Vlooienband hond: houd jouw hond vlooi- en teekvrij 

Wanneer de lente begint en het warmer wordt, kun je niet wachten om met jouw trouwe viervoeter naar buiten te gaan. Houd er echter rekening mee dat je voorzorgsmaatregelen treft en dat je jouw hond voorziet van een vlooienband hond die hem beschermd tegen ongewenste gasten op zijn vacht. Snuffelbox vertelt je hoe je jouw hond vrijhoudt van vlooien en andere ongewenste parasieten. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

MaltezerVlooien kunnen bij onze honden voor vervelende jeuk zorgen.

Welke maanden zijn vlooien actief?

In principe kunnen vlooien het hele jaar door actief zijn, maar de mate van activiteit van deze parasieten is over het algemeen afhankelijk van de weersomstandigheden en omgeving. Over het algemeen vinden vlooien het prettig om in een warme, vochtige omgeving door te brengen, waar de temperatuur hoger dan 21 graden celsius is en de luchtvochtigheid hoog is. In Nederland vind je vlooien daarom het vaakst in de warmere maanden, van de lente tot en met de eerste weken van de herfst. Tijdens deze periode is de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid in Nederland het prettigste voor deze insecten. Houd er echter rekening mee dat vlooien zich snel kunnen voortplanten, dus zelfs als ze minder actief lijken in bepaalde maanden, kunnen ze nog steeds aanwezig zijn en een besmetting veroorzaken bij jouw hond. Het is daarom verstandig om jouw hond preventief te behandelen tegen vlooien. 

Lees meer over vlooien bij honden

Kunnen vlooien vanzelf weggaan?

Hoewel we natuurlijk liever zouden zien dat vlooien vanzelf weggaan, is de kans dat deze insecten zelf zullen verdwijnen. Vlooien zijn hardnekkige parasieten die zich snel kunnen voortplanten en zich aan huisdieren kunnen hechten. Ze kunnen ook in de omgeving, zoals tapijten, beddengoed en andere meubels vlooieneitjes leggen, wat het probleem zal verergeren. Hoewel vlooien op korte termijn kunnen verdwijnen als ze geen gastheer hebben om zich aan vast te houden, kunnen ze lange tijd in de omgeving overleven en wachten op een nieuwe gastheer. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen zodra je merkt dat jouw viervoeter vlooien heeft of zodra je merkt dat er vlooien in jouw woning aanwezig zijn. Er zijn verschillende manieren om vlooien aan te pakken. Een van de manieren om vlooien aan te pakken is door jouw hond een vlooienband te laten dragen. Daarnaast is het belangrijk om jouw woning grondig te reinigen door beddengoed, tapijten en andere stoffen objecten te wassen en goed te stofzuigen. Wanneer je merkt dat jouw hond vlooien heeft, is het verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts voor advies voor de beste manier om vlooien effectief te bestrijden en herbesmetting te voorkomen. 

Lees meer over een schoon huis met hond

DingoDe vlooienbesmetting zal hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf weggaan, maar erger worden.

Wat is beter vlooienband of druppels?

Zowel vlooienbanden als vlooiendruppels zijn effectieve methoden om jouw hond vrij van vlooien te houden. Welke optie beter is, hangt af van verschillende factoren, zoals jouw voorkeur, de specifieke behoeften van jouw huisdier en de effectieviteit van het product. Voor beide opties zijn voordelen te benoemen die je in overweging kunt nemen. 

Vlooienband hond

 • Een vlooienband is eenvoudig in gebruik en biedt langdurige, een aantal maanden, bescherming; 

 • Daarnaast bieden ze continu bescherming zonder dat je ze regelmatig opnieuw hoeft aan te brengen; 

 • Sommige vlooienbanden bestrijden niet alleen vlooien, maar ook teken en andere parasieten. 

Vlooienpipet hond

 • Vlooiendruppels bieden bescherming tegen vlooien, teken en andere parasieten; 

 • Vlooiendruppels zijn na de inwerktijd meestal waterbestendig en dat betekent dat je jouw huisdier kunt wassen zonder dat de effectiviteit ervan wordt verminderd;

 • De bestrijding van vlooien is snel en effectief en larven en eieren worden aangepakt; 

 • Jouw viervoeter hoeft niet dagelijks met een band om zijn nek te lopen, maar krijgt eens in de zoveel tijd een vlooienpipet in de nek aangebracht. 

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk product hetzelfde is en dat de effectiviteit kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en de bestanddelen in het middel. Overleg met jouw dierenarts welk product het verstandigste is om te gebruiken voor jouw hond. 

Lees meer over teken bij honden.

Hoe snel gaan vlooien dood na pipet?

Je kunt dus kiezen voor het omdoen van een vlooienband bij je hond, maar je kunt er ook voor kiezen om een vlooienpipet te gebruiken voor jouw viervoeter. Een vlooienpipet doodt niet alleen vlooien, maar pakt ook andere parasieten aan, zoals teken en luizen. Hoe snel vlooien doodgaan na het aanbrengen van de vlooienpipet is afhankelijk van het specifieke product, maar over het algemeen kan gesproken worden van één dag. De meeste vlooienpipetten bevatten actieve stoffen die vlooien doden door het zenuwstelsel aan te tasten wanneer ze in contact komen met de behandelde vacht. Dit kan enige tijd in beslag nemen, omdat de vlooien eerst in contact moeten komen met het product en het moeten opnemen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van het specifieke product te volgen en de aanbevolen wachttijd na toediening aan te houden voordat je jouw viervoeter in contact laat komen met water. 

Hoeveel keer per jaar hond ontvlooien?

Zoals gezegd is het verstandig om vlooien preventief aan te pakken. Over het algemeen wordt aanbevolen om jouw trouwe viervoeter het hele jaar door te ontvlooien om vlooienbesmetting te voorkomen en onder controle te houden. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen. 

 • De meeste vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden zijn ontworpen voor maandelijkse toepassing. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat je het vlooienpipet iedere maand aanbrengt of dat je de vlooienband hond zes tot acht maanden om de hals van jouw hond laat dragen. 

 • In sommige regio’s kunnen vlooien meer of minder voorkomen, afhankelijk van het seizoen. Wanneer vlooien minder actief zijn kun je ervoor kiezen om je hond minder vaak te ontvlooien, maar houd er rekening mee dat je hond in dat geval wel meer risico loopt op een besmetting. Het is altijd verstandig om te bespreken met jouw dierenarts wat de beste optie is. 

 • Wanneer jouw hond een vlooienbesmetting heeft opgelopen, moet je niet alleen je hond ontvlooien, maar ook de omgeving behandelen. Het is belangrijk om deze gebieden grondig schoon te maken en vlooienbestrijdingsmiddelen te gebruiken die specifiek bedoeld zijn voor het schoonmaken van jouw huis. 

Houd er dus rekening mee dat het afhankelijk is van het product dat je besluit te gebruiken voor het ontvlooien van jouw hond dat bepaalt hoe vaak je jouw hond dient te behandelen tegen vlooien. 

VlooiHet is ontzettend belangrijk om jouw hond te ontvlooien met een middel naar keuze.

Hoe lang mag je een hond niet aaien na ontvlooien?

Na het ontvlooien van jouw hond is het belangrijk om de instructies op de verpakking van het vlooienbestrijdsmiddel te volgen. Over het algemeen wordt aanbevolen om jouw hond niet direct na het ontvlooien uitgebreid te aaien of te knuffelen, omdat het product tijd nodig heeft om op te drogen en/of in te werken. De wachttijd varieert per product, maar over het algemeen wordt geadviseerd om je hond gedurende één à twee dagen na het aanbrengen van het vlooienbestrijdsmiddel niet aan te raken op de behandelde plekken. Lees de instructies van het specifieke vlooienmiddel zorgvuldig door en volg de aanbevelingen op. 

Wat is de beste vlooienband voor honden?

Er zijn verschillende vlooienbanden en dé beste vlooienband bestaat niet, want er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een vlooienband, zoals persoonlijke voorkeur, prijs, effectiviteit en beschikbaarheid. Er zijn een aantal populaire merken voor vlooienbanden die worden geadviseerd door consumenten. 

Seresto vlooienband

De Seresto vlooienband is wellicht wel de bekendste, maar is ook bijzonder prijzig. De vlooienband van Seresto biedt langdurige bescherming tot wel 8 maanden. Daarnaast is de band waterbestendig en werkt deze niet alleen teen vlooien, maar ook tegen teken en andere parasieten. Deze vlooienbanden Seresto zijn verkrijgbaar in verschillende maten. 

Scalibor vlooienband

Een andere vlooienband die wordt aangeraden is de vlooienband van het merk Scalibor. Het prijsverschil met de Seresto vlooienband is niet bijzonder groot, maar deze vlooienband werkt doorgaans slechts een halfjaar. De band van Scalibor bevat het werkzame bestandeel deltamethrin dat bescherming biedt tegen vlooien en teken. 

Preventic vlooienband

De preventic vlooienband is effectief tegen vlooien en teken en bevat het werkzame bestandeel amitraz. Deze vlooienband van Preventic biedt ‘slechts’ bescherming tot ongeveer drie maanden. Net als de andere merken biedt dit merk vlooienbanden in verschillende maten die aangepast kunnen worden aan de halsomtrek van jouw viervoeter. 

Er zijn verschillende vlooienbanden voor honden beschikbaar op de markt en het is echt aan jou als hondenbaasje om te kiezen voor de vlooienband die het beste bij jouw viervoeter past. 

Seresto vlooienbandDe Seresto vlooienband is ontzettend populair vanwege de lange gebruiksduur.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond iets lekkers of leuks geven na het omdoen van een vlooienband hond? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!