, maar je beschermt jouw hond hoogstwaarschijnlijk ook tegen iets wat hem uitdaagt om te gaan rijden. 

Afleiding

Als jouw hond begint te rijden tegen een voorwerp, mens of dier, leid hem dan af met een commando of met een hondenspeeltje dat hij leuk vindt. Geef jouw hond vervolgens een alternatieve activiteit of taak, zoals het uitvoeren van een basisoefening, het spelen met een kauwspeeltje of het doen van een hondenpuzzel. Door zijn aandacht af te leiden van hetgeen waar hij op wil rijden, kan het rijgedrag verminderen en kan jouw hond zijn aandacht focussen op iets anders. 

Lees meer over belangrijke basiscommando’s

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdaging

Wanneer een hond veel energie heeft waar hij niet vanaf komt, kan hij geneigd zijn om rijgedrag te vertonen. Zorg er daarom voor dat jouw hond voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgt, zoals wandelingen en spelen in de tuin, én voldoende mentale uitdaging om hem bezig te houden en te trainen. Een hond die voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdaging krijgt, zal minder geneigd zijn om rijgedrag te vertonen. 

Hondentraining

Een goede opvoeding en hondentraining is het halve werk. Het is belangrijk om je hond basisgehoorzaamheid en grenzen te leren. Geef duidelijke commando’s en beloon gewenst gedrag met positieve bekrachtiging en hondensnacks. Oefen regelmatig trainingssessies om de relatie met je hond te versterken en zijn zelfbeheersing te vergroten. 

Lees meer over gehoorzaamheidstraining voor je hond.

Castratie of sterilisatie

Als het rijgedrag van jouw viervoeter voornamelijk gerelateerd is aan seksuele opwinding, dan kan castratie of sterilisatie een mogelijkheid zijn om het rijgedrag hond te verminderen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat een castratie of sterilisatie het rijgedrag van jouw hond helemaal wegneemt, maar de kans is aanwezig dat jouw hond minder geneigd is om tegen voorwerpen, mensen en dieren aan te rijden. 

Hondengedragstherapeut

Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar toont aan dat je het beste wilt voor jouw puppy of volwassen hond om gelukkig en gezond te worden. Als het rijgedrag van jouw hond aanhoudt en een probleem wordt voor jezelf, jouw omgeving én jouw viervoeter, dan is het verstandig om advies te vragen aan een hondengedragstherapeut of aan een andere professional. Hij of zij kan je helpen de specifieke oorzaak van het gedrag van jouw viervoeter te achterhalen en samen kunnen jullie kijken wat de beste manier is om het probleem op te lossen. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut.

Het is goed dat je nu weet dat het rijgedrag van jouw hond niet altijd seksueel van aard is, maar ook heel goed kan voortkomen uit territoriaal, dominant of angstig gedrag. Voor een puppy is het heel normaal dat hij zijn eigen lichaam leert kennen en dat hij een bepaalde ontwikkeling doormaakt. Merk je dat het gedrag van jouw hond onprettig is voor je omgeving, jezelf en jouw hond, dan kun je hulp gaan zoeken voor het rijgedrag hond. 

LabradorEen hondengedragstherapeut kan jou ondersteunen in de opvoeding van jouw hond.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond een hondencadeautje geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!