Wat is het kennelsyndroom? [5 tips]

Wat is het kennelsyndroom? Het kennelsyndroom is een syndroom dat dieren, voornamelijk honden, kunnen krijgen op het moment dat ze stelselmatig in kleine ruimte worden gehouden en geen socialisatie doormaken met andere dieren en mensen. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over het kennelsyndroom en over de symptomen. Daarnaast brengen we je 5 tips die je kunt toepassen bij een hond met het kennelsyndroom.   

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is het kennelsyndroom?

Het kennelsyndroom is een syndroom dat voornamelijk voorkomt bij honden, maar in principe kunnen alle dieren hier last van krijgen. Letterlijk genomen houdt het begrip kennelsyndroom in dat er een bepaald ziektebeeld optreedt op het moment dat een dier langdurig in een kleine ruimte, kennel of hok wordt gehouden. Deze kleine ruimte wordt gezien als de veilige haven van jouw hond. Binnen in de kleine ruimte is alles goed en veilig, maar buiten de kleine ruimte voelt een hond zich oncomfortabel en angstig. Het kennelsyndroom wordt vaak gesignaleerd bij honden die zijn geboren en opgegroeid bij een broodfokker.

Wil je weten hoe je een broodfokker herkent? Lees dan deze blog van Snuffelbox. 

Honden die veel tijd doorbrengen in kleine ruimtes krijgen vaak last van het kennelsyndroom.

Symptomen hond met kennelsyndroom

Een hond die lange tijd in een kennel, kleine ruimte of hok wordt gehouden, kan mogelijk een kennelsyndroom ontwikkelen. Deze hondjes kunnen vaak depressieve, agressieve en/of angstige klachten ontwikkelen. Iedere hond is anders, maar er zijn een aantal symptomen die, vaak in combinaties, voorkomen bij honden met het kennelsyndroom. 

Geluid

Een hond die last heeft van het kennelsyndroom zal vaak angstig en terughoudend reageren op ieder onbekend geluid dat hij hoort op het moment dat hij zich buiten de kleine ruimte van zijn eigen kennel bevindt. 

Angst

Een ander symptoom dat vaak voorkomt bij honden met het kennelsyndroom is dat ze laag over de grond zullen kruipen met hun staart tussen de benen. Dit is een typische reactie voor een hond die angstig is. 

Ijsberen

Honden met het kennelsyndroom lopen ook vaak kleine rondjes om hun eigen as of lopen stelselmatig heen en weer in de kleine ruimte van hun kennel.

Bijten en krabben

Ook het stuk bijten of krabben van spullen, speelgoed of de eigen vacht is een symptoom dat met regelmaat voorkomt bij honden met een kennelsyndroom. 

Agressie

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dit geldt niet alleen voor katten, maar ook voor honden. Wanneer een hond angstig is of zich ‘bedreigd’ voelt, kan hij agressief gedrag vertonen. Een hond met het kennelsyndroom, waar angst eigenlijk het hele bestaan van het dier bepaald, kan bijzonder agressief reageren. 

Heeft jouw hond geen last van het kennelsyndroom, maar heeft hij wel last van stress, klik dan hier.

Een bange hond hoeft geen kennelsyndroom te hebben. Laat dit altijd vaststellen door een expert, zoals een dierenarts of een hondengedragstherapeut.

5 tips kennelsyndroom

Een hond die in nare en beklemmende omstandigheden geboren is en het kennelsyndroom heeft ontwikkeld, zal nooit geheel zonder angst leven. Dat is een pijnlijk gegeven, maar het is helaas wel een feit. Deze honden hebben niet de kans gehad zich te socialiseren met andere honden, mensen of dieren. De wereld is voor hen eigenlijk maar eng en iets waar je tegen beschermd dient te worden. Echter, er zijn wel manieren waarop jij een hond met het kennelsyndroom waarde van leven kunt geven na zijn traumatische geschiedenis. 

Hondengedragstherapeut

Als jouw hond symptomen vertoont van het kennelsyndroom, dan is het belangrijk om de hulp van een hondengedragstherapeut of een dierenarts voor je hond in te schakelen. Deze kunnen een diagnose stellen en een behandelplan voor jouw trouwe viervoeter opstellen. Deze mensen hebben verstand van honden en kunnen jou ondersteunen.  

Een hondengedragstherapeut kan jou bijstaan jouw trouwe viervoeter te helpen.

Geduld 

Wees geduldig met jouw trouwe viervoeter. Het kan best zijn dat hij zich de eerste dagen bij jou in huis verstopt. Geef hem die ruimte. Het is de bedoeling dat jouw hond je gaat vertrouwen. Dit werkt het beste als je hem naar jou toe laat komen. Forceer niks. Geduld is echt een schone zaak.  

Socialisatie

Honden met het kennelsyndroom zijn niet goed gesocialiseerd. Deze socialisatie zul je ook nooit geheel meer bereiken. Jouw trouwe viervoeter zal altijd een bepaalde angst in zich houden. Toch is het goed om andere honden en mensen niet uit de weg te gaan. Doe je dit wel, dan ga je eigenlijk mee in de angst van jouw trouwe viervoeter. Pak dit natuurlijk wel geduldig aan. Laat jouw hond kennismaken met andere honden op neutraal terrein. 

Ben je benieuwd hoe de socialisatie van een hond verloopt? Lees dit artikel eens. 

Routine

Routine en structuur is heel belangrijk voor honden die lijden aan het kennelsyndroom. Voer jouw trouwe viervoeter op hetzelfde tijdstip, loop dezelfde wandeling op hetzelfde tijdstip en ga niet spontaan ergens heen met jouw hond. Hij geeft uiteindelijk zelf wel aan of hij toe is aan meer. 

Prikkelarme omgeving

Bied jouw trouwe viervoeter een prikkelarme omgeving. Zorg ervoor dat hij een eigen plek heeft waar hij zich terug kan trekken in de vorm van een zachte mand of een fijne deken op een rustige plek in de woonkamer. Zo blijft hij contact houden met jou en eventueel andere gezinsleden, maar heeft hij wel zijn eigen plek.  

Geef jouw trouwe viervoeter het geduld dat hij nodig heeft.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!