Spelen is een groot onderdeel van het leven van een hond.
Speelstijlen hondenspelletjes
Voordat we dieper ingaan op het hondengedrag tijdens het spelen, is het belangrijk om te begrijpen dat alle honden individuen zijn. Ze hebben allemaal verschillende persoonlijkheden en interesses en deze uiten zich dan ook in diverse speelstijlen wat betreft hondenspelletjes.
Sommige honden zijn zelfverzekerde en uitbundige spelers. Anderen zijn verlegen of nerveus. Sommige viervoeters zijn behoorlijk vocaal, terwijl andere dat niet zijn. Sommige gebruiken hun poten vaak bij het spelen, terwijl anderen liever hun bek gebruiken. Dit alles is heel normaal.
Honden herkennen deze verschillen ook, wat betekent dat jouw hond met bepaalde honden bevriend is, maar met andere niet. Net als mensen, hebben honden ook voorkeuren met wie ze omgaan en met welke honden spelen leuk is of niet.
Lees meer over de leukste hondenspelletjes.
De grondbeginselen van het hondenspel
Ook al hebben honden natuurlijk plezier tijdens het spelen, het is ook een belangrijk aspect van de ontwikkeling en het welzijn van een hond. Dit betekent dat het voor hondeneigenaren belangrijk is om de betekenis van het hondenspel te begrijpen, evenals het hoe en waarom. We leggen vijf van de belangrijkste zaken uit over het hondenspel, zoals grommen, niezen en bijten.
#1 - Waarom moeten honden spelen?
Honden spelen, omdat het ze helpt om zowel sociale als motorische vaardigheden te leren. Daarnaast helpt het ze ook om sociale relaties op te bouwen. In feite is het speelgedrag van honden belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het leren om op de juiste manier om te gaan met andere soortgenoten. Bovendien is spelen een geweldige manier voor honden om wat stoom af te blazen, stress te verminderen en beweging te krijgen. Wist je dat 10 minuten spelen gelijk staat aan 30 minuten wandelen?
#2 - Waarom spelen honden met mensen?
Honden leren ook passende spelvaardigheden met mensen. Onze viervoeters zijn zeer sociale dieren en spelen is een groot deel van hun interacties met ons. Lekker ravotten met de baas is een belangrijk aspect, aangezien dit helpt om een betere band op te bouwen. Daarom is het belangrijk dat je gelijk al met je pup speelt en later ook als je hond wat ouder is. Spelenderwijs leer je elkaar beter kennen, grenzen te stellen en de band te versterken tussen hond en baas. Ook is het een heerlijke uitlaatklep voor je hond of pup, waarbij je de hond ook leert waar de grenzen liggen. Je hond leert daarbij om ‘zachtjes’ met je te spelen. Hierbij gebruiken ze ook veel signalen om aan te geven dat het allemaal voor de lol is.
Wanneer baas en hond spelen wordt de band tussen beide sterker.
#3 - Waarom grommen honden tijdens het spelen?
Tijdens het spelen is het normaal dat een hond gromt. Grommen is namelijk een manier voor honden om te communiceren. Als je hond gromt tijdens het spelen, is dit vaak een teken van opwinding en betrokkenheid bij het hondenspel.
Maar waarom grommen honden tijdens het spelen? Grommen kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context en lichaamstaal van de hond. Als je hond speels gromt, zijn de grommen meestal lager in toonhoogte en minder intens dan waarschuwende of agressieve grommen. Je hond kan ook kwispelen en een ontspannen houding hebben tijdens het spelen.
Lees meer over waarom grommen honden.
#4 - Hond bijt bij spelen, is dit normaal?
Het is niet ongebruikelijk dat een hond bijt bij spelen. Dit gedrag, ook wel “speels bijten” genoemd, is normaal voor honden, vooral voor puppy's. Onze viervoeters gebruiken namelijk hun bek als een manier om de wereld om hen heen te verkennen en te communiceren met andere honden en mensen. Speels bijten is dan ook een manier om hun opwinding en speelsheid te uiten tijdens het hondenspel.
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen speels bijten en agressief bijten. Speels bijten is meestal zachter en gaat gepaard met likken, terwijl agressief bijten harder en doelgerichter is. Als je hond tijdens het spelen te hard bijt, is het belangrijk om grenzen te stellen en te leren hoe je dit gedrag op een positieve manier beheerst.
Lees meer over bijten in handen afleren.
#5 - Waarom niezen honden tijdens spelen?
Is het je weleens opgevallen dat je hond niest tijdens het spelen? Waarom niezen honden tijdens spelen? Niezen kan verschillende oorzaken hebben, maar tijdens het spelen is het vaak een teken van opwinding en speelsheid.
Als een hond speelt, zorgt de opwinding ervoor dat hij sneller ademt en meer lucht inademt dan normaal. Dit leidt vervolgens tot niezen als reactie op de toegenomen luchtcirculatie. Niezen kan ook een manier zijn voor honden om te communiceren met hun speelmaatjes. Door te niezen tijdens het spelen, kan een hond aangeven dat hij opgewonden en speels is en dat hij niet agressief is.
Niezen is een natuurlijke reactie van een hond tijdens het spelen.
Mag een hond spelen na eten?
Het is belangrijk om te weten wanneer je hond kan spelen en wanneer het beter is om even te wachten. Een veelgestelde vraag is of een hond mag spelen na het eten. Hoewel spelen na het eten voor sommige honden geen probleem lijkt te zijn, is het over het algemeen beter om je hond na het eten wat rust te geven.
Het spelen na het eten kan leiden tot maagtorsie, een gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende aandoening. Maagkanteling treedt op wanneer de maag van de hond draait en bekneld raakt, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Om dit te voorkomen, is het aanbevolen om je hond minstens een uur rust te geven na het eten voordat je weer met hem iets actiefs onderneemt.
Hondenspel is belangrijk: start ermee wanneer je pup nog jong is
Nieuwe puppy’s worden geboren zonder veel voorgeprogrammeerde software, om het zo maar te zeggen. Ze moeten veel leren over de wereld, van hoe ze knapperige brokjes moeten eten tot waar ze moeten poepen en plassen.
Ze moeten ook verschillende sociale vaardigheden en normen leren, die ze meestal leren door met andere honden te spelen. Dit betekent dat speeltijd niet alleen voor de lol is - het dient ook een belangrijk doel.
Spelen leert honden hoe ze goed communiceren, zich binden en sociale verbanden aangaan. Omdat speeltijd voor honden zo’n belangrijk onderdeel van het leven is, moet je jouw puppy daartoe voldoende mogelijkheden bieden.
Een puppyklas is een van de beste plekken voor je nieuwe puppy om de juiste sociale vaardigheden en signalen te leren die bij het honden spelen horen. Ze leren hier de do’s en don’ts van goed communiceren. Iedere puppy les begint altijd met 10 minuten spelen en ravotten met de soortgenoten. Het helpt ze ook om van wat energie af te komen, zodat ze ook beter luisteren tijdens de training.
Lees meer over optimale socialisatie puppy.
Herken ongepast speelgedrag van honden
Dat honden spelen is leuk, maar het moet ook leuk blijven. Ongepast speelgedrag bij honden kan variëren, afhankelijk van de situatie en de honden die betrokken zijn. Voorbeelden van ongepast speelgedrag zijn:
Overmatig ruw spelen: hoewel een beetje wild spelen normaal is, kan te hard spelen leiden tot verwondingen bij zowel de hond als de mens die erbij betrokken zijn. Het is belangrijk om het energieniveau van je hond te beheersen en ervoor te zorgen dat hij niet te ruw wordt tijdens het spelen.
Agressief bijten: speels bijten is normaal, maar agressief bijten is ongepast en gevaarlijk. Agressief bijten kan gepaard gaan met grommen, snauwen en een starre lichaamshouding. Het is cruciaal om dit hondengedrag zo snel mogelijk te corrigeren om bijtincidenten te voorkomen.
Ongecontroleerd springen: springen op mensen of andere honden tijdens het spelen kan ongepast en ook gevaarlijk zijn. Het kan namelijk leiden tot verwondingen, vooral als de hond groot en zwaar is. Leer je hond om op een beleefde manier te begroeten en springen te beheersen. Ondanks dat het springen uit enthousiasme is, is het goed om dit te beheersen.
Obsessief gedrag: sommige honden kunnen geobsedeerd raken door een bepaald speeltje of spel, wat kan leiden tot ongepast gedrag zoals grommen, bijten of ander agressief gedrag wanneer iemand probeert het hondenspeeltje af te pakken. Zorg ervoor dat je hond leert zijn speelgoed op een gezonde manier te delen en zijn focus te verbreden naar andere hondenspellen en -activiteiten.
Het niet respecteren van de signalen van andere honden: tijdens het spelen met andere honden is het belangrijk dat je hond de lichaamstaal en signalen van zijn speelpartners respecteert. Als een andere hond tekenen van stress, angst of agressie vertoont, moet je hond leren om het spel te stoppen en afstand te nemen. Dit helpt om conflicten en mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen.
Door ongepast speelgedrag te herkennen en aan te pakken, zorg je voor een veilige en plezierige speelomgeving voor zowel je hond als de mensen en andere honden om hem heen.
Let tijdens het spelen op ongewenst gedrag van jouw viervoeter.
Nu je weet dat spelen een belangrijk aspect is van een hondenleven, is het tijd om de speeltjes uit de Snuffelbox tevoorschijn te halen. Iedere maand stelt het team van Snuffelbox een hondenbox vol verrassingen samen. Waaronder twee hondenspeeltjes, twee zakjes met lekkere beloningssnoepjes en één hondenkluif. Geef je harige metgezel maandelijks een volledig op maat gemaakte Snuffelbox met speelgoed en traktaties of koop Snuffelbox eenmalig. En voor puppy’s hebben we natuurlijk een speciale Puppybox op maat.