Hond op de bank: voor- en nadelen en voorkomen

‘Vroeger’ dacht men dat een hond op de bank zichzelf boven zijn hondenbaasje probeerde te plaatsen, gelukkig weten we inmiddels wel beter. Een hond op de bank zoekt warmte en genegenheid van zijn hondenbaasje, maar de bank kan ook vies worden of beschadigen. Het kan lastig zijn om jouw viervoeter van de bank te weren. Wil je jouw hond niet op de bank, volg dan de tips van Snuffelbox om je hond afleren op de bank te liggen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

BordeauxdogEen hond wil onder andere op de bank liggen om dicht bij zijn hondenbaasje te zijn.

Waarom wil een hond op de bank liggen?

Een hond heeft verschillende redenen om op de bank te willen liggen. Honden zijn net als mensen op zoek naar comfort en een fijne plek om te rusten en te ontspannen. De bank is hier de ideale plek voor. Daarnaast zijn honden van nature op zoek naar warmte en nabijheid. Een hond is over het algemeen gericht op mensen en vindt het vaak heerlijk om in de buurt van zijn hondenbaasjes te zijn. Wanneer jij na een lange dag werken op de bank gaat zitten, dan is het niet verwonderlijk dat jouw hond naast jou komt liggen. De vraag is natuurlijk wel of jij dit zelf ook prettig vindt, want niet ieder hondenbaasje staat het toe dat zijn viervoeter op de bank komt liggen. 

Waarom mag een hond niet op de bank?

Net als met veel dingen werd er ‘vroeger’ anders gedacht over het laten van een hond op de bank. De gedachte was dat een hond op de bank ervoor kon zorgen dat hij dominant gedrag zou vertonen, omdat jullie op de bank op gelijke hoogte zijn met elkaar. Een hond zou dan het idee hebben gehad dat hij hoger in rang zou kunnen komen dan het hondenbaasje. Gelukkig is deze theorie verworpen, want het al dan niet toelaten van jouw hond op de bank heeft niets te maken met de dominantie van een hond of het verkrijgen van een hogere rang door de hond. De manier waarop hond en hondenbaas met elkaar omgaan heeft alles te maken met de band die wordt opgebouwd en de opvoeding van de hond. Of een hond wel of niet op de bank mag, is een persoonlijke keuze en kan verschillen van huishouden tot huishouden. Sommige hondenbaasjes vinden het geen probleem als hun op op de bank ligt, terwijl andere baasjes het liever niet willen. 

TerrierVroeger dachten mensen dat honden hoger in rang wilde staan.

Hond op de bank | voordelen

Zoals benoemd is het toestaan van een hond op de bank de persoonlijke keuze van het hondenbaasje. Er zijn verschillende voordelen van een hond op de bank en wellicht wegen deze voordelen voor jou op tegen de nadelen. 

Stressvermindering

Uit onderzoek naar de invloed van honden op het verminderen van stress weten we inmiddels dat het aaien van een hond kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen. Als je je hond op de bank laat zitten en hem aait, kan dit een positief effect hebben op je eigen welzijn en gemoedstoestand. 

Warmte en gezelligheid

Een hond is een sociaal dier en ze vinden het fijn om bij hun hondenbaasje in de buurt te zijn. Daarnaast heeft de nabijheid van onze trouwe hondensnuit hetzelfde effect op ons. Een hond op de bank zorgt voor warmte en gezelligheid en kan de band tussen jullie twee sterker maken. 

Comfortabel 

Jouw hond zoekt graag een comfortabele plek uit in huis. Voor jouw viervoeter is de bank een comfortabele plek, want de bank is zacht, warm en het is vaak in de buurt van zijn hondenbaasje. De hond op de bank kan comfortabel zijn voor jou, omdat het warmte en gezelligheid geeft, maar het is ook een comfortabele plek voor jouw hond.

Golden retrieverEen hond op de bank zorgt voor warmte, gezelligheid en comfort.

Hond op de bank | nadelen

Hoewel een hond op de bank voor gezelligheid, warmte  en comfort kan zorgen, is het voor sommige hondenbaasjes niet acceptabel als hun viervoeter op de bank komt liggen. Er kunnen dan ook verschillende nadelen verbonden zijn aan het uitnodigen van jouw hond op de bank. 

Hygiëne

Uiteraard likt jouw hond zichzelf schoon en zorg jij er als hondenbaasje voor dat hij een goede hondenverzorging krijgt. Toch kunnen honden vuil en bacteriën op hun vacht hebben die ervoor zorgen dat het wellicht niet hygiënisch is om jouw hond op de bank te laten liggen. Daarnaast hebben honden hun eigen geur die kan blijven hangen op de bank, zeker wanneer er sprake is van een stoffen bank. 

Gedragsproblemen

Hoewel we gelukkig weten dat een hond die op de bank ligt zich niet boven zijn hondenbaasje probeert te plaatsen, kan het wel voorkomen dat een hond op de bank gedragsproblemen kan ontwikkelen. Een hond heeft een eigen plekje nodig waar hij zich kan terugtrekken als hij rust nodig heeft of wil ontspannen. Sommige honden zien de bank of een deel van de bank als ‘hun’ plekje. Ze kunnen gaan grommen of blaffen als het hondenbaasje of een ander dier in huis het ‘territorium’ van de hond betreedt. 

Schade

Over het algemeen zal een hond op de bank komen liggen om een warm en comfortabel plekje op te zoeken, maar het is ook mogelijk dat jouw hond gaat krabben of kauwen aan de bank. Jouw bank kan beschadigd raken door deze acties van jouw hond en dat is iets wat geen enkel hondenbaasje fijn vindt. 

Lees meer over schoonmaaktips voor een schoon huis met hond

Wat te doen tegen hond op de bank?

Heb jij voor jezelf besloten dat je het gewoonweg niet prettig vindt dat jouw hond op de bank ligt, dan is het belangrijk dat je direct begint met hond afleren op de bank te springen. Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om de kans dat jouw hond op de bank komt liggen te verkleinen. 

  • Scherm de bank af door bijvoorbeeld een rekje voor de bank te zetten op het moment dat jouw hond de neiging heeft om op de bank te springen. 

  • Train jouw hond in het afleren op de bank te liggen. Het trainen van een hond is gewoonweg het meest effectief, omdat je ervoor zorgt dat jouw viervoeter leert naar jou als hondenbaasje te luisteren. Leer jouw hond de basiscommando’s en beloon hem wanneer hij gewenst gedrag laat zien. 

Lees meer over de basiscommando’s voor honden

  • Wees consequent. Het is belangrijk om consequent te zijn en jouw hond niet af en toe op de bank te laten. Laat je jouw hond eenmaal op de bank, dan zal hij blijven proberen om de bank te komen liggen. Het is natuurlijk ontzettend aantrekkelijk om jouw jonge puppy om de bank te laten, maar een hond afleren op de bank te liggen is een stuk lastiger dan dit vanaf het begin al consequent te doen. 

  • Geef jouw hond aandacht. Het klinkt wellicht vergezocht, maar wanneer je jouw hond voldoende aandacht geeft, zal hij minder snel geneigd zijn om op de bank te komen zitten en jouw aandacht op te eisen. Een hond kan ongewenst gedrag vertonen op het moment dat hij aandacht moet blijven vragen. 

  • Geef jouw hond zijn eigen plekje. Het is bijzonder belangrijk om jouw hond zijn eigen plekje in huis te geven. Zorg voor een heerlijke warme hondendeken of een comfortabel hondenhuis. Plaats het hondenkussen, de hondenmand of de hondendeken op een centrale plek in de woonkamer, zodat jouw hond zich betrokken voelt bij het gezinsleven.

Shih TzuEen hond op de bank kan echter ook vuil en viezigheid met zich meebrengen.

Alternatieve voor hond op de bank

Wil je jouw hond niet op de bank, dan zijn er genoeg alternatieve om jouw hond toch een heerlijke plek te geven in de woonkamer. 

Hondenkussen

Een hondenkussen kan een bijzonder prettige plek zijn voor jouw hond om te liggen. Er zijn verschillende hondenkussens waar je als hondenbaasje uit kunt kiezen. Een hondenkussen is vaak voorzien van extra pluche en daarom extra zacht. Het biedt jouw hond een comfortabel plekje, zodat hij net zo zacht kan liggen als op de bank. Pluspunt voor jou als hondenbaasje is dat het hondenkussen in de was kan, zodat het hygiënisch blijft. 

Lees meer over donutkussen hond

Hondenmand

Een andere goede optie voor jouw hond is de hondenmand op pootjes. Een hondenmand geeft jouw hond een eigen plekje in huis, het houdt jouw bank hondvrij en ze komen in zoveel verschillende uitvoeringen, dat er altijd wel een geschikte hondenmand is voor bij jullie thuis. 

Lees meer over hondenmand op pootjes

Hondenhuis

Een andere leuke en comfortabele plek voor jouw hond is het hondenhuis. Een hondenhuis voor binnen geeft jouw hond een beschermd gevoel, omdat hij zich terug kan trekkken in een hondenverblijf dat ook van boven gesloten is. Voor sommige honden is het een ontzettend prettig gevoel om te weten dat ze ergens in kunnen kruipen. 

Lees meer over het hondenhuis kopen

TeckelEen eigen plek voor jouw hond kan ervoor zorgen dat jouw hond niet op de bank komt.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Jouw hond op de bank heeft voordelen en nadelen, maar een hond in huis hebben is natuurlijk altijd een feest. Laat jouw hond zien hoe dol je op hem bent en schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!