Wat zien honden eigenlijk?

Wat zien honden eigenlijk, hebben ze hetzelfde zicht als mensen? Het is een interessante vraag, omdat honden zowel gelijkenissen als verschillen hebben met het menselijke zicht. Ontdek wat honden écht zien. Snuffelbox bespreekt wat voor kleuren honden zien, wat ze in het donker zien en of ze ook tv kunnen kijken. Hierdoor krijgen we een beter beeld van de visuele wereld van onze trouwe viervoeters.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Border collie/golden retrieverDe ogen van onze viervoeters vertellen een heleboel verhalen.

De fascinerende wereld van hondenzicht: wat zien honden echt?

Eigenaren die hun honden beter willen begrijpen, moeten erkennen dat honden de wereld vanuit een ander visueel perspectief zien. De verschillen beginnen met de structuur van het oog. We hebben een goed idee van wat honden zien, omdat we de opbouw van het netvlies van een hondenoog kennen. Snuffelbox laat je zien hoe honden de wereld zien.

Hondenogen zijn anders gestructureerd

We weten dat het oog van een hond anders is dan dat van een mens. Het netvlies, het lichtgevoelige deel van het oog, bevat staafjes en kegeltjes. Kegeltjes voor kleur & details en staafjes voor beweging & zicht in zwak licht. Het netvlies van honden bestaat voornamelijk uit staafjes, zodat ze 's nachts heel goed zien en beweging veel beter waarnemen. Helaas betekent dit dat je hond niet veel kegeltjes heeft, zodat we niet hetzelfde kleurenspectrum zien.

Wat voor kleuren zien honden? 

Laten we beginnen met een veelgestelde vraag: wat voor kleuren zien honden? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn honden niet kleurenblind. Honden zien kleuren, maar wel anders dan dat wij dat doen. Hun kleurenspectrum is beperkter dan dat van mensen, omdat zij slechts twee kegeltjes in hun ogen hebben, terwijl mensen er drie hebben.

Honden hebben dichromatisch zicht, wat betekent dat ze violet-blauw, geel en grijstinten zien. Dit is vergelijkbaar met een mens die rood-groen kleurenblind is. Honden nemen voornamelijk blauw en geel waar, en in mindere mate groen. Rood, oranje en bruin worden door honden als een soort geel gezien. Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij het kiezen van hondenspeeltjes en accessoires voor je hond. Kies bijvoorbeeld voor blauw en geel hondenspeelgoed, zodat ze deze gemakkelijker kunnen onderscheiden van de omgeving.

Wat zien honden maakt deel uit van de manier waarop honden van hun omgeving genieten. En wij als baasjes kunnen hun zintuigen helpen stimuleren door visuele verrijking. Speelgoed kiezen, spelletjes spelen en onze hond trainen met visuele signalen die ze waarnemen en begrijpen speelt een grote rol in hoe gelukkig en bevredigend hun leven is. 

Lees meer over blauwe ogen bij honden.

HuskyHonden hebben in principe bruine ogen, maar hun ogen kunnen ook blauw zijn.

Wat zien honden in het donker? 

Wat zien honden in het donker? Honden hebben beter nachtzicht dan mensen, dankzij hun tapetum lucidum. Dit is een laagje weefsel achter het netvlies dat licht reflecteert en zo helpt bij het zien in het donker. Honden zien dus niet alleen beter in het donker dan wij, maar ook beweging en vormen zijn voor onze viervoeters duidelijker zichtbaar.

Het nachtzicht van honden stelt ze in staat om ook bij weinig licht hun omgeving te verkennen en prooidieren te detecteren. Dit is een belangrijk evolutionair voordeel dat honden hebben behouden uit hun tijd als wilde dieren.

Wat zien honden op tv? 

Wat zien honden op tv en kunnen ze tv kijken? Deze vraag wordt vaak gesteld door hondenbezitters die merken dat hun hond geïnteresseerd naar het beeldscherm kijkt. Honden zien op tv inderdaad beelden, maar niet op dezelfde manier als wij mensen het zien.

Honden hebben een hogere ‘flicker fusion frequency’ dan mensen. Dit betekent dat ze sneller opeenvolgende beelden kunnen waarnemen. Hierdoor zien honden op oudere tv-toestellen vaak een flikkerend beeld. Nieuwere tv’s met een hoge resolutie, zoals 4K tv’s, verminderen dit probleem. Daardoor kunnen honden de beelden op de televisie beter waarnemen. Echter, de kleuren en details zijn nog steeds anders dan wat mensen zien, vanwege de beperkingen van hun kleurenspectrum en resolutie.

Daarnaast zijn honden vooral geïnteresseerd in beweging en geluiden. Programma’s met dieren, natuurbeelden of hondensporten trekken vaak de aandacht van honden. Onthoud dat honden absoluut niet dezelfde interesse in televisie hebben als wij mensen en dat het ook zeker geen vervanging is voor echte interactie en mentale stimulatie.

Honden hebben een breder gezichtsveld dan een mens

Roofdieren, zoals mensen en honden, hebben hun ogen aan de voorkant van het hoofd zitten, zodat ze diepte waarnemen. Terwijl menselijke ogen dicht bij elkaar en recht naar voren staan, staan de ogen van je hond in een hoek van ongeveer 20 graden (afhankelijk van het ras). Dit geeft je hond een verbazingwekkend ruimtelijk zicht. 

De beloning hiervoor is echter dat het binoculair zicht van een hond niet zo geweldig is. Hoe goed de dieptewaarneming is, hangt ook af van hoe ver de hondenogen uit elkaar staan en of hun neus in de weg zit. Het vermogen van je hond om de afstand te beoordelen is op zijn best als hij recht vooruitkijkt. Daarom zijn sommige honden beter in de bal vangen vanuit de lucht dan andere. 

KruisingDe stand van de ogen van onze trouwe viervoeter zorgt ervoor dat hij een breder gezichtsveld heeft.

Hoe verschilt het zicht van verschillende hondenrassen? 

Niet alle hondenrassen zien op dezelfde manier. Er zijn enkele verschillen tussen rassen die het vermelden waard zijn. Brachycefale rassen (rassen met een korte snuit), zoals bulldogs en mopshonden, hebben vaak een beperkter gezichtsveld dan honden met een langere snuit. Dit komt doordat hun ogen meer naar voren zijn gericht, wat resulteert in een minder breed gezichtsveld.

Daarnaast hebben sommige hondenrassen, zoals Retriever, Dobermanns en herdershonden, een beter ontwikkeld zicht voor beweging en diepte. Dit is nuttig voor hun taken als jachthonden of werkhonden, waarbij het detecteren van beweging en het inschatten van afstanden cruciaal is.

Hoe het hondenzicht helpt bij de hondentraining

We weten nu wat honden zien. Deze kennis gebruiken we om een effectievere en vriendelijkere trainingsmethoden toe te passen. Door rekening te houden met het unieke zicht van honden, kunnen we zowel het welzijn als de prestaties tijdens trainingen verbeteren.

Bij het kiezen van trainingsmateriaal, zoals halsbanden, leibanden en speeltjes, is het belangrijk om kleuren te gebruiken die je hond dus makkelijk onderscheidt.  Zoals eerder vermeld, zijn blauw en geel de meest zichtbare kleuren voor honden. Door deze kleuren te gebruiken, help je jouw hond om sneller te reageren op visuele signalen.

Daarnaast is het belangrijk om beweging te gebruiken bij het geven van commando’s. Omdat honden gevoeliger zijn voor beweging, reageren ze sneller op visuele signalen die gepaard gaan met duidelijke bewegingen. Bijvoorbeeld, als je jouw hond leert om te gaan liggen, maak dan een duidelijk gebaar met je hand om dit commando te ondersteunen.

Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met het gezichtsveld van je hond. Sommige hondenrassen hebben een beperkter gezichtsveld, zorg er daarom voor dat je altijd in het gezichtsveld bent van je hond, wanneer je een commando geeft. Als je merkt dat je hond moeite heeft om te focussen, verander dan je positie of probeer op een grotere afstand te trainen.

Lees meer over de trainingshalsband voor honden.

Wat als honden blind zijn? 

Als honden blind worden, vragen hondeneigenaren zich vaak af of de levenskwaliteit van de hond zodanig is afgenomen dat ze niet meer gelukkig zijn. Mensen zijn veel afhankelijker van hun ogen dan honden. Blinde honden leiden een gelukkig leven, zolang ze zich prettig voelen. Ze vertrouwen ook op hun andere zintuigen, namelijk de oren en neus. En zoals je weet zijn deze zintuigen extreem goed ontwikkeld bij honden. 

Als hondenbaas moet je misschien wel wat aanpassingen doen in de omgeving. Enkele van deze aanpassingen zijn het omheinen van het erf, aangelijnde wandelingen maken en geen ongewone voorwerpen in huis achterlaten op de normale looppaden van de hond. Uiteraard kunnen de meeste blinde honden niet goed over trappen navigeren. Echter, als blinde honden in hun normale omgeving zijn, zien de meeste mensen niet eens dat ze blind zijn.

BordercollieEen hond kan zichzelf nog goed redden wanneer hij blind is.

Wat zien honden en wat kunnen we leren?

Nu we de vraag ‘Wat zien honden?’ hebben beantwoord, is het duidelijk dat honden een unieke blik op de wereld hebben. Hoewel ze sommige kleuren en details missen in vergelijking met het menselijk zicht, hebben ze een beter nachtzicht en een grotere gevoeligheid voor beweging.

Als hondenbaasje is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillen bij het kiezen van speelgoed, accessoires en activiteiten voor je hond. Houd rekening met de kleuren die honden zien en zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie buiten het tv kijken om.

Wil je gelijk het zich van je trouwe viervoeter uittesten? Geef dan een Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop Snuffelbox eenmalig. Met de speeltjes kun je gelijk zien, hoe je hond hiermee speelt en omgaat. Observeer de kleuren van de hondenspeeltjes en bekijk of je hond deze makkelijk vanuit de lucht kan vangen. 

Het begrijpen van de visuele wereld van honden helpt ons niet alleen om een betere baas te zijn, maar het vergroot ook onze waardering voor de fascinerende en complexe zintuigen van onze geliefde viervoeters.

Wil je meer leren over hondenogen? Lees meer over oogontsteking hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!