Een oudere hond en zijn baasje zijn in de regel onafscheidelijk, omdat ze vaak al zolang samen zijn.
Welke leeftijd is oud voor een hond?
Hoe oud een hond kan worden, hangt af van het hondenrassen waarmee je te maken hebt. Kleinere hondjes worden over het algemeen het oudste, maar je zou kunnen stellen dat honden over het algemeen zo’n tien jaar oud worden. Uiteraard heeft dit met verschillende factoren te maken, want net als bij mensen overlijdt niet iedere hond aan ouderdom. Je kunt spreken van een senior hond vanaf het zevende c.q. achtste levensjaar. Jouw hond maakt dan de ontwikkeling door van een volwassen hond naar een senior hond. Dit merk je aan verschillende kenmerken. Hier vertellen we je verder in deze blog meer over.
Hoe merk je dat je hond ouder wordt?
Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt merken dat jouw hond ouder wordt. Meestal beginnen de tekenen van deze signalen zich geleidelijk aan te tonen en vallen ze je niet van de ene op de andere dag op. Het is daarnaast ook niet zo dat iedere oudere hond alle verschillende signalen van ouderdom toont. Vaak vertoont een hond die ouder word signalen als een verandering van de vachtkleur, gedragsverandering, verandering in het energieniveau en het optreden van verschillende fysieke mankementen.
Ook oudere honden kunnen soms nog houden van spelen met de bal.
Wat zijn de kenmerken van een oudere hond?
Er zijn verschillende kenmerken waar een oudere hond aan te herkennen is. Deze kenmerken van ouderdom hond kunnen zowel aan het uiterlijk van de hond te zien zijn als een gedragsverandering oudere hond tot gevolg hebben. Snuffelbox neemt je mee in de verschillende kenmerken van een oudere hond.
Gedragsverandering oudere hond
Oudere honden kunnen naarmate zij ouder worden een bepaalde gedragsverandering doormaken. Dit kan soms te maken hebben met ernstige gezondheidsproblemen, zoals dementie oudere hond, maar het is ook mogelijk dat een hond gewoonweg minder energiek en fit wordt en daardoor een bepaalde verandering doormaakt. Wellicht merk je dat jouw hond minder vaak zin heeft om te spelen, langere tijd slaapt en sneller moe is na het wandelen.
Mocht jouw hond wel met dementie te maken krijgen, dan kan er veel veranderen in het gedrag van jouw hond en hoe je met hem om dient te gaan. Verlatingsangst oudere hond kan optreden, omdat jouw hond zijn omgeving plots minder goed herkent of als er veranderingen optreden in zijn routine. Oude hond verlatingsangst kan ook optreden, omdat jouw hond mentaal en fysiek achteruitgaat. Houd er rekening mee dat het voor een oudere hond vervelend of lastig kan zijn als er plots grote veranderingen optreden in jullie routine en dat geduld belangrijk is.
Uiterlijk oudere hond
Hoe vervelend ook, naarmate wij mensen ouder worden, begint ons haar grijs te worden. Bij honden is deze uiterlijke verandering niet anders. Zodra onze hond ouder wordt, kleurt de vacht grijs. Dit merk je vaak het eerst aan de haren rond de snuit van jouw hond. Deze kleuren vaak grijs onder de kin en aan de zijkant van de snoet. Grijze haren zijn absoluut geen slecht teken, want jouw hond maakt een gewone ontwikkeling door.
Gewichtsverandering oudere hond
Een oudere hond kan te maken krijgen met gewichtsverandering. Deze gewichtsverandering hoeft niet direct te betekenen dat jouw hond dikker wordt. Het is soms ook mogelijk dat een hond minder geïnteresseerd is in eten. Waar jouw viervoeter vroeger in één keer zijn brokken at, laat hij zijn hondenvoer nu langer staan. Dit is in principe niet vreemd, maar het is wel belangrijk om goed op het gewicht van jouw hond te letten en uiteindelijk over te stappen op senior hondenvoer voor jouw hond. Merk je dat jouw oudere hond veel drinkt, dat hoeft geen probleem te zijn. Oudere honden moeten vaker plassen, dus het is niet vreemd dat ze ook meer willen drinken. Dit kun je uiteraard altijd overleggen met jouw dierenarts, als je de situatie niet vertrouwt.
Incontinentie oudere hond
Oudere honden moeten vaak vaker hun behoefte doen. Urineverlies bij oudere honden is niet vreemd, want ze zullen vaker even hun plasje moeten doen buiten. Dit is geen probleem, maar ouderdom hond kan soms ook leiden tot incontinentie bij honden. incontinentie bij oudere honden houdt niet in dat jouw hond plots binnen plast, maar dat hij druppeltjes urine verliest én geen controle meer heeft over zijn blaas.
Lees meer over incontinentie hond voor mogelijke oorzaken en oplossingen.
Artrose oudere hond
Naarmate een hond ouder wordt, kan hij last krijgen van gewrichtspijn of stijfheid aan de gewrichten. Wanneer een oudere hond te maken krijgt met artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten. Dit heeft als resultaat dat er minder gewrichtsvloeistof wordt aangemaakt, waardoor een hond moeite kan krijgen met springen, lopen, rennen, etc.
Gehoor en zicht oudere hond
Als een hond ouder wordt, kunnen het gehoor en het zicht minder worden. Jouw hond kan uiteindelijk ook te maken krijgen met grijze staar, waardoor de lens in het oog troebel wordt. Vaak resulteert dit niet in gezondheidsproblemen, maar wanneer je merkt dat jouw hond minder goed ziet of hoort, is het natuurlijk verstandig om een dierenarts te bezoeken.
Lees meer over grijze staar bij honden.
Fysieke ongemakken oudere hond
Jouw hond wordt ouder en dat kun je aan verschillende fysieke kenmerken gaan merken. Jouw oudere hond hijgt veel en een oudere hond slaapt veel meer dan een volwassen hond doet. Puppy’s en oudere honden hebben namelijk meer rust en slaap nodig.
Een oudere hond kan te maken krijgen met uiterlijke veranderingen, zoals een grijze snoet.
Hoe om te gaan met een oudere hond?
Zodra je signalen krijgt dat jouw hond al wat ouder wordt, is het verstandig om geduldig met hem om te gaan. Je moet je ervan bewust zijn dat jouw hond waarschijnlijk niet meer zo fit is als vroeger en dat hij minder lange afstanden kan lopen of andere gezondheidskwaaltjes krijgt. Dit is helemaal niet erg, maar het is verstandig om je meer te gaan aanpassen aan jouw hond en zijn voedingspatroon en leefpatroon aan te passen als je merkt dat dit nodig is.
Tips voor een gelukkig en gezond leven oudere hond
Om de oude dag van jouw hond zo goed mogelijk in te vullen, is het verstandig om een aantal zaken in ogenschouw te nemen voor een gelukkig en gezond leven van jouw oudere hond. Snuffelbox geeft je graag een aantal tips om het voor jouw oudere hond allemaal een stuk eenvoudiger te maken.
Bezoek de dierenarts op regelmatige basis voor een gezondheidscheck, zodat je zeker weet dat jouw hond gezond en vitaal is én blijft. Probeer minimaal 1 à 2 keer per jaar met jouw oudere hond naar de dierenarts te gaan.
Zorg ervoor dat jouw hond genoeg lichaamsbeweging krijgt om hem gezond te houden en om zijn gewrichten soepel te houden. Uiteraard is het belangrijk om dit wel af te stemmen op de hoeveelheid energie die jouw hond heeft.
Gun jouw oudere hond de rust die hij nodig heeft. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond nu langer slaapt of minder snel is. Ook kan het voorkomen dat jouw hond niet meer zo graag speelt of achter de bal aanrent.
Houd jouw hond mentaal actief door zijn lievelingssnack te verstoppen in een snuffelmat of in een hondenpuzzel. Jouw hond moet zoeken om zijn lievelingssnack te vinden en dit geeft hem de kans om mentaal actief en fit te blijven.
Pas de wandelingen van jouw hond aan. Jouw hond kan wellicht minder lange stukken afleggen en ook het terrein van jullie wandelingen moet misschien worden aangepast, omdat hij niet meer zo goed kan springen, rennen en lopen.
Verras jouw oudere hond met speelgoed dat is afgestemd op zijn oudere leeftijd, zodat hij zich ook kan vermaken.
Lees meer over cadeaus voor oudere hond.
Het is belangrijk om jouw wandelingen aan te passen aan het tempo van jouw oudere hond.
Oudere hond adopteren
Een oudere hond adopteren kan een ontzettend mooi initiatief zijn. Je kunt een oudere hond vaak adopteren bij een hondenasiel of via een overplaatsing. Op deze manier gun jij een oudere hond een mooie oude dag bij jouw thuis.
Lees meer over oudere hond adopteren en waar je rekening mee moet houden.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw oudere hond extra verwennen, omdat je zo blij bent dat hij zo lang in je leven blijft? Met de Snuffelbox verwen jij jouw hond pas écht. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.