Snuffelmat kopen of zelf maken met Snuffelbox

Een snuffelmat is ontzettend leuk voor jouw viervoeter. Het eten van de hondenbrokjes verloopt een stuk rustiger, waardoor schrokken wordt voorkomen en jouw hondje wordt fysiek en mentaal uitgedaagd. Er zijn ontzettend veel snuffelmatten verkrijgbaar in de winkel, maar het is voor de creatievelingen onder ons ook een goede mogelijkheid om een snuffelmat zelf te maken. Snuffelbox vertelt je meer over het gebruik van de Snuffelmat en heeft een top 5 snuffelmatten voor je samengesteld. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

TerriërSnuffelen is een natuurlijk instinct van een hond.

Wat is een snuffelmat? 

Een snuffelmat is hondenspeelgoed dat vergelijkbaar, maar een stuk eenvoudiger is dan een hondenpuzzel. Het wordt gebruikt om het natuurlijke instinct van een hond om te snuffelen en te zoeken te stimuleren. Een snuffelmat bestaat meestal uit een rubberen mat of een kleed met lange stukken stof of touw die op allerlei punten, vaak schots en scheef, uit de mat steken, zodat het voor de hond een echte uitdaging wordt om hetgeen hij probeert te vinden uit de mat te halen. Net als een hondenpuzzel is een snuffelmat bedoeld om een hond mentaal en fysiek uit te dagen. Een snuffelmat is echter wel een stuk eenvoudiger. Wanneer de hond het hondenvoedsel zoekt, moet hij zijn neus gebruiken en tussen de lapjes stof zoeken naar hetgeen hij ruikt. Het stimuleert het reukvermogen van de hond en het geeft hem een uitdaging om zijn energie kwijt te kunnen. Daarnaast kan het heel goed gebruikt worden om een schrokkende hond minder snel te laten eten, want hij moet tenslotte eerst nog zoeken naar de hondenbrokjes. Er zijn verschillende soorten snuffelmatten verkrijgbaar, zowel online als in de winkel. Verderop in deze blog lees je meer over de leukste snuffelmatten die Snuffelbox voor je verzameld heeft. 

Lees meer over uitdagende hondenpuzzels

Hoe gebruik je een Snuffelmat?

Het gebruik van een Snuffelmat is behoorlijk eenvoudig. Heb je de Snuffelmat online of in de winkel gekocht, dan is het verstandig om deze eerst te controleren op etiketjes of andere uitstekende onderdelen. Het is belangrijk dat jouw hond zich niet verslikt in iets wat niet in of aan de Snuffelmat hoort. Schud de mat even uit om stofjes en vuiltjes die zijn achtergebleven in de winkel te verwijderen. Je kunt verschillende hondensnacks in de Snuffelmat stoppen om jouw hond te verwennen, zoals zijn eigen hondenbrokjes of zijn favoriete hondensnoepjes. Je mag het zoeken voor jouw hond gerust een beetje ingewikkeld maken, dus verstop de hondentraktaties diep in de mat en onder verschillende stukjes stof. Presenteer de snuffelmat aan jouw hond en moedig hem aan om zijn neus en poten te gebruiken om de beloningen uit de mat te halen. Als je merkt dat jouw viervoeter nog niet helemaal gewend is aan de snuffelmat, help je hem een beetje door de strookjes op te tillen en te laten zien waar hij moet zoeken. 

Lees meer over heerlijke hondensnoepjes

Corgi Bron: Bol.comEen snuffelmat is leuk voor jonge puppy's en volwassen honden, maar ook voor andere huisdieren.

Waar is een Snuffelmat goed voor?

Een snuffelmat is in de eerste plaats gewoon ontzettend leuk voor jouw hond om mee te ‘spelen’, maar een snuffelmat heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van jouw viervoeter. De snuffelmat biedt zowel een mentale, als een fysieke uitdaging voor jouw viervoeter. Het stimuleert het reukvermogen van jouw hond en het dwingt hem om zijn neus te gebruiken om hondenbrokjes te vinden. Het is een actieve bezigheid die jouw hond ook lichamelijk ietwat kan uitputten. Ook schrokkende honden kunnen ontzettend veel baat hebben bij een snuffelmat. Jouw schrokkende hond moet namelijk eerst zoeken waar de hondenbrokjes verstopt zitten, zodat hij gedwongen wordt om langzamer te eten. Snuffelen is een natuurlijk instinct van een hond, dus hij zal je ontzettend dankbaar zijn als je zijn hondensnoepjes tussen de lapjes stof verstopt. 

Kun je een Snuffelmat wassen? 

Een snuffelmat kan in de regel gewoon gewassen worden. Het is belangrijk om de wasinstructies van de specifieke snuffelmat te controleren, want niet alle materialen zijn geschikt voor de wasmachine. Je kunt een snuffelmat met de hand wassen, maar er zijn ook een aantal snuffelmatten die in de wasmachine kunnen worden gestopt. Als je het belangrijk vindt dat de snuffelmat in de wasmachine gewassen kan worden, dan is het verstandig om hier bij de aanschaf op te letten. Als de snuffelmat in de wasmachine kan worden gewassen, dan is het verstandig om hem in een waszak te stoppen en wasverzachter te vermijden. 

Wat stop je in een snuffelmat? 

Er zijn verschillende hondensnacks die je in een snuffelmat kunt stoppen. Het is verstandig om te kiezen voor een hondentraktatie in ‘vaste’ vorm, want natvoer laat resten achter op de snuffelmat en als deze niet in de wasmachine kan laat de mat een onhygiënische vlek achter die je kan blijven ruiken en die uiteindelijk kan gaan schimmelen. 

Border collie Bron: bol.com Er zijn verschillende hondensnoepjes en -snacks die je in een snuffelmat kunt stoppen.

Top 5 Snuffelmatten

Er zijn verschillende snuffelmatten te koop en de een is nog leuker dan de ander. Snuffelbox heeft een aantal snuffelmatten voor je geselecteerd, zodat jouw hond heerlijk kan spelen en snuffelen. 

Goedkope snuffelmat

Deze goedkope snuffelmat is van het merk Chikko Quality en is gemaakt van lappen fleecestof in alle kleuren van de regenboog. De snuffelmat is 20 centimeter en simpel in gebruik. De brokjes vallen eenvoudig tussen de fleecereepjes en jouw hond kan direct aan zijn snuffelwerkzaamheden beginnen. Er is niet bekend of deze snuffelmat in de wasmachine kan worden gereinigd. 

Snuffelmat puppy

Ook voor puppy’s is er een speciale snuffelmat beschikbaar. De Beeztees snuffelmat is gemaakt van joggingstof in schattige pastelkleurtjes. Net als de goedkope snuffelmat is deze snuffelmat puppy gemaakt van verschillende stroken van verschillende lengtes. De vierkante snuffelmat is 22 bij 22 centimeter. 

Snuffelmat zonnebloem

De snuffelmat in de vorm van een zonnebloem is niet alleen leuk voor jouw hond, maar is ook ontzettend leuk voor jou als hondenbaasje om naar te kijken. De snuffelmat zonnebloem van VEDIC voorkomt schrokken, biedt jouw hond een uitdaging, traint zijn intelligentie, verbetert zijn reukvermogen en is voorzien van antislip aan de onderkant. Het pluspunt van deze snuffelmat is dat hij wasbaar is in de wasmachine, zodat de kans op schimmelende hondenbrokjes nihil is. 

Willy Wortelveld snuffelmat 

Is een eenvoudige snuffelmat niet aan jouw hond besteed en wil je hem meer uitdaging bieden, dan is de Willy Wortelveld snuffelmat van By Cee Cee de ideale voor jullie. Je verstopt lekkere hondensnacks onder de wortels en je laat aan jouw viervoeter zien hoe je de wortels uit de ‘aarde’ trekt om een traktatie te vinden. Als jouw hond eenmaal doorheeft hoe hij de Snuffelmat moet gebruiken, dan is hij niet meer te houden. De snuffelmat is 35 bij 35 centimeter en kan gewassen worden in de wasmachine op een lage temperatuur. 

Nobleza snuffelmat 

Ben je op zoek naar een snuffelmat hond groot, dan kun je de snuffelmat van Nobleza niet missen. Deze snuffelmat is maar liefst 70 bij 70 centimeter groot en kan heel eenvoudig opgevouwen en opgeborgen worden. Deze grote snuffelmat heeft verschillende verstopplekjes, zodat jouw hond uitgedaagd blijft en er voor jou als hondenbaasje veel mogelijkheden zijn voor het verstoppen van hondenbrokjes en ander lekkers. 

Hoe maak je zelf een Snuffelmat?

Vind jij onze selectie met snuffelmatten leuk, maar ga je veel liever zelf aan de slag, dan kun je zelf een snuffelmat maken. Het enige wat je nodig hebt voor het maken van een leuke snuffelmat zijn reepjes fleecestof die je heel eenvoudig zelf kunt knippen van een goedkope fleecedeken, een schaar  en een deurmat met gaten. Het enige wat je dan nog rest is het snuffelmat knopen van zoveel mogelijk reepjes stof door de gaten van de deurmat heen, zodat een volle bos met reepjes stof ontstaat. Vind je het leuk om zelf hondenspeelgoed te maken? 

Lees meer over DIY hondenspeelgoed

Een snuffelmat is zeker een toevoeging voor jouw verzameling met hondenspeelgoed. Als je een schrokkende hond hebt, dan is het verstandig om jouw hond kennis te laten maken met een snuffelmat, zodat hij op een leuke manier minder snel leert eten. 

Kelpie Bron: Bol.comEen puppy kan genieten van zijn eigen puppy snuffelmatje.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je op zoek naar een hondentraktatie om in de snuffelmat te verstoppen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste hondensnoepjes en hondensnacks voor jouw hond. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!