Hond eet niet en trilt: oorzaken, symptomen en oplossingen

Als hondenliefhebber weet je dat je hond soms vreemd gedrag kan vertonen. Het is belangrijk om te weten wanneer jij je zorgen moet maken. Een situatie waarin je hond eet niet en trilt, kan behoorlijk verontrustend zijn. We bespreken de mogelijke oorzaken van dit gedrag, de symptomen waar je naar moet kijken en wat je kunt doen om je hond te helpen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

MaltezerWanneer een hond niet eet, kan dit een verontrustend signaal zijn.

6 oorzaken van het gedrag hond eet niet en trilt

Er zijn verschillende redenen waarom je hond eet niet en trilt. Snuffelbox bespreekt de 6 meest voorkomende oorzaken, zodat je beter begrijpt wat er met je hond aan de hand is.

#1 - Stress en angst

Net als mensen kunnen honden stress en angst ervaren, wat kan leiden tot trillen en verminderde eetlust. Dit komt voor wanneer er verandering is in hun omgeving, zoals een verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid. Honden raken ook gestrest door harde geluiden, zoals onweer of vuurwerk. Bovendien kunnen verlatingsangst of problemen met socialisatie ervoor zorgen dat je hond zich gespannen en angstig voelt. In deze situaties is het belangrijk om geduldig te zijn en je hond gerust te stellen, terwijl je werkt aan het verminderen van de stressfactoren in zijn leven. Wanneer je de stressfactoren wegneemt gaat je hond vanzelf weer eten en stopt hij ook met trillen. 

#2 - Pijn en ongemak

Een andere oorzaak van een hond die niet eet en trilt is pijn of ongemak. Dit kan het gevolg zijn van een letsel, een ziekte of een aandoening zoals artritis. Pijn leidt vervolgens tot een verminderde eetlust, omdat je hond zich te ongemakkelijk voelt om te eten. Bovendien gaan sommige honden trillen als reactie op pijn. Hond eet niet en trilt en ademt raar is een waarschuwing. Het is daarom belangrijk om je hond zorgvuldig te observeren en te zoeken naar andere tekenen van pijn, zoals mank lopen, janken of ongewoon gedrag. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je hond pijn heeft, zodat er een diagnose en een passende behandeling kan worden opgesteld.

#3 - Misselijkheid

Misselijkheid is een andere reden waarom een hond trilt en niet meer eet. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk hierbij aan het eten van iets onverteerbaars, voedselintoleranties, gastro-intestinale problemen of een onderliggende aandoening zoals nierfalen. Misselijkheid leidt tot een verminderde eetlust en trillen, omdat je hond zich niet comfortabel voelt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan andere symptomen die 

gepaard gaan met misselijkheid, zoals braken, diarree of lusteloosheid. Neem contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je hond misselijk is, zodat ze de oorzaak kunnen achterhalen en een passende behandeling kunnen bieden.

BeagleWanneer een hond zich niet lekker voelt, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk niks willen eten.

#4 - Onderkoeling

Honden die het koud hebben, gaan rillen om warmte te genereren. Als je hond buiten in de kou is geweest, zorg er dan voor dat hij opwarmt en droog is. Een hond trilt door kou. Onderkoeling is namelijk gevaarlijk voor honden, vooral voor kleine rassen, puppy's en senior honden. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot een warme, beschutte plek en dat hij goed wordt beschermd tegen de weerselementen. Een jasje voor buiten biedt bescherming tegen het weer en is lekker warm. Een extra deken in de mand om zich aan op te warmen helpt ook, vooral tijdens de koude wintermaanden. Als je vermoedt dat je hond last heeft van onderkoeling, neem dan contact op met je dierenarts voor advies over hoe je jouw lieve viervoeter het beste kunt opwarmen om verdere problemen te voorkomen.

#5 - Koorts of infectie

Hond eet niet en trilt, kan een teken zijn van koorts of infectie. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en ontstekingen, en het trillen treedt dan op als gevolg van de verhoogde lichaamstemperatuur. Als je hond ook andere symptomen vertoont, zoals hoesten, niezen, lusteloosheid, rood of gezwollen tandvlees, of een loopneus, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Zodat onderzoek uitwijst wat de oorzaak is van de koorts of infectie. Vervolgens kan een passende behandeling worden voorgeschreven, zoals antibiotica of ontstekingsremmers. Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt en gehydrateerd blijft tijdens zijn herstel.

Lees meer over koorts bij honden.

#6 - Neurologische aandoeningen 

In zeldzame gevallen kan het trillen en niet eten bij je hond een symptoom zijn van een neurologische aandoening. Zoals epilepsie, de ziekte van Cushing of een hersentumor. Deze aandoeningen leiden namelijk tot veranderingen in het gedrag, de coördinatie en de eetlust. Als je vermoedt dat je hond een neurologische aandoening heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Zij kunnen namelijk de juiste tests uitvoeren om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. Hierbij worden de symptomen onderdrukt, waardoor de kwaliteit van het leven voor je harige vriend verbetert.  

Lees meer over de ziekte van Cushing.

Boston Terrier Eet jouw hond niet meer, dan is het verstandig om met hem naar de dierenarts te gaan.

Symptomen die gepaard gaan bij hond trilt en eet niet

Naast trillen en niet eten kunnen er andere symptomen zijn die je kunt opmerken wanneer je hond trilt en eet niet meer. Enkele van deze symptomen zijn:

 • Overmatig hijgen of ademhalingsmoeilijkheden: als je hond eet niet en trilt en ademt raar, kan dit duiden op een medisch probleem, zoals hartproblemen of ademhalingsproblemen.

 • Braken of diarree: braken en diarree zijn tekenen van gastro-intestinale problemen die kunnen leiden tot verminderde eetlust en trillen bij je hond. Het is belangrijk om deze symptomen in de gaten te houden, want ze kunnen wijzen op een ernstiger probleem dat medische aandacht vereist.

 • Gedragsveranderingen: je hond kan meer gehecht of juist afstandelijk zijn wanneer hij niet eet en trilt. Dit kan een teken zijn dat hij zich niet goed voelt en steun nodig heeft, of juist dat hij liever met rust gelaten wordt vanwege pijn of ongemak.

 • Verminderde activiteit en lusteloosheid: een bevende hond die niet eet, is minder energiek en voelt zich lusteloos. Dit is een teken zijn van ziekte, pijn of ongemak en mag je dan ook niet negeren. 

Lees meer over hond gedraagt zich ineens anders.

Hond eet niet meer en trilt, wat moet je doen?

Als je merkt dat je hond niet meer eet en trilt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om te helpen en ervoor te zorgen dat je viervoeter de juiste zorg krijgt.

 • Observeer je hond: let op zijn gedrag, lichaamstaal en andere symptomen die hij vertoont. Dit helpt je namelijk om een beter beeld te krijgen van wat er aan de hand is en of er sprake is van een medisch probleem.

 • Bied comfort en geruststelling: als je hond rilt probeer dan te achterhalen of er een externe oorzaak is, zoals angst of kou. Bied je hond comfort door hem gerust te stellen, een warme deken te geven of een rustige omgeving te creëren.

 • Neem contact op met je dierenarts: als je hond eet niet en trilt zonder duidelijke oorzaak, of als hij andere zorgwekkende symptomen vertoont, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Ze onderzoeken je hond en stellen vast of er sprake is van een medisch probleem dat behandeling vereist.

Lees meer over met hond naar dierenarts.

Australische herderHet is belangrijk om het gedrag van jouw hond te allen tijde in de gaten te houden.

Preventie en tips voor de toekomst

Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je hond trilt en niet meer eet, zijn er enkele maatregelen die je zelf kunt ondernemen om je hond gezond en gelukkig te houden. Als ook het risico op dit hondengedrag te verminderen.

 1. Zorg voor een stressvrije omgeving: creëer een veilige en comfortabele plek voor je hond waar hij kan ontspannen en zich geborgen voelt. Probeer stressvolle situaties te minimaliseren en help je hond om te gaan met veranderingen in zijn omgeving.

 2. Regelmatige dierenartsbezoeken: zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van eventuele gezondheidsproblemen en zorgt ervoor dat je hond de juiste zorg en behandeling krijgt.

 3. Gezond dieet en lichaamsbeweging: zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt en voldoende beweging om gezond te blijven. Dit helpt bij het voorkomen van problemen die eventueel kunnen leiden tot het trillen en niet eten bij je hond.

 4. Goede socialisatie: zorg ervoor dat je hond goed gesocialiseerd is en zich op zijn gemak voelt in verschillende situaties. Dit vermindert angst en stress, wat kan bijdragen aan het voorkomen van gedrag zoals trillen en niet eten.

 5. Wees alert op tekenen van pijn of ongemak: leer de signalen van pijn of ongemak bij je hond te herkennen, zodat je snel actie kunt ondernemen als er iets mis is.

 6. Ondersteun de mentale en emotionele gezondheid van je hond: net als mensen hebben honden mentale en emotionele zorg nodig. Besteed tijd aan het opbouwen van een sterke band met je hond, bied mentale stimulatie en aandacht om stress en angst te verminderen. Hiervoor biedt de Snuffelbox uitkomst. De Snuffelbox of Puppybox is gevuld met twee geweldige hondenspeeltjes waar jullie samen mee kunnen spelen, twee zakjes beloningssnoepjes en één overheerlijke hondenkluif. 

Let op symptomen en veranderingen in gedrag

Een hond die eet niet en trilt, is voor iedere hondenbezitter verontrustend. Het is daarom belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken zijn en welke stappen je kunt ondernemen om je hond te helpen. Let op de symptomen, bied comfort en geruststelling en raadpleeg je dierenarts als jij je zorgen maakt over de gezondheid van je hond. Door preventieve maatregelen te nemen en je hond te ondersteunen, zorg je ervoor dat hij gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet dat jij de beste persoon bent om je hond te helpen, dus blijf alert op eventuele veranderingen in zijn gedrag en welzijn.

TerrierWees je bewust van het gedrag dat jouw hond vertoont, zodat je hem kunt helpen als hij ziek is.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!