Top 6 redenen waarom hond wil niet liggen

Als je hond probeert te gaan liggen, maar het niet comfortabel heeft, is het tijd om goed op te letten. Het onvermogen om te gaan liggen is namelijk vaak de oorzaak van een onderliggend probleem, waarvan sommige behoorlijk ernstig kunnen zijn. We bekijken 6 redenen waarom de hond wil niet liggen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Golden retrieverWanneer een hond helemaal niet meer wil liggen, is er mogelijk iets ernstigs aan de hand.

Wat te doen bij hond wil niet liggen

Een hond die niet wil liggen, is vaak een teken aan de wand. Gaat je hond helemaal niet liggen? Of ligt je hond niet comfortabel of neemt hij een ongebruikelijke houding aan? Ligt je hond niet gemakkelijk, gaat hij vaak heen en weer, dat is een duidelijk teken dat hij problemen heeft om zich comfortabel te voelen.

Snuffelbox neemt 6 redenen door waarom je hond niet wil liggen. Dit is meestal een teken dat je huisdier naar de dierenarts moet, want veel van deze medische aandoeningen vereisen een veterinaire behandeling - die gelukkig meestal snel en efficiënt is. Als je hond niet wil liggen of zich niet op zijn gemak kan stellen, is de kans groot dat het een van de zes redenen is die we aan je toelichten. 

6 redenen waarom hond niet wil liggen

#1 - Gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan het voor je hond moeilijk maken om comfortabel te liggen. Artrose bij honden zorgt er namelijk voor dat je hond ongemakken ervaart bij het liggen. Of het kan ervoor zorgen dat het proces van liggen pijnlijk is. Vaak verschuiven honden met gewrichtspijn als ze liggen. Ook worden ze stijf na enige tijd in de mand of op de vloer rusten. 

Een hond die niet kan liggen van pijn is vervelend om te zien, herken daarom de tekenen. Honden kunnen hijgen als teken van pijn, of ze kunnen kreunen of gillen bij het liggen. Dit zijn duidelijke tekenen van pijn en rechtvaardigen een bezoek aan de dierenarts. Hoewel artritis niet kan worden behandeld, is er pijnmedicatie beschikbaar om je hond te helpen met de symptomen om te gaan.

Sommige honden lopen meer risico op gewrichtspijn en artritis dan andere. Oudere honden, zwaarlijvige honden en grote rashonden zijn bijzonder vatbaar voor gewrichtspijn. 

#2 - Dementie

Net als mensen kunnen ook oudere honden dementie ontwikkelen. Cognitieve achteruitgang is typisch een kwaal voor oudere honden, waarbij zich soms dementie ontwikkelt. Vaak zijn de vroegste tekenen van dementie veranderingen in de slaapgewoonten van je hond. Dit omvat onrust en onvolledige slaapcycli. De slaapperiode van de hond is korter en hij staat vaker op voordat hij in een diepe slaap valt.

Andere tekenen van dementie zijn verwarring. Je hond vergeet dagelijkse routines of verdwalen op plekken waar ze vaak komen. Je hond houdt zich misschien niet meer aan een vast schema zoals vroeger.

Meer extreme symptomen van dementie zijn ‘vastzitten’ in hoeken. De hond zit niet letterlijk vast, maar is vergeten dat hij zich kan omdraaien om uit de hoek te komen. Ze kunnen aan de verkeerde kant van een vertrouwde deur wachten, waar de scharnieren zitten, in plaats van waar de deurknop zit.

Er bestaan medicijnen en speciale dieetvoeding om de chade en progressie van deze dementiesymptomen te helpen verminderen, dus maak een afspraak met je dierenarts zodra je symptomen van dementie opmerkt.

LabradorNet als mensen kunnen ook honden last krijgen van dementie.

#3 - Pancreatitis

Als je hond plotseling niet meer wil liggen, kan dat een teken zijn dat hij ernstige pijn heeft. Je hond kan niet liggen van pijn, doordat ze druk voelen op een specifieke plek. Pancreatitis treedt op als de alvleesklier een ontstekingsreactie krijgt, wat vervolgens pijn en ongemak veroorzaakt.

Een zeker teken van pancreatitis is wanneer honden langdurig een ‘biddende’ houding aannemen. Met andere woorden, wanneer de hond met zijn hoofd en voorpoten naar beneden ligt, maar zijn kont in de lucht steekt. Dit helpt namelijk de druk op de alvleesklier te verlichten.

Misselijkheid, diarree, lusteloosheid en verminderde eetlust zijn ook veel voorkomende symptomen. Pancreatitis is chronisch of acuut. Gelukkig is het met snel ingrijpen goed te behandelen.

#4 - Angst

Honden met angstproblemen hebben moeite om zich op hun gemak te voelen en rustig te gaan liggen. Angsthonden kunnen even gaan rusten en dan al na een paar minuten weer opstaan. Vaak hoor je ook piepgeluiden van een hond die angstig is. Destructief gedrag zoals kauwen en krabben komt ook voor. Dit zijn natuurlijke manieren voor honden om hun angst te verlichten.

Ook kan een angstige hond willekeurig blaffen naar schijnbaar niets, piepen of schudden bij het liggen. Angst is een ingewikkelde diagnose en kent vaak vele behandelingsmogelijkheden. Medicatie is beschikbaar, maar bij veel honden is angst te verlichten met gedragstraining.

Lees meer over honden met angstproblemen.

#5 - Opgeblazen maag tot maagkanteling

Een opgeblazen maag is een ernstige en plotselinge ziekte die onmiddellijke behandeling vereist. Wanneer een hond een opgeblazen gevoel krijgt, vult zijn maag zich met gas. Hij kan zich verdraaien, waardoor de maag kantelt en wat de situatie nog ernstiger maakt. De uitgezette maag zet vervolgens druk op de andere organen en de binnenste holte. Om deze reden voelen honden zich niet comfortabel wanneer ze liggen. Hun maag kan groot en opgeblazen worden, maar dit is niet altijd het geval.

Angst, zoals rusteloosheid en ijsberen, komt heel vaak voor bij een opgeblazen maag. Je hond vermijdt ook om rustig te liggen, want dit doet pijn. Het kan voorkomen dat je hond nog wel eet, maar dit gelijk uitspuugt. Of je hond probeert te braken, maar het lukt niet. Dit is pijnlijk om te zien en je weet dan ook dat je direct de dierenarts moet bellen.

Naarmate de ziekte vordert komt overmatig kwijlen, bleek tandvlees en zwakte voor. Grotere honden zijn vatbaarder voor een opgeblazen gevoel, maar elke hond kan het op iedere leeftijd krijgen. 

Wanneer de maag kantelt, leidt dit tot de dood, tenzij het met een operatie wordt behandeld. Het is een medisch noodgeval en moet zo snel mogelijk worden aangepakt, een opgeblazen maag en maagtorsie gaan namelijk niet vanzelf over. Bel direct de dierenarts, want hierbij geldt echt dat elke seconde telt. Wanneer de opgeblazen maag nog niet gekanteld is, heb je nog een kleine kans dat je hond het overleeft.

TeckelEen maagtorsie is een bijzonder ernstige aandoening die direct behandeld moet worden.

#6 - Hartziekte

Een hartziekte kan ervoor zorgen dat een hond zich in het algemeen ongemakkelijker voelt. Het tast het vermogen van een hond om te ademen aan, wat nog ingewikkelder wordt bij het liggen. Honden met een ernstige hartziekte proberen staand of zittend te slapen, omdat liggen zeer ongemakkelijk is.

Hartziekte kan worden beheerd met medicijnen en aanpassing van dieetvoeding. Het is niet te genezen, maar het kan met enig gemak worden beheerd.

Overige redenen hond wil niet liggen

Naast de zes meest genoemde redenen waarom een hond niet wil liggen, zijn er nog andere oorzaken mogelijk. Deze zijn overigens minder erg dan de reeds genoemde top 6 redenen. 

Een hond wil niet in mand liggen, omdat je viervoeter zijn mandje vies vindt ruiken of je puppy hond wil niet op kussen liggen, omdat hij daar een klein plasje heeft gedaan. Na een operatie kan het liggen ongemakkelijk voelen, neem de tijd voor je hond en stel hem op zijn gemak. Zorg daarnaast voor een prettige mand waar jouw hond op kan uitrusten.

Een andere reden kan zijn dat je hond niet wil liggen omdat hij onrustig is. Hij heeft te veel energie en wordt te weinig uitgelaten. Zeker pups en jonge honden hebben veel beweging en uitdaging nodig om zowel fysiek als mentaal moe te worden. 

Zorg daarom altijd voor voldoende beweging. Naast de standaardwandeling, kun je ook eens denken om met je hond te gaan joggen, fietsen, skaten en natuurlijk veel spelen. Je kunt hiervoor de hondenspeeltjes gebruiken die in de Snuffelbox zitten. Iedere maand stelt het team van Snuffelbox een hondenbox vol verrassingen samen. Hier zitten twee hondenspeeltjes in, twee zakjes met lekkernijen en één hondenkluif. Geef je viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf de Snuffelbox eenmalig aan.

Lees meer over hondenmand op pootjes.

MopshondHondenspeelgoed kan ervoor zorgen dat jouw hond lichamelijk actief blijft en daarna wil uitrusten.

Hond voelt zich niet gemakkelijk

Een hond die niet kan liggen, heeft vaak moeite om zich op zijn gemak te stellen. Dit kan veroorzaakt worden door een maagverstopping of door iets ernstiger, zoals een opgeblazen gevoel. Als je hond niet lekker ligt, moet je letten op andere symptomen. Medische hulp kan namelijk direct nodig zijn. Ernstiger aandoeningen leiden vaak tot andere symptomen, maar dat is niet altijd zo. Als je hond ernstige pijn lijkt te hebben, is het tijd om je dierenarts te bellen.

Het kan een uitdaging zijn om uit te zoeken waarom je hond thuis niet kan liggen. Je dierenarts moet echter tests uitvoeren om vast te stellen wat er mis is met je hond. Negeer de symptomen niet wanneer je hond niet meer wil liggen. Besteed er direct aandacht aan en schakel bij twijfel altijd een dierenarts in.

Lees meer over met hond naar dierenarts.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!