Top 5 hondentrainingen: tips voor beginnende hondenbaasjes

We zijn het allemaal een keer geweest: een beginnend hondenbaasje. Het opvoeden van een hond kan op een bepaald punt vergeleken worden met het opvoeden van een kind, want eigenlijk is er geen ‘gouden regel’. Geen enkele opvoeding is namelijk perfect en het maken van ‘fouten’ is onvermijdelijk. Geen zorgen beginnende hondeneigenaar, zolang je jouw best doet en bereid bent om te leren, doe je het goed. Snuffelbox helpt je wel met tips voor beginnende hondenbaasjes.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Jack Russel Het basiscommando 'zit' is een van de eerste commando's die een hond leert.

Kan ik mijn hond zelf trainen?

Je kan jouw hond zelf trainen. Sterker nog, het is de bedoeling dat je jouw eigen hond traint. Bij veel hondentrainingen door hondentrainers worden hondenbaasjes betrokken bij het proces. Hoewel het mogelijk is om een hond te trainen zonder tussenkomst van een hondentrainer, raadt Snuffelbox het niet aan. Het is namelijk zinvol om advies te krijgen van een professional en vaak worden hondentrainingen gegeven in groepen, waardoor jouw hond ook direct in contact komt te staan met andere honden en mensen. Dit contact is goed voor de ontwikkeling en het socialisatieproces van jouw hond.

Ben je toch van plan om zelf met jouw hond aan de slag te gaan, dan is het verstandig om gedegen onderzoek te doen. Verschillende hondentrainers en andere hondenprofessionals hebben boeken en andere informatieve verhalen geschreven over het opvoeden van jonge, maar ook oudere honden. Lees boeken, bekijk online video’s en raadpleeg betrouwbare bronnen over hondentraining. Het is belangrijk om te begrijpen hoe honden leren en welke trainingsmethoden het effectiefst zijn. Heb je het gevoel dat hond en baas er even niet uitkomen, dan is het verstandig om alsnog contact op te nemen met de dierenarts of een hondentrainer. 

Lees meer over hondentraining aan huis

Hoe lang duurt het om een hond te trainen?

Hoe lang het duurt om een hond te trainen hangt af van verschillende factoren. Een standaard antwoord zou eigenlijk moeten zijn dat jouw hond nooit is uitgeleerd. Jouw hond heeft uiteindelijk een bepaalde basis geleerd, maar het is belangrijk om vast te houden aan hetgeen hij heeft geleerd. Wanneer je kijkt naar bepaalde trainingsdoelen kan het aanleren van bepaalde basiscommando’s en trucjes aan een hond enkele weken tot enkele maanden duren. Het aanleren van geavanceerde commando’s of het corrigeren van gedragsproblemen kan langer duren. Zodra bepaalde commando’s, trucjes en correcties zijn aangeleerd, is het belangrijk om deze vaardigheden te blijven oefenen, zodat deze behouden blijven. Het is belangrijk om geduldig, consequent en positief te blijven tijdens de hondentraining. Het trainen van jouw hond is niet alleen nodig, maar ook ontzettend leuk en interessant.

SpaniëlEen hond trainen houdt eigenlijk nooit op, want jouw hond leert steeds meer.

Hoe vaak moet je met je hond trainen?

Hoe vaak je met jouw hond moet trainen hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van jouw hond,  het hondenras en de hoeveelheid energie die jouw hond heeft. Over het algemeen is het aan te raden om regelmatig een hondentraining met jouw hond in te plannen. De duur van de trainingssessies zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd van jouw hond. Voor jongere honden is het belangrijk om kortere hondentrainingen te houden op ‘vaste’ momenten. Puppy’s hebben vaak minder aandacht voor bepaalde activiteiten dan oudere honden. Het is verstandig om per dag ongeveer tien minuten te besteden aan basiscommando’s en andere vaardigheden. Een puppycursus is daarnaast ook een bijzonder goede manier om jouw kleine viervoeter te helpen uit te groeien tot een volwassen hond. Voor volwassen honden kan de hondentraining langer duren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om drie keer vijftien minuten per dag bepaalde hondentrainingen te doen. Naast de geplande hondentrainingen is het ook nuttig om dagelijkse hondentrainingen in de routine van jouw hond op te nemen, zoals het oefenen van de basiscommando’s en goede manieren, dan wel gewenst gedrag. 

Lees meer over puppycursus in de buurt

Welke hond is makkelijk te trainen?

Het is ingewikkeld om zonder meer te zeggen dat het ene hondenras makkelijker te trainen is dan het andere hondenras. Er spelen namelijk verschillende factoren een rol om te bepalen of een hond makkelijk te trainen is. Hoewel de trainbaarheid van honden enigszins afhankelijk is van individuele verschillen, zijn er bepaalde rassen die over het algemeen bekend staan als gemakkelijk te trainen vanwege hun intelligentie, leergierigheid en bereidheid om aan de slag te gaan. Vaak worden de border collie, de labrador en de golden retriever, de poedel en de Duitse herder genoemd wanneer gekeken wordt naar de trainbaarheid van een hond. Toch is het natuurlijk heel goed mogelijk dat jij degene bent die een van deze hondenrassen in huis hebt en dat je van mening bent dat hij helemaal niet makkelijk te trainen is. Net als ieder mens, is ook iedere hond namelijk anders.  

Border collieVerschillende honden hebben het 'kenmerk' dat ze makkelijk te trainen zijn, zoals de border collie.

Top 5 hondentrainingen handleiding

Het zijn van een beginnend hondeneigenaar kan lastig zijn, gelukkig zijn er genoeg boeken, websites, video’s en hondentrainers die jou kunnen helpen bij het trainen van jouw hond. Snuffelbox is een van die websites die jou met liefde helpt jouw hond te trainen. Snuffelbox benoemt daarom de 5 hondentrainingen die nuttig zijn om toe te passen. 

Stel duidelijke grenzen

Jouw hond is onderdeel van jullie gezin. Het is daarom van belang dat hij leert welk gedrag van hem wordt verlangd. Zorg er tijdens het honden trainen voor dat je duidelijke grenzen stelt en dat je jouw hond er ook op wijst wanneer hij bepaalde regels overtreedt. De regels die je binnen jullie gezin kunt hanteren zijn bijvoorbeeld: niet op mensen springen, niet op de bank liggen, niet in het hondenkussen bijten. Houd er rekening mee dat jouw hond moet leren om bepaalde basiscommando’s op te volgen. De kans is klein dat jouw hond binnen een paar dagen al volledig gewenst gedrag laat zien. 

Lees meer over hond op bank

Wees positief

Bij Snuffelbox zijn we van mening dat straffen niet werk. Het omgekeerde is waar; het versterken van goed gedrag met beloningen is zeer effectief tijdens de hondentraining. Wanneer jouw hond een commando opvolgt, geef je hem direct een hondentraktatie. Op een gegeven moment legt jouw hond een link tussen de ontvangen beloning en het gewenste gedrag. 

Begin met basiscommando's

Haastige spoed is zelden goed. Begin rustig met de hondentraining, want je wilt jouw viervoeter absoluut niet overweldigen. Begin daarom met basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’. Zodra jouw hond basiscommando’s heeft geleerd kun je een stap verder gaan en leer je hem complexere commando’s en met andere hondentrainingen, zoals sociale vaardigheden en wandeltraining. 

Versterk gewenst gedrag

Om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter begrijpt welk gedrag hij moet laten zien, is het cruciaal om het gewenste gedrag direct te versterken. Wanneer jouw hond het gewenste gedrag niet laat zien of het niet ‘goed’ doet, vestig hier dan niet te veel aandacht op. In plaats daarvan blijf je het opnieuw proberen en zodra het lukt, beloon je jouw viervoeter. 

Consequent handelen

Consequent zijn is een van de belangrijkste onderdelen van een goede hondentraining. Wanneer je consequent blijft volhouden en positief gedrag beloont, zal jouw hond sneller leren om hondencommando’s op te volgen. Het is ook belangrijk dat je niet ‘maar één keertje’ toegeeft. Wanneer je jouw hond consequent probeert te leren dat er aan tafel niet wordt gebedeld en een lid van het gezin of bezoek besluit jouw hond toch iets lekkers of aandacht te geven, dan kun je bij wijze van spreken helemaal opnieuw beginnen. 

Het trainen van een hond kan een lastige taak zijn, maar Snuffelbox is ervan overtuigd dat jij als hondenbaasje altijd je best probeert te doen om jouw hond gelukkig en gezond te houden. Het grootbrengen van een hond vereist onder andere duidelijke regels en grenzen en positieve bekrachtiging. Straffen heeft geen zin of kan zelfs een averechts effect hebben, omdat je de band tussen jou en je hond daarmee kan beschadigen. Wees daarom streng, maar rechtvaardig en geef jouw hond de kans zich te ontwikkelen, zodat hij gelukkig en gezond door het hondenleven kan gaan.

Golden retrieverJe hoeft niet streng te zijn om jouw hond een goede hondentraining te geven.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond maandelijks een cadeau geven? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels voor jouw hond. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!