Waarom gaapt een hond eigenlijk?

Hoewel een hond je misschien niet in woorden kan vertellen wat hij nodig heeft, gebruikt hij tal van signalen om te communiceren, waaronder blaffen, pootje geven en zelfs gapen. Terwijl de meeste mensen gapen associëren met uitputting of verveling, gapen honden om vele redenen. In feite is gapen een belangrijk signaal dat je kunt gebruiken om te peilen hoe je hond zich voelt. Snuffelbox legt het gedrag van een gapende hond toe. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

LabradorHonden hebben verschillende redenen om te gapen.

Waarom gaapt een hond zoveel? 

Net als bij mensen zijn er meerdere omstandigheden waarin honden gapen. Wetenschappers en gedragsdeskundigen hebben veel theorieën aangedragen, waarvan er verschillende worden ondersteund door uitgebreid onderzoek.

#1 - Gapende hond door vermoeidheid

Natuurlijk gapen honden omdat ze moe zijn - net als wij mensen. Hoewel onderzoekers niet zeker weten waarom het lichaam reageert op vermoeidheid door te gapen, stelt één theorie dat gapen een manier is om de lichaamstemperatuur te regelen en zelfs tijdelijk de hartslag te verhogen, beide factoren die slaperigheid helpen verminderen.

Weet je niet zeker of je hond gaapt omdat hij slaperig is? Zoek naar andere aanwijzingen: gaat de gapende hond gepaard met uitrekken en andere tekenen van vermoeidheid? Zoals hangende oogleden of zelfs wegdommelen? De kans is groot dat je gewoon een slaperige harige vriend hebt. Maar een gapende hond betekent niet altijd dat het om vermoeidheid gaat.

Lees meer over hoeveel honden slapen.

#2 - Gapen als teken van stress en angst

Een andere veel voorkomende reden waarom gaapt een hond is als stressreactie. Of ze nu angst, verlatingsangst of een andere ongemakkelijke situatie ervaren, honden gapen vaak als reactie op mentaal of emotioneel ongemak. Zoals ongevraagd geknuffeld of aangeraakt worden of geconfronteerd worden met vreemde honden en mensen. Dat een hond gaapt tijdens aaien is dus ook een communicatie naar jou toe.

Een manier om te bepalen of het gapen van je hond een stressreactie is, is door te kijken naar de frequentie ervan. Overmatig gapen is bij mensen gekoppeld aan hogere cortisolniveaus, een hormoon dat het lichaam afgeeft bij stress, en een soortgelijk verband is gevonden bij honden. Veelvuldig gapen is een veel voorkomend teken van stress, vooral als het gapen lang duurt. Hoewel de gemiddelde lengte van een geeuw afhangt van de grootte van je hond, als de geeuw langer vasthoudt dan normaal, is dat meestal een teken van stress. 

Het herkennen van gapen als stresssignaal kan je helpen om je hond uit stressvolle situaties te halen, een essentieel onderdeel van hondenverzorging. Net als bij mensen kan stress bij honden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hoge bloeddruk, verlies van eetlust en zelfs een verzwakt immuunsysteem.

shibaGapen kan een signaal zijn van stress.

#3 - Gapen als kalmeringssignaal

Een andere veel voorkomende reden waarom gaapt een hond is om een conflict met een potentiële agressor te vermijden. Het is wat deskundigen een kalmerend signaal noemen. Een geeuw is in deze situatie een non-verbaal middel om te zeggen: “Ik ben geen bedreiging” of “Ik wil geen probleem”. 

Gapen, samen met knipperen en het likken van de hondenneus, is een van de eerste stappen op wat bekend staat als de ladder van agressie. Als de signalen in dit stadium niet worden opgevolgd, of als de situatie escaleert, kan een hond in een volgend stadium van agressie komen. De signalen hiervan zijn het draaien van de kop of grommen. 

Zoals eerder gezegd, om de oorzaak van de gaap te bepalen, kijk je naar de setting waarin je hond geeuwt. Is een ander dier in hun ruimte en/of vertoont hij agressief gedrag? Enkele voorbeelden van agressief gedrag zijn harde blikken, grommen, snauwen en zelfs verstarren. Als je hond gaapt om een andere hond of een persoon te kalmeren, verwijder je hond dan uit deze situatie.

Lees meer over hondentaal.

#4 - Gapen als vorm van communicatie en nabootsing

Honden zijn sociale dieren en hebben geleerd om de lichaamstaal en het gedrag van andere honden en mensen te interpreteren en na te bootsen. Gapen kan een manier zijn waarop honden empathie tonen of zich aanpassen aan de emoties en het gedrag van anderen in hun omgeving. Dit gedrag wordt ook wel ‘besmettelijk gapen’ genoemd en is ook bij mensen bekend. 

Het is aangetoond dat honden gevoelig zijn voor het gapen van zowel andere honden als hun menselijke metgezellen, en in sommige gevallen zelfs meer geneigd zijn om te gapen als reactie op het gapen van hun eigen baasjes. Dit suggereert dat honden een empathisch vermogen hebben op hun omgeving en de emoties van anderen aanvoelen.

#5 - Gapen als gevolg van medische aandoeningen

Hoewel minder gebruikelijk, kan gapen bij honden soms wijzen op een onderliggende medische aandoening. Een hond die overmatig gaapt, kan last hebben van een gebrek aan zuurstof, een bijwerking van bepaalde medicijnen of een neurologische aandoening. Als je merkt dat je hond plotseling veel meer gaapt dan normaal, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Ze kunnen namelijk de oorzaak van het gapen onderzoeken en eventuele gezondheidsproblemen aanpakken.

In samenvatting zijn er verschillende redenen waarom honden gapen, variërend van vermoeidheid en stress tot communicatie en medische aandoeningen. Het is belangrijk voor hondeneigenaren om het gedrag en de lichaamstaal van hun huisdier te observeren en te begrijpen om hun welzijn te waarborgen en een sterke band met hen te onderhouden.

StaffordEen hond die veel gaapt, kan een gebrek aan zuurstof hebben.

Gapen honden zoals mensen dat doen?

Een veel voorkomend geeuw verschijnsel bij mensen is dat het aanstekelijk werkt. Als je iemand ziet gapen, ga jij ook geeuwen. Dit aanstekelijke gedrag zien we ook bij apen, maar het lijkt erop dat honden dit gedrag ook overnemen. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar uit diverse studies komt naar voren dat honden gapen als het baasje ook gaapt. Mits de band tussen hond en baas zeer goed is. 

Hierbij is het dus belangrijk dat de band tussen mens en mens, en dus ook mens en hond goed is. De empathie voor elkaar moet aanwezig zijn. Mensen geeuwen namelijk meer als ze een bekende zien gapen dan als ze een vreemde zien gapen. Dus als je partner of je eigen hond gaapt, dan ga je vanzelf meedoen. 

Het belang van geeuwen bij band opbouwen tussen hond en baas

Honden zijn in staat om een sterke band met hun baasje op te bouwen en geeuwen speelt een rol bij het versterken van deze vertrouwensband. Door wanneer en waarom gaapt een hond te begrijpen, kun je als baasje beter inspelen op de behoeften van je huisdier en zo een betere relatie opbouwen. Het is belangrijk om te weten dat het gapen van een hond als communicatiemiddel dient. Daarom moet een hondenbaas aandachtig zijn bij de situatie waarin het gapen plaatsvindt.

Wanneer een hond geeuwt als reactie op stress of angst, kun je bijvoorbeeld proberen de stressor te identificeren en de situatie aan te passen om het dier meer op zijn gemak te stellen. Dit betekent dat je aandachtig en voorzichtig met je viervoeter omgaat tijdens stressvolle situaties. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de dierenarts, waarbij je jouw hond geruststelt en laat weten dat het veilig is. 

Waarom gaapt een hond goed begrijpen

Om waarom gaapt een hond goed te interpreteren, is het belangrijk om te letten op de situatie waarin het plaatsvindt. Als ook op andere lichaamstaal die de hond vertoont. Snuffelbox geeft je enkele aanwijzingen die helpen bij het bepalen van de reden achter waarom gaapt een hond: 

  • Als de hond gaapt en tegelijkertijd andere tekenen van ontspanning vertoont. Zoals een losse lichaamshouding en een kwispelende staart, is het waarschijnlijk dat het gapen te wijten is aan vermoeidheid of ontspanning.

  • Indien je hond geeuwt in een stressvolle situatie en ook andere tekenen van stress vertoont, zoals oor- en staartposities die naar beneden wijzen, is het gapen een teken van stress of angst.

  • Wanneer een hond gaapt in de aanwezigheid van andere honden of mensen, met een ontspannen lichaamstaal, is dit een poging om te communiceren en empathie te tonen.

Training en socialisatie in relatie tot het gapen bij honden

Een goed gesocialiseerde en getrainde hond is beter in staat om te communiceren met zijn baasje en andere honden. Dit helpt vervolgens de stress te verlagen en het bevordert bovendien de algehele gezondheid van je huisdier. Hondenbaasjes die hun honden op jonge leeftijd blootstellen aan verschillende situaties, mensen en dieren, zorgen ervoor dat de hond leert hoe hij op een gezonde manier met stress om gaat. En hoe hij effectief communiceert via gedragingen zoals gapen. 

Lees meer over stress bij honden.

witte herderGapen heeft veel verschillende functies voor het hondenlichaam hebben.

Het investeren van tijd en moeite in het trainen en socialiseren van een hond leidt dan ook tot een gelukkiger, meer ontspannen huisdier en een betere relatie tussen hond en baas. Bij het opbouwen van de relatie tussen hond en baas kan een Snuffelbox helpen. In de Snuffelbox zitten namelijk vijf hondenproducten verpakt, waaronder twee hondenspeeltjes, twee zakjes met lekkere beloningssnoepjes en één gezonde hondenkluif. Bouw de band op door met je hond te spelen, hem te belonen voor goed gedrag en verwen je hond geregeld met een lekker kauwkluif. 

Geef je trouwe, harige vriend maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop Snuffelbox hond eenmalig.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!