Welsh corgi cardigan: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Welsh corgi cardigan heeft een opmerkelijk uiterlijk en lijkt ontzettend op het hondenras waar de Britse koninklijke familie zo dol op is. Toch is de Cardigan een op zichzelf staand hondenras met zijn eigen geschiedenis die ontzettend ver teruggaat. Met zijn vosachtige staartje, de rechtopstaande oren en het kleine lichaam is de Welsh corgi cardigan een hondenras met een groots karakter vol intelligentie en waakzaamheid. Benieuwd naar dit hondenras? Lees dan meer over de Welsh corgi cardigan. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welsh corgi cardiganDe Welsh corgi cardigan komt, zoals zijn naam al zegt, uit Wales.

Geschiedenis Welsh corgi cardigan 

De Welsh corgi cardigan komt oorspronkelijk uit Wales en heeft een rijke, eeuwenoude geschiedenis. Vanwege het feit dat dit hondenras al vele eeuwen oud is, is het niet helemaal duidelijk van welke honden de Welsh corgi cardigan afstamt, maar er wordt aangenomen dat het een mix moet zijn geweest van verschillende herdershonden die naar Wales zijn gebracht. Hoewel deze corgi klein is, werd hij voornamelijk ingezet als veedrijver. Hij hapte naar de poten van het vee om ze aan te sturen. Juist vanwege zijn kleine grootte kon het hondenras een trap van een paard of koe ontwijken en dat maakte van hem een gedegen herdershond. Lange tijd was dit hondenras alleen te vinden in Wales, maar in de twintigste eeuw, toen verschillende hondeneigenaren hun hond lieten meedoen aan hondenshows, kreeg het hondenras ook buiten Wales aandacht. Er was veel discussie tussen hondeneigenaren die een Welsh corgi cardigan bezaten en hondenbaasjes met een Welsh corgi pembroke. Uiteindelijk werden de Welsh corgi cardigan en pembroke door de Kennel Club erkend als twee aparte hondenrassen. Tegenwoordig is de Welsh corgi cardigan een stuk minder populair dan de Pembroke, mede omdat deze laatste zeer populair is bij het Britse koningshuis. Ondanks dit verschil in populariteit wordt de Welsh corgi cardigan nog steeds gezien als een liefdevol huisdier dat fijn is om in huis te hebben. 

Uiterlijk Welsh corgi cardigan 

De Welsh corgi cardigan heeft een duidelijk te herkennen uiterlijk, al wordt hij te pas en te onpas verward met de Welsh corgi pembroke. Dit hondenras heeft een lang lichaam in verhouding tot zijn hoogte. Zijn, in verhouding tot de grootte van dit hondenras, lange staart lijkt op die van een vos en zijn staande oren zijn in verhouding tot zijn kop flink van formaat. Met zijn kortharige vacht met dichte ondervacht, spitse snuit en kleine ogen die dicht bij elkaar in de buurt staan, is de corgi compleet. De Welsh corgi cardigan komt voor in verschillende kleuren en bijna alle kleuren zijn toegestaan mits de witte vlekken niet meer dan ⅓ van het lichaam bedekken. Veelvoorkomende kleuren voor dit hondenras zijn bruin en sable met tekenen in de kleur brindle. Het kleine en krachtige lichaam van de Welsh corgi cardigan is door de jaren heen zo gefokt, zodat het dier nog beter werd in het drijven van vee en bestand was tegen de leefomgeving waar zijn hondenbaasjes in woonden. 

Welsh corgi cardiganDe oren en de staart van een Welsh corgi cardigan zijn opvallend vanwege de grootte.

Karakter Welsh corgi cardigan 

De Welsh corgi cardigan heeft een intelligent en waakzaam karakter. Dit karakter heeft hij te danken aan zijn oorsprong als herdershond. Net als veel andere herdershonden is de corgi sterk gericht op zijn hondenbaasje. Dit heeft tot gevolg dat de Welsh corgi cardigan vaak iets afstandelijker is tegen vreemden. Het hondenras kan goed alleen zijn, maar dit heeft niet de voorkeur, want de Welsh corgi cardigan is gericht op zijn hondenbaasje en is graag bij hem of haar in de buurt. Hoewel ze over het algemeen rustig van aard zijn, heeft dit hondenras de reputatie erg vocaal te zijn. Ondanks de grootte van dit hondenras zijn ze van oorsprong goede waakhonden en ze zullen hun hondenbaasje zeer duidelijk maken als er een ongewenste gast aanwezig is. Corgi’s staan erom bekend om over het algemeen vrij vocaal te zijn, dus ze zijn niet geschikt voor iemand die op zoek is naar een hondje met weinig praatjes. 

Opvoeding Welsh corgi cardigan 

Het intelligente karakter van de Welsh corgi cardigan heeft zowel voor- als nadelen. Ze zijn goed in het leren van bepaalde commando’s, maar ze hebben het ook snel door als hun hondenbaasje niet geheel consequent is in hetgeen wel en niet mag. Daarnaast is het belangrijk dat een Welsh corgi cardigan goed gesocialliseerd wordt, omdat ze soms overmoedig kunnen zijn ten opzichte van andere honden. Hun speelstijl en instinct om als veedrijver op te treden worden niet altijd gewaardeerd door andere viervoeters en mensen. Houd er rekening mee dat een corgi het als een spelletje kan gaan zien om achter iemand aan te rennen en naar de enkels te happen, omdat dit uit zijn instinct voorkomt. Het is belangrijk om dit gedrag op een jonge leeftijd te ontmoedigen en af te leren. 

Verzorging Welsh corgi cardigan

De Welsh corgi cardigan heeft over het algemeen weinig hondenverzorging nodig. Meestal is het voldoende om de hondenvacht wekelijks even te borstelen. Het is belangrijk dat het gewicht van de corgi goed in de gaten wordt gehouden. Dit hondenras heeft een langere rug, maar is in verhouding redelijk klein, evenals bijvoorbeeld een teckel. Deze verhouding maakt de kans op gewichtstoename bij een verkeerd hondendieet groter. Hoewel de Welsh corgi cardigan over het algemeen een gezond hondenras is, kan hij een aantal gezondheidsproblemen oplopen. Vanwege de lange rug en korte pootjes heeft dit hondenras een grotere kans op rug- en gewrichtsproblemen en/of een rughernia. Ook een heupdysplasie, een ziekte waarbij de gewrichten in de heup niet goed gevormd zijn, kan voorkomen bij dit hondenras. Het is daarom belangrijk om jouw Welsh corgi cardigan bij een goede hondenfokker te adopteren en regelmatig met hem naar de dierenarts te gaan. 

Lees meer over overgewicht bij honden

Welsh corgi cardiganOvergewicht kan zich snel tonen bij een Welsh corgi cardigan vanwege de korte pootjes en de lange rug.

Veelgestelde vragen over de Welsh corgi cardigan

Wil je meer leren over 

Welke soorten corgi zijn er?

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zijn er twee soorten corgi’s, de Welsh corgi cardigan en pembroke. Hoewel zowel de naam als de hond zelf veel op elkaar lijken, zijn ze niet verwand aan elkaar en hebben ze verschillende voorouders. 

Wat is het verschil tussen een Pembroke en Cardigan?

Er zijn een aantal opvallende verschillen tussen de Pembroke en de Cardigan. Snuffelbox somt de belangrijkste voor je op: 

  • Over het algemeen is de Cardigan iets groter dan de Pembroke; 

  • De snuit van de Welsh corgi cardigan is langer dan die van de Welsh corgi pembroke; 

  • De Cardigan heeft een dikkere en lagere vacht met name op de schouders, borst en nek; 

  • De Pembroke heeft een kortere staart dan de Cardigan; 

  • De oren van de Welsh corgi cardigan staan rechterop, zijn relatief groot en ronder van vorm dan die van de Welsh Corgi Pembroke; 

  • De Cardigan heeft vaak een waakzamer karakter. 

Hoewel er duidelijke verschillen tussen de twee hondenrassen bestaan, valt er niet omheen te draaien dat ze ontzettend op elkaar lijken. 

Hoeveel beweging heeft een corgi nodig?

De Welsh corgi cardigan is over het algemeen een actief hondenras en heeft dagelijks de nodige beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven en om eventueel overgewicht te voorkomen. Dagelijkse wandelingen verdeeld over verschillende momenten op de dag, lichamelijke beweging tijdens hondenspelletjes en verschillende mentale activiteiten houden jouw corgi fit en uitgedaagd. 

Kan een corgi goed alleen zijn?

Een Welsh corgi cardigan kan alleen gelaten worden, mits hij goed wordt getraind. Echter, deze hond vindt het prettig om bij zijn hondenbaasje in de buurt te zijn en het zal daarom vaak vocaal laten weten dat hij niet graag alleen gelaten wordt. 

Lees meer over schema puppy alleen laten

Wat kost een Welsh corgi cardigan?

De prijs voor een Welsh corgi cardigan pup ligt meestal tussen de 750 en 1250 euro. Het is belangrijk dat je begrijpt dat bedragen hoger kunnen uitvallen, maar dat dit niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de fokker. Het is daarnaast essentieel dat je ook rekening houdt met het feit dat de adoptieprijs slechts een fractie van de kosten voor het opvoeden en grootbrengen van een hond is. Wil je graag een hond adopteren, maar wil je jezelf verzekeren van het feit dat een aantal kosten gedekt zijn, dan kun je overwegen om een hondenverzekering te nemen. 

Lees meer over de hondenverzekering

Welsh corgi pembrokeDe Welsh corgi pembroke heeft een kortere staart en snuit dan de Cardigan.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Welsh corgi cardigan eens goed trakteren? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!