Kwijlen is in principe heel normaal voor onze hond om te doen.
Is het normaal dat een hond kwijlt?
Het is normaal dat een hond kwijlt. Vaak is dat omdat je hond voedsel heeft gezien of een interessante geur heeft geroken. Een van de meest voorkomende redenen is dat een hond het warm heeft of zich inspant tijdens een fysieke activiteit. Kwijlen helpt om de hond af te koelen.
Bovendien hebben sommige hondenrassen de neiging om meer te kwijlen dan andere rassen. Maar als je hond veel kwijlt, ongewoon kwijlt of als het kwijlen gepaard gaat met andere symptomen, kan het een teken zijn van iets dat de aandacht nodig heeft van een dierenarts.
Er zijn tal van mogelijke oorzaken van kwijlen die een veterinaire behandeling vereisen, zoals gebitsproblemen, vergiftiging of hitteberoerte. Dus als je niet zeker weet of je je zorgen moet maken, is het een goed idee om advies in te winnen bij een dierenarts. Het is misschien niets om je zorgen over te maken, maar het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen.
Kwijlt je hond veel? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Wat voor de ene hond overmatig is, is voor een andere hond normaal. Alleen jij weet wat buitensporig is voor jouw hond, gebaseerd op zijn normale (kwijl)gedrag.
Waarom kwijlt mijn hond?
Er zijn veel oorzaken waardoor je hond gaat kwijlen. Het kan komen door opwinding, angst, nervositeit of als gevolg van het innemen van bepaalde medicijnen. Kwijlen kan ook een teken van misselijkheid zijn. En als je merkt dat je hond kwijlt als je in de auto zit, kan dat het gevolg zijn van wagenziekte.
Sommige honden kwijlen ook als gevolg van medische aandoeningen, zoals tandproblemen, infecties in de mond of zelfs neurologische aandoeningen. Of iets wat vastzit in de mond, tussen de tanden of in de keel kan ook de oorzaak zijn. Kwijlen kan ook een teken zijn dat je hond een gif heeft binnengekregen of een zonnesteek heeft.
Hoewel kwijlen tot op zekere hoogte normaal is en bepaalde hondenrassen meer kwijlen dan andere (zoals de Sint Bernard en Bulldog), is het soms een teken van een onderliggende oorzaak die meer aandacht nodig heeft. Ondertussen moeten andere oorzaken - zoals vergiftiging, hitteberoerte of iets wat vastzit in hun keel - worden behandeld als noodgevallen. Daarom moet je altijd contact opnemen met je dierenarts voor advies als jij je zorgen maakt over je kwijlende hond.
Lees meer over wagenziekte bij honden.
Kwijlen kan onderliggende oorzaken hebben die je moet bespreken met jouw dierenarts.
Wat moet ik doen als mijn hond kwijlt?
Als baasje ken jij je hond het beste. Als je hond kwijlt of in jouw ogen (te) veel kwijlt en jij je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met je dierenarts. Verzamel zo veel mogelijk informatie voor je dierenarts. Want hoe meer informatie je hebt, des te beter. Dus bedenk welke details je kunt achterhalen over jouw kwijlende hond:
Kwijlt je hond veel, overmatig of anders dan normaal?
Vertoont je kwijlende hond andere tekenen, zoals lusteloosheid, diarree of krabben bij de bek?
Hoe lang kwijlt je hond al zo?
Kwijlt je hond aan beide kanten van de bek?
Heeft je viervoeter iets ongewoons gegeten of is hij in de buurt geweest van iets wat mogelijk giftig is?
Vergeet niet dat je altijd meteen contact moet opnemen met je dierenarts als je bang bent dat de toestand van je hond levensbedreigend is. Bijvoorbeeld als ze een giftige stof of gif hebben ingeslikt of iets in hun keel hebben zitten.
Oorzaken van overmatig kwijlen bij honden
Kwijlt je hond veel? Dit zijn de mogelijke oorzaken van het overmatig kwijlen bij honden:
Emotionele reactie (opwinding, angst of nervositeit);
Bijwerking van sommige medicijnen;
Misselijkheid;
Reisziekte (wagenziekte);
Problemen met het gebit;
Letsel;
Infectie;
Irritatie van de bek of lippen;
Iets wat vastzit in de bek, tussen de tanden of in de keel;
Inname van een toxine of gif;
Hitteberoerte;
Raseigen.
Lees meer over stoffen die giftig voor honden zijn.
Ben je bang dat jouw hond iets verkeerds heeft ingeslikt, neem dan altijd contact op met jouw dierenarts.
Waarom kwijlt een hond en gedraagt hij zich vreemd?
Als je hond kwijlt en andere tekenen vertoont, moet je meteen contact opnemen met je dierenarts, want het kan een teken zijn van een onderliggend probleem. Enkele zaken die met kwijlen gepaard kunnen gaan zijn lusteloosheid, agressie, hijgen, schudden, krabben bij de bek of aan de kop, niet eten, diarree of bloeden uit de bek. Vertel je dierenarts wat de vreemde gedragingen zijn, want dit helpt om het probleem sneller te identificeren.
Is kwijlen een teken van pijn?
Het is mogelijk dat je kwijlende hond last heeft van pijn. Problemen met de bek of het gebit kan het kwijlen veroorzaken, omdat je hond gewoonweg pijn heeft. Ze kunnen ook iets vast hebben zitten in hun keel, waardoor het slikken pijnlijker is en er een overvloed aan speeksel ontstaat.
Houd in gedachten dat niet alle problemen die kwijlen tot gevolg hebben pijnlijk zijn, maar toch aandacht van je dierenarts nodig hebben. Met andere woorden; wacht niet op tekenen van pijn om actie te ondernemen.
Hond kwijlt ineens - is dit een teken van stress?
Als een hond plotseling kwijlt, kan de oorzaak stress zijn. In stressvolle situaties, zoals een verhuizing, autorit of afgestoken vuurwerk kan het voorkomen dat je hond ineens kwijlt. Dit komt doorat je viervoeter angstig is. Als je twijfelt of je hond hulp nodig heeft bij angst of stress, is het de moeite waard om dit met je dierenarts te bespreken en vervolgens te kijken naar middelen om hem hierbij te helpen.
Stress en pijn kunnen de oorzaak van het kwijlen zijn.
Hoe help ik mijn kwijlende hond te stoppen met kwijlen?
De manier om een kwijlende hond te helpen, hangt af van de oorzaak. Als je hond kwijlt en je bent niet 100% zeker van de oorzaak, bel dan altijd een dierenarts voor advies. Hoewel het misschien niets is om je zorgen over te maken, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Als je hond kwijlt door stress, probeer het dan zo comfortabel mogelijk te maken voor je lieve viervoeter om de angst in bepaalde situaties te verlichten. Als vuurwerk de oorzaak is, zoek dan uit hoe je dit kunt voorbereiden. Door je hond bij een knal bijvoorbeeld af te leiden.
Wanneer je hond stress vertoont bij vreemde mensen, kijk dan naar manieren om hem te helpen socialiseren. En om te wennen aan de omgang met vreemden. Als het kwijlen het gevolg is van wagenziekte, overweeg dan om de autoritten met je hond te beperken of vraag je dierenarts naar manieren om te helpen.
Lees meer over tips tegen vuurwerkangst bij honden.
Hondenrassen die kwijlen
Het is normaal dat alle honden een beetje kwijlen, maar sommige rassen staan erom bekend dat ze meer kwijlen dan andere. Hiertoe behoren de Sint-Bernard (als je ooit de film Beethoven hebt gezien begrijp je waarom), de Bulldog, de Bloodhound en de Berner Sennen. Dit komt omdat deze rassen een ongewoon grote speekselklier hebben.
Eigenaren van dit soort hondenrassen kunnen niets anders dan het kwijlen accepteren. Als ook het goed verzorgen, door de bek regelmatig af te drogen en schoon te maken. Dit voorkomt dat de huid pijn gaat doen vanwege het vocht.
Natuurlijk kunnen er zich ook momenten voordoen waarop overmatig kwijlen bij deze rassen niet normaal is. Daarom is het goed om de normale mate van het kwijlen bij te houden, zodat je eventuele problemen direct herkent als deze zich voordoen.
Een Sint-Bernard kan ontzettend veel kwijlen, dit is een kenmerken van het hondenras.
Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan een Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef je viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop een Snuffelbox hond eenmalig.